Journalistik
Journalistens roll är att granska, förklara och berätta, en uppgift som hänger samman med journalistikens roll i det demokratiska samhället. Behovet av korrekt information, granskning av olika samhällsfenomen och en seriös debatt har blivit angelägnare än någonsin i det nutida medielandskapet.
I ämnet journalistik på Linnéuniversitetet ligger tyngdpunkten på att studenten utöver de professionella färdigheterna tillägnar sig ett publicistiskt perspektiv och i detta integrerar ett teoretiskt och analytiskt förhållningssätt.
Studier i journalistik ger dig de kunskaper och färdigheter som behövs för att arbeta inom press, radio, TV och på olika digitala plattformar. Stor vikt läggs vid kännedom om olika medier och deras publik, källkritik och etiska frågor.
Utbildning
Inom ämnet journalistik ges ett program på grundnivå: Programmet journalistik och medieproduktion, vilket ger en filosofie kandidatexamen i journalistik. Programmet kombinerar journalistiken med ämnet medieproduktion, och efter utbildningen ska studenterna kunna tillämpa sina teoretiska och praktiska kunskaper genom att självständigt producera och även analysera journalistik för radio, tv, press och webb. Som student från Linnéuniversitetets journalistutbildning är du alltså den som kan producera kvalitetsjournalistik i flera medieformat och även lägga upp texter och inslag på internet.
Därutöver finns kortare fristående kurser i journalistik. Dessa ges på engelska och riktar sig till både internationella och svenska studenter.
Program inom journalistik
Kurser inom journalistik (eller där journalistik ingår)
-
AI-driven journalistik och medieproduktionKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Kalmar
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MP175
-
Kommunikativa strategier och journalistisk praxis i krigstiderKurs 7,5 hp
- Höst 2025
- Kalmar
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1JO209
-
Kommunikativa strategier och journalistisk praxis i krigstiderKurs 7,5 hp
- Höst 2025
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1JO209
-
Mojo - mobiljournalistikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MP170
Forskning
På Linnéuniversitetets institution för medier och journalistik bedriver lärarna också journalistikforskning, vilket är viktigt för att kandidatutbildningen i journalistik ska förena goda praktiska kunskaper med teoretiska insikter. Utöver individuell forskning inom exempelvis medieetik, journalistiska arbetsmetoder etc. arbetar forskarna också i olika projektgrupper. Exempel på projekt som bedrivs är forskning om den lokala och regionala journalistikens roll i en globaliserad värld, samt forskning om journalistik och terrorism.
Forskargrupper inom journalistik
-
Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati Den fria världen står inför sin största utmaning sedan Berlinmurens fall: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med kunskapsmiljön En…
-
Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) Linnaeus University Centre (Lnuc) for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) grundades av Lars Elleström. IMS är en…
Forskningsprojekt inom journalistik
-
Projekt: Unga medborgare och nyhetskvalitet I detta projekt undersöker vi vad unga medborgare letar efter i sina val av nyhetskällor, plattformar och format. Vi vill undersöka vilka parametrar unga…
-
Projekt: Mediernas och myndigheters motståndskraft – en kvalitativ intervjustudie om LVU-kampanjen En kvalitativ intervjustudie som syftar till att studera hur LVU-kampanjen hanterades och bemöttes av…
-
Projekt: Boken Vardagens demokrati – att bygga motståndskraft mot polarisering och radikalisering En bok som bjuder in forskare och praktiker att utforska olika aspekter av vardagligt görande av…
-
Projekt: Regpress 2 Att leverera kvalitet och ökad effektivitet inom lokalpressen i den digitala tidsåldern.
Personal
Personal
- Ari Nykvist Intermittent anställd
- 0470-76 78 50
- arinykvistlnuse
- Emelie Kempe Universitetsadjunkt
- 0480-49 70 54
- emeliekempelnuse
- Karin Lundmark Ernstsson Intermittent anställd
- karinlundmarkernstssonlnuse
- Mahitab Ezz El Din Universitetslektor
- 0480-44 63 82
- 070-234 21 95
- mahitabezzeldinlnuse
- Patrice Voksepp Universitetsadjunkt
- 0480-44 73 35
- patricevoksepplnuse
- Pernilla Severson Docent
- 0480-49 70 58
- pernillaseversonlnuse