Kultursociologi
Ämnet kultursociologi finns i skärningspunkten mellan det humanistiska och det samhällsvetenskapliga kunskapsområdet.
I en bred bemärkelse engagerar sig ämnet i frågor om meningsskapande – hur mening skapas i interaktion med andra men också om hur vi skapas av mening, utan att vi alltid är medvetna om det. Här ryms intressen för människors vardagsliv och identiteter, interaktion och ritualer, sociala och symboliska strukturer, kulturella värderingar och föreställningar samt frågor om normer, makt och status men också solidaritet och erkännande.
Utbildning
Det kultursociologiska ämnet vid Linnéuniversitetet återfinns idag som fristående och programspecifik kurs med särskild inriktning på att förstå och problematisera det populärkulturella och konstnärliga fältet.
Därutöver återfinns kultursociologiska perspektiv inom ramen för programmet för integrations- och mångfaldsstudier, i delar av programmet kulturarv i samtid och framtid, på rektorsutbildningen samt på olika lärarutbildningskurser, särskilt sådana som berör interkulturella perspektiv och skolframgång i det mångkulturella samhället.
Kurser inom kultursociologi
-
KultursociologiKurs 7,5 hp
- Vår 2021
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4SO442
-
KultursociologiKurs 7,5 hp
- Vår 2021
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1KV010
-
Musik och sociala medierKurs 7,5 hp
- Vår 2021
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MV960
-
Kulturella perspektiv på politikKurs 7,5 hp
- Höst 2021
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4SK108
Forskning
Empiriska studier inom kultursociologi kan röra sig från sociologiska studier på kulturfältet, till exempel teater, till att anlägga kulturanalytiska perspektiv på genusrelationer, det mångkulturella samhället, utbildning, yrkesliv eller idrott. Inom ämnet ställer vi bland annat frågor kring barns och unga vuxnas livsvillkor och meningsskapande, kulturellt entreprenörskap samt hur föreställningar om kultur, etnicitet och kön påverkar interaktion i centrala samhälleliga institutioner, som skola, rättsväsende och kulturinstitutioner.
För närvarande pågår projekt kring hur religiositet och det mångreligiösa förhandlas inom det sekulära utbildningssystemet, samt sexuell hälsa och sex och samlevnad i relation till migration och skola.
Samverkan
Kultursociologi vid Linnéuniversitetet samarbetar med andra kultursociologiskt intresserade forskare nationellt, främst vid Stockholms universitet, men även internationellt, främst vid Centrum för Cultural Sociology , Yale Univeristy.
Då ämnet är tvärvetenskapligt finns samarbete med forskare inom pedagogik, sociologi, statsvetenskap, freds- och utvecklingsvetenskap, socialt arbete och religionsvetenskap. Vidare har forskare inom ämnet länge arbetat med samverkan med externa aktörer, såsom skolor, teatrar, myndigheter, kulturella entrprenörer, representanter för civilsamhället som parter i olika forskningsprojekt.
Forskargrupper där kultursociologi ingår
-
Centrum för kultursociologi Centrum för kultursociologi kombinerar humanistiska och samhällsvetenskapliga metoder för frågor om människors livsvillkor, symboliska strukturer och maktrelationer.
-
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en…
-
Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring Minskande kunskaper hos svenska elever riskerar att få negativa konsekvenser för såväl den enskilda eleven som högre utbildning, forskning och Sveriges…
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
Plattform Migration En strategisk plattform för migrations- och integrationsforskning vid Linnéuniversitetet ska bidra till samverkan och ökat kunskapsutbyte. Inom plattformen samarbetar forskare inom…
Evenemang
På grund av Corona har vi inga evenemang planerade den närmaste tiden.
Alla evenemang
-
Embodiment and Education in the Muslim World Seminarium
-
Access to Justice among the Migrant Community in Sweden Seminarium
-
Decolonising the Curriculum in Higher Education Seminarium
-
“Trust Me!” Truthfulness and Truth Claims across Media Konferens -
-
Swedish Schools during COVID-19 Crisis Seminarium
-
Visual Methods Taster Workshop: Making mobile media Workshop
-
Mångkulturell inkorporering, utbildning och tillhörighetens gränser
-
Seminarieserie om mångfald och inkludering i lärarutbildningen Seminarium
-
Participatory Visual Methods for Applied Social Research
-
There is no planet B: hållbarhet och barn- och ungdomslitteratur i undervisningen - Inställt!
-
Nätverksträff: Religionsdidaktisk Mötesplats Nätverksträff
-
Att använda flerspråkiga elevers språkliga resurser i undervisningen Seminarieserien Skolan i det mångkulturella samhället
-
Skolval och tillhörighetens gränser Seminarieserien Skolan i det mångkulturella samhället
-
Barn som medlar och tolkar inom skola, socialtjänst och sjukvård Seminarieserien Skolan i det mångkulturella samhället
-
Transspråkande – translanguaging. Flerspråkighet som resurs i klassrummet Seminarieserien Skolan i det mångkulturella samhället
-
Fantasylitteraturens didaktiska potential i skolans värdegrundsarbete om kulturell mångfald Seminarieserien Skolan i det mångkulturella samhället
-
Inkludering, exkludering och möjlighet till lärande -röster, erfarenheter och forskning kring nyanlända elevers situation Öppet seminarium
-
"Jag valde den här skolan för här går sådana som jag" Öppet seminarium
-
Postcoloniality, the Civil Sphere, and The Outsider Within
-
Nyanlända elevers upplevelser av lärande och inkludering Öppet seminarium