Internationella möjligheter inom konst och humaniora
Fakulteten för konst och humaniora arbetar aktivt med att se till att undervisningen är så internationell som möjligt. Vi ser internationalisering som en naturlig och integrerad del av vår verksamhet. Som student, lärare och forskare vid fakulteten ser vi det som naturligt att du aktivt söker internationella, interkulturella perspektiv och internationella möjligheter.
Som student vid Fakulteten för konst och humaniora har du stora möjligheter till internationell erfarenhet som en del av din utbildning. Genom att utnyttja en av våra internationella möjligheter får du tillfälle att uppleva en annan kultur och studiemiljö samt växa i den erfarenheten. Vi arbetar aktivt med hållbar internationalisering och med att integrera internationella perspektiv i alla våra utbildningar. Som student vid vår fakultet träffar du studenter, lärare och forskare från andra kulturer och miljöer.
Internationella möjligheter för dig som student
Du som läser program
Inom ramen för ett program finns ofta en termin utpekad i utbildningsplanen som extra lämplig för utbytesstudier, här brukar det också anges om du behöver läsa något särskilt ämnesområde under utbytesstudierna. Har du praktik inom ramen för ditt program kan du också göra den utomlands om du önskar, det finns ett Erasmus stipendium att söka om du planerar att göra praktik inom Europa och praktiken är minst 2 månader. Under ditt program läser du också ett självständigt arbete, du har då möjlighet att genomföra ett fältarbete utomlands i samband med arbetet och här går det att söka stipendiet för Minor Field Studies (MFS).
Du som läser fristående kurser
Läser du fristående kurser kan du själv bygga en examen med det innehåll som du finner intressant. Du har också möjlighet att åka på utbytesstudier under en termin eller ett år som en del av dina studier. Du kan även göra ett fältarbete utomlands om du läser ett självständigt arbete inom ett ämne och kan då söka stipendiet för Minor Field Studies (MFS).
Du som snart tar examen
När du är klar med din utbildning finns det möjlighet att åka på utbytesstudier eller genomföra praktik utomlands följande termin, det går då att åka en termin eller ett år. För utbytesstudier efter program eller avslutad utbildning har du stor möjlighet att fördjupa dig i valt ämnesområde eller läsa något helt annat för att förbättra din kompetens. För praktik utomlands behöver du själv skaffa dig en praktikplats, om praktikplatsen ligger inom Europa och tiden för praktiken är minst 2 månader kan du söka Erasmus stipendium.
Mer information om våra internationella möjligheter och ansökan hittar du på våra centrala sidor som hanteras av International Office
Internationalisering på hemmaplan
Du kan bli buddy till en av våra internationella studenter. Det ger dig möjlighet att lära känna en annan kultur, hjälpa en student tillrätta, öva språk och skapa ett internationellt nätverk som kan hjälpa dig i dig i din framtida karriär. Det är också en god idé att bli buddy till en student om du själv tänker åka på utbytesstudier, att vara buddy kan ge dig god kännedom om vad du själv kommer möta när du åker på utbytesstudier. Projektet hanteras av Linnékåren.
Vart kan man åka på utbytesstudier?
Vi på Fakulteten för konst och humaniora har ett stort antal samarbetspartners världen över. Du har också möjlighet att åka på ett av Linnéuniversitetets universitetsövergripande samarbeten som ofta ligger utanför Europa.
I vår databas nedan kan du själv söka fram olika länder eller samarbetspartners som du är intresserad av. Du kan sortera efter land eller på ämnesområde. Vilka platser som kommer att lysas ut beror på om lärosätet utomlands har möjlighet att ta emot studenter från Linnéuniversitetet inför kommande läsår.
Du hittar listan över partners vid Fakulteten för konst och humaniora och universitetsövergripande samarbeten hos vårt Internatinoal Office och deras sidor för utbytesstudier: https://lnu.se/student/internationella-mojligheter/Utlandsstudier/
Internationella samarbeten inom fakulteten
Dessa samarbeten är i första hand till studenter som läser vid vår fakultet eller som ska läsa någon av våra ämnen under sina utbytesstudier. Läser du något av våra ämnen under dina utbytesstudier skriver du även din studieplan hos oss.
Ämnesgrupperingen Arts and Humanities samt Humanities är öppna för alla studenter inom vår fakultet så länge det finns lämpliga kurser vid partnerlärosätet. Om inget annat nämns i kommentaren på samarbetet så erbjuder våra partners motsvarande minst en termins studier (30 hp) inom ämnesområdet, se kommentaren på varje samarbete för mer information.
Internationella universitetsövergripande samarbeten
Dessa samarbeten är till för alla studenter vid Linnéuniversitetet, det finns lämpliga kurser för studenter inom konst och humaniora hos flertalet av dessa partners.
Viktigt att tänka på
Du som student behöver alltid själv undersöka om det finns lämpliga kurser på rätt nivå hos våra samarbetspartners när du söker till utbytesstudier. Detta gör du lämpligast genom att ta reda på vilka kurser som erbjuds inresande utbytesstudenter på partnerns hemsida. Kurser ändras från varje termin så var noga med att kontrollera att det ämne du vill läsa finns tillgängligt innan du söker. Ta gärna kontakt med din programansvariga, ansvarig i ditt ämne eller vår internationella samordnare för att få stöd och hjälp i processen.
Studieplan / Learning Agreement
När du ansökt om utbytesstudier och blivit nominerad till ett av våra partnerlärosäten skriver du en studieplan/learning agreement inför dina kommande studier utomlands. Studieplanen anger vad du planerar att läsa under ditt utbyte och hur du sen kan tillgodoräkna de studierna inom din utbildning hos oss på Linnéuniversitetet.
Studieplanen ska vara klar och inskickad till oss innan du åker på dina utbytesstudier. Ibland kan våra partnerlärosäten vilja ha studieplanen vid ansökan till dem och då behöver studieplanen göras klart och skickas med din ansökan till partnern.
Som student vid fakulteten för konst och humaniora får du stöd av oss att skriva din studieplan. Efter att du blivit nominerad till ett partnerlärosäte blir du inbjuden till ett informationstillfälle där vi går genom processen med studieplanen, du kan också höra av dig till vår internationella samordnare på studyabroad.fkh@lnu.se för mer information.
Vem kan jag fråga?
Cecilia Hartwich
För frågor om utbytesstudier, praktik utomlands, studieplan/learning agreement och tillgodoräknande.
Linda Liedström
För frågor om stipendieprogrammet Minor Field Studies.