Forskning vid fakulteten för samhällsvetenskap
På fakulteten för samhällsvetenskap bedriver vi forskning inom freds- och utvecklingsstudier, genusvetenskap, idrottsvetenskap, pedagogik, polisvetenskap, professionsstudier, socialt arbete, sociologi och statsvetenskap.
Samhällsvetenskapens uppgift är att ta sig an samhällets utmaningar på ett både kritiskt och kreativt sätt. Vi har forskargrupper som verkligen bidrar till en intensiv kunskapsutveckling. Den samhällsvetenskapliga forskningen står sig stark i konkurrensen med andra unga universitet, både nationellt och internationellt.
Aktuella forskningsnyheter
Forskning i fred och utveckling
Freds- och utvecklingsstudier undersöker relationerna mellan människors säkerhet och hållbar utveckling. Tillsammans undersöker vi teoretiska och empiriska studier som utforskar detta samband och söker nya insikter om social rättvisa. Vårt arbete täcker flera geografiska områden i världen: Östra och södra Afrika, Södra och Centralamerika, Centrala och Sydostasien och Östeuropa.
Vi är intresserade av att alliera vårt arbete med aktuell policy och tillämpning inom fred och utveckling – och ofta genom att samarbeta med NGO-organisationer, statliga organ, mångsidiga institutioner och lokala samhällen. Vi ser forskning som ett integrerat del av lärandet och socialt engagemang, just därför har vi ett antal projekt och initiativ som relaterar till våra forskningsområden och hur de kan påverka samhället.
Forskargrupper
Forskningsprojekt
-
Projekt: AgroDev Projektet syftar till att modernisera högre utbildning relaterad till agroindustrin. På så sätt ska det främja implementering och effektiv förvaltning av hållbara system för…
-
Projekt: Att uppnå hållbar fred: Utmaningar och möjligheter för samarbete mellan militär och civila i våldsamma efterkrigsmiljöer Projektet fokuserar på ansträngningar för att förbättra det ofta…
-
Projekt: Undervisning och forskningssamarbete med Universidad Javeriana i Colombia Projektet omfattar regelbundet utbyte av lärare och studenter samt samarbete i forskning mellan två institutioner som…
-
Projekt: Peer feedback and peer assessment of the group process in higher education group work Detta projekt implementerar en innovativ utformning av grupparbete inom högre utbildning som möjliggör så…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Europeiska migrations- och integrationsnätet (EMIN) EMIN arbetar genom geografiskt oberoende insatser över hela Sverige. Projektets mål var att individuellt stödja målgruppen under hela dess…
-
Projekt: Vad hände sedan? I ett möte mellan konst och forskning kombinerar detta projekt etnologiska, konstnärliga metoder med mobilbaserad egendokumentation för att gestalta flyktingars erfarenheter.…
-
Projekt: Peacebuilding amidst ongoing violence: The Contribution of the Swedish Police Training Program to Sustainable Peace in Colombia Projektet utvärderar det utbildningsprogram, hos Colombias…
-
Projekt: Fredsbyggande i våldsamma konflikter: lokala aspekter på kopplingen mellan utveckling och säkerhet Vårt projekt tittade på den allmänt hyllade, men ifrågasatta och oftast missbrukade,…
-
Projekt: The financial systems and economic development in post-Soviet Central Asia Detta projekt kartlägger den senaste utvecklingen av det finansiella systemet i Kazakstan, Kirgizistan,…
-
Projekt: iBali – democratising knowledge through creative storytelling in urban African schools Målet med projektet iBali är att skapa ett internationellt nätverk i Afrika som tillämpar konstnärliga…
Forskning i genusvetenskap
Inom det tvärvetenskapliga ämnet genusvetenskap bedrivs forskning om maktförhållanden, ojämlikhet och normer utifrån både samhällsvetenskapliga och kulturteoretiska perspektiv.
Frågor som studeras av forskare knutna till ämnet inkluderar religion och familjerelationer, maskulinitet och nationalism, genus- och femininitetsskapande inom idrott, inkluderande design utifrån transteoretiska perspektiv samt arbetsrelationer och jämställdhetspolitik i det Globala Syd.
Forskningsprojekt
Avslutade forskningsprojekt
Forskning i idrottsvetenskap
För att svara upp mot samhällets behov – att förstå och analysera idrottens roll och konsekvenser för samhälle och individ – och för att kvalitativt utveckla samhällsinstitutioner, idrotten och dess organisationer – behövs idrottsvetenskaplig forskning.
Idrotten är betydelsefull i alla samhällssektorer, och det är i detta spänningsfält som Linnéuniversitetets idrottsvetenskap verkar. Utöver idrottens värde för individuell hälsa och folkhälsa, bidrar till exempel idrotten även till fostran och integration i samhället. Idrotten är en stark tillväxtfaktor och medskapare av nya livsstilar, marknader och arbeten. Detta innebär samtidigt att den också behöver kunna betraktas och belysas kritiskt. Å ena sidan är idrotten en del i marknadsekonomin, å andra sidan ska den bidra till demokratisk fostran och vara tillgänglig och hållbar för alla barn i samhället. Avsikterna är att den kunskapsutveckling som bedrivs inom idrottsvetenskap ska tillvaratas i utveckling av verksamheten inom ett flertal fält. Det handlar exempelvis om områden som coaching/ledarskap, sport management, talangutveckling, idrottsmedicin, dopingprevention och betydelsen av friluftsliv, fysisk aktivitet och hälsa för olika grupper i samhället.
I miljön ingår olika forskargrupper, exempelvis kopplade till externa projekt, till samverkansarbete med kunskapsmiljöer på Linneuniversitetet, eller till grundutbildning. Olika grupperingar är kopplade till grundutbildning, samverkan och forskning och verkar mer operativt i den dagliga verksamheten inom kollegiet.
Kollegor ges på så sätt i miljön stöd i sin vetenskapliga och pedagogiska kompetensutveckling. Miljön erbjuder veckovisa forskningsseminarier. Förutom diskussioner av vetenskapliga texter och ansökningar ges doktorander stöd i sina forskningsprocesser.
Forskargrupper
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
Forward – forum för ishockey, kultur och management Forward är ett idrottsvetenskapligt forum för tvärvetenskapliga studier av ishockeyns kultur och praktik. Forskningen kretsar kring…
-
Fysisk aktivitet, hälsa och idrottsmedicin Inom vår forskargrupp bedrivs forskning inom det tvärvetenskapliga ämnet idrottsvetenskap med inriktning mot fysisk aktivitet, hälsa och idrottsmedicin.
-
Health, Gender and Embodiment Health, Gender and Embodiment utgörs av en grupp forskare och doktorander som i sin forskning rör sig inom området/tematiken hälsa, genus och förkroppsligande.
-
Hållbar idrott och prestation (HIP) Inom den tvärvetenskapliga forskargruppen Hållbar idrott och prestation (HIP) fokuserar vi på hållbar prestationsutveckling inom elitidrotten.
-
Idrott och utbildning i förändring Inom forskargruppen Idrott och utbildning i förändring fokuserar vi på didaktiska frågor som rör ämnena idrott och hälsa samt specialidrott, men också på…
-
Idrottslig kultur, utveckling och ledning Inom forskningsgruppen ID-KUL behandlas olika gemensamma frågor inom områdena samhällsvetenskap idrottsvetenskap och pedagogik utifrån skiftande kontexter…
-
Polisers hållbara hälsa Forskargruppen Polisers hållbara hälsa arbetar tvärvetenskapligt genom att longitudinellt undersöka polisers och polisstudenters fysiska förmåga och hälsa, såväl fysisk som…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Den åldrande manskroppen Syftet med denna studie är att få djupare förståelse för hur män över 60 år upplever en åldrande kropp och maskulinitet i samband med fysisk aktivitet.…
-
Doktorandprojekt: Idrottsprofilerad utbildning – om urval och om att bli utvald Denna avhandling handlar om idrottprofilerade utbildningar – deras villkor och involverade aktörer – och syftar till att…
-
Doktorandprojekt: Kvinnors fitnessdopning Projektet fokuserar på meningsskapande processer kring dopning och dopninganvändande i en gym- och fitnesskontext. Mer precist syftar projektet till att söka…
-
Doktorandprojekt: Mot utmaningar inom organiserad idrott Projektet fokuserar på flickors biologiska, psykologiska och sociala utmaningar inom organiserad idrott under puberteten och i tonåren.
-
Doktorandprojekt: Riktlinjer för träning av knäledsmuskulaturen Syftet med denna avhandling är att ge kunskap om och riktlinjer för hur individer med patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS) kan fortsätta…
-
Doktorandprojekt: Specialidrott-fotboll Syftet med denna studie är att förstå specialidrottslärarens handlande i spänningsfältet mellan skola och idrott samt mellan yrkesämne och visst ämne.
-
Projekt: Examinationer i lärarutbildningen i idrott och hälsa Ett arbete har igångsatts i syfte att utveckla examinationer som på olika sätt kan interagera med studenternas förmåga att tänka och…
-
Projekt: Flickor är inte små pojkar Syftet med detta projekt är att främja välmående bland idrottande flickor och unga kvinnor genom att öka flickornas, deras vårdnadshavares och tränares kunskap om…
-
Projekt: Förstå uthållighetsnutrition – ett läroprogram (FUEL) Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att öka kunskapsnivån kring relativ energibrist och utveckla en effektiv…
-
Projekt: Health Effects of Recreation Outdoors I forskningsprojektet Health Effects of Recreation Outdoors (HERO) undersöker vi om kroppen reagerar annorlunda på att genomföra samma arbete inne eller…
-
Projekt: Hållbar fotboll: Fysisk profil, träningsbelastning, riskfaktorer och skador inom svensk elitfotboll Syftet med detta projekt är att undersöka vilka fysiska faktorer som är viktiga för…
-
Projekt: I mäns hjärta: Hjärtinfarkt, maskulinitet och livsstil Syftet med detta projekt är att analysera hur intersektionella maskuliniteter (ålder, klass, etnicitet) samvarierar med hjärtinfarkt,…
-
Projekt: Iron(wo)man Det är välkänt att fysisk aktivitet i grund och botten är positivt för individens hälsa. Men vid någon dos av fysisk aktivitet bryts det positiva sambandet mellan ökade…
-
Projekt: Kompetenser som prövas i utbildningen Ett av målen i den nya lärarutbildningen är att utveckla studenternas förmåga att anta kritiska förhållningssätt och perspektiv, så att de kan hantera…
-
Projekt: Nordic hamstring Avsikten med projektet är att på olika sätt studera träningsövningen Nordic hamstring (NHE), som visat sig kunna halvera antalet muskelbristningar i lårets baksida hos…
-
Projekt: Operation korsband: Rehabilitering efter främre korsbandsskada Detta projekt syftar till att förbättra rehabiliteringen för individer som har drabbats av en främre korsbandsskada. Projektet…
-
Projekt: Polisen – en yrkesgrupp att värna om Syftet med detta forskningsprojekt är att longitudinellt undersöka polisers och polisstudenters fysiska förmåga och hälsa, såväl fysisk som mental. Detta…
-
Projekt: Relativ energibrist i svensk idrott (REI-projektet) Relativ energibrist inom idrotten (REI) är ett syndrom som påverkar både hälsa och fysiologisk funktion. REI är vanligt i idrotter med…
-
Projekt: Skador inom svensk padel Syftet med denna studie är att kartlägga skadepanoramat av såväl akuta som överbelastningsskador hos kvinnliga och manliga utövare av padel. Informationen från detta…
-
Projekt: Stillasittande beteende hos äldre personer och stödjande metoder för att bryta stillasittande för hållbart åldrande Detta projekt syftar till att kartlägga äldre personers (65+)…
-
Projekt: Utvecklingen av skridskohastighet i bandy (USB-projekt) Välutvecklade skridskofärdigheter och förmåga att accelerera och bibehålla en hög skridskohastighet kan betraktas som de viktigaste…
-
Såddprojekt: Att hantera och undervisa om rasism i lärarutbildning I detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring undersöker vi hur rasism förstås och hanteras inom…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Läroprocesser genom friluftsliv Syftet med mitt arbete var att analysera de läroprocesser genom vilka kunskaper förvärvas och förenas i friluftsliv; kroppsligt, socialt och…
-
Projekt: Att pumpa upp egot: Livsbiografiska studier av unga människors dopningstrajektorier Målet med detta projekt var att ge ökad kunskap om olika typer av vägar till doping och även bidra till en…
-
Projekt: Bodybuilding – kulturvetenskapliga perspektiv på relationen mellan rörelse och tanke Projektet ickt på att spåra relationen mellan rörelsen och tanken, inte ur ett nyttoperspektiv (hur kan…
-
Projekt: Boys, Bodies, and Physical Education: Problematizing Identity, Schooling, and Power Relations through a Pleasure Lens Med hjälp av verk av Michel Foucault och Judith Butler, undersöker Göran…
-
Projekt: Critical research in sport, health and physical education: Are we making a difference? Det främsta syftet med projektet var att undersöka påverkan av kritiska stipendium och kritisk teori i…
-
Projekt: Educating for Equitable Health Outcomes – the Promise of School Health and Physical Education (Eduhealth) Projektets främsta mål var att bidra till EU:s strategi för att främja fysisk…
-
Projekt: Goda idrottsmiljöer Syftet med detta projekt var att studera framgångsrika idrottsmiljöer med ungdomsinriktning. Med detta avses miljöer som kontinuerligt fostrar goda utövare på nationell…
-
Projekt: Kroppens validitet I detta postdok-projekt studerades idrottsdidaktiken i examensarbeten 2012-13. Målsättningen med studien var att den ska generera kunskap som är användbar vid utveckling av…
-
Projekt: Socialt entreprenörskap inom idrotten Projektet syftade till att undersöka fenomenet socialt entreprenörskap med idrotten som medel och social utveckling och en levande landsbygd som mål.
-
Projekt: Trolling in the deep – sexism in the chat rooms of e-sport E-sport är ett framväxande fenomen med en explosiv tillväxt. E-sport skiljer sig från de flesta andra "analoga" sporter eftersom…
-
Såddprojekt: A platform to collect and analyze canoe/kayak training data Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
Forskning i pedagogik
Pedagogik utvecklar ny kunskap om och för utbildning, fostran, undervisning, lärandeprocesser och kunskapsbildning. Det handlar om hur människor kommunicerar, formas och förändras i olika samhällsinstitutioner som förskola, skola, familj, högre utbildning, behandling och arbetsliv, men också genom framväxande digitala medier och nya praktiker utanför formell utbildning.
Pedagogik bidrar med förklaringar och förståelse för vad och hur människor lär sig, men också hur olika samhällsförändringar skapar nya förutsättningar för vilka värden, kunskaper och färdigheter som förs vidare. Härigenom bidrar pedagogik också med nödvändiga kunskaper för att styra, leda och utveckla pedagogiska verksamheter.
Forskargrupper
-
Digi-gruppen Vi bedriver forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och skolans undervisning, samt hur deras användning påverkar barns och elevers digitala…
-
Forskargruppen för värdepedagogisk forskning Fokus för forskargruppen är värdepedagogiska frågor, till exempel hur värden kommer till uttryck, förhandlas och problematiseras i pedagogiska…
-
Forskargruppen för förskolepedagogisk forskning (FOPP) Gruppens forskning har fokus på förskolans och förskoleklassens organisering och undervisning. Forskningen är organiserad inom tre…
-
Forskargruppen med inriktning mot yrkesutbildning Vi bedriver forskning om styrning och organisering av yrkesutbildning och undervisning, yrkesidentitet och yrkeskultur i skola och arbetsliv, samt vad…
-
Forskargruppen för fritidspedagogisk forskning (FRIP) Gruppens forskning centreras runt teoretiska och vetenskapliga aspekter såväl på professionen i fritidshem och dess möte med policyer som på barns…
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
Centrum för pedagogisk ledning Centrum för pedagogisk ledning vid Linnéuniversitetet utgör en portal för att möta den samhällsutmaning som det innebär att på vetenskaplig grund och utifrån beprövad…
-
Research in Inclusion, Democracy and Equity (RIDE) Forskningsmiljön RIDE består av forskare som bedriver studier inom det specialpedagogiska och socialpedagogiska området. Forskningen fokuserar främst…
-
Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) Miljön bedriver forskning om lärares arbete samt om barns/elevers vardagliga liv och lärande i förskola, förskoleklass, fritidshem och skola.…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser, texter, litteratur och läsning.…
-
Nordic Early Literacy Education Inom det nordiska nätverket för tidigt skriftspråkande intresserar vi oss för läroprocesser om symbolers kommunikativa funktioner och skriftspråk bland barn i förskola…
-
Institutet för kunskaps- och metodutveckling inom ungdoms- och missbruksvård (IKM) IKM är ett samhällsvetenskapligt kunskapscentrum som bedriver forskning och kvalitets- och kompetensutveckling inom…
-
Läroplansteori och didaktik (SITE) Inom forskargruppen "Läroplansteori och didaktik" studerar vi grundläggande utbildningsvetenskapliga och pedagogiska frågor som till exempel: Vad räknas som kunskap…
Forskningsprojekt
-
Projekt: Sexuella trakasserier: en del av jobbet? Sexuella trakasserier är ett utbrett och allvarligt problem i arbetslivet. Handelsanställda är särskilt utsatta, där kunder står för en betydande del…
-
Projekt: Ekologiskt skapande i interkulturell samverkan (Emic-Steam) I detta projekt samarbetar universitet med lärarutbildningar i Tyskland, Österrike, Portugal och Sverige med såväl varandra som…
-
Projekt: Teknikcollege och vård- och omsorgscollege som medskapare av yrkesutbildningars lokala läroplaner Syftet med projektet är att utforska hur yrkesutbildningars läroplaner översätts, tolkas och…
-
Såddprojekt: Hållbarhetsundervisning i förskolan med utgångspunkt i måltider och mat Detta såddprojekt syftar till att tillsammans med förskollärare fördjupa förståelsen av och praktiken kring…
-
Projekt: En avgörande start – förskolans potential i utsatta områden I fokus i projektet är att identifiera utmaningar och framgångsfaktorer i lärarnas arbete i socioekonomiskt svaga områden. Syftet…
-
Projekt: Att vara HBT-person i skolan Projektet undersöker hur HBT-lärare bidrar till att utmana heteronormativa strukturer i skolan och främja en inkluderande utbildning. Genom att analysera lärarnas…
-
Doktorandprojekt: Gemensamt eller ensamt – en studie om förskollärares uppdrag att leda andra yrkeskategorier Studien handlar om hur förskollärare leder och fördelar arbete samt hur gränsdragningar…
-
Såddprojekt: Att hantera och undervisa om rasism i lärarutbildning I detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring undersöker vi hur rasism förstås och hanteras inom…
-
Doktorandprojekt: Antirasism eller rasism? – ett samspel mellan idéer: ett svenskt skolexempel Med ett fokus på strukturell rasism undersöker det här doktorandprojektet samspelet och spänningar mellan…
-
Projekt: Sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare Hur de elever som utbildar sig till undersköterskor, och i stor utsträckning kommer att arbeta inom hemtjänst och äldreomsorg, i sina…
-
Projekt: Teacher academy for a future in flux (TEFF) TEFF arbetar med läraryrkets attraktivitet i en värld med snabba förändringar och globala kriser. Projektet kombinerar aspekter som rör…
-
Projekt: Öka läsutvecklingen i den anpassade skolan med hjälp av LegiLexi (ÖLAS) I detta projekt ska vi utvärdera på vilket sätt införandet av det formativa bedömningsstödet LegiLexi kan stötta…
-
Projekt: Utforskande av sexåringars meningsskapande i olika ämnen Projektet syftar till att bidra med både praktisk och teoretisk kunskap om hur undervisningsdesign och användning av digitala verktyg…
-
Såddprojekt: Programmera sociala robotar - ett verktyg för lärande i den flerspråkiga grundskolan Det övergripande syftet är att bidra till att utveckla lärares kapacitet att utnyttja möjligheterna i…
-
Projekt: Delaktighet och lärares yrkesroll i fritidshem Det huvudsakliga målet med denna studie är att utveckla förståelse för hur nyblivna studenter i lärarprogrammet med inriktning mot arbete i…
-
Projekt: Att utveckla en multimodal undervisningsdesign med digitala verktyg Genom projektet kommer universitetslärare, handledare (verksamhetsförlagda lärarutbildare) och grundlärarstudenter att få…
-
Projekt: Fritidshemmets bidrag till elevers måluppfyllelse I 2016 års reviderade läroplan förtydligades fritidshemmets uppdrag inom undervisning. Detta projekt ska ge vetenskaplig kunskap om den…
-
Doktorandprojekt: Hur språkpolicy görs på högstadiet Projektets intresse ligger i hur flerspråkig policy manifesteras i lärares och flerspråkiga elevers handlingar och tal samt i skolans fysiska…
-
Projekt: Lärares gränslösa föräldrakontakter I detta projekt undersöker vi hur lärares föräldrakontakter som arbetsmiljörisk kan förstås, hanteras och avgränsas.
-
Projekt: Genus- och mångfaldsperspektiv på internationalisering i högre utbildning Excellens och internationalisering har blivit centrala begrepp i policyer för högre utbildning och alla lärosäten har…
-
Projekt: Samverkan för kompetensförsörjning Projektet avser att studera och utveckla hur professionsutbildningar med lokal förankring kan utformas för att generera akademisk träning för studenter och…
-
Doktorandprojekt: Yrkeslärare och interkollegial legitimitet – professionella erkännanden på gymnasieskolans yrkesprogram I detta avhandlingsprojekt utforskas yrkeslärares interkollegiala legitimitet…
-
Projekt: DigiMath I detta projekt undersöker vi hur matematiklärare kan utnyttja digital teknik som är vanliga i svenska klassrum för att förstärka sin undervisningspraktik i matematik
-
Projekt: Skolans likvärdighetsproblematik Detta följeprojekt ska studera det systematiska förbättringsarbetet inom utvecklingsområdet ”pojkars och flickors skolresultat” hos huvudman och på lokal…
-
Projekt: Hållbara lärare – hur kan lärarutbildningen bidra? Projektet bidrar med perspektiv på lärarutbildningens möjlighet att rusta studenterna till att bli hållbara lärare. Det riktar särskilt…
-
Projekt: Differentierad integrering? I detta pilotprojekt ska studenter på Ämneslärarprogrammet få allmänpedagogisk undervisning parallellt med ämnesstudierna. Syftet är att stärka deras pedagogiska…
-
Projekt: Stärkt kvalitet i fritidshemmets undervisning Syftet med detta projekt är att utveckla samarbetsformer mellan akademi och kommun för att stärka kvaliteten på fritidshemmets undervisning.…
-
Projekt: Aktionsforskning för förskollärarstudenter Projektets syfte är att skapa förutsättningar för utvecklingsinriktade arbeten inom förskollärarutbildningen. På lång sikt förväntas projektet…
-
Projekt: Skolans oumbärliga men osynliga arbetskraft – en studie av skolans stöd- och resursfunktioner I detta projekt studerar vi det arbete som utförs av så kallade stöd- och resursfunktioner i…
-
Doktorandprojekt: Elevhälsoarbete i gymnasieskolan Detta avhandlingsprojekt fokuserar på elevhälsoarbete i gymnasieskolan. Flera aktörers perspektiv är representerade.
-
Projekt: LegiLexi Det övergripande syftet med projektet är att bedriva forskning om lågstadieelevers läsutveckling. LegiLexi tillhandahåller ett digitalt bedömningsverktyg med individuella…
-
Projekt: Minervastudien – en studie om ökad trygghet, studiero och effektiv matteträning i lågstadiet Det storskaliga projektet kommer utvärdera två evidensbaserade arbetssätt i lågstadiet - ett…
-
Projekt: ICU – kunskapstriangel, innovation: förstärkning av utbildning, forskning e-hälsa & medicinska länkar Projektet syftar till att tillämpa en kunskapstriangel-strategi för att integrera…
-
Projekt: Interprofessionella, studentdrivna, primära, medicinska vårdkliniker: samarbete inom universitet-företag-kunskapstriangel/ I Care Projektet syftar att förmedla kunskaper, färdigheter och…
-
Projekt: Omprövning av Hatties lista över framgångsrikt lärande Hatties meta-översikt över framgångsrikt lärande har fått stort genomslag, men också mycket kritik. Vi ska kvalitetsgranska listan…
-
Projekt: Läsinterventioner i svenska språket för nyanlända vuxna Avsikten med detta projekt är att stödja nyanländas skriftspråkliga förmåga i svenska språket, genom att använda specifika…
-
Projekt: Demokrati i det förflutna, i nuet och med perspektiv på framtiden Syftet med nätverket är att skapa en varaktig och innovativ plattform för fördjupade dialog-, jämförelse- och…
-
Projekt: Samverkan mellan hem och förskola – transformerad i digitaliseringens tidevarv? Det övergripande syftet med detta projekt är att bidra med kunskap om hur villkoren för samarbete mellan hem…
-
Doktorandprojekt: Särskilt begåvade barn Det här avhandlingsprojektet undersöker vilka föreställningar det finns om särskilt begåvade barn. Projektet riktar sig mot de yngre åldrarna.
-
Projekt: Tidiga samordnade insatser för barn som kan utsättas för eller hamna i kriminalitet Syftet med studien är att diskutera och analysera samverkansprocesser i ett pilotutvecklingsprojekt, som är…
-
Projekt: Att få syn på det osynliga: Semiotiska resurser och lärande i fysik och kemi Syftet med detta projekt är att undersöka hur semiotiska, språkliga och icke-språkliga, resurser används av…
-
Projekt: Interaktiva simuleringar i professionsutbildningar Syftet med detta projekt är att använda interaktiva simuleringar i professionsutbildningar, för att i trygg miljö öva förmågor och…
-
Projekt: Ett nytt platsoberoende entreprenörskap på landsbygden Det övergripande syftet med detta projekt är att, i samarbete med landsbygdskommuner, undersöka och utveckla förutsättningarna för…
-
Doktorandprojekt: Hur förhandlar lärarstudenter på grundlärarutbildning en professionell identitet? Denna avhandling ska bidra med kunskap om hur lärarstudenter på grundlärarutbildning inriktning…
-
Projekt: Jämställdhetsåtgärder vid nordiska lärosäten – vad fungerar? I detta projekt samlar vi in data om jämställdhet och mångfaldspolicyer vid nordiska universitet och högskolor från 1990-talet och…
-
Projekt: Ta till sig och producera text via assisterande teknik Detta projekt ska studera hur ett systematiskt och intensivt användande av assisterande teknik (AT), i det här fallet applikationer…
-
Doktorandprojekt: Hur formas didaktiken i praktiken Detta projekt handlar om hur undervisning växer fram på olika förskolor i arbetslag som arbetar med de allra yngsta barnen.
-
Projekt: Blivande studenters perspektiv på högre utbildning Syftet med detta forskningsprojekt är att identifiera och analysera beskrivningar av blivande högskolestudenter beträffande intressen och…
-
Projekt: Treatment research with adolescents at the Maria clinics (TRAM) Hur går det för de ungdomar som påbörjat en öppenvårdskontakt med en Maria-mottagning på ett respektive tre år efter påbörjad…
-
Doktorandprojekt: Individualiserad matematikundervisning och dataanalyser som stödverktyg Detta avhandlingsprojekt ämnar undersöka hur matematikundervisning kan stödjas och förbättras genom…
-
Projekt: Utbildning, lärande, forskning (ULF) Utbildning, lärande, forskning är en nationell försöksverksamhet som genomförs på uppdrag av regeringen med start 2017. Försöksverksamheten ska utveckla…
-
Doktorandprojekt: Att vara och bli yrkeslärare Syftet med detta doktorandprojekt är att bidra med kunskaper om hur yrkeslärarstudenter, som är verksamma som obehöriga yrkeslärare, via sitt deltagande…
-
Doktorandprojekt: Ambivalent professionalism Skolan kan beskrivas som en plats där politiska avsikter och lokala förutsättningar möter lärares erfarenhet, kunskap och traditioner. Det här…
-
Doktorandprojekt: Barns tillhörighet i förskolan Detta projekt ska bidra med kunskap om vad som främjar respektive motverkar barns tillhörighet i förskolan. Grunden till studien är intervjuer med…
-
Projekt: Skolan som skyddsfaktor Målet med detta projekt är att identifiera och analysera framgångar, hinder, samverkan och identiteter i gymnasieskolans arbete med elever som använder alkohol och…
-
Projekt: Skolframgång för nyanlända: möjligheter, hinder, identiteter och samverkan Detta projekt kommer att fylla kunskapsluckor rörande nyanlända barns och ungdomars situation genom att i detalj…
-
Projekt: Samverkan: Digitalisering i skolan Detta projekt avser utformning, utveckling och användning av olika IKT-verktyg och -metoder för att i förlängningen öka kvaliteten i utbildningssystemet i…
-
Projekt: Digital kompetens i lärarutbildning i de nordiska länderna (Dicomten) I detta projekt vill forskare från de nordiska länderna pröva olika metoder för att främja utvecklingen av digital…
-
Projekt: "Should I stay or should I go": En studie om lärares motivation att stanna kvar på sin arbetsplats Fakta om projektet Projektledare Lydia Kwak, Karolinska institutet Övriga projektmedlemmar…
-
Projekt: Att utforska de svårfångade olikheterna – likvärdighet och kunskapssegregation i undervisningsprocesser I detta forskningsprojekt undersöker vi faktorer som påverkar kunskapssegregation i…
-
Projekt: Den nödvändiga grunden – kontroll och utveckling under lärarutbildningens verksamhetsförlagda utbildning Doktorandprojektet tar sin utgångspunkt i samtidens intresse för att kontrollera…
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur lärarstudenters, matematiklärares och matematiklärarutbildares yrkesidentiteter utvecklas. Med hjälp av…
-
Projekt: Att förstå läroplansreformer – en teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: Vetenskapsrådet Tidsplan: 2015-2018…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Digitala verktyg och digital kompetens i förskolans och skolans undervisning Detta projekt bedrev forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och…
-
Projekt: Att omsätta elevers intressen i fritidshemmets undervisning Syftet med studien var att belysa hur lärare i fritidshem talar om elevers intressen i undervisning i svenska fritidshem och hur…
-
Projekt: Fiktion och fakta. ”Tänk om …” Syftet med denna studie var att utveckla nya insikter och kunskaper om hur lärare kan undervisa i prospektivt tänkande, det vill säga ett framåtriktat tänkande…
-
Projekt: Landsortsskolan och dess lärandekontext Detta projekt syftade till att utveckla och förstå hur landsbygden som geografisk plats erbjuder möjligheter för skolarbetet samt lärandet. Målet var…
-
Projekt: Skolpersonals erfarenheter av arbete med skolensamhet och ofrivillig social isolering i skolan Detta projekt undersökte och fördjupade kunskaperna om skolpersonals erfarenheter av…
-
Projekt: FutureAbility: Digital och tvärsektoriell kompetens för lärare i nätbaserad undervisning Målet för detta projekt är att utveckla fortbildning och resurser för lärare i nätbaserad undervisning…
-
Projekt: Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell och restaurang Målet för detta projekt var att framtida medarbetare och deras kommande arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen…
-
Projekt: Att uppmärksamma, värdera och ansvara för rutiner i skolan Forskning visar att rutiner kan bidra till nödvändig stabilitet inom en organisation, samtidigt som vissa rutiner eller…
-
Projekt: Lärares föräldrakontakter I projektet hade vi fokus på lärares samverkan med hemmen. Lärarstudenter tog under sin verksamhetsförlagda utbildning in vårdnadshavares förväntningar och önskemål…
-
Projekt: (Hur) kan kunskapsmätningar i förskoleklass bidra till utvecklad undervisning och ökat lärande? Denna delstudie fokuserar på utveckling av undervisningen i förskoleklassen i relation till…
-
Projekt: Lekresponsiv undervisning i förskoleklass Målet med denna studie var att skapa ny kunskap om hur en didaktik kan utformas som förenar lek och undervisning i förskoleklassen.
-
Projekt: Att angöra en brygga – gemensam digital plattform för lärare och forskare Syftet med detta projekt var att utveckla en gemensam digital plattform där lärare och forskare kan mötas och delge…
-
Projekt: Tillhörighet och inkluderande processer i fritidshemmet Målet med studien är att utveckla lärares arbete med elevers tillhörighet, inkludering och delaktighet i fritidshemmet, och därigenom…
-
Projekt: Praktikutvecklande självständiga arbeten Denna studie hade två syften. Dels att studera hur ökad samverkan mellan akademi och verksamhetsfält kan bidra till ökad kvalitet på lärarstudenters…
-
Projekt: Sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare? Projektets syfte var att undersöka hur elever inom Vård- och omsorgsprogrammet uppfattar de sexuella trakasserier som kan förekomma…
-
Projekt: #Tystiklassen – ungas tal om sexuella trakasserier Syftet med detta projekt var att bidra med kunskap om hur pojkar och flickor i olika åldrar uppfattar och talar om sexuella trakasserier,…
-
Doktorandprojekt: Response to Intervention – en specialdidaktisk modell för att förebygga lässvårigheter I denna avhandling undersöktes hur Response to Intervention (RtI) kan fungera som en…
-
Projekt: Att bli matematiklärare: Lärarutbildningens roll Detta projekt syftade till att utforska vilken roll matematikdidaktik och matematiklärarutbildaren spelar i blivandet och utvecklingen av…
-
Såddprojekt: Ansökan om medel för ansökningsskrivande: Digitala verktyg Syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring var att skapa en ansökan om bidrag till ett…
-
Projekt: Lekbaserad didaktik Syftet med projektet är att i samverkan mellan universitet/högskola och förskola vidareutveckla teoribildning om en lekbaserad förskoledidaktik.
-
Projekt: Synliggörande av lärares klassrumsbedömningar Projektet avsedde att synliggöra grundskollärares bedömningsprocesser tillsammans med elever i undervisningssammanhang.
-
Projekt: Att befästa vetenskapligt förhållningssätt och synliggöra beprövad erfarenhet I detta projekt undersökte lärare vid två förskolor systematiskt sin praktik, med fokus på dokumentation och…
-
Projekt: Inkluderande fritidshemspedagogik Syftet med detta projekt är att skapa, pröva och utvärdera insatser och metoder för att minska utanförskap och segregerande effekter i fritidshemmets…
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder – praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
-
Projekt: Fritidshemmets pedagogiska uppdrag Syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag är att med stöd av forskning utveckla kvalitet och likvärdighet i…
-
Doktorandprojekt: Barns erfarenheter av deltagande och lärande i digital lek Datorer och andra digitala verktyg, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler, har bidragit till att barns…
-
Doktorandprojekt: Att begripliggöra en lärarlegitimation – reformimplementering och organisering i det svenska fritidshemmet Studien var ett doktorandprojekt där lokal implementering av…
-
Såddprojekt: Användning av digitala verktyg för att få syn på tecken på lärande i naturvetenskaplig undervisning för sexåringar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné…
-
Såddprojekt: Interaktiva simuleringar i professionsutbildningar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att använda interaktiva simuleringar…
-
Såddprojekt: Digital transformation av kommunikationen mellan hem och skola Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att undersöka den…
-
Såddprojekt: An Exploration of the Challenges and Possibilities of Multidimensional Visualization in the Context of Visual Learning Analytics Huvudmålet för detta såddprojekt inom Linnaeus University…
-
Projekt: Hur svårt kan det va? – En teorigenererande studie om kunskapskrav och lärandeprogression genom utbildningssystemet I detta forskningsprojekt undersökte vi hur begreppet ”progression”…
-
Projekt: När samverkan får erkännande Tidigare forskning om samverkan visar att samarbete medför problem och konflikter. Syftet med detta projekt var att i stället beskriva mer framgångsrik samverkan.
-
Projekt: Omhändertagna ungdomar med krigserfarenhet Syftet med denna studie var att analysera berättelser från ungdomar som har upplevt krig, flytt till Sverige samt omhändertagits och placerats på…
-
Projekt: Krigets anomi I detta projekt analyserades krigets undanskymda praktik och retorik, krigets känslor och moral, människors samspel under fasansfull fångenskap och flykt, men också individens…
-
Projekt: Definitioner av framgångsrikt underrättelse- och operativt polisarbete I detta projekt analyserades hur poliser, gränsbevakare och kustbevakare definierar framgångsrikt underrättelse- och…
-
Projekt: Krigets sociologi: en förnyad analys av etnografiskt material från Bosnien I detta projekt analyseras berättelser från överlevande efter kriget i Bosnien under 1990-talet.
-
Projekt: Politics of Belonging: Promoting children's inclusion in educational settings across borders I detta projekt studerades tillhörighet, inkludering och exkludering i pedagogisk praktik för barn…
-
Doktorandprojekt: Att utbildas till en frisör – en studie om gymnasieelevers identitetsskapande under frisörutbildning Studien var ett doktorandprojekt där elevers identitetsskapande vid…
-
Projekt: Avlastning av lärare? Ett projekt om lärare, lärarassistenter och förhandlingar om professionella gränser I projektet ska vi studera de initiativ som tas i svenska skolor för att avlasta…
-
Projekt: Förskoleklassen i en brytningstid 2016 tillkom ett nytt läroplanskapitel för förskoleklassen. 2018 blev förskoleklassen obligatorisk när skolstartsåldern sänktes och skolplikt för…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
-
Projekt: Forskning om undervisning – systematisk kartläggning och analys av forskningslandskap Det finns en mängd forskning om skolundervisning. Däremot saknas bra sammanställningar av den samlade…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
-
Doktorandprojekt: Hur bedömningspraktiker konstrueras under samtal mellan lärarstudenter och lärare 20 veckor av lärarutbildningen är verksamhetsförlagd utbildning (VFU). För att bedöma om…
-
Projekt: Kommuner – självständiga aktörer i utbildningsreformer? Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Ninni Wahlström, Daniel Sundberg Finansiär: IFAU Tidsplan:…
-
Doktorandprojekt: Valuable knowledge seen from different perspectives – validation of vocational qualifications Studien är ett doktorandprojekt. I studien uppmärksammas yrkeslärare, deras yrkeskunskap…
-
Projekt: Beröring i förskolan – omsorg eller fara? Fysisk beröring är viktig för barns utveckling. Internationella studier har dock funnit att fysisk beröring mellan pedagoger och barn har kommit att…
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studerades om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Doktorandprojekt: Inkludering i matematik från ett specialpedagogiskt perspektiv Detta projekt har utgångspunkt i en specialpedagogisk syn på matematiklärande och undervisning i matematik. Syftet med…
-
Projekt: Lärare över gränser En longitudinell studie av yrkesbanor och professionella identiteter i ljuset av en lärarutbildningsreform.
-
Projekt: Låt den rätte komma ut! Ett projekt om lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket.
-
Projekt: Vägskäl – två longitudinella studier av val och ideal i lärares yrkesbanor Hur behåller lärare sitt engagemang och sina ideal i yrket över tid? Vilka vägskäl ställs lärare inför? Vilka…
-
Projekt: Rättvis bedömning i skolan – elevernas uppfattningar i Sverige och Tyskland Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Tidsplan: 2011-2016
-
Projekt: Följeforskning kring karriärlärarreformen – samverkan för skolförbättringsarbete mellan skola och universitet Detta projekt avslutades 2016. Fakta om projektet Projektledare Daniel Alvunger…
-
Projekt: Vem har styrt skolan? Kommunen, skolan och staten under 60 år av svenska skolreformer i en föränderlig värld Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Andreas…
-
Projekt: Kunskap och utbildningsreformer i Europa – historiska och komparativa fallstudier Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektledare: Daniel Sundberg Projektmedlemmar: Daniel…
-
Projekt: Forskning och skolutveckling – ett forskar-praktikernätverk Projektets syfte är att vidareutveckla samspelet mellan forskning och förskolors/skolors/fritidshems utvecklingsarbete.
-
Projekt: Lärande skola – följeforskning och systematiskt skolförbättringsarbete i Kalmar kommun Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Jan Håkansson,…
-
Projekt: TUL-11: Teori-baserad utvärdering av Lgr 11 Detta projekt avslutades 2014. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel Sundberg, Ninni Wahlström Finansiär: IFAU Tidsplan: 2013-2014 Mer om…
-
Projekt: SIKT-projektet: Översikter av utbildningsvetenskaplig forskning: epistemologiska, sociala och politiska effekter Detta projekt avslutades 2017. Fakta om projektet Projektmedlemmar: Daniel…
Forskning i polisiärt arbete
Polisforskning på Linnéuniversitetet bedrivs i samverkan med såväl andra enheter på Linnéuniversitetet som med övriga lärosäten som bedriver polisutbildning och internationella samarbetspartners. Polisvetenskap ligger huvudsakligen inom de för polisverksamheten praktiska tillämpningarna av relevanta områden inom samhällsvetenskap och juridik, men också inom polisrelevanta områden inom organisationsteori och kriminologi.
Polisutbildningen vid Linnéuniversitetet har sin huvudsakliga verksamhetsbas inom polisiär grund- och vidareutbildning på uppdrag av Polismyndigheten. Huvudområdet Polisiärt arbete är förhållandevis ungt och varken professur eller forskarutbildning är knutet till detta i nuläget.
För närvarande bedrivs forskning framför allt inom kriminalpolitik, ungdomars relationer till polisen, förhörsteknik, rättsbistånd och praktiska färdigheter kopplat till stress. Polisutbildningen medverkar också i utvecklingsprojekt inom brottsförebyggande metod och samverkan, polisiära IT-applikationer samt nya metoder för vapenträning.
Forskargrupper
-
Effekter av kriminalpolitiska reformer En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: Svenska kriminalpolitiska laboratoriet (SCAL).
-
Centrum för polisforskning och utveckling Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete på…
Forskningsprojekt
-
Projekt: Syskonvåld ur ett professionellt perspektiv – att hantera och förebygga en förbisedd form av våld i nära relation I detta projekt undersöks socialsekreterares och familjebehandlares…
-
Projekt: Lyssna på oss: En intervjustudie med och om kvinnliga vårdnadshavare till nätverkskriminella Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hälsan hos kvinnor som är vårdnadshavare…
-
Projekt: Polisens upprätthållande av demokrati under allmänna sammankomster (Poldem) Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska…
-
Projekt: Orosinstitutionen – ett tvingande möte mellan polis och socialtjänst i förändringarnas tid Detta projekt studerar hur polisen bedömer och förmedlar oro under några viktiga förestående…
-
Doktorandprojekt: Mekanismerna bakom gängmord Dödsskjutningar och explosioner relaterade till organiserad brottslighet har ökat drastiskt under de senaste åren i Sverige. Syftet med den här…
-
Doktorandprojekt: Förhandling av respektabilitet I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur deltagare inom dragkultur konstruerar och upplever familjeliv, genus och åldrande.
-
Doktorandprojekt: Frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan Projektet går ut på dels kartlägga utbredningen av frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan, och dels utforska de…
-
Projekt: En bra polis(utbildning) I likhet med vad som redan har genomförts i många andra länder – inte minst nordiska – fanns en politisk vilja och långtgående planer att akademisera den svenska…
-
Projekt: Socialtjänstens utredningar av hedersproblematik Syftet med projektet är att fördjupa förståelsen av socialtjänstens och familjerättens arbete med att utreda och dokumentera frågor som berör…
-
Doktorandprojekt: Konstruktioner av Arbetslivskriminalitet: Frågan om skydd, styrning och välfärdsstatens förhandlingar på den svenska arbetsmarknaden Detta avhandlingsarbete intresserar sig för hur…
-
Projekt: Makt och tvång vid särskilda ungdomshem Syftet med studien är att analysera omfattning och variation över tid av tvångsbefogenheter vid särskilda ungdomshem och deras koppling till…
-
Projekt: Polisverksamhet och brottsförebyggande samarbete i gränsområden Utgångspunkten för detta projekt är den uttalade ambitionen att Norden ska vara världen mest hållbara och integrerade region…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Trygghetsmätningar Undersökningar där allmänheten tillfrågas om utsatthet för brott, otrygghet och förtroende för polisen är viktigt i det lokala brottsförebyggande och trygghetsskapande…
-
Projekt: Peacebuilding amidst ongoing violence: The Contribution of the Swedish Police Training Program to Sustainable Peace in Colombia Projektet utvärderar det utbildningsprogram, hos Colombias…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
Forskning i professionsstudier
Yrken positionerar individer i samhället och i organisationer och förser dem med kulturella, ekonomiska och sociala resurser och berör frågor om uppväxt, utbildning, erfarenheter och identitet.
Forskningsområdet undersöker betydelsen av yrken och professioner på såväl samhälls-, organisations- och individnivå. Studier av yrken ger kunskap om hur arbetsdelningen i samhället och i organisationer utvecklas.
Inom professionsforskning studeras socialisations- och identitetsprocesser, karriärer, införlivande av kunskap, kompetens och färdigheter i yrken. Allmänhetens förtroende för och uppfattningar om status för olika yrken och professioner – liksom hur yrkesutövare i olika yrken upplever detta undersöks också.
Forskargrupper
Forskning i socialt arbete
Inom socialt arbete finns sex huvudsakliga forskningsområden:
- Barn, unga och familjer
- Migration, integration och mångfald
- Socialpolitiska frågor och välfärd
- Utvärdering
- Äldreforskning
- Våld och kön
Forskargrupper
-
Arbetsmarknad, kommuner, tillit, inkomstsystem, vetenskap (Aktiv) Inom forskargruppen Aktiv studerar vi sociala problem som härrör från fattigdom, arbetslöshet och marginalisering, samt…
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
Linnaeus Evaluation Research (LER) Linnaeus Evaluation Research (LER) drivs av institutionen för socialt arbete och är en tvärvetenskaplig plattform för kunskapsutveckling om utvärdering vid…
-
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en…
-
Research on Interventions and Support for Children and Youth (RISCY) Forskargruppen Research on Interventions and Support for Children and Youth utgör ett forum för kunskapsbyggande, spridning och…
-
Social work and migration I forskargruppen Social work and migration studerar vi det sociala arbetets möjligheter och utmaningar i relation till migration och migrationens konsekvenser för människors…
-
Socialt arbete, funktionsnedsättning och åldrande (SODA) Inom forskargruppen Socialt arbete, funktionsnedsättning och åldrande (Social work, Disability and Ageing; SODA) studerar vi sociala problem…
-
Våld och kön (GAVIS) Inom forskargruppen Våld och kön (Gender and Violence in Social Work; GAVIS) vill vi initiera, inspirera och bedriva tvärvetenskaplig forskning om våld som uttryck för en könad…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Berättelser om vardagen och återhämtning från personer som lever med samtidig psykisk ohälsa och missbruk Detta doktorandprojekt är en narrativ studie om berättelser från personer…
-
Doktorandprojekt: Kunskap och lärande genom systematisk uppföljning av socialtjänstens öppenvårdsinsatser för barn och familj I mitt doktorandprojekt studerar jag systematisk uppföljning av…
-
Doktorandprojekt: Kvinnors fitnessdopning Projektet fokuserar på meningsskapande processer kring dopning och dopninganvändande i en gym- och fitnesskontext. Mer precist syftar projektet till att söka…
-
Doktorandprojekt: Vem är ensam? Hur konstrueras äldres ensamhet på landsbygden i socialtjänstens tal, text och handling Doktorandprojektet handlar om att synliggöra och problematisera hur äldres…
-
Doktorandprojekt: Äldres röster om nöjdhet Doktorandprojektet syftar till att belysa och analysera äldres upplevelser av hur nöjdhet konstrueras i kontexten av en individanpassad och…
-
Projekt: Asylintervjuer i Sydafrika och Sverige. Erfarenheter, tolkningar och förhandlingar Syftet med projekt är att undersöka och jämföra asylprocessen i två länder, Sydafrika och Sverige. Detta för…
-
Projekt: Att leva i transit – en studie om våldsutsatta kvinnor i skyddat boende I denna studie möter vi våldsutsatta kvinnor som lever i transit vid skyddade boenden, för att undersöka deras…
-
Projekt: Barnavårdsutredning i privat regi – förekomst, organisering och betydelse för praktiken Syftet med denna studie är att analysera, jämföra och fördjupa kunskapen om hur barnavårdsutredningar…
-
Projekt: Bedrägerier mot äldre - en explorativ studie av sociala och ekonomiska konsekvenser för de drabbade Digitala bedrägerier mot äldre är ett stort och växande samhällsproblem. Genom att belysa…
-
Projekt: Blivande studenters perspektiv på högre utbildning Syftet med detta forskningsprojekt är att identifiera och analysera beskrivningar av blivande högskolestudenter beträffande intressen och…
-
Projekt: Connected Children: Ett partnerskap för en kunskapsbaserad och innovativ prevention Detta projekt kombinerar praktik och forskning för utveckling av en kunskapsbaserad prevention. Syftet är…
-
Projekt: Ensam men med kontakt? Detta internationella projekt syftar till att fördjupa förståelsen av och bidra till välgrundade policies om skärningspunkterna mellan digitalisering och…
-
Projekt: Globalt socialt arbete och mänsklig mobilitet Den övergripande ambitionen med detta EU-projekt är att skapa och konsolidera ett internationellt och sektorsövergripande nätverk av komparativ…
-
Projekt: Liv i transit Detta projekt handlar om livet för unga människor som har flytt vidare i så kallad "sekundär migration" efter avslag på asylansökningar i Sverige. Syftet är att analysera deras…
-
Projekt: Makt och tvång vid särskilda ungdomshem Syftet med studien är att analysera omfattning och variation över tid av tvångsbefogenheter vid särskilda ungdomshem och deras koppling till…
-
Projekt: Moralisk stress och moraliskt aktörskap i svensk äldreomsorg Detta projekt undersöker hur och när moraliskt aktörskap kan mobiliseras inom äldreomsorgen, där etiska dilemman och moralisk…
-
Projekt: Ojämlikhet i arbete senare i livet omdefinierat av digitalisering (Digi-net) Detta projekt är ett fyraårigt internationellt forskningsnätverk om äldres villkor på en digitaliserad…
-
Projekt: Orosinstitutionen – ett tvingande möte mellan polis och socialtjänst i förändringarnas tid Detta projekt studerar hur polisen bedömer och förmedlar oro under några viktiga förestående…
-
Projekt: Skolan som skyddsfaktor Målet med detta projekt är att identifiera och analysera framgångar, hinder, samverkan och identiteter i gymnasieskolans arbete med elever som använder alkohol och…
-
Projekt: Skolframgång för nyanlända: möjligheter, hinder, identiteter och samverkan Detta projekt kommer att fylla kunskapsluckor rörande nyanlända barns och ungdomars situation genom att i detalj…
-
Projekt: Socialtjänstens utredningar av hedersproblematik Syftet med projektet är att fördjupa förståelsen av socialtjänstens och familjerättens arbete med att utreda och dokumentera frågor som berör…
-
Projekt: Språklig rättvisa, global migration och den nordiska välfärdstaten Projektets syfte är att undersöka språklig rättvisa i nordiska välfärdsinstitutioner. Det huvudsakliga problem som vi ska…
-
Projekt: Syskonvåld ur ett professionellt perspektiv – att hantera och förebygga en förbisedd form av våld i nära relation I detta projekt undersöks socialsekreterares och familjebehandlares…
-
Projekt: Take away I den här studien ska vi försöka identifiera vilka faktorer som är viktiga när etablerade arbetsmetoder ska avvecklas samtidigt som nya metoder med större vetenskapligt stöd ska…
-
Projekt: Tidiga samordnade insatser för barn som kan utsättas för eller hamna i kriminalitet Syftet med studien är att diskutera och analysera samverkansprocesser i ett pilotutvecklingsprojekt, som är…
-
Projekt: Tolkars kunskaper: språklig rättvisa och likvärdig samhällsservice Målet med detta projekt var att ta tillvara tolkars unika erfarenheter från möten mellan personal och klienter inom olika…
-
Projekt: Treatment research with adolescents at the Maria clinics (TRAM) Hur går det för de ungdomar som påbörjat en öppenvårdskontakt med en Maria-mottagning på ett respektive tre år efter påbörjad…
-
Projekt: Vad fungerar och varför? Betydelsen av interventioner och organisationers samverkan för våldsutsatta kvinnors hälsa och välbefinnande Syftet med detta projekt är att identifiera och analysera…
-
Projekt: Vem ges rätt till specialiserad vård under Covid-19? (BioAge(in)Work) Projektet syftar till att fördjupa kunskapen om hur offentligt finansierad hälso- och sjukvård bedömer behovet av…
-
Projekt: Överskrida gränser i socialt arbete. Samverkan i partnerskap i interventioner i särskilt utsatta områden i Sverige I studien kommer arbetet för ökad trygghet och minskad brottslighet i så…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: (O)sårbar maskulinitet: Mäns berättelser och identiteter när de upplever våld från en kvinnlig partner Avhandlingen utforskar mäns levda erfarenheter av intimt partnervåld från…
-
Doktorandprojekt: Sociala betydelser av sprutbyten Det finns många forskningsstudier som studerat medicinska och folkhälsovetenskapliga effekter av sprutbyten, men få som berört betydelser av…
-
Projekt: Att pumpa upp egot: Livsbiografiska studier av unga människors dopningstrajektorier Målet med detta projekt var att ge ökad kunskap om olika typer av vägar till doping och även bidra till en…
-
Projekt: Berättelser som kulturarv. Makt och motstånd i insamlingsprocesser och berättelser om och med invandrare vid Nordiska museets arkiv 1970-2015 Projektet undersöker hur minnesinstitutioner…
-
Projekt: Definitioner av framgångsrikt underrättelse- och operativt polisarbete I detta projekt analyserades hur poliser, gränsbevakare och kustbevakare definierar framgångsrikt underrättelse- och…
-
Projekt: Ekonomisk försummelse till ekonomiskt våld mot äldre personer Forskningsprojektet syftar till att sprida kunskap om ekonomiskt våld utifrån målsättningen att göra det lättare för äldre…
-
Projekt: Ett värdigt mottagande? Socialt arbete med flyktingar och migranter. Asylmottagandet präglas av snabbt förändrade förutsättningar samt av att mottagande aktörer och institutioner styrs av…
-
Projekt: Föräldraskap och personlig assistans Denna studie ska undersöka hur stöd i föräldraskap som ges genom personlig assistans utformas idag och vilket ytterligare stöd som behövs för personer med…
-
Projekt: Kommunikation med brukare och patienter som inte talar svenska Syftet med studien är att kartlägga hur personal inom primärvård och socialtjänst hanterar kommunikationen med patienter som har…
-
Projekt: Krigets anomi I detta projekt analyserades krigets undanskymda praktik och retorik, krigets känslor och moral, människors samspel under fasansfull fångenskap och flykt, men också individens…
-
Projekt: Krigets sociologi: en förnyad analys av etnografiskt material från Bosnien I detta projekt analyseras berättelser från överlevande efter kriget i Bosnien under 1990-talet.
-
Projekt: Leva med demens, vård och vårdsystem Syftet med forskningsprojektet är att undersöka utbudet av vård- och omsorgsinsatser, dess tillgänglighet, samt stöd till närstående som vårdar en person…
-
Projekt: Migrationserfarenhet och religion som resurs. En etnografisk studie. Jag studerar hur migrationserfarenheten återspeglas i gudstjänsten hos en nigeriansk pingstförsamling i Malmö, och hur…
-
Projekt: Modelling institutional dynamics in historical commons (MIDI) MIDI-projektet antog ett tvärvetenskapligt perspektiv för att bidra med empiriskt grundad och systematisk kunskap om de…
-
Projekt: Norrland som koloni och utopi Olof Högbergs "Den stora vreden", Ludvig Nordströms "Petter Svensks historia " och berättelsen om Sverige.
-
Projekt: När samverkan får erkännande Tidigare forskning om samverkan visar att samarbete medför problem och konflikter. Syftet med detta projekt var att i stället beskriva mer framgångsrik samverkan.
-
Projekt: Omhändertagna ungdomar med krigserfarenhet Syftet med denna studie var att analysera berättelser från ungdomar som har upplevt krig, flytt till Sverige samt omhändertagits och placerats på…
-
Projekt: Social sårbarhet och civilt motstånd i migrationens fotspår – en fallstudie av lidande, etiska och moraliska ställningstaganden bland svenska volontärer, socialarbetare och unga migranter
-
Projekt: Statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av nationalstater Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av ojämlika…
-
Projekt: Söka hopp i gränsland: En etnografisk studie av hoppets sociala dimensioner i den svenska asylmottagningskontexten Detta projekt studerar frågor om hopp och osäkerhet bland asylsökande som…
-
Projekt: Tillitsskapande organisering – gränsöverskridande koordinering för barns bästa Genom projektet bidrog vi med forskningsbaserad kunskap till det omfattande utvecklingsarbetet ”Barnens bästa…
-
Projekt: Unga pappor och marginalisering: En kvalitativ och longitudinell studie Detta projekt bygger på en kvalitativ och komparativ metodologi. Genom studier av unga pappor i Storbritannien…
-
Projekt: Vems röst? Lagstiftning, biståndshandläggning och nedsatt beslutsförmåga vid demens Syftet med detta projekt är att identifiera och analysera biståndshandläggning i relation till personer med…
Forskning i sociologi
Den sociologiska forskning som bedrivs vid institutionen för samhällsstudier återspeglar ämnets bredd. Vi arbetar med kvalitativa etnografiska projekt såväl som kvantitativt orienterade enkät- och experimentstudier.
Våra forskningsområden berör bland annat högre utbildning, arbetsliv och arbetsmarknad, ålder och livslopp, hållbar utveckling, migrations- och integrationsfrågor, skola och utbildning samt ungdom och hälsa.
Forskargrupper
Forskningsprojekt
-
Projekt: Attraktivt arbete – stödassistent i funktionsstöd (pilotprojekt) Projektet utforskar anställda kvinnor och mäns upplevelser av att arbeta inom verksamhetsområdet funktionsstöd och i yrket…
-
Doktorandprojekt: Återförtrollning i en rationaliserad värld: meningsskapande genom moderna magiska praktiker I en tid där vetenskapliga och rationella värderingar dominerar, är det lätt att tro att…
-
Doktorandprojekt: Förhandling av respektabilitet I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur deltagare inom dragkultur konstruerar och upplever familjeliv, genus och åldrande.
-
Doktorandprojekt: En studie av den autentiska polisen I min avhandling studerar jag kunskaper, färdigheter och emotioner inom polisiärt arbete, samt hur dessa tränas på polisutbildningen för att…
-
Projekt: Smart mätning hållbar elförbrukning i Kalmar I samarbete med Kalmar Energi syftar detta projekt till att öka vår förståelse för faktorer som påverkar människors elanvändning, samt hur dessa…
-
Doktorandprojekt: En försäkringsmässig sjukförsäkring? Detta doktorandprojekt kretsar kring hur den allmänna sjukförsäkringen stramats åt de senaste decennierna, framför allt genom implementeringen av…
-
Doktorandprojekt: Akademiseringen av polisutbildningen I min avhandling intresserar jag mig för fenomenet academic drift, detta genom att undersöka polisutbildningens stegvisa inkorporering i…
-
Projekt: Tillit i relationer mellan fack och arbetsgivare i Europa (True Europe) Syftet med projektet är att utforska och förklara grunderna, formerna och effekterna av förtroende i relationer mellan…
-
Doktorandprojekt: Frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan Projektet går ut på dels kartlägga utbredningen av frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan, och dels utforska de…
-
Projekt: Digitalization, automation and decarbonization (Barmetal) Det europeiska forskningsprojektet Barmetal syftar till att analysera den nuvarande situationen och möjligheterna att stärka…
-
Projekt: En bra polis(utbildning) I likhet med vad som redan har genomförts i många andra länder – inte minst nordiska – fanns en politisk vilja och långtgående planer att akademisera den svenska…
-
Projekt: Välfärdsprofessionellt beslutsfattande – diskretion, principer och program Detta projekt syftar till att förstå relationen mellan diskretion, principer och program i beslutsfattandet inom…
-
Projekt: Uppfattningar om hälsorisker hos arbetsmarknadens parter (HEROS) I detta projekt analyseras hälso- och säkerhetsinterventioner rörande covid-19 från arbetsmarknadens partsorganisationer på…
-
Doktorandprojekt: Det kommunala aktivitetsansvarets organisering I min avhandling intresserar jag mig för den lokala kontextens betydelse för hur statliga policyer omsätts i praktiken.
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Migration discourse in the Swedish mainstream and social media Projektet syftade till att analysera mediediskursen om migration i Sverige under det senaste decenniet.
-
Doktorandprojekt: Lagom perfekt. Erfarenheter av ohälsa bland unga tjejer och killar Min avhandling "Lagom perfekt – erfarenheter av ohälsa bland unga tjejer och killar" är ett bidrag till kunskapen…
-
Doktorandprojekt: Utbildningskontraktets villkor – utbildningsförlopp på en förändrad gymnasielärarutbildning Studien undersökte lärarstudenters olika vägar genom en gymnasielärarutbildning som är…
-
Projekt: Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg Detta samverkansprojekt ska analysera behov av digital kompetens och spetskompetens bland små och medelstora företag i regionen. Målet är att…
-
Doktorandprojekt: Platsens betydelse I min avhandling avser jag belysa hur ett bostadsområde konstrueras genom ungdomars kommunikation och interaktion, och hur områdets mening, rumslighet, sociala…
-
Doktorandprojekt: Från invandrarbyrå till flyktingmottagning Min avhandling var ett bidrag till forskningen om invandring och integration. Det är en historiesociologisk studie, där jag undersöker hur…
-
Såddprojekt: Analyzing state-of-the-practice for self-adaptive systems in industry using data analytics Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive…
-
Såddprojekt: A platform to collect and analyze canoe/kayak training data Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
Forskning i statsvetenskap
Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Den statsvetenskapliga forskningen på Linnéuniversitetet fokuserar på den representativa demokratiska kedjan från medborgare via politiska makthavare till beslutens resultat, genom studier av politiskt beteende, partier, parlament, korruption och EU. Institutionen för statsvetenskap centrerar denna forskning kring tre forskningsmiljöer: Linnaeus University Research Group on Political Behavior, Opinion and Parties (LNU-POP), Europaforskning och Governance, Ethics, and Corruption (GEC).
Forskargrupper
-
Governance, Ethics, and Corruption (GEC) Studier av den offentliga förvaltningens ljusa OCH mörka sida. I centrum för GEC-gruppens forskning står god demokratisk förvaltning och samhällsstyrning som…
-
Linnaeus University Research Group on Political Behavior, Opinion and Parties (LNU-POP) LNU-POP är ett nätverk av forskare som analyserar politiskt beteende, opinioner, partier, politiskt deltagande,…
-
Politisk teori i en föränderlig värld Forskargruppen i politisk teori består av forskare med ett gemensamt intresse i den politiska teorins grundfrågor. Dessa frågor har förnyad aktualitet idag, med…
-
Surveyinstitutet Surveyinstitutet genomför och presenterar undersökningar av det svenska samhället.
-
Svenska nätverket för Europastudier vid Linnéuniversitetet (SNES/LNU) Forskningsmiljön Svenska nätverket för Europastudier vid Linnéuniversitetet har tre teman: Autokratisering och Europas…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Konstruktioner av Arbetslivskriminalitet: Frågan om skydd, styrning och välfärdsstatens förhandlingar på den svenska arbetsmarknaden Detta avhandlingsarbete intresserar sig för hur…
-
Doktorandprojekt: Möjligheter och utmaningar med interkulturalitet i skolan I detta doktorandprojektet undersöks möjligheter och utmaningar med interkulturalitet i skolan. Genom klassrumsobservationer…
-
Projekt: Bättre lagstiftning under Ursula von der Leyen Detta forskningsprojekt undersöker EU-kommissionens Bättre lagstiftning-agenda under ordföranden Ursula von der Leyen, med särskilt fokus på…
-
Projekt: DIGRIS - Implementeringsutmaningar av digitaliseringsrättigheter i Sverige Projektet tar sitt avstamp i den Europeiska unionens (EU) digitaliseringsstrategi med syftet att undersöka hur små…
-
Projekt: ESG-påverkansindex inom högre utbildning (Shift) Shift syftar till att öka kapaciteten hos högre utbildningsinstitutioner (HEI:er) att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Detta genom att…
-
Projekt: Kosovos demokrati: förutsättning, förändring och framtid Projektet analyserar Kosovos demokratiutveckling sedan självständighetsförklaringen 2008, genom att belysa förutsättningar och…
-
Projekt: Minskad ideologisk polarisering och konflikt i Västeuropa? (MIPOK) I projektet undersöker vi om den dominerande tesen om minskad politisk polarisering, det vill säga att de politiska…
-
Projekt: Nya roller i en hotfull värld? När den internationella politiken präglas av en tilltagande nivå av konfrontation och ett ifrågasättande av den liberala världsordningen ställs liberala…
-
Projekt: Nytt vin i nya läglar: Om förutsättningarna för ett modernt civilt försvar Det här projektet syftar till att utveckla ny kunskap om och bättre förståelse för samhällets förutsättningar att…
-
Projekt: Polisens upprätthållande av demokrati under allmänna sammankomster (Poldem) Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska…
-
Projekt: Religiös förändring i Sverige I forskningsprojektet Religiös förändring i Sverige analyseras religiös förändring i det svenska samhället, i religiösa organisationer och hos individer från…
-
Projekt: Sverige och den Europeiska Unionen Projektet analyserar hur svensk politik har påverkats av EU-medlemskapet 1995 fram till idag, med fokus på EU:s flernivåstyre och svenska politikområden.
-
Projekt: Utbildning för demokratiskt medborgarskap Projektet syftar till att utveckla och genomföra ett utbildningsprogram om ukrainskt demokratiskt medborgarskap för representanter från nationella…
-
Projekt: Utvärdering av medborgarscen på Regionteatern Blekinge Kronoberg Regionteaterns stora satsning på att utveckla dokumentärteater, deltagarkultur och den regionala scenkonsten utvärderas under…
-
Såddprojekt: Att hantera och undervisa om rasism i lärarutbildning I detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring undersöker vi hur rasism förstås och hanteras inom…
-
Såddprojekt: Hållbar upphandling i företags leverantörskedjor Projektet undersöker i vilken utsträckning organisationer granskar sina leverantörer med avseende på deras sociala och miljömässiga…
-
Såddprojekt: Utbildning för demokratiskt medborgarskap I samarbete med Ministeriet för utbildning och forskning i Kiev, Ukraina, samt EUniWell-partner och icke-statliga organisationer i Ukraina ska…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Prediktorer för politisk aktivism i sociala medier Projektet hade sitt fokus på de faktorer som påverkar människor att delta i online-aktivism och andra politiska aktiviteter online,…
-
Projekt: Avpolitiserade partigrupper? Det är alltjämt oklart hur kartellisering – om det nu existerar – går till i praktiken, när partierna bedriver sitt vardagliga arbete i parlamenten. Därför…
-
Projekt: Den strategiska användningen av offentlig upphandling Forskningsprojektet strävade efter att identifiera variationer i hur de offentliga upphandlingsreglerna tillämpas i EU:s medlemsstater.…
-
Projekt: EU-kommissionens nämnd för lagstiftningskontroll Detta projekt utforskade rollen för EU-kommissionens nämnd för lagstiftningskontroll och analyserade i vilken utsträckning nämnden påverkar…
-
Projekt: Förändrad partikultur? Delstudien Förändrad partikultur? jämförde partikulturerna i riksdagen 2011-2014 och 1998-2002 med varandra. Den grundläggande frågeställningen är om partikulturerna…
-
Projekt: Genderkonvergens i riksdagens partigrupper Delstudien Genderkonvergens i riksdagens partigrupper avsåg att på ett fördjupat sätt undersöka frågan om genusskillnaderna i riksdagen och…
-
Projekt: Medialisering av partigruppernas utrikespolitik Kartellteorins påstående att vi kan förvänta oss en ökande grad av konvergens mellan partierna implicerar att partigrupperna har förändrat sin…
-
Projekt: Politikens professionalisering och riksdagens sociala sammansättning I delstudien Politikens professionalisering och riksdagens sociala sammansättning granskades några led i en möjlig kausal…
-
Projekt: Politikernas roller i en ny tid I delstudien Politiska roller i en ny tid analyserades de normativa implikationerna av kartellpartiteorin utifrån demokratiteoretiska perspektiv. En…
-
Projekt: Riksdagens partigrupper i förändring Har riksdagens partigrupper i allt större utsträckning blivit mer lika varandra från slutet av 1980-talet till början av 2010-talet? Detta är den…