Pedagogik och didaktik
Lärarutbildning vid institutionen för pedagogik.
Skolan spelar en avgörande roll för varje barns möjligheter i livet. En framgångsrik skola bygger på lärarnas utbildning och kompetens. Att utbilda framtidens lärare är en viktig och ansvarsfull uppgift - tillsammans formar vi framtidens förskola, fritidshem och skola. Vid institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP) utbildas lärare för verksamhet i alla skolformer, från förskola till gymnasium. Lärarutbildning ges i både Kalmar och Växjö.
Institutionen ger även ett professionsprogram i pedagogik som riktar sig till förskollärare, lärare och skolledare.
Professionsprogram i pedagogik för undervisning, lärande och pedagogiskt ledarskap
Är du förskollärare, lärare eller skolledare? Vill du bredda din kompetens? Professionsprogrammet i pedagogik fördjupar dina kunskaper inom din profession, samtidigt som du utvecklar ditt ledarskap och din förståelse för pedagogik. Programmet ges på deltid så att du kan arbeta parallellt med studierna.
Utbildningen har tre ingångar med olika fokus och de vänder sig till dig som är:
- Förskollärare eller lärare och vill utveckla din professionskompetens
- Förskollärare eller lärare och är nyfiken på att utbilda dig till rektor
- Rektor, har gått rektorsprogrammet och vill utveckla din professionskompetens.
Verksamhetsförlagd utbildning
I samtliga lärarutbildningar ingår verksamhetsförlagd utbildning där studenter etablerar kontakt med sin framtida bransch. Vi deltar också i en nationell försöksverksamhet med övningsskolor som syftar till att öka kvaliteten på svensk lärarutbildning.
Läs mer om VFU
Samtliga lärarutbildningar som institutionen medverkar i innefattar 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och vi ansvarar för merparten av de VFU-kurser som ges i programmen. Medarbetare vid institutionen är också i hög grad involverade i försöksverksamhet med övningsskolor där studenterna fullgör sin VFU vid speciella övningsskolor. Vi deltar också i en nationell försöksverksamhet med övningsskolor som syftar till att öka kvaliteten på svensk lärarutbildning.
Att en stor del av institutionens uppdrag är kopplad till VFU medför ett nära samarbete med de koordinatorer som rekryterar VFU-platserna men också med skolledare och de handledare som studenterna tilldelas under sin praktik. Sådan samverkan öppnar upp för praktiknära forskning, utvecklingsinriktade examensarbeten men även kompetensutbyte. Vid institutionen ges också en handledarutbildning som vänder sig till lärare i förskole- eller skolväsendet som är eller ska bli handledare för lärarstudenter i VFU.
Fristående kurser
Kurser
Forskning i didaktik och lärares praktik
Pedagogik utvecklar ny kunskap om och för utbildning, fostran, undervisning, lärandeprocesser och kunskapsbildning. Det handlar om hur människor kommunicerar, formas och förändras i olika samhällsinstitutioner som förskola, skola, familj, högre utbildning, behandling och arbetsliv, men också genom framväxande digitala medier och nya praktiker utanför formell utbildning.
Pedagogik bidrar med förklaringar och förståelse för vad och hur människor lär sig, men också hur olika samhällsförändringar skapar nya förutsättningar för vilka värden, kunskaper och färdigheter som förs vidare. Härigenom bidrar pedagogik också med nödvändiga kunskaper för att styra, leda och utveckla pedagogiska verksamheter.
Forskargrupper
-
Forskargruppen för värdepedagogisk forskning Fokus för forskargruppen är värdepedagogiska frågor, till exempel hur värden kommer till uttryck, förhandlas och problematiseras i pedagogiska…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser, texter, litteratur och läsning.…
-
Läroplansteori och didaktik (SITE) Inom forskargruppen "Läroplansteori och didaktik" studerar vi grundläggande utbildningsvetenskapliga och pedagogiska frågor som till exempel: Vad räknas som kunskap…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Fiktion och fakta. ”Tänk om …” Syftet med denna studie var att utveckla nya insikter och kunskaper om hur lärare kan undervisa i prospektivt tänkande, det vill säga ett framåtriktat tänkande…
-
Projekt: Att angöra en brygga – gemensam digital plattform för lärare och forskare Syftet med detta projekt var att utveckla en gemensam digital plattform där lärare och forskare kan mötas och delge…
-
Projekt: Lekresponsiv undervisning i förskoleklass Målet med denna studie var att skapa ny kunskap om hur en didaktik kan utformas som förenar lek och undervisning i förskoleklassen.
-
Projekt: Lekbaserad didaktik Syftet med projektet är att i samverkan mellan universitet/högskola och förskola vidareutveckla teoribildning om en lekbaserad förskoledidaktik.
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder – praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
Aktuellt
Nyheter
-
Nytt projekt ska stödja lärare i socioekonomiskt utsatta områden Nyhet
-
Ny bok om pop och småländska musikentreprenörer Nyhet
-
Linda Fälth sakkunnig på internationell konferens om lärande Nyhet
-
Öppet hus lockade 3 000 besökare till Växjö och Kalmar Nyhet
-
Valet av utbildning – ett livsval för landsbygdens unga Nyhet
-
Utbildningar hösten 2025 för personal i förskola och skola Nyhet