föreläsning i stor sal

Polisiärt arbete

Vi arbetar för närvarande med kursutbudet som ska gälla från och med höstterminen 2025. Mer information kommer inom kort!

Är du intresserad av frågor som rör polisiärt arbete och trygghet? Du som är vetgirig och nyfiken på polisiära frågor är varmt välkommen att söka våra akademiska kurser i polisiärt arbete!

I kurserna får du utveckla ditt analytiska tänkande, lära dig att granska och bedöma, samla in och sammanställa relevant information samt självständigt genomföra mindre undersökningar och utvärderingar som rör polisiärt arbete. Med aningen olika studiegångar vänder sig kurserna både till dig som är polis och inte.

Polisiärt arbete är studiet av polisen och det polisiära arbetet. Våra kurser har en samhällsvetenskaplig inriktning vilket innebär att vi håller oss till traditionella samhällsvetenskapliga forskningsfrågor, metoder och teorier. Frågor vi intresserar oss för handlar om polisorganisationen, utbildningen, yrkesutövningen samt polisiära arbetsmetoder.

Akademiska studier i polisiärt arbete har i internationella sammanhang funnits i runt sextio år. Det finns alltså mycket att lära. I ett svenskt sammanhang är ämnet yngre men utvecklas snabbt. Som student i polisiärt arbete är du en del av en dynamisk forskningsmiljö som bedrivs i skärningspunkten mellan teori och praktik.

Kunskapen i akademiskt polisiärt arbete ger dig verktyg för att analysera praktiskt polisiärt arbete på ett systematiskt sätt. Våra kurser syftar till att du som inte är polis får inblick och kunskap i polisiärt arbete, och du som är polis får möjlighet att teoretiskt komplettera och fördjupa dina praktiska kunskaper och din vardagsförståelse av arbetet.

Utbildning

Just nu pågår ett kursutvecklingsarbete kring fördjupningskurser i polisiärt arbete.

Vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete ges också polisprogrammet, funktionsinriktad polisutbildning och kurser i kriminologi.

Forskning i polisiärt arbete

Polisforskning på Linnéuniversitetet bedrivs i samverkan med såväl andra enheter på Linnéuniversitetet som med övriga lärosäten som bedriver polisutbildning och internationella samarbetspartners. Polisvetenskap ligger huvudsakligen inom de för polisverksamheten praktiska tillämpningarna av relevanta områden inom samhällsvetenskap och juridik, men också inom polisrelevanta områden inom organisationsteori och kriminologi.

Polisutbildningen vid Linnéuniversitetet har sin huvudsakliga verksamhetsbas inom polisiär grund- och vidareutbildning på uppdrag av Polismyndigheten. Huvudområdet Polisiärt arbete är förhållandevis ungt och varken professur eller forskarutbildning är knutet till detta i nuläget.

För närvarande bedrivs forskning framför allt inom kriminalpolitik, ungdomars relationer till polisen, förhörsteknik, rättsbistånd och praktiska färdigheter kopplat till stress. Polisutbildningen medverkar också i utvecklingsprojekt inom brottsförebyggande metod och samverkan, polisiära IT-applikationer samt nya metoder för vapenträning.

Läs mer om forskningen på institutionen för kriminologi och polisiärt och dess centrum för polisforskning och utveckling (CPU).

Personal