Polisiärt arbete
Vi arbetar för närvarande med kursutbudet som ska gälla från och med höstterminen 2025. Mer information kommer inom kort!
Är du intresserad av frågor som rör polisiärt arbete och trygghet? Du som är vetgirig och nyfiken på polisiära frågor är varmt välkommen att söka våra akademiska kurser i polisiärt arbete!
I kurserna får du utveckla ditt analytiska tänkande, lära dig att granska och bedöma, samla in och sammanställa relevant information samt självständigt genomföra mindre undersökningar och utvärderingar som rör polisiärt arbete. Med aningen olika studiegångar vänder sig kurserna både till dig som är polis och inte.
Polisiärt arbete är studiet av polisen och det polisiära arbetet. Våra kurser har en samhällsvetenskaplig inriktning vilket innebär att vi håller oss till traditionella samhällsvetenskapliga forskningsfrågor, metoder och teorier. Frågor vi intresserar oss för handlar om polisorganisationen, utbildningen, yrkesutövningen samt polisiära arbetsmetoder.
Akademiska studier i polisiärt arbete har i internationella sammanhang funnits i runt sextio år. Det finns alltså mycket att lära. I ett svenskt sammanhang är ämnet yngre men utvecklas snabbt. Som student i polisiärt arbete är du en del av en dynamisk forskningsmiljö som bedrivs i skärningspunkten mellan teori och praktik.
Kunskapen i akademiskt polisiärt arbete ger dig verktyg för att analysera praktiskt polisiärt arbete på ett systematiskt sätt. Våra kurser syftar till att du som inte är polis får inblick och kunskap i polisiärt arbete, och du som är polis får möjlighet att teoretiskt komplettera och fördjupa dina praktiska kunskaper och din vardagsförståelse av arbetet.
Utbildning
Just nu pågår ett kursutvecklingsarbete kring fördjupningskurser i polisiärt arbete.
Vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete ges också polisprogrammet, funktionsinriktad polisutbildning och kurser i kriminologi.
Extraknäck som figurant vid polisutbildningen
Forskning i polisiärt arbete
Polisforskning på Linnéuniversitetet bedrivs i samverkan med såväl andra enheter på Linnéuniversitetet som med övriga lärosäten som bedriver polisutbildning och internationella samarbetspartners. Polisvetenskap ligger huvudsakligen inom de för polisverksamheten praktiska tillämpningarna av relevanta områden inom samhällsvetenskap och juridik, men också inom polisrelevanta områden inom organisationsteori och kriminologi.
Polisutbildningen vid Linnéuniversitetet har sin huvudsakliga verksamhetsbas inom polisiär grund- och vidareutbildning på uppdrag av Polismyndigheten. Huvudområdet Polisiärt arbete är förhållandevis ungt och varken professur eller forskarutbildning är knutet till detta i nuläget.
För närvarande bedrivs forskning framför allt inom kriminalpolitik, ungdomars relationer till polisen, förhörsteknik, rättsbistånd och praktiska färdigheter kopplat till stress. Polisutbildningen medverkar också i utvecklingsprojekt inom brottsförebyggande metod och samverkan, polisiära IT-applikationer samt nya metoder för vapenträning.
Forskargrupper
-
Effekter av kriminalpolitiska reformer En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: Svenska kriminalpolitiska laboratoriet (SCAL).
-
Centrum för polisforskning och utveckling Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete på…
Forskningsprojekt
-
Projekt: Syskonvåld ur ett professionellt perspektiv – att hantera och förebygga en förbisedd form av våld i nära relation I detta projekt undersöks socialsekreterares och familjebehandlares…
-
Projekt: Lyssna på oss: En intervjustudie med och om kvinnliga vårdnadshavare till nätverkskriminella Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hälsan hos kvinnor som är vårdnadshavare…
-
Projekt: Polisens upprätthållande av demokrati under allmänna sammankomster (Poldem) Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska…
-
Projekt: Orosinstitutionen – ett tvingande möte mellan polis och socialtjänst i förändringarnas tid Detta projekt studerar hur polisen bedömer och förmedlar oro under några viktiga förestående…
-
Doktorandprojekt: Mekanismerna bakom gängmord Dödsskjutningar och explosioner relaterade till organiserad brottslighet har ökat drastiskt under de senaste åren i Sverige. Syftet med den här…
-
Doktorandprojekt: Förhandling av respektabilitet I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur deltagare inom dragkultur konstruerar och upplever familjeliv, genus och åldrande.
-
Doktorandprojekt: Frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan Projektet går ut på dels kartlägga utbredningen av frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan, och dels utforska de…
-
Projekt: En bra polis(utbildning) I likhet med vad som redan har genomförts i många andra länder – inte minst nordiska – fanns en politisk vilja och långtgående planer att akademisera den svenska…
-
Projekt: Socialtjänstens utredningar av hedersproblematik Syftet med projektet är att fördjupa förståelsen av socialtjänstens och familjerättens arbete med att utreda och dokumentera frågor som berör…
-
Doktorandprojekt: Konstruktioner av Arbetslivskriminalitet: Frågan om skydd, styrning och välfärdsstatens förhandlingar på den svenska arbetsmarknaden Detta avhandlingsarbete intresserar sig för hur…
-
Projekt: Makt och tvång vid särskilda ungdomshem Syftet med studien är att analysera omfattning och variation över tid av tvångsbefogenheter vid särskilda ungdomshem och deras koppling till…
-
Projekt: Polisverksamhet och brottsförebyggande samarbete i gränsområden Utgångspunkten för detta projekt är den uttalade ambitionen att Norden ska vara världen mest hållbara och integrerade region…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Trygghetsmätningar Undersökningar där allmänheten tillfrågas om utsatthet för brott, otrygghet och förtroende för polisen är viktigt i det lokala brottsförebyggande och trygghetsskapande…
-
Projekt: Peacebuilding amidst ongoing violence: The Contribution of the Swedish Police Training Program to Sustainable Peace in Colombia Projektet utvärderar det utbildningsprogram, hos Colombias…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
Personal
- Cecilia Jonsson Universitetslektor, polisiärt arbete
- 0470-70 83 13
- ceciliajonssonlnuse
- Martin Bergqvist Universitetslektor
- 0470-70 83 22
- martinbergqvistlnuse
- Niklas Roth Projektledare
- 0470-70 86 76
- niklasrothlnuse
- Ola Kronkvist Universitetslektor
- 0470-70 81 62
- 070-618 82 32
- olakronkvistlnuse
- Peter Lindström Professor, prefekt
- 0470-76 72 70
- 070-247 31 81
- peterlindstromlnuse
- Veronika Burcar Alm Docent
- 0470-70 83 03
- veronikaburcaralmlnuse