Skolledarskap
På Fakulteten för samhällsvetenskap vid Linnéuniversitetet erbjuder vi utbildningar för både nuvarande och blivande rektorer och förskolechefer.
Vi genomför externa uppdrag tillsammans med Skolverket inom ramen för Samverkan för bästa skola.
Vi har även fått uppdraget att ge Rektorsprogrammet med start hösten 2021.
Kurser
Forskning
På Linnéuniversitetet bedrivs omfattande forskning inom olika kunskapsområden med direkt eller indirekt relevans för rektorsutbildningen. Här kan nämnas forskning inom det utbildningsvetenskapliga fältet, så som pedagogik, utbildningssociologi och specialpedagogik. Dessutom bedrivs direkt relevant forskning inom professionsområdet, entreprenörskap, samt forskning inom barn- och ungdomskultur. Inom berörda fakulteter återfinns också utbildning och forskning kring olika perspektiv på ledarskap- och organisationsutbildningar.
Forskning inom skoljuridik och myndighetsutövning
Rektor och elevers rättssäkerhet
Stephan Rapp, professor i pedagogik med inriktning mot pedagogiskt ledarskap vid Linnéuniversitetet bedriver forskning inriktad mot skolans ledning, pedagogiskt ledarskap och skolans styrning och ledning. Forskningen tar avstamp i styrkedjans roll, ansvar och möjlighet att påverka barns och elevers resultat.
Inkludering, demokrati och likvärdighet
Forskningsmiljön Research in Inclusion, Democracy and Equity (RIDE) består av forskare som bedriver studier inom det specialpedagogiska och socialpedagogiska området. Forskningen fokuserar främst på områden som berör inkludering, demokrati och likvärdighet såväl inom skolan som utanför skolans område.
Forskargrupp och forskare
Forskning inom mål- och resultatstyrning
Läroplansteori och didaktik (SITE)
Denna miljö är relevant för flera olika mål i rektorsprogrammet och dess tre kunskapsområden. Särskilt tydlig är kopplingen till Mål- och resultatstyrning och till mål om systematiskt kvalitetsarbete. Miljön bidrar med kompetens kring frågor om skolan som politisk organisation, att leda kvalitetsarbete avseende målformulering, genomförande och utvärdering, perspektiv på mål- och resultatstyrning, frågor kring resultat och bedömning i förskolans och skolans verksamheter, pedagogiskt ledarskap, modeller och system för utvärdering och kvalitetsbedömning av förskolans/skolans förbättringsarbete, utvärdering av resultat och effekter av värdegrundsarbete vad avser frågor om likvärdighet ur ett ledningsperspektiv.
Forskargrupp och forskare
-
Läroplansteori och didaktik (SITE) Inom forskargruppen "Läroplansteori och didaktik" studerar vi grundläggande utbildningsvetenskapliga och pedagogiska frågor som till exempel: Vad räknas som kunskap…
- Jan Håkansson Universitetslektor
- 0470-70 81 79
- 070-834 24 98
- janhakanssonlnuse
- Daniel Sundberg Professor
- 0470-70 89 57
- 073-422 23 15
- danielsundberglnuse
- Ninni Wahlström Professor
- 0470-76 78 28
- 072-205 96 98
- ninniwahlstromlnuse
- Per Gerrevall Arvodist
- pergerrevalllnuse
- Lena Fritzen Seniorprofessor
- 0470-70 85 50
- 070-837 75 49
- lenafritzenlnuse
- Henrik Nilsson Universitetslektor
- 0470-76 75 31
- henriknilssonlnuse
- Joakim Krantz Universitetslektor
- 0470-70 84 54
- 072-594 13 64
- joakimkrantzlnuse
- Daniel Alvunger Docent, tf dekan
- 0480-44 67 61
- 070-369 67 61
- danielalvungerlnuse
- Carl-Henrik Adolfsson Universitetslektor
- 0480-44 63 77
- 072-594 95 11
- carl-henrikadolfssonlnuse
Forskning inom skolledarskap
Centrum för kultursociologi (CCS)
Området för forskning inom denna miljö är barn- och ungdomskulturer med inriktning mot etnicitet, mångkulturell inkorporering och skolprestationer, utbildningsval, skolkultur, skolledarskap, estetiska lärprocesser och konstpedagogik, samverkan mellan skola och kulturliv, skola och hälsa, genus och lärande, samt informella lärandeprocesser.
Forum för professionsforskning (FPF)
Miljön har relevans för flera mål i rektorsprogrammet och behandlar de villkor som gäller för professioner, inte minst frågor kring hur teori och praktik förhåller sig till varandra. FPF undersöker gränssnittet mellan utbildning och yrke i preprofessioner, semiprofessioner och professioner. Det har representanter från ett flertal olika ämnesdiscipliner och institutioner. Inom forskningsprojektet "Mellan vetenskap och yrke: Nya professioners väg från utbildning till arbetsmarknad" studeras ämnes- och grundlärares vetenskapliga kompetens, vilken blivande lärare erhåller via studierna på lärarutbildningen och hur den senare används i yrkesutövningen.
Forskargrupper
-
Centrum för kultursociologi Centrum för kultursociologi kombinerar humanistiska och samhällsvetenskapliga metoder för frågor om människors livsvillkor, symboliska strukturer och maktrelationer.
-
Forum för professionsforskning Grundidén bakom Forum för professionsforskning är att, med ett flervetenskapligt perspektiv, undersöka olika typer av professionaliseringsprocesser i samhället. Vi vill…