Hand som håller digital jordglob

Digitaliseringens sociologi

Arbetar du på en region eller i en kommun eller i ett litet eller medelstort företag (SME*)? Då kan du utan kostnad delta i uppdragsutbildning som ger 7,5 högskolepoäng efter genomförd kurs och godkänt resultat. Kursen har som behörighetskrav att man ska ha läst kurser motsvarande minst 45 högskolepoäng i sociologi eller motsvarande, det viktiga är att man har ett intresse för digitaliseringen av samhället och gärna med vården som exempel.

Kursen startar i november 2024 och undervisningen ges under fem veckor medan examinationsuppgifterna kan genomföras på kvartsfart.

Kursen behandlar sociologiska perspektiv på den digitala utvecklingens konsekvenser för sociala relationer på olika nivåer i samhället. Med utgångspunkt i områden så som politik, vardagsliv, organisation och ekonomi diskuteras hur digitaliseringen påverkar relationen mellan individ och samhälle. Kursen problematiserar frågor om bland annat integritet, övervakning, produktion, konsumtion och deltagande i förhållande till sociala skiktningar.

Kursen finansieras med stöd från EU inom ramen för Health Data Sweden. Undervisningen kommer att ges via lärplattformen Moodle och Zoom (inspelat och live). Du kommer att få en inbjudan till kursen där när du registrerat dig på kursen. Där finns schema, uppgifter och möjlighet att kommunicera med lärare och andra studenter. 

*) För SME krävs ett påskrivet de minimis avtal. Kontaktperson: Mariana Gómez Johannesson.

Mål med kursen

Kursens övergripande mål är att du ska kunna:

  • identifiera centrala kunskapsområden inom ämnet digital sociologi, samt beskriva och sammanfatta relevanta perspektiv på den digitala utvecklingen och dess konsekvenser för individ och samhälle
  • definiera sociologiska begrepp, och sammanfatta teorier och viktiga forskningsresultat rörande: A) hur digitaliseringen formar och formas av sociala, politiska och ekonomiska förändringar; B) hur den digitala utvecklingen påverkar relationen mellan individ och samhälle gällande exempelvis integritet, övervakning, produktion, konsumtion och deltagande; C) hur ovanstående påverkar och påverkas av bland annat kön, klass, etnicitet och ålder
  • muntligt och skriftligt problematisera och analysera innebörden av begrepp och teorier inom digital sociologi, samt tillämpa dem och förhålla sig kritiskt till de styrkor och svagheter som präglar olika perspektiv på den digitala utvecklingen.

Upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och workshops. Seminarier (4 stycken) är obligatoriska moment. De obligatoriska momenten är inte examinerande, men en förutsättning för betygssättning på kursen. Moodle och Zoom används för all kommunikation. Du måste ha dator med uppkoppling, kamera och mikrofon för att kunna aktivt delta i undervisningen.

Examination

Kursen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.
Kursmålen examineras genom en individuell, skriftlig hemtentamen. Samtliga obligatoriska moment måste också vara genomförda innan slutbetyg på kursen erhålls.

Välkommen att anmäla dig till kursen nedan senast den 15 september, vi ser fram emot att träffa dig!

Anmälan

Jag arbetar på
Jag har minst 45 högskolepoäng i sociologi (eller motsvarande)

Medgivande – GDPR

Jag medger att uppgifter i detta formulär får användas av universitetet inom ramen för universitetets uppdrag med det syfte som angivits ovan.

Villkoren för behandling av personuppgifter vid Linnéuniversitetet.