Forskning vid fakulteten för teknik
Vid fakulteten för teknik bedrivs forskning inom en mängd områden. Här hittar du en översikt över våra forskningsämnen, forskargrupper och forskningsprojekt.
Vid fakulteten bedrivs forskning av större eller mindre forskargrupper, av enskilda forskare, inom olika projekt etc. Nedan hittar du de av våra forskargrupper och forskningsprojekt som har egna webbsidor. Du kan också söka efter forskare, forskargrupper och projekt under avdelningen Forskning.
Aktuella forskningsnyheter
-
Österrikiska professorer tog emot makarna Ternryds utmärkelse för forskning inom trämaterial och beräkningsmekanik Nyhet
-
Ny rapport från Health Data Sweden: Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata? Nyhet
-
Framgångsrika konferenser i stokastisk analys blir årliga evenemang Nyhet
-
Persson träffade Persson när utbildningsministern besökte campus Nyhet
Linnaeus University Centres
Inom Linnaeus University Centres bedrivs högkvalitativ och spännande forskning med såväl nationell som internationell lyskraft. De utvalda miljöerna har kvalitetsgranskats av särskilda bedömargrupper bestående av internationellt erkända forskare inom området, vilket borgar för högsta kvalitet och att forskningsmiljön når upp till högt ställda krav.
Forskning i bioenergiteknik
Den forskning vi bedriver handlar om att utnyttja råvaror på nya, bättre och smartare sätt – att tänka hållbart, att se saker ur ett helhetsperspektiv och att använda resurser effektivt. Därför har vi valt bioresursteknik som en samlande beteckning för vår forskning, som rör sig inom områdena bioenergiteknik, bioteknik, förbränningsteknik, kemiteknik och processteknik.
Vi utgår ifrån så kallad biomassa, alltså råvaror, restprodukter och avfall som i mångt och mycket anses sakna värde, exempelvis alger, mat och trädrester. Sedan forskar vi inom olika processer för att uppgradera, omvandla och raffinera denna biomassa, för att i slutänden kunna framställa olika typer av färdiga produkter. Produkterna kan vara bränsle och el, men lika gärna kemikalier och olika material.
Forskningsprojekt
-
Projekt: Circular Trust Building – CTB Det långsiktiga målet med projektet Circular Trust Building (CTB) är att underlätta omställningen från den nu dominerande linjära värdekedjan till en cirkulär…
-
Projekt: Entreprenörskap för hållbara energisystem i lantbruket Projektets mål är att stärka lantbrukets verksamhet och affärsmodell genom en övergång till cirkulär ekonomi där förnybara resurser…
-
Projekt: Klimatneutrala Växjö 2030 Detta projekt är ett forskningssamarbete med Växjö kommun för ett klimatneutralt Växjö 2030 och om hur digitala verktyg kan stödja målet och vägen dit.
-
Projekt: Omvandling av lågkoldioxidekonomi genom hållbar energimodernisering och tillgång i Lesotho (LETSEMA) Detta projekt syftar till att utrusta National University of Lesotho och Bethel Business…
-
Projekt: Radioaktivitet – NORM-kontaminering av LNG-bränslesystem I detta projekt studerar vi om bränslesystem för flytande naturgas är kontaminerade av naturligt förekommande radioaktivt material. De…
-
Projekt: Resurseffektiv kaskadmetod för att återvinna muddrade sediment (Re-SET) Detta projekt strävar efter att mildra den negativa miljöpåverkan och maximera den effektiva användningen av stora…
-
Projekt: Utveckling av en innovativ centrifugalkondensationsskrubber Projektet syftar till att optimera och demonstrera en tekno-ekonomisk lösning för att effektivt minska partikelemission, särskilt…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Integrated solutions for ambitious energy refurbishment of private housing (INNOVATE) Målet med detta projekt är göra det möjligt att genomföra energieffektiva ombyggnader av privata hus som…
-
Projekt: One-stop-shop business model for energy renovation of detached houses Målet för denna studie är att utveckla, implementera och testa en så kallad one stop shop-affärsmodell för…
Forskning i byggteknik
Forskningen vid institutionen för byggteknik sker inom områdena träbyggnadsteknik, betongkonstruktioner, byggnadsfysik, historiska konstruktioner, livscykelanalys och andra närliggande områden. Forskarna har genom åren varit särskilt aktiva inom området konstruktion av moderna träbyggnader och därtill hörande forskningsfrågor, för att skapa ett bredare och mer effektivt användande av trä i byggkonstruktioner. Därför bedrivs en stor del av forskningen inom just detta område, ofta i nära samverkan med affärspartner och offentliga organisationer.
Ett gemensamt mål för forskningen vid institutionen är att utveckla verktyg för förutsägelser, att användas för ingenjörsmässiga tillämpningar. För detta ändamål använder vi experimentella, analytiska och numeriska metoder (till exempel finita element-metoden) för att skapa ny kunskap inom forskningsområdena ovan.
Experiment genomförs i vårt stora och välutrustade laboratorium. Där finns utrustning för mekanisk provning och karakterisering av material och konstruktioner av olika storlekar.
Forskningsområden
Vår forskning bedrivs inom följande områden:
- Träbyggnadsteknik
- Hållfasthetssortering av virke
- Fukt och egenskaper över tid hos trä
- Korslimmat trä (Cross-Laminated Timber; CLT)
- Förband i träkonstruktioner
- Träkonstruktioner
- Tillståndsövervakning av konstruktioner - Betongkonstruktioner
- Samverkanskonstruktioner
- Byggnadsfysik
- Historiska konstruktioner
-
Träbyggnadsteknik Den huvudsakliga inriktningen för forskningsmiljön Träbyggnadsteknik inom ämnet byggteknik är träbyggnadsteknik och tillämpad mekanik. Forskningen är i stor utsträckning tillämpad…
-
Betongkonstruktioner Betongkonstruktioner är ett av forskningsområdena inom ämnet byggteknik. Det innefattar studier av alla typer av sådana: armerad och förspänd betong, platsgjuten och prefabricerad…
-
Byggnadsfysik Byggnadsfysik är ett av forskningsområdena inom ämnet byggteknik. Vår forskning består av två huvudområden: byggnadsenergisimulering och livscykel modellering av energi, ekonomi och…
-
Historiska konstruktioner Historiska konstruktioner är ett av forskningsområdena inom ämnet byggteknik. Vår forskning inriktar sig framför allt mot historiska trä- och murverkskonstruktioner som är…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Modellering av modulbaserade flervåningsbyggnader i trä Detta doktorandprojekt syftar till att upprätta effektiva och flexibla finita element-modeller för att analysera den…
-
Doktorandprojekt: Sidostabilitet hos höga byggnader i trä konstruerade av prefabricerade volymelement Målet med detta doktorandprojekt är att: • Analysera höga byggnader i trä belastade av vindlaster…
-
Projekt: Detektion av kvistar och fiberorientering i virke baserat på skanning, modellering och maskininlärning Projekt syftar till att utveckla nya metoder för att detektera inre egenskaper hos…
-
Projekt: ESG-påverkansindex inom högre utbildning (Shift) Shift syftar till att öka kapaciteten hos högre utbildningsinstitutioner (HEI:er) att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Detta genom att…
-
Projekt: Flexiboard för visualisering och utforskning av träbyggnader (TimberVis) I samarbetet mellan InfraVis, en nationell forskningsinfrastruktur för datavisualisering, och institutionen för…
-
Projekt: ForestMap Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och utvärdera en ny metodik för att producera skogskartor över hela världen, för att främja de samhälleliga värdena av…
-
Projekt: Fukt- och tidsberoende egenskaper hos sydsvenskt lövträ för lastbärande konstruktioner Målsättningen med detta projekt är att undersöka långtidsegenskaperna, motsvarande en byggnads…
-
Projekt: GreenBIM Transnationell masterexamen i BIM och energieffektivitet i byggnader GreenBIM kommer att främja ett sammanlänkat högre utbildningssystem genom att lokalt skapa innehåll med experter…
-
Projekt: Hus Charlie Hus Charlie är en kontorsbyggnad i trä i Växjö. Ett system för tillståndsövervakning har byggts in redan under byggfasen som är aktivt i drift sedan sommaren 2018. Byggnadens…
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Hållbart samverkansbjälklagsystem för cirkulär konstruktion Målet för detta projekt är att analysera möjligheterna att lösa problemen med cirkularitet inom byggsektorn. Huvudsyftet är att…
-
Projekt: Klimatneutrala Växjö 2030 Detta projekt är ett forskningssamarbete med Växjö kommun för ett klimatneutralt Växjö 2030 och om hur digitala verktyg kan stödja målet och vägen dit.
-
Projekt: Mekaniska långtidseffekter för dymlingsförband i träkonstruktioner som utgångspunkt för förlängd livslängd och materialåteranvändning Syftet med detta projekt är att öka kunskap om…
-
Projekt: Möjligheter och verktyg för att förbättra cirkularitet vid byggande av flervåningshus i trä Att övergå till en mer cirkulär ekonomi är nödvändigt för en resurseffektiv och konkurrenskraftig…
-
Projekt: Större konkurrenskraft för KL-träbaserade byggsystem genom effektiv konstruktion och reducerat kolavtryck Målet med detta projekt är att öka konkurrenskraften för korslimmat trä som…
-
Såddprojekt: Maskininlärningsstabilisering för statiska konvektion-diffusionsekvationer med fokus på värmetransportproblem Såddprojektets syfte är primärt att försöka förbättra numerisk stabilitet av…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Höga hus i trä – konceptstudier Syftet med projektet är att visa olika möjligheter att designa och konstruera en flervåningsbyggnad (20+ våningar) med bärande stomme av trä, samt att bygga…
-
Doktorandprojekt: Numerisk modellering av kopplad värme- och masstransport i träprodukter Syftet med projektet är att använda avancerade matematiska tekniker för att skapa ett numeriskt verktyg som…
-
Projekt: Design av innovativa modulbaserade flervåningshus i trä Byggande av flervåningshus i trä med lätta regelväggsmoduler är en ny och innovativ konstruktionsmetod, men samtidigt utmanande på…
-
Projekt: Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt (Boost) Projektet Boost har sin utgångspunkt i boende och byggande i glas och trä. Målet är att utveckla och etablera samarbeten mellan…
-
Projekt: Sustainable structural engineering Målet för detta projekt var en tvåårig masterutbildning som ger studenterna kunskap inom konstruktionsteknik och samtidigt belyser livscykelaspekter.…
-
Projekt: Tryck vinkelrätt fiberriktningen i korslimmade träprodukter Syftet med detta projekt var att på ett bättre sätt kunna förutsäga och utnyttja träets egenskaper i träbaserade byggprodukter som…
-
Projekt: Lokal fiberorientering i granvirke och dess betydelse för virkets egenskaper Detta projekt syftar till att öka kunskapen om fiberorienteringen nära kvistar i plankor, vilket är en…
-
Projekt: CT-skanning och betydelsen av kvistar i konstruktionsvirke Detta projekt syftade till att genomföra en ingående analys av trämaterial på mikrometernivå med hjälp av datortomografi. Specifikt…
-
Projekt: ForestValue Hardwood joint - Innovative joints in hardwoods Målsättningen med detta projekt är att främja högpresterande lövträkonstruktioner inom den europeiska byggsektorn genom att…
-
Projekt: Stadsutvecklingsprojekt Torparängen i Växjö Området Torparängen ligger 3 km söder om Växjö centrum. En yta på 225 000 kvm ska innehålla bebyggelse och parkområden. Området är planerat för…
-
Projekt: One-stop-shop business model for energy renovation of detached houses Målet för denna studie är att utveckla, implementera och testa en så kallad one stop shop-affärsmodell för…
-
Projekt: Limmad balk av sidobräder – förstudie kring tekniska egenskaper och marknadsförutsättningar Projektets mål är att klarlägga de viktigaste tekniska egenskaperna för en balk av sammanlimmade…
-
Projekt: Analys av murverksvalv Verkningssättet hos murverkskonstruktioner skiljer sig principiellt åt från det hos stål, trä och armerad betong, vilket innebär att de beräkningsmetoder och -verktyg…
-
Projekt: Samband mellan styvhet och ändring av fukthalt i KL-trä Korslimmat trä (KL-trä) tillverkas av brädor som limmas ihop korsvis i flera skikt och används som byggelement, I denna studie…
-
Projekt: Hållfasthetssortering av konstruktionsvirke och limträlameller genom laserskanning och tredimensionell strukturmodellering Detta projekt går ut på att utveckla en metod för att med hög…
-
Doktorandprojekt: Förband och tryck vinkelrätt fiberna i korslimmat trä Huvudsyftet med detta projekt är att i en kombinerad experimentell-numerisk studie förutsäga det mekaniska beteendet hos trä,…
-
Doktorandprojekt: Byggnadssystem av KL-trä och betong i samverkan – modellering och kravställning vid dimensionering Vid konstruktioner som primärt byggs i trä idag kompletteras de även med betong,…
-
Projekt: Brandteknisk beskrivning av två koncepthus i byggnadsklass Br0 Två koncepthus i byggnadsklass Br0 dimensionerades brandtekniskt, ett i Växjö och ett i Stockholm. De dimensionerades med så…
-
Doktorandprojekt: Fuktinducerad spänning i och deformation hos träbalkar Detta doktorandprojekt fokuserade på utvecklingen av en tredimensionell numerisk modell i finit element-programvaran Abaqus…
-
Projekt: Boendeattraktivitet i flerbostadshus i trä Detta projekt ska skapa förståelse för träets positiva effekter på välbefinnande och attraktivitet i flerbostadshus. Projektet syftar till att öka…
-
Projekt: Flervåningshusbyggande av prefabricerade volymmoduler i trä – modellutveckling och experimentella studier Detta projekt ska utveckla beräknings- och designprocedurer för flerbostadshus i trä…
-
Projekt: Optimalt materialutnyttjande för hållfasthetsklassat konstruktionsvirke Inom detta projekt utvecklas en metodik för att utifrån laserskanning och färgskanning av ytor fastställa var det finns…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: Smart cities – projekt Ready Ready-projektet är ett internationellt forskningsprojekt på fem år (2014-2019), finansierat av Europeiska kommissionen, med fokus på att implementera avancerade…
-
Projekt: Sektoriell beredskap för genomgripande renovering av villor: från forskning till praktik Syftet med detta projekt var att öka beredskapen inom djuprenoveringsbranschen. Projektet fokuserade…
-
Projekt: Identifiering av ytdefekter på trä genom optisk skanning Syftet med detta forskningsprojekt är att få ökad kunskap om och bättre förståelse för hur olika egenskaper hos trä och ytfel hos…
-
Projekt: Förutsägande av prestanda i en biobaserad produkt Syftet med projektet var att utveckla ett simuleringsverktyg för formpressade fanerprodukter för att underlätta för industrin att förbättra…
-
Doktorandprojekt: Dimensionering av förband för vindinducerade svängningar i höga trähus Hur man beskriver och kontrollerar vindinducerade vibrationer i höga trähus är de nya utmanande frågor som…
Publikationer
Forskning i datavetenskap
Forskningen inom datavetenskap riktar in sig mot teknik för att bygga smartare mjukvarusystem. Aktiviteterna bedrivs i huvudsak inom fyra forskningsområden med flera beröringspunkter.
- Cyber-fysikaliska system
- Informations- och mjukvaruvisualisering
- Självanpassande mjukvarusystem
- Mjukvaruteknologier
Inom ämnet datavetenskap återfinns även Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications, DISA, som är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.
Mer om forskningen
Cyber-fysikaliska system
Forskningsgruppen för Cyber-fysikaliska system (CPS) studerar samverkan och återkoppling mellan de inbyggda mjukvarukomponenterna (cyber) och fysiska komponenterna, exempelvis mekaniska komponenter, energisystem, mänskliga aktiviteter och omgivande miljö vilka utgör det sammanhållna systemet. CPS-design tar hänsyn till flera faktorer som realtidsaspekter, energiförbrukning, tillförlitlighet, tillgänglighet och säkerhet. För att hantera denna komplexa verklighet krävs samverkan av experter från olika discipliner. Några av de konkreta utmaningarna finns inom modellering för analyser, simuleringar, transformationstekniker för modellbaserad utveckling, verifiering och realtidsanalyser.
Gruppen fokuserar på flera aspekter:
- Modellbaserad design, syntes och verifikation av CPS
- CPS-tillförlitlighet, säkerhet och integritet
- Storskalig dataanalys för CPS
- Hierarkisk modellering och optimering för CPS, samt
- Applikationer av CPS i smarta energisystem och transportsystem
För att nå det huvudsakliga målet för forskningen, smartare system, studeras interaktionen mellan mjukvarusystemen som tillhandahåller "smartare" och de fysiska enheter som utgör "systemen".
Informations- och mjukvaruvisualisering
Informations- och mjukvaruvisualiseringsforskningen inom ISOVIS fokuserar på explorativ analys och visualisering av stora och komplexa informationsmängder, exempelvis från biovetenskap, humaniora eller mjukvaruutveckling. Vår vision är att attackera utmaningar kopplade till stora datamängder med en kombination av individcentrerad dataanalys och interaktiv visualisering för förbättrat beslutsstöd.
En interaktiv visualisering och visuell analys ger effektivare och mer tillförlitliga analyser av de stora och komplexa datamängder som samlas in från smarta system. Som ett resultat kan vi skapa en bättre förståelse för och följaktligen också skapa bättre förutsättningar för att utveckla system, exempelvis öka möjligheterna att förutse systemens prestanda och konstruera för att förbättra möjligheterna att förutsäga och kontrollera prestanda och beteende.
Självanpassande mjukvarusystem
Forskargruppen AdaptWise studerar metoder och tekniker för självanpassande mjukvarusystem. Gruppen fokuserar på att skapa försäkringar för att systemen uppfyller de egenskaper som efterfrågas. Självanpassning är en princip för att hantera osäkerheter i driftsatta mjukvarusystem, exempelvis dynamisk resurstillgång och förändringar av kraven.
Att lägga till självtillpassningsfunktioner till programvarusystem gör det möjligt för dessa system att agera autonomt, med en dynamik som är omöjlig att bestämma vid tidpunkten då systemen designas och implementeras. Därför kan dessa system ta över enformiga uppgifter som vanligtvis utförs av operatörer, med kortare svarstider och med högre kvalitet, vilket ger smartare system.
Mjukvaruteknologier
Software Technology Labs studerar teknologier för dataintensiva mjukvarusystem. Maskininlärning och artificiell intelligens använder (stora) datamängder för att automatisera uppgifter som resonemang, planering, beslutsfattande och prediktion. Skalbara teknologier möjliggör en hantering av stora datavolymer, exempelvis i stora realtidsdataströmmar. Gruppen studerar även möjligheten att se IT-system som informationskällor. Idén är att på detta vis skapa möjligheter för kontinuerlig analys och därmed förbättra kvalitetsarbetet.
Teknologi för dataintensiva mjukvarusystem möjliggör omvandling av data till information och information till kunskap, vilket bidrar till en enklare implementation av smartare system och i vissa fall även en mer eller mindre helautomatisk generering av komponenter för dessa system.
Forskargrupper
-
AdaptWise Forskargruppen AdaptWise bedriver forskning inom området självanpassande programvarusystem. Fokus ligger huvudsakligen på: i) metoder i realtid för att kunna garantera kvaliteten hos…
-
Computational Thinking and Coding Skills in Schools (CoCoS) Forskargruppen Computational Thinking and Coding Skills in Schools arbetar med forskning, undervisning och kurser för kompetensutveckling…
-
Cyber-Physical Systems (CPS) Forskargruppen CPS ansvarar för forskning, undervisning och samverkan inom området cyberfysikaliska system.
-
Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA) Forskargruppen Data Intensive Software Technologies and Applications studerar datastyrda metoder, såsom maskininlärning, artificiell…
-
EdTechLnu Forskningen inom kunskapsområdet EdTechLnu har tre huvudspår: • Utveckling av ny teknologi för att stödja utbildning och lärande. • Undersökning av undervisning och lärande där elever och…
-
Engineering Resilient Systems (EReS) Forskargruppen Engineering Resilient Systems (EReS) Research Lab bedriver forskning inom så kallad systemresiliens. EReS fokuserar på att undersöka (och…
-
High-Performance Computing Center (HPCC) High-Performance Computing Center (HPCC) erbjuder beräknings- och lagringsresurser för att hjälpa forskare lösa stora beräknings- och big data-problem. Förutom…
-
iInstitute Informationsområdet använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att berika och underlätta skapandet, överföringen och tillsynen av data, information och kunskap. Detta görs…
-
Information and Software Visualization (ISOVIS) Forskargruppen Information and Software Visualization fokuserar huvudsakligen på att genom analys och visualisering utforska stora och komplexa…
-
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications DISA är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.…
-
Smart Industry Group (SIG) Smart Industry Group (SIG) är en tvärvetenskaplig forskargrupp med expertis från datavetenskap och maskinteknik. SIG:s fokus är att göra produktion och produkter inom…
-
Smarter Systems Vi vill bygga system som är lite smartare, det vill säga system som hela tiden på egen hand fattar beslut om och genomför anpassningar för att bli lite bättre på att lösa sina…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: AI vid administration av jordbrukssubventioner Vi vill designa, implementera och utvärdera system baserade på artificiell intelligens som stödjer våra kunder med administration av…
-
Doktorandprojekt: Digital Twin as a Service (DTaaS) Detta doktorandprojekt syftar till att arbeta med Digital Twin, med integration till dataintensiva källor.
-
Doktorandprojekt: Digitalisering av affärsmodell Denna studie fokuserar på omni-kanaler och strävar efter att identifiera och förstå övergång, framgångsfaktorer och utmaningar för att hantera och…
-
Doktorandprojekt: Dokumentklassifikation och entitetsextraktion Många aspekter av bokföring är svåra att automatisera då det finns mycket information i ostrukturerad form. Målet med detta projekt är…
-
Doktorandprojekt: Ekosystem och smarta städer Städer står inför stora klimatutmaningar. I mitt doktorandprojekt undersöker jag hur digital transformation och ekosystem bidrar till ökat samarbete…
-
Doktorandprojekt: Förbättring av MLOps-arkitekturer för effektiv integration, distribution och inferens av AI-modeller i olika industriella miljöer Det här projektet fokuserar på att förbättra…
-
Doktorandprojekt: Förverkliga smartare organisation genom att utveckla organisationens digitala tvilling En Digital Tvilling av en Organisation (DTO) som en mjukvarukomponent föreslår en levande…
-
Doktorandprojekt: Utforska AI-driven drift för prognoser i data-light-miljöer - Multishop-konceptet Tillkomsten av big data och AI gav nya möjligheter för företag. I den här forskningen undersöker vi…
-
Doktorandprojekt: Vektorinbäddning för analys och visualisering av multivariata nätverk Inom ramen för detta doktorandprojekt utforskas möjligheterna med vektorinbäddning som ett verktyg för…
-
Doktorandprojekt: Återanvändning av vårddata genom att kombinera det bästa från två världar. Metod för automatisk generering av variabler med hög prediktionsförmåga.
-
Projekt: Anpassningsbara arkitekturer för organisationers digitala tvillingar (Aladino) Detta projekt syftar till att skapa en uppsättning metodologier, metoder och verktyg för modellering,…
-
Projekt: Design av digitala tekniker för att stödja energismart beteende i köket Den här projektet ska designa, utveckla och utvärdera digitala verktyg för att förändra beteenden. Målet är att hjälpa…
-
Projekt: Digital acceleration for medium size sustainable cities (DIACCESS) Syftet med projektet Diaccess är att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar och…
-
Projekt: Flexiboard för visualisering och utforskning av träbyggnader (TimberVis) I samarbetet mellan InfraVis, en nationell forskningsinfrastruktur för datavisualisering, och institutionen för…
-
Projekt: IoT-lab för SMF 2.0 Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk med företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of…
-
Projekt: Klimatneutrala Växjö 2030 Detta projekt är ett forskningssamarbete med Växjö kommun för ett klimatneutralt Växjö 2030 och om hur digitala verktyg kan stödja målet och vägen dit.
-
Projekt: Roadmaps for AI integration in the rail sector (RAILS) Det övergripande syftet med forskningsprojektet RAILS är att undersöka potentialen för artificiell intelligens (AI) inom järnvägssektorn…
-
Projekt: Science4Girls I detta projekt arbetar elever, lärare och forskare sida vid sida för att utveckla och implementera aktiviteter för inlärning inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM).…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…
-
Projekt: Smarta lösningar i framtidens kylskåp för att minska matsvinn Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, vilket är en stor källa till globala koldioxidutsläpp. Den här…
-
Projekt: VCardiac - nytt ramverk för kontaktlös diagnostik och prognosticering av hjärt-kärlsjukdomar VCardiac är ett nytt ramverk som använder akustiska hjärtslagsljud för att klassificera olika…
-
Projektet Expertkompetens Smart Industri, steg 2 Målet med projektet är att utveckla kurser på avancerad nivå kopplat till Smart Industri utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är…
-
Såddprojekt: Användning av naturliga språkmodeller för att extrahera läkemedelsrelaterade problem (NLMED) Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Center for…
-
Såddprojekt: Att undersöka maskininlärningsalgoritmer för att stödja pedagogiskt beslutsfattande i grundskolan Det övergripande målet med forskningen för detta såddprojekt inom Linnaeus University…
-
Såddprojekt: Maskininlärningsstabilisering för statiska konvektion-diffusionsekvationer med fokus på värmetransportproblem Såddprojektets syfte är primärt att försöka förbättra numerisk stabilitet av…
-
Såddprojekt: Mitigating Health Inequalities in the Kronoberg Region - A Transdisciplinary System Thinking Approach Det främsta syftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala…
-
Såddprojekt: Programmera sociala robotar - ett verktyg för lärande i den flerspråkiga grundskolan Det övergripande syftet är att bidra till att utveckla lärares kapacitet att utnyttja möjligheterna i…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Effektiv detektering av förändringar i mjukvaruutveckling och deras operationalisering för underhåll av programvara Detta projekt syftade till att förstå och använda förändringar som…
-
Doktorandprojekt: Stödja synkron, asymmetrisk undersökning av data med hjälp av virtuell verklighet inom ramen för gemensam immersiv analys Immersiva ("uppslukande") teknologier, som virtuell…
-
Doktorandprojekt: Visuell analys för förklarlig och pålitlig maskininlärning Detta doktorandprojekt syftar till att utveckla grundläggande principer, tekniker och verktyg för visuell analys, för att…
-
Projekt: Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg Detta samverkansprojekt ska analysera behov av digital kompetens och spetskompetens bland små och medelstora företag i regionen. Målet är att…
-
Projekt: Digitalisering av skogsbruket Ett paradigmskifte sker inom skogsbruket, med nya möjligheter för skogsnäringen att använda sig av satellitdata, laserskanning, drönare och hantering av data…
-
Projekt: Information Engineering Center Information Engineering Center (IEC) är ett forsknings- och samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet. Vårt mål är att skapa nya företag, nya jobb och ökad…
-
Projekt: Innovationslänken för IT och industri i Kronoberg Innovationslänken är ett samverkansprojekt för ökad innovation bland små och medelstora företag inom IT och industri i Kronobergs län.…
-
Projekt: Klimatdriven effekthushållning i kvarteret Crossways Syftet med förstudien är att undersöka hur vi på bästa sätt kan möte de energi- och klimatutmaningar som ligger framför oss. Vi behöver…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion Syftet med projektet är att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion 2.0 Syftet med projektet är att vidareutveckla den gemensamma marknadsföringsplattformen för kurser för…
-
Projekt: Linnéuniversitetet som iSchool Detta projekt avslutades 2017. Projektets syfte är att under 2017 undersöka förutsättningarna för att etablera Linnéuniversitetet som en iSchool, som kan stå…
-
Projekt: Nyutveckling av masterprogram i datavetenskap Syftet med projektet är att nyutveckla vårt befintliga 2-åriga masterprogram i datavetenskap, med inriktning mot programvaruteknik. Resultatet…
-
Projekt: Provably secure self-protecting systems (PROSSES) Projektet PROSSES ska ta fram tekniker och verktyg för att skapa ett skyddslager för datasystem mot attacker från Internet.
-
Projekt: SciChallenge Med hjälp av digital teknik och sociala medier kommer SciChallenge-projektet att skapa en tävling för att engagera fler ungdomar i Europa inom områdena naturvetenskap, teknik och…
-
Projekt: Software technology for self-adaptive systems Målet med detta projekt är att öka den ingenjörsmässiga effektiviteten hos självanpassande system. Utvecklingen, underhållet och driften av…
-
Projekt: StaViCTA Ställningstaganden är en viktig faktor för det sociala samspelet inom kommunikation. Detta tvärvetenskapliga projekt ska kartlägga hur vi uttrycker ställningstaganden på Internet –…
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
-
Såddprojekt: Analyzing state-of-the-practice for self-adaptive systems in industry using data analytics Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive…
-
Såddprojekt: Att använda artificiell intelligens för att upptäcka Acanthamoeba Keratit i ögat - AIDAK-studien Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre…
-
Såddprojekt: Data-intensive tools for effective carbon mitigation in forestry Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: Design av en intelligent wearable – DIWAH-studien Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: Digitized ancient remains detection Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att undersöka om…
-
Såddprojekt: Granbarkborre; avancerad prediktiv prognostisering med hjälp av machine learning Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences…
-
Såddprojekt: IoT for ships – an untapped data resource Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att upprätta…
-
Såddprojekt: Läkemedel som ökar risken för biverkningar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att…
-
Såddprojekt: Skeleton Avatar camera Technique (SAT) som metod för mätning av funktionsförmåga hos äldre personer Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data…
-
Såddprojekt: Smart-Troubleshooting in the Connected Society Huvudmålet för detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) var att skicka in en…
-
Såddprojekt: Testbädd för Biosensorer i IoT Labbet Syftet med detta projekt är att utforska potentiella tillämpningar av biosensorer för kontinuerlig övervakning och hantering av olika hälsotillstånd,…
-
Såddprojekt: Towards a data-driven approach to ground-fault location Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)…
-
Såddprojekt: User performance data from a video-based application/platform Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: Vibration-based strength grading of sawn timber Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) var att…
Forskning i elektroteknik
Elektroteknik är ett samlingsbegrepp som omfattar i princip all den teknik, teori och metodik som på ett eller annat sätt berör det elektromagnetiska fenomenet. Hit hör exempelvis vågutbredning och radiokommunikation, elektronik, elkraft och elektriska maskiner, akustik, signalbehandling och reglerteknik. Vår forskning är i huvudsak teoretisk med fokus på elektromagnetisk fältteori, reglerteori, systemteori och optimering, oftast med en industriell tillämpning.
Vi deltar regelbundet i ett antal nationella och internationella forskningsprojekt och program samt bedriver grundutbildning (kandidat och master) inom elektroteknik och forskarutbildning (licentiat och doktor) inom fysik och matematik.
Forskningsprojekt
-
Projekt: Klimatsmart lantbruk Inom detta projekt tar vi fram en prototyp för ett energieffektiviserat lantbruk.
-
Projekt: Optimal planering och drift av vattenkraftsystem I ett framtida scenario består Sveriges energiproduktion av en större andel energislag som inte ger kontinuerlig energi. Med detta som grund…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…
-
Projekt: Vågutbredning och strålningstransport i atmosfären Vågutbredning och strålningstransport i atmosfären är ett modernt forskningsområde med omedelbar anknytning till växthuseffekten och den…
Forskning i fysik
Forskning i fysik handlar om att förstå den mest fundamentala lagen i naturen. Vi bedriver forskning inom området kondenserade materiens fysik/nanofysik.
- I kondenserade materiens fysik studerar man stora samlingar av atomer, från miljarder och miljarder av atomer i bulksystem till några hundra atomer i nanopartiklar. Kondenserade materiens fysik är idag det största forskningsområdet i fysik, med stor relevans inom materiens vetenskap och teknologiska tillämpningar.
På Linnéuniversitetet erbjuder vi forskarutbildning i fysik, med inriktning inom kondenserade materiens fysik.
Avslutade forskningsprojekt
Forskning i hållbar byggd miljö
Inom området hållbar byggd miljö utför vi spetsforskning knuten till hållbar utveckling, speciellt systemanalysstudier inom bioenergi, byggteknik, energieffektivitet och skogsbruk samt samspelet mellan dessa områden, liksom tillämpandet av innovativa lösningar.
Forskningsprojekt
-
Forskarskola inom Hållbar energiteknik (SEED) Huvudsyftet med detta doktorandprogram för hållbar energiteknik (SEED) är att utveckla doktorandforskares kapacitet för komplexa utvecklingsutmaningar och…
-
Projekt: Bio-based circular recovery model for sustainable urban economies Projektet fokuserar på att skapa en modell för biocirkulär ekonomi (BCE) mot hållbar stadsutveckling för staden Curitiba i…
-
Projekt: Circular Trust Building – CTB Det långsiktiga målet med projektet Circular Trust Building (CTB) är att underlätta omställningen från den nu dominerande linjära värdekedjan till en cirkulär…
-
Projekt: Entreprenörskap för hållbara energisystem i lantbruket Projektets mål är att stärka lantbrukets verksamhet och affärsmodell genom en övergång till cirkulär ekonomi där förnybara resurser…
-
Projekt: ESG-påverkansindex inom högre utbildning (Shift) Shift syftar till att öka kapaciteten hos högre utbildningsinstitutioner (HEI:er) att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Detta genom att…
-
Projekt: Hur förberedda är svenska småhus för att anpassa sig till klimatförändringar? Detta projekt ska analysera hur de kan påverka småhus i olika klimatzoner i Sverige – och hur det i sin tur kan…
-
Projekt: Omvandling av lågkoldioxidekonomi genom hållbar energimodernisering och tillgång i Lesotho (LETSEMA) Detta projekt syftar till att utrusta National University of Lesotho och Bethel Business…
-
Projekt: Promoting building retrofits in the private residential sector (ProRetro) Målet med detta projekt är att övervinna hinder för renovering av bostäder genom att erbjuda nya one stop…
-
Projekt: Sustainable housing for strong communities (Stronghouse) Projektet Stronghouse syftar till att anpassa och omforma nuvarande stödåtgärder för energirenoveringar. Detta baserat på en bättre…
-
Projekt: Uppskalning av energirenovering genom smart design och en affärsmodell för one stop shop Det kan finnas olika skäl till att husägare inte genomför energirenoveringar. Målet med detta projekt…
-
Projekt: Utnyttja synergier och balansera avvägningen mellan djuprenoveringsåtgärder och utfasning av fossila bränslen från fjärrvärmesystem Denna forskning kommer att analysera synergieffekter,…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: One-stop-shop business model for energy renovation of detached houses Målet för denna studie är att utveckla, implementera och testa en så kallad one stop shop-affärsmodell för…
-
Projekt: Sektoriell beredskap för genomgripande renovering av villor: från forskning till praktik Syftet med detta projekt var att öka beredskapen inom djuprenoveringsbranschen. Projektet fokuserade…
-
Projekt: Smart cities – projekt Ready Ready-projektet är ett internationellt forskningsprojekt på fem år (2014-2019), finansierat av Europeiska kommissionen, med fokus på att implementera avancerade…
-
Såddprojekt: Exploring data and establishing routines for collaboration on energy experiments Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences…
Forskning i informatik
Vårt mål är att vara en innovativ akademisk kunskapsskapande miljö inom Linnéuniversitetet/ FTK som engagerar sig, tillsammans med samhälleliga och industriella aktörer, för ansvarsfull digitalisering för ett hållbart och humant samhälle. Inom vårt ämne bedrivs forskning inom olika överlappande områden: systemtänkande, digital affärsinnovation och interaktionsdesign. Det gemensamma för forskningen är studier av digital teknik i sociala sammanhang, dvs individers IT-användning i privata, organisatoriska och samhälleliga sammanhang. Studierna är ofta ur ett designperspektiv, det vill säga hur system och användning kan utvecklas för att, i sin tur, utveckla och förbättra verksamheter. I våra forskningsaktiviteter ingår också ett forskarutbildningsprogram.
Forskargrupper
-
Designing for Innovation and Learning (DIL) Forskargruppen Designing for Innovation and Learning bedriver tvärvetenskaplig forskning inom området digital transformation inom olika domäner.
-
Interaction Design Research Group Interaction Design Research Group är en tvärvetenskaplig forskargrupp. Vi möter aktuella utmaningar i samhället och näringslivet genom tillämpade, forskningsbaserade…
-
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications DISA är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.…
-
Linnaeus University Systems Community (LNU-STC) Linnaeus University Systems Community lyfter fram systemtänkande inom forskning, utbildning och praktik. Kunskapsområdet är en del av kunskapsmiljön…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Digitalisering av affärsmodell Denna studie fokuserar på omni-kanaler och strävar efter att identifiera och förstå övergång, framgångsfaktorer och utmaningar för att hantera och…
-
Doktorandprojekt: Hur man säkerställer dataflödesorienterade miljöer med flera leverantörer genom IKT-styrning och systemtänkande Detta doktorandprojekt består av två delar: En pågående…
-
Doktorandprojekt: Persuasive design i miljöer för e-lärande Detta doktorandprojekt berör användning av persuasive design i miljöer för e-lärande inom kontexten för universitetsstudier.
-
Projekt: APPEND – Digitalt produktpass för att revolutionera möbelindustrin Syftet med detta projekt är att designa, utveckla och validera DPP (Digital Product Passport) prototyp inom möbelsektorn.…
-
Projekt: Forest 4.0 Målet med projektet Forest 4.0 är att etablera ett excellenscenter för nyskapande övervakning, datainsamling och analys av skogsmiljöer. Syftet är att utvinna värde ur insamlad…
-
Projekt: Förvandla Kosovos och Albaniens utbildningssystem genom att introducera digital teknik i lärarutbildningen (Ignite) Ett EU-projekt som ska analysera inlärningsvägen för IT-relaterade ämnen i…
-
Projekt: Language in the human-machine era (LITHME) Detta projekt är tänkt att fastställa omfattningen av framväxande tekniker och förbereda ämnet lingvistik (och dess underämnen) för vad som kan…
-
Projekt: Nästa generation tillförlitlig Agri-Data Management - EnTrust EnTrust samlar 16 ledande forskningsinstitutioner och företag från 5 europeiska länder för att etablera ett doktorandnätverk där…
-
Projekt: Recasting best practices of European universities (RAPID) RAPID syftar till att stärka online-utbildning i Pakistan genom att kopiera de bästa erfarenheterna av distansutbildning under…
-
Projekt: Utveckling och implementering av en nationell forskarskola inom IKT för Kosovos utbildningssystem (DI-PHDICTKES) Kosovos brist på doktorandprogram inom informations- och kommunikationsteknik,…
-
Såddprojekt: Mitigating Health Inequalities in the Kronoberg Region - A Transdisciplinary System Thinking Approach Det främsta syftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: CARE for DIGIPRENEURS Ett Linnéuniversitetsprojekt för ukrainska invandrare med stöd för nystartade företag, företagsinnovation och entreprenörer. Projektet är grundat av Svenska ESF-Rådet,…
-
Projekt: Digitala kunskapsstöd om läkemedel till allmänheten Syftet med det här projektet är att undersöka hur vi kan förbättra läkemedelsanvändning genom kunskapsstöd och stärkt patientmedverkan.…
-
Projekt: Edutain Projektet Edutain syftar till att införliva framväxande teknologier som Augmented Reality (AR) i skolor för att uppnå en hållbar inlärningsupplevelse. Detta projekt kommer också att…
-
Projekt: From empowering to viable living (FRONT-VL) Att den åldrande befolkningen ska få ökat inflytande över den egna situationen och kunna bo kvar hemma längre, genom stöd från sakernas Internet.…
-
Projekt: Främja vetenskap genom STEM-utbildning Detta forskningsprojekt syftar till att att öka ungdomarnas intresse för utbildning inom naturvetenskap, teknik och matematik i Nordmakedonien.
-
Projekt: Generation Z möter STEM – mångfald för en hållbar framtid Intresset hos kvinnor för att studera och arbeta inom naturvetenskap, teknik och matematik är ganska lågt, globalt sett. På västra…
-
Projekt: Heal-IT Syftet med projektet Heal-IT är att utveckla bättre stöd vid egenvård och de livsstilsförändringar som krävs för äldre med hjärtsvikt i Småland. Målet är att utveckla stödsystem som…
-
Projekt: Hållbart underhåll av grusväg (HUG) I detta projekt samverkar akademi och lokala företag för att ta fram ett nytt koncept för hållbart underhåll av grusväg, där nya tekniska lösningar…
-
Projekt: ICT 4 Self-Care Detta forskningsprogram har fyra delprojekt för utveckling av IKT-stöd för egenvård: en interaktiv mobil app för stöd för egenvård efter dagkirurgi, fysisk träning för…
-
Projekt: Information Engineering Center Information Engineering Center (IEC) är ett forsknings- och samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet. Vårt mål är att skapa nya företag, nya jobb och ökad…
-
Projekt: Internationell gästprofessor i systemtänkande för hållbarhet Detta projekt omfattar en tvåårig tjänst som gästprofessor inom systemtänkande för hållbarhet. Det syftar till att påverka miljö-…
-
Projekt: Onco-Aging: Smart hälsogemenskap för äldre cancerpatienter Projektet inriktar sig direkt på två stora hälsoproblem i dagens Europa: cancer och ett åldrande samhälle. Det ska främja…
-
Projekt: The refugee crisis in Europe: Modelling humanitarian logistics Detta projekt har sin grund i flyktingkrisen 2016, som utmanande de europeiska ländernas förmågor att ta emot och ta hand om…
-
Projekt: Web and mobile accessibility for visually impaired (WMA4VIP) WMA4VIP var ett forskningsprojekt som undersökte de utmaningar som gruppen blinda och synskadade möter i Nordmakedonien. Dessa…
-
Såddprojekt: Användning av digitala verktyg för att få syn på tecken på lärande i naturvetenskaplig undervisning för sexåringar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné…
-
Såddprojekt: Den strategiska kompetenshanteringsprocessen, AI-baserade lösningar och det entreprenöriella tänket Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Genus, entreprenörskap och digitalisering: Utmana ojämlikheten mellan könen i IKT-högskolan Huvudsyftet för detta såddfinansieringsprojekt inom kunskapsplattformen Mobilising and Managing…
-
Såddprojekt: Implementeringskunskap som uppdragsutbildning – ett steg i den nationella satsningen Livslångt lärande Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Paradoxen med för stor egenmakt: Har patientbemyndigande sina gränser? Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att undersöka…
-
Såddprojekt: Samspelet mellan big data och AI för att övervaka och hantera turistdestinationernas hållbarhet (TERESA) Huvudsyftet för detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Skeleton Avatar camera Technique (SAT) som metod för mätning av funktionsförmåga hos äldre personer Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data…
Forskning i maskinteknik
Maskinteknik är ett samlat begrepp för konsten att konstruera, tillverka, använda och bibehålla kvaliteten på maskinell utrustning för specifika ändamål. Lika brett som ämnet är vår forskning inom detta område vid institutionen för maskinteknik. Fokus ligger på sex områden: strukturdynamik, materialteknik, industriell ekonomi, systemekonomi, materialmekanik, samt produktutveckling och produktdesign.
Forskargrupper
-
Centre for Cost-effective Industrial Asset Management (CeIAM) Centre for Cost-effective Industrial Asset Management är en forskargrupp som bedriver forskning inom området kostnadseffektiva…
-
Maskinteknik Forskningen inom ämnet maskinteknik är bred och har sitt huvudsakliga fokus inom sex områden: strukturdynamik, materialteknik, industriell ekonomi, systemekonomi, materialmekanik, samt…
-
Smart Industry Group (SIG) Smart Industry Group (SIG) är en tvärvetenskaplig forskargrupp med expertis från datavetenskap och maskinteknik. SIG:s fokus är att göra produktion och produkter inom…
-
Welding Mechanics Laboratory (WML) Forskargruppen Welding Mechanics Laboratory forskar om fenomen som har med svetsfogar att göra, under en svetsad konstruktions hela livscykel – tillverkning, drift,…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Sjövärdighetsanalys av WAAM-tillverkade marina propellrar I detta projekt studerar vi den generella frågan: hur kan marina komponenters och/eller strukturers sjövärdighet analyseras,…
-
Projekt: Datadriven tillståndsbedömning av grusvägar för hållbart underhåll Projektet syftar till att förbättra effektiviteten och ändamålsenligheten i tillståndsbedömningen av grusvägar för att uppnå…
-
Projekt: Demonstrationsmiljö för smart och innovativ automatisering i tillverkningsindustrin (Smart-IAT) Målet med detta projekt är att utveckla och etablera en demonstrationsmiljö inom avancerad…
-
Projekt: Demonstrationsmiljö för smart och innovativ automatisering i tillverkningsindustrin 1.5 (Smart-IAT 1.5) Mål för detta fortsättningsprojekt är att vidareutveckla demonstrationsmiljön med fokus…
-
Projekt: FEA av restspänningar i svetsade strukturer I detta projekt implementeras och tillämpas en generell plasticitetsmodell i syfte att prediktera restspänningar i svetsade strukturer.
-
Projekt: Funktionsstabilitet – metalliska strukturer Detta projekt syftar till att öka kunskap och förståelse kring hur en metallisk strukturs och/eller komponents operativa livslängd kan påverkas…
-
Projekt: Förstudie: Info och tekniker som behövs för ett system för produktion och underhåll Detta projekt ska utveckla en konceptuell modell som beskriver ett smart, hållbart, integrerat system för…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Lättviktsapplikationer i fossilfritt höghållfast stål Utvärdering av tekniska möjligheter och begränsningar för tillverkning och användning av tex. farkoster i fossilfritt höghållfast stål.
-
Projekt: Produktionsintegrerad visuell inspektion baserad på oövervakad maskininlärning Syftet med projektet är införa och förbättra maskininlärningsbaserad bedömning av kvaliteten hos…
-
Projekt: Radioaktivitet – NORM-kontaminering av LNG-bränslesystem I detta projekt studerar vi om bränslesystem för flytande naturgas är kontaminerade av naturligt förekommande radioaktivt material. De…
-
Projekt: Smart Dat Målet med projektet är att genom att erbjuda insatser inom automatisering och digitalisering för små och medelstora företag (SMF) inom tillverkande sektor i Linnéregionen stärka…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…
-
Projektet Expertkompetens Smart Industri, steg 2 Målet med projektet är att utveckla kurser på avancerad nivå kopplat till Smart Industri utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Dimensionering av förband för vindinducerade svängningar i höga trähus Hur man beskriver och kontrollerar vindinducerade vibrationer i höga trähus är de nya utmanande frågor som…
-
Projekt: Future Industrial Services Management Projektet avser att ta fram framtidens industriella servicecentraler genom att utveckla innovativa IT-lösningar och arbetssätt för förbättring av…
-
Projekt: Hållbart underhåll av grusväg (HUG) I detta projekt samverkar akademi och lokala företag för att ta fram ett nytt koncept för hållbart underhåll av grusväg, där nya tekniska lösningar…
-
Projekt: Höga hus i trä – konceptstudier Syftet med projektet är att visa olika möjligheter att designa och konstruera en flervåningsbyggnad (20+ våningar) med bärande stomme av trä, samt att bygga…
-
Projekt: Kompetens- och teknikspridning om kalla magneter för tillgång till en breddad internationell marknad Detta projekt ska öka kunskap och kompetens kring supraledande magneter, utveckla…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion Syftet med projektet är att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion 2.0 Syftet med projektet är att vidareutveckla den gemensamma marknadsföringsplattformen för kurser för…
-
Projekt: Modellering av formsprutade polymerer I detta projekt utvecklas matematiska modeller för material som används i förpackningar av företaget Tetra Pak. Modellerna kan sedan användas vid…
-
Projekt: Predictive Cognitive Maintenance Decision Support system (PreCoM) Detta projekt syftar till att i tre demonstrationsföretag utveckla, testa, implementera och demonstrera ett nytt prediktivt…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: Smart industri Målet med detta projekt är att utveckla kurser på avancerad nivå inom området maskinteknik utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är företag som tillverkar…
-
Projekt: Stadsutvecklingsprojekt Torparängen i Växjö Området Torparängen ligger 3 km söder om Växjö centrum. En yta på 225 000 kvm ska innehålla bebyggelse och parkområden. Området är planerat för…
-
Projekt: Teknisk och naturvetenskaplig utbildning på lika villkor Detta projekt möter utmaningen att ge elever – oberoende av kön, social bakgrund eller etnicitet – förutsättningar att delta i och…
-
Såddprojekt: IoT for ships – an untapped data resource Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att upprätta…
Forskning i matematik
Forskningen inom matematik berör både teoretisk (ren) matematik och tillämpad matematik. Inom ren matematik sker forskning speciellt inom p-adisk analys och dynamiska system, komplex analys, funktionalanalys, mikrolokal analys, stokastisk analys och tidsfrekvensanalys.
Forskningen inom tillämpad matematik tillägnas speciellt matematisk modellering inom naturvetenskap och samhällsvetenskap, ingenjörsvetenskap, signalanalys, informationssäkerhet, ekonomi, finans, beslutshantering, psykologi och kognitiv vetenskap. Modelleringarna sker i nära samarbete med experter inom respektive områden.
Vi erbjuder forskarutbildning i matematik, tillämpad matematik och matematikdidaktik.
Forskningsseminarier
Ämnet matematik arrangerar regelbundet forskningsseminarier med såväl inbjudna som egna forskare. Dessa seminarier äger normalt rum på onsdagar och är öppna för alla intresserade.
Kontakt forskningsseminarier
Samtliga seminarier
2024
-
Ämnesövergripande undervisning i skolan – ett projekt med Elin Wägner i Växjö Seminarium om ett utvecklingsprojekt
-
Actively explore mathematics by paper folding in secondary education Seminarium/workshop
-
A multifractal analysis of a singular potential and its equilibrium measure Seminarium i matematik
-
Optimal Pathwise Uniform Convergence Rates of Time Discretisation Schemes for SPDEs Seminarium i matematik
-
Numerical schemes for a moving boundary problem describing the penetration of diffusants into rubber Seminarium i matematik
-
Dynamic Decision Making under Uncertainty: existing approach and quantum ideas Seminarium i matematik
-
A multi-index Monte Carlo exponential integrator method for semilinear SPDEs Seminarium i matematik
-
Metod för ökad studiero och Digitalt läromedel i matematik Seminarium
-
Time-dicretization of a linear Shrödinger equation with additive noise and final value linearly dependent on initial value Seminarium i matematik
-
Latent SDEs on Homogeneous Spaces Seminarium i matematik
-
Some developments on the Wiener-Ikehara Theorem Seminarium i matematik
-
Linnaeus Workshop on Stochastic Analysis and Applications 2024 Internationell konferens - Heldag
-
Planeringsseminarium - Therese Karlsson Forskningsseminarium
-
The Probability of Implication Seminarium i matematik
-
An Introduction to ART with X-ray Tomography Seminarium i matematik
-
Formal classification of Parabolic Maps in Positive Characteristic Seminarium i matematik
-
Kontinuitet och förändring – Jeppe tar ett retrospektivt perspektiv på sitt arbete vid VXU/LNU Seminarium
-
Quiver Representations for Leavitt Path Algebras as Talented Monoid Classification Detour Seminarium i matematik
-
Forskningsseminarium: Matematikdidaktik Seminarium
-
Projektet PiF, Problemlösning i Förskoleklass, från elevernas och deltagande lärares perspektiv Seminarium - Forskning
-
Textseminarium: Matematikdidaktik
-
Fox-H densities and completely monotone generalized Wright functions Seminarium i matematik
-
Elin Berggrens 50%-seminarium
-
On Integral Kernel Operators on Non-Gaussian Mittag-Leffler Functionals Seminarium i matematik
-
Pseudodifferential and Fourier Integral Operators on Function Spaces of Orlicz-type Seminarium i matematik
-
Stochastic collocation method for computing eigenspaces of parameter-dependent operators Seminarium i matematik
-
Moments of a Class of Random Matrices Seminarium i matematik
-
Lévy Random Bridges: Modeling Information Flow and Analyzing the Impact of Pinning Points on Memorylessness Seminarium i matematik
-
Optimal stopping without processes Seminarium i matematik
-
Om den stokastiska motorn hos smittsamma sjukdomar bland exponentiellt växande populationer Seminarium i matematik
-
Bounded approximate identity for quasi-banach spaces with applications to factorizations of wiener-lebesgue spaces and pseudo-differential operators Seminarium i matematik
-
Lekresponsiv undervisning i förskolan med fokus på lärande om tal - Lena Karlsson 50%-seminarium
2023
-
Numerical approximation of the stochastic wave equation and its covariance Seminarium i matematik
-
On the probability distribution of the number of solutions to linear congruence systems Seminarium i matematik
-
Epidemic modelling by birth-death processes with spatial scaling Seminarium i matematik
-
Normalizing flows Seminarium i matematik
-
Math is beautiful - everyone deserves enjoying it Seminarium i matematik
-
The common cause principle and Simpson's paradox Seminarium i matematik
-
Workshop – Forskning om undervisning och lärande i övergången från förskoleklass till skola. -
-
LUWSNA 2023 – The Linnaeus University Workshop on S(P)DEs, their numerics and applications Workshop -
-
Stjärnor och talteori. Både för didaktiker och matematiker Seminarium i matematikdidaktik
-
A study on the pseudo-differential operators Seminarium i matematik
-
Recent results on weakly self-avoiding fractional Brownian motion Seminarium i matematik
-
Universitetslärare skapar digitala animationer Seminarium och workshop
-
Inverses and pseudoinverses of SBP-SAT finite difference operators Seminarium i matematik
-
Analysis of a competitive respiratory disease system with quarantine: epidemic thresholds and cross-immunity e ects Seminarium i matematik
-
Övningstillfälle inför disputation i matematikdidaktik Seminarium i matematikdidaktik
-
Diffusion-convection reaction equations with sign-changing diffusivity and population dynamics with biased movements Seminarium i matematik
-
A configuration space approach to disease spreading dynamics Seminarium i matematik
-
Uniform continuity and Toeplitz quantization on C^n or bounded symmetric domains Seminarium i matematik
-
A brief introduction to Quantum Harmonic Analysis Seminarium i matematik
-
Erfarenheter från två interventioner för lärande i matematik Seminarium i matematikdidaktik
-
Invariance of the Fredholm Index of Non-Smooth Pseudodifferential Operators Seminarium i matematik
-
In search of biological computation through arithmetic regularities in the standard genetic code Seminarium i matematik
-
Biological information and the genetic code Seminarium i matematik
-
Delaktighet för elever med olika förkunskaper i matematik – en interdisciplinär studie om betydelsen av undervisningens utformning och genomförande för elevers lärande Seminarium i matematikdidaktik
-
Evolutionary Games and Dynamical Models of Behavior: A Primer on Replicator Equations Seminarium i matematik
-
Danai Dafnopoulou 50%-seminarium Forskningseminarium
-
Fractional Fourier transform, harmonic oscillator propagators and Strichartz estimates Seminarium i matematik
-
Disputation i matematik: Fritiof Wallentin Disputation
-
White Noise calculus for time changed Brownian motion Seminarium i matematik
-
Well-posedness, smoothness, decay and propagation of singularities for evolution pdes with polynomially bounded coefficients Seminarium i matematik
-
Noncommutative Riemannian spin geometry from a bundle theoretic point of view Seminarium i matematik
-
Microlocal analysis for Gelfand--Shilov spaces and evolution equations Seminarium i matematik
-
Quantum-like modelling nondistributivity of human logic Seminarium i matematik
-
Designforskning om geometriundervisning i digitala miljöer Seminarium i matematikdidaktik
-
'What is life?': Open quantum systems approach Seminarium i matematik
-
A Survey on White Noise and Mittag-Leffler Analysis - Calculus, Algebra and Applications Seminarium i matematik
-
Optimal consumption, investment, and insurance under state-dependent risk aversion Seminarium i matematik
-
Integral representations of shallow neural network Seminarium i matematik
-
Installationsföreläsningar av nya professorer, Växjö Öppna föreläsningar
-
Kollegialt lärande för utveckling av matematikundervisning Seminarium i matematikdidaktik
-
Malin Gardestens 90%-seminarium Seminarium i matematikdidaktik
-
Helen Sterners 90%-seminarium Seminarium i matematikdidaktik
2022
-
Matematik och återkommande populationsutbrott Seminarium i matematik
-
Uthålliga problemlösare på grundskolan Seminarium i matematikdidaktik
-
Sustainable learning of statistics Seminarium i matematikdidaktik
-
Disputation i matematik Mohammed Louriki Disputation
-
Sexåringar utforskar kombinatorik genom digitala animationer Seminarium
-
Winifred Mutuku: Ethylene glycol (EG)‑based nanofluids as a coolant for automotive radiator
-
Asymptotic distribution of Beurling’s generalized prime numbers Seminarie i matematik
-
Quantum Information and Probability: from Foundations to Engineering (QIP22) Konferens - Heldag
-
Patrik Wahlberg: Singularities of functions and distributions Seminarium i matematik
-
Anders Rantzer: On Minimax Adaptive Control Seminarium i matematik
-
Stochastic Modeling and Analysis for Epidemic Models Seminarie
-
Inverses and pseudoinverses of SBP-SAT finite difference operators Seminarie
-
Joachim Toft: Schatten properties, nuclearity and minimality of phase shift invariant spaces
-
Mathematics of magic angles for twisted bilayer graphene Seminarium i matematik
-
Roger Pettersson:Time-discetization for a stochastic Schrödinger equation with a time multipoint boundary condition Seminarium i matematik
-
Installationsföreläsning av hedersdoktor Öppna föreläsningar
-
Installationsföreläsningar av nya professorer, Växjö Öppna föreläsningar
-
Johan Jönsson och Jakob Streipel Seminarium i matematik
-
Andrei Khrennikov:Quantum-like modelling of human behaviour: from decision theory to social laser Seminarium i matematik
-
Matematikundervisning utifrån Singaporemodellen – är det ett framgångsrecept för Sverige? Nätverksträff
-
Bernt Øksendal och Björn Lindenberg Seminarium i matematik
2021
2020
-
Jesper Göransson: The geometry of second order ordinary differential equations Seminarium i matematik
-
Jesper Göransson: The geometry of second order ordinary differential equations Seminarium i matematik
-
Luisa Malaguti: Traveling-wave solutions in dynamical models with negative diffusivity Seminarium i matematik
-
INSTÄLLT! Mikael Lindström: On the norm of the Hilbert matrix operator ... Seminarium i matematik
-
Nenad Teofanov: föredragsserie Seminarieserie i matematik -
-
Anders Tengstrand: Min väg med matematikens historia Seminarium i matematik
2019
-
Yacin Ameur och Jens Wittsten Seminarium i matematik
-
Mohammed Es-Sebaiy: Parametrizations, weights, and optimal prediction Seminarium i matematik
-
Olfa Draouil, Senda Ounaies Seminarium i matematik
-
Katarzyna Szymańska-Dębowska, Mohamed Mahdi Tekitek, Hani Abidi Seminarium i matematik
-
Hamdi Zorgati och Saloua Mani Aouadi Seminarium i matematik
-
Fritiof Persson och Ehsan Pourhadi Seminarium i matematik
-
Jan Boman och Habib Ouerdiane Seminarium i matematik
-
Felix Sadyrbaev: Dynamical models of interrelation in a class of artificial networks Seminarium i matematik
-
Claes Hedberg: A general, analytical and exact solution to the Burgers equation Seminarium i matematik
2018
-
Bernt Øksendal, Badr-eddine Berrhazi, Erik Ekström Seminarium i matematik
-
Nicolas Delanoue: Interval Analysis and Optimal Transport Seminarium i matematik
-
Roger Pettersson: Two different epidemic models with the same limiting ODE Seminarium i matematik
-
Eddie Wadbro: An introduction to material distribution topology optimization and some of its applications Seminarium i matematik
-
Sigurdur Ormarsson: Modelling of wood and timber structures Seminarium i matematik
-
Roger Pettersson och Mohammed Louriki: A study of a stochastic epidemic model Seminarium i matematik
-
Alexandra V Antoniouk: Multidimensional nonlinear evolution equation with p-adic spatial variables Seminarium i matematik
-
Anatoly N Kochubei: On the p-adic Navier-Stokes equation Seminarium i matematik
-
Weiyi Su: Fractal calculus and quantum theory Seminarium i matematik
-
Achref Lemjid: Large deviation principle for the field in prequantum classical statistical field theory Seminarium i matematik
-
Ahmed Abdeljawad: Invariance properties for pseudo-differential operators in anisotropic Gelfand-Shilov setting Seminarium i matematik
-
Patrik Wahlberg: Grothendieck’s inequality and an application to computer science Seminarium i matematik
-
Anders Melin: A conformal mapping hiding number theoretic information Seminarium i matematik
-
Stefan Wagner: Kaplansky’s idempotent conjecture for complex group rings Seminarium i matematik
-
Per-Anders Svensson: An empirical study of the solitaire cipher Seminarium i matematik
-
Guillaume Adenier: Test of the no-signaling principle in CHSH experiments Seminarium i matematik
-
Bo Wu: The 2-adic derivatives and fractal dimension of Takagi-like function on 2-series field Seminarium i matematik
-
Alexander Alodjants: Mathematical and physical beauty of polaritonics Seminarium i matematik
-
Joachim Toft: Periodic ultra-distributions and periodic elements in modulation spaces Seminarium i matematik
2017
-
Mohammed Louriki: Bridges with random length: Gaussian-Markovian case Seminarium i matematik
-
Christine Pfeuffer: Spectral invariance of non-smooth pseudodifferential operators Seminarium i matematik
-
Yacin Ameur: On insertion of a point charge in two-dimensional eigenvalue ensembles Seminarium i matematik
-
Jonatan Lenells: Asymptotics for the sine-Gordon equation in the quarter plane Seminarium i matematik
-
Jonas Nordqvist: On 'On automorphisms of local fields' Seminarium i matematik
-
Fritjof Persson: BRST quantization and the (re)formulation of the No-ghost theorem Seminarium i matematik
-
Stefan Wagner: Hilbert Modules – in real life Seminarium i matematik
-
Marcus Carlsson: Non-convex optimisation Seminarium i matematik
-
Bo Wu: Negative spectrum of Schrodinger operators with fractal potentials and pseudo-differential equations on local fields Seminarium i matematik
-
Jens Wittsten: Quantization conditions for semiclassical Zakharov-Shabat systems on the circle Seminarium i matematik
Forskargrupper
-
AI och maskininlärning för optimering och operationsanalys Under detta forskningstema utvecklar vi både matematisk teori och tillämpningar för artificiell intelligens och maskininlärning inom områden…
-
International Center for Mathematical Modeling (ICMM) ICMM är ett centrum för forskning inom matematisk modellering, som är tillämpbar inom många olika ämnen och områden. Forskargruppen har sedan år…
-
Matematisk biologi Inom ramen för forskningstemat Matematisk biologi intresserar vi oss bland annat för uppförandet hos ekologiska och epidemiologiska system under lång tid. Exempel på områden vi…
-
Stochastic Analysis and Stochastic Processes Forskargruppen för stokastisk analys och stokastiska processer (Stochastic Analysis and Stochastic Processes; SASP) fokuserar på analytiska och numeriska…
-
Waves, Signals and Systems Forskningen inom vågor, signaler och system handlar främst om akustiska och elektromagnetiska direkta och inversa problem, med tillämpningar inom teknik och industri.
-
Vetenskapliga beräkningar och partiella differentialekvationer Under detta forskningstema studeras beräkningsmetoder för partiella differentialekvationer, analys av differential- och…
Forskningsprojekt
-
Projekt: Algoritmer för förstärkningsinlärning Förstärkningsinlärning är ett hett område inom maskininlärning och artificiell intelligens. Det ligger till grund för utveckling inom robotik,…
-
Projekt: Effektiva och tillförlitliga beräkningar av spridningsresonanser Beräkningar av spridningsresonanser är inom nanooptik viktiga för utvecklingen av fototermisk cancerterapi, optiska antenner…
-
Projekt: Hörmander-Weylkalkyl för ultradistributioner Projektet handlar om att utveckla en kalkyl med Weyloperatorer som skall fungera med mer svårhanterliga objekt än det normala. Det förväntas att…
-
Projekt: Information, kodning och biologisk funktion: livets dynamik (DYNALIFE) Målet med projektet är att bidra till framväxten av två nya vetenskapliga discipliner: molekylärbiologi och…
-
Projekt: Optimal planering och drift av vattenkraftsystem I ett framtida scenario består Sveriges energiproduktion av en större andel energislag som inte ger kontinuerlig energi. Med detta som grund…
-
Projekt: Quantum Information Access and Retrieval Theory (QUARTZ) Quantum Information Access and Retrieval Theory (QUARTZ) är ett projekt som syftar till att utbilda doktorander i att använda ett…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…
-
Projekt: Spektralteori för obegränsade operatorfunktioner Avancerade tidsberoende material används för att modellera viskoelastiska egenskaper hos trä, vågutbredning av ultraljud och system med…
Avslutade forskningsprojekt
Forskare
- Andreas Petersson Universitetslektor
- 0470-70 84 73
- andreaspeterssonlnuse
- Andrei Khrennikov Professor
- 0470-70 87 90
- andreikhrennikovlnuse
- Astrid Hilbert Professor
- 0470-70 81 12
- astridhilbertlnuse
- Christian Engström Professor
- 0470-70 84 61
- 070-216 99 42
- christianengstromlnuse
- Elmira Nabizadeh Morsalfard Universitetslektor
- 0470-70 87 55
- elmiranabizadehmorsalfardlnuse
- Joachim Toft Professor
- 0470-70 84 65
- 072-594 13 67
- joachimtoftlnuse
- Jonas Nordqvist Lektor, biträdande
- 0470-70 84 13
- jonasnordqvistlnuse
- Karl-Olof Lindahl Professor
- 0470-70 80 27
- karl-oloflindahllnuse
- Marcus Nilsson Universitetslektor
- 0470-70 81 15
- marcusnilssonlnuse
- Per-Anders Svensson Universitetslektor
- 0470-70 81 14
- per-anderssvenssonlnuse
- Roger Pettersson Docent
- 0470-70 86 55
- rogerpetterssonlnuse
- Sofia Eriksson Universitetslektor
- 0470-70 83 06
- sofiaerikssonlnuse
- Thomas Holgersson Professor
- thomasholgerssonlnuse
- Torsten Lindström Professor
- 0470-70 81 74
- torstenlindstromlnuse
- Wolfgang Bock Docent
- 0470-70 86 46
- wolfgangbocklnuse
Forskarfilmer
Forskning i matematikdidaktik
Forskningsmiljön i ämnet matematikdidaktik omfattar såväl teoretisk som
tillämpad forskning. Vi ger utbildningar till magister-, licentiat- och
doktorsexamen i matematikdidaktik.
Genom forskningsprojekt och konferenser deltar vi i både nationella och
internationella forskningssamarbeten. Forskningen förenas kring praktiknära
forskning med omfattande samverkan med verksamma matematiklärare på alla
stadier.
I forskningsmiljön finns fyra övergripande forskningsinriktningar:
- Kommunikation och lärande. Inriktningen har stark koppling till
matematikinnehåll. Inom inriktningen studeras hur undervisning i
matematik kan stödja elevers kommunikation, resonemang och
kunnande i relation till matematiska strukturer, modeller, procedurer och
begrepp inom t.ex. statistik, algebra och programmering. - Matematiklärares identitets och professionsutveckling. I inriktningen
studeras flerspråkiga matematiklärares identitetsutveckling, lärarkunskap
och lärarskap i relation till elevers deltagande i matematik,
lärarstudenters sätt att resonera i matematik och hur lärarutbildningen
kan knyta an till och ta vara på matematiklärarstudenters olika
erfarenheter. - Yngre barns lärande i matematik. I inriktningen studeras undervisning
och lärande i matematik i förskola, förskoleklass och tidiga skolår.
Specifika inriktningar är problemlösning som utgångspunkt i tidig
matematikundervisning, vad som händer och blir möjligt när digitala
verktyg används i förskolans och skolans undervisning samt hur
lekresponsiv matematikundervisning kan planeras och genomföras i
förskolan. - Digitalt förstärkt matematikundervisning. Inriktningen studerar
lärande och undervisning i samspelet mellan analoga och digitala
lärresurser. Forskningen är designorienterad med målet att förstå lärande
i matematik och hur digitala resurser kan användas som stöd för lärande i
matematik i autentiska undervisningssammanhang.
Forskargrupper
-
Digi-gruppen Vi bedriver forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och skolans undervisning, samt hur deras användning påverkar barns och elevers digitala…
-
Matematikdidaktik I forskargruppen Matematikdidaktik bedriver vi både teoretisk och tillämpad forskning, nationellt såväl som internationellt. Vi deltar i samarbeten med verksamma matematiklärare från…
-
Vägar till matematikens värld – ämneskunskap i matematikdidaktisk belysning (VÄMA) Syftet med denna forskargrupp inom matematikdidaktik är att bidra med kunskap om elevernas lärande samt om hur man…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Flerspråkiga matematiklärares yrkesidentitet i flerspråkiga matematikklassrum Detta projekt syftar till att utforska flerspråkiga matematiklärares erfarenheter av att undervisa i…
-
Projekt: DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande Aritmetikfärdigheter (DUTTA) Syftet med projektet DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande…
-
Projekt: DigiMath I detta projekt undersöker vi hur matematiklärare kan utnyttja digital teknik som är vanliga i svenska klassrum för att förstärka sin undervisningspraktik i matematik
-
Projekt: DiToM – Diagnostic Tools in Mathematics Syftet med detta projekt är att sammanföra expertis från olika europeiska länder och skapa ett diagnostiskt material i matematik. Projektet DiToM…
-
Projekt: Framgångsrik integrering av problemformulering i förskoleklass (FiP) Projektet ska studera hur problemformulering framgångsrikt kan implementeras i tidig matematikundervisning för att främja…
-
Projekt: Framtidens lärare - iterativa processer och problemlösningsförmåga (FLIP) Projektet fokuserar på att undersöka hur blivande lärares förmåga att undervisa i problemlösning förändras genom en…
-
Projekt: Gemensam undervisningsmodell för likvärdig matematikundervisning I detta projekt följer vi två karriärlärare i matematik på mellanstadiet i Ljungby kommun. Vi undersöker hur lärare kan…
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur lärarstudenters, matematiklärares och matematiklärarutbildares yrkesidentiteter utvecklas. Med hjälp av…
-
Projekt: Meningsrik matematikundervisning med digitala verktyg Projektets syfte är att identifiera områden i det centrala innehållet där digitala verktyg kan vara en resurs, när det gäller att öka…
-
Projekt: Studie av uppskalning och modellering av tidig numerisk innovation (SUMI) Syftet med projektet är att utveckla och studera principer för storskalig implementering av vetenskapligt grundad…
-
Såddprojekt: Programmera sociala robotar - ett verktyg för lärande i den flerspråkiga grundskolan Det övergripande syftet är att bidra till att utveckla lärares kapacitet att utnyttja möjligheterna i…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Att bli erkänd som matematisk kunnig Denna studie fokuserar två studenter, Evie och Lisa, under de första åren av deras lärarutbildningsprogram med inriktning mot skolår 4–6 i den…
-
Doktorandprojekt: Inkludering i matematik från ett specialpedagogiskt perspektiv Detta projekt har utgångspunkt i en specialpedagogisk syn på matematiklärande och undervisning i matematik. Syftet med…
-
Projekt: Att bli matematiklärare: Lärarutbildningens roll Detta projekt syftade till att utforska vilken roll matematikdidaktik och matematiklärarutbildaren spelar i blivandet och utvecklingen av…
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Digitala verktyg och digital kompetens i förskolans och skolans undervisning Detta projekt bedrev forskning om vad som händer och blir möjligt när digitala verktyg används i förskolans och…
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studerades om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: Programmering och matematik – meningsskapande och kommunikation i matematikundervisning Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om hur man kan förbättra elevernas matematiska…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
-
Såddprojekt: Ansökan om medel för ansökningsskrivande: Digitala verktyg Syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring var att skapa en ansökan om bidrag till ett…
Forskning i medieteknik
På Linnéuniversitetet har forskningen inom medieteknik fokus på mobilitet, sociala medier och lärande. Huvuddelen av forskningen bedrivs inom forskargruppen Center for Learning and Knowledge Technologies (CeLeKT).
Forskargrupper
-
Center for Learning and Knowledge Technologies (CeLeKT) Forskningen inom ämnet medieteknik på Linnéuniversitetet har fokus på mobilitet, sociala medier och lärande, och genomförs främst inom…
-
Computational Thinking and Coding Skills in Schools (CoCoS) Forskargruppen Computational Thinking and Coding Skills in Schools arbetar med forskning, undervisning och kurser för kompetensutveckling…
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
iInstitute Informationsområdet använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att berika och underlätta skapandet, överföringen och tillsynen av data, information och kunskap. Detta görs…
-
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications DISA är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.…
-
VRxAR Labs Forskargruppen VRxAR Labs studerar design av gränssnitt för Mixed Reality-miljöer, såsom Virtual Reality och Augmented Reality – virtuell respektive förstärkt verklighet.
Forskningsprojekt
-
Projekt: Augmented Reality for Public Engagement (PEAR) Syftet med projektet PEAR är att undersöka möjligheterna att använda Augmented Reality-teknik (AR) för att öka allmänhetens engagemang i…
-
Projekt: Design av digitala tekniker för att stödja energismart beteende i köket Den här projektet ska designa, utveckla och utvärdera digitala verktyg för att förändra beteenden. Målet är att hjälpa…
-
Projekt: Digital acceleration for medium size sustainable cities (DIACCESS) Syftet med projektet Diaccess är att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar och…
-
Projekt: Enriched Reality for Education and Digital Well-Being (EREDWeB) Detta projekt ska undersöka potentialen hos den senaste teknologin inom virtuell verklighet (VR) för undervisning, med sikte…
-
Projekt: Extending design thinking with emerging digital technologies (Exten.D.T.2) Kärnan i detta projekt är antagandet att designtänkande i kombination med framväxande teknologier som artificiell…
-
Projekt: Forskarskolan Upgrade Forskarskolan Upgrade – lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola där nio svenska lärosäten arbetar tillsammans inom dessa områden.
-
Projekt: Klimatneutrala Växjö 2030 Detta projekt är ett forskningssamarbete med Växjö kommun för ett klimatneutralt Växjö 2030 och om hur digitala verktyg kan stödja målet och vägen dit.
-
Projekt: Open Data Exploration in Virtual Reality (ODxVR) Syftet med projektet ODxVR är att föreslå nya metoder för gränssnittsdesign som gör interaktiv visualisering av öppen data i VR-miljöer…
-
Projekt: Science4Girls I detta projekt arbetar elever, lärare och forskare sida vid sida för att utveckla och implementera aktiviteter för inlärning inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM).…
-
Projekt: Smarta lösningar i framtidens kylskåp för att minska matsvinn Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, vilket är en stor källa till globala koldioxidutsläpp. Den här…
-
Projekt: Teaching computational thinking with digital devices (TACTIDE) Detta projekt handlar om stöd och befogenhet för lärare att integrera strategier för problemlösning med hjälp av digitala…
-
Projekt: TriMo AKK TriMo är en app för Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) med syftet att fler barn och vuxna med talsvårigheter skall kunna bli självständiga i sin kommunikation. Inom…
-
Projekt: Visualizing quantified self data using avatars Syftet med projektet är att utforska kreativa sätt att visualisera så kallad quantified self data; data samlad från sociala medier och Internet…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Stödja synkron, asymmetrisk undersökning av data med hjälp av virtuell verklighet inom ramen för gemensam immersiv analys Immersiva ("uppslukande") teknologier, som virtuell…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
-
Projekt: Digitalisering av skogsbruket Ett paradigmskifte sker inom skogsbruket, med nya möjligheter för skogsnäringen att använda sig av satellitdata, laserskanning, drönare och hantering av data…
-
Projekt: Information Engineering Center Information Engineering Center (IEC) är ett forsknings- och samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet. Vårt mål är att skapa nya företag, nya jobb och ökad…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion Syftet med projektet är att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion 2.0 Syftet med projektet är att vidareutveckla den gemensamma marknadsföringsplattformen för kurser för…
-
Projekt: Linnéuniversitetet som iSchool Detta projekt avslutades 2017. Projektets syfte är att under 2017 undersöka förutsättningarna för att etablera Linnéuniversitetet som en iSchool, som kan stå…
-
Projekt: Smart cities – projekt Ready Ready-projektet är ett internationellt forskningsprojekt på fem år (2014-2019), finansierat av Europeiska kommissionen, med fokus på att implementera avancerade…
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
-
Såddprojekt: A platform to collect and analyze canoe/kayak training data Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: An Exploration of the Challenges and Possibilities of Multidimensional Visualization in the Context of Visual Learning Analytics Huvudmålet för detta såddprojekt inom Linnaeus University…
-
Såddprojekt: Digital transformation av kommunikationen mellan hem och skola Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att undersöka den…
-
Såddprojekt: ODXVR x NTS Huvudmålet för detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) var att skicka in en ansökan om extern finansiering. Det…
Forskning i sjöfartsvetenskap
Forskningen inom ämnet sjöfartsvetenskap analyserar den internationella sjöfartens förutsättningar, dagliga verksamhet och konsekvenser för miljö och människors hälsa. Verksamheten ombord på fartyg är av centralt intresse, inte minst samspelet mellan människor och mellan människa och teknik.
Vår forskning om arbetsliv, organisation, kommunikation, sjösäkerhet, riskhantering, energieffektivisering och sjöfartens påverkan på miljön utnyttjar teorier och metoder från andra samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska ämnesområden.
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Miljöhänsyn i sjöfartens organisationskulturer Hur påverkar organisationens kultur miljöbeteenden inom sjöfarten? Detta doktorandprojekt syftar till att utveckla förståelse för vad…
-
Projekt: Artificiell intelligens, yrkeskunnande och arbete för energieffektivisering inom sjöfarten Detta projekt ska undersöka AI-baserade beslutsstödsystem ombord på fartyg. Hur påverkas…
-
Projekt: Att designa en säker arbetsmiljö inom sjöfarten I projektet analyseras säkerhet och så kallad resilience i vardagligt arbete inom sjöfarten. Målet är att utveckla metoder för att kunna…
-
Projekt: Autonomi och ansvar – människans roll i framtidens sjöfart Inom sjöfarten finns ett starkt engagemang för utveckling av intelligenta transport- och kommunikationssystem för att åstadkomma…
-
Projekt: Bedömning av arbetsmiljö och säkerhet vid val av fartygsbränslen Detta projekt undersöker hur arbetsmiljö och innemiljö ombord påverkas när fartyg kör på olika typer av bränslen.
-
Projekt: Energieffektivisering av fartygsmaskineri Forskningen i detta projekt bedrivs med en operativ inriktning, vilket innebär att vi analyserar mätvärden från fartyg i drift och producerar…
-
Projekt: Från passiv mottagare till aktiv resurs i krishanteringssystemet Genom att involvera personer med funktionsnedsättningar och deras intresseorganisationer i kris- och beredskapsarbetet kan vi…
-
Projekt: Ledarskap för ett hållbart arbetsliv Vid Sjöfartshögskolan bedrivs i detta projekt forskning om hur ett hållbart ledarskap kan utvecklas i samklang med teknikutvecklingen inom sjöfarten.
-
Projekt: Personlig skyddsutrustning – strategier och rekommendationer för ökad användning genom anpassning till användare, uppgift och kontext I bygg- och fartygsbranscherna finns arbetsmiljöer där…
-
Projekt: Resiliens inom sjöfart och vård För att utveckla en säker och hållbar arbetsmiljö inom framtidens allt mer komplexa sociotekniska system krävs nya synsätt. Resiliens är ett nytt sätt att se…
-
Projekt: Riskhantering i maritima verksamheter Risk som begrepp hanteras på olika sätt och innefattar både objektiva/tekniska och subjektiva/samhälleliga synsätt. Riskhantering ligger till grund för…
-
Projekt: Sjöfartens miljöpåverkan och havsplanering Sjöfarten är helt nödvändig för handel och välstånd. Men sjöfartens utsläpp till luft och vatten påverkar också vår yttre miljö och människors…
-
Projekt: Utvärdering av kvalitetshöjande åtgärder inom handledning till sjöss Den fartygsförlagda praktiken utgör en central del av sjöfartsutbildningarna. Under praktiken till sjöss är handledningen…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Säkerhet under isbrytaroperationer Inom ramen för detta doktorandprojekt studerar jag människans roll i strävan mot säkrare isbrytaroperationer. Projektets två huvudsakliga…
-
Projekt: Drivkrafter för kompetensförsörjning i en socialt hållbar sjöfart Transporter är en vital del av det hållbara samhället. En tryggad kompetensförsörjning är därför en samhällsutmaning, snarare…
-
Projekt: Energioptimerad manövrering för fartyg med täta hamnanlöp Inom sjöfarten finns en stor potential för att minska skadliga utsläpp från fossila bränslen. Det här projektet syftar till att…
-
Projekt: Praktiskt arbetsmiljöarbete för en jämställd sjöfart När man jobbar ombord finns det speciella utmaningar. Bland annat kan du inte gå hem efter dagens slut. Den sociala arbetsmiljön är därför…
Forskning i skog och träteknik
Institutionen för skog och träteknik bedriver tvärvetenskaplig forskning om skogen och dess värden. Den akademiska miljön omfattar hela värdekedjan med flera sammanlänkade ämnesdiscipliner. Från de grundläggande ekofysiologiska och ekologiska förutsättningarna för träden, till hållbar skogsskötsel och förvaltning av skogsresursen, och vidare till skogens tjänster och produkter genom förädling till slutprodukter i trä såsom möbler och byggnader. Många forskningsfrågor berör hur skogsbruket kan bedrivas ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart under förändrade klimatförutsättningar, med stöd av nya digitala och tekniska lösningar.
För vår forskning använder vi vår laboratoriemiljö, som inbegriper fasta laboratorier, mobil utrustning samt testområden och experiment utomhus i fält. Den flexibla miljön ForestEdge gör att frågeställningar i hela värdekedjan kan studeras. Forskningen sker i hög grad i samverkan med andra lärosäten, myndigheter, organisationer och företag i skogs- och träsektorn; regionalt, nationellt och internationellt. Institutionen deltar i satsningen The Bridge, det strategiska samarbetet mellan Linnéuniversitetet, Södra och Ikea.
Forskningsområden
Vår forskning bedrivs inom följande områden:
-
Skogsekologi och ekofysiologi Forskningsområdet Skogsekologi och ekofysiologi handlar om handlar om naturvård, markekologi, skogens näringsdynamik, ekofysiologi, skogens vatten- och kolbalans samt…
-
Skogshushållning Inom forskningsområdet Skogshushållning behandlas frågor om hur skogar används och förvaltas på ett hållbart sätt med hänsyn till ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter.
-
Skogens produkter (Forest Products) Forskningsområdet Skogens produkter bedriver spetsforskning inom området produkter från skogen. Verksamheten behandlar råvaror, biprodukter och produktionsprocesser…
-
Skogens ekonomi Forskningsområdet Skogens ekonomi spänner över alla delar i den skogliga värdekedjan och är en förutsättning för ett hållbart skogsbruk i ett biobaserat och cirkulärt samhälle.
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Avancerade identifieringsmetoder för skogsindustrin genom CV/AI Projektet ämnar skapa möjligheter för fortsatt digitalisering inom skogsindustrin. Detta rör sig om allt från…
-
Doktorandprojekt: Egenskaper hos stockar av asp för förbättrad produktionsförmåga Projektets syfte är att skapa ökad förståelse för specifika träegenskaper hos aspstockar, och på så sätt kunna ta fram…
-
Doktorandprojekt: Räddningstjänst och skogsbruk i samverkan Inom projektet genomförs två studier. Den första studien beskriver enskilda privatskogsägares erfarenheter av skogsbrand på den egna…
-
Projekt: Anpassning av skogsskötseln för att möta klimatförändringar - hur genomför vi det för en enskild skogsägare i praktiken Projektets syfte är att få en praktisk tillämning inom…
-
Projekt: Anpassning till förändringar: expanderande skogsekosystem i ett föränderligt klimat Detta projekt studerar ekens utbredning och den biologiska mångfald som är kopplad till ekskogar, samt…
-
Projekt: Artificiell kärnved Projektet syftar till att förbättra egenskaperna hos tallsplinters splintved för fönstertillämpningar, med användning av en förnybar, tanninbaserad formel.
-
Projekt: Brandskydd av trä med biobaserad trämodifiering Målet med projektet är att utvärdera biobaserade alternativ för brandskydd av träfasader och träbaserade skivmaterial. Det ska även undersöka…
-
Projekt: CONFLICT – kan hyggesfritt skogsbruk öka kolinbindningen i skogsekosystem? Vi mäter koldioxidupptaget av en hyggesfri skog kontinuerligt och jämför det med koldioxidflöden i skogar som sköts…
-
Projekt: De vita ekarna – hur viktigt är resurserna i ekollonet? Ekollonets storlek är en viktig egenskap som ofta kopplas till hur bra unga plantor mår. Men att bestämma vilka faktiska resurser som…
-
Projekt: Ekens värden – effekter av stamkvistning på virkeskvalitet Ekvirke med hög kvalitet som förädlas av träindustrin är en bristvara i hela Europa. Genom en aktiv skogsskötsel med exempelvis…
-
Projekt: Forest 4.0 Målet med projektet Forest 4.0 är att etablera ett excellenscenter för nyskapande övervakning, datainsamling och analys av skogsmiljöer. Syftet är att utvinna värde ur insamlad…
-
Projekt: ForestMap Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och utvärdera en ny metodik för att producera skogskartor över hela världen, för att främja de samhälleliga värdena av…
-
Projekt: Framtagning av kvalitetsbeskrivning av sågad björk En komplett värdekedja där mer material får avsättning som välbetalt sågtimmer ger markägare större incitament att satsa på odling av…
-
Projekt: Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS II) FRAS II är ett forskningsprogram som ska bidra till att vidareutveckla skogsskötseln i södra Sverige och anpassa den till dagens och…
-
Projekt: Förstudie försörjningskedjor lövträ Tillsammans med Träcentrum genomför Linnéuniversitetet en förstudie för att kartlägga möjligheterna med inhemsk produktion av lövträråvara för svensk…
-
Projekt: Förutsäga sorption av trävattenånga med hjälp av maskininlärningsmetoder Träets absorptionsbeteende för vattenånga är en grundläggande egenskap som påverkar nästan alla dess egenskaper såsom…
-
Projekt: Förutsättningar för sydsvenskt lövvirke – undersökning av virkeskvaliteter Denna studie syftar till att förbättra förutsättningarna för ytbehandling av lövträ för utomhusbruk, med fokus på…
-
Projekt: Hållbara träfasader av gran Målet med detta projekt är att undersöka om virke av gran är en lämplig ersättningsprodukt till andra typer av obehandlade fasader.
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Innovativ produkt av modifierat björkträ för byggnadstillämpningar (InnoBjörk) Projektet InnoBjörk är tänkt att ge lösningar på hur mervärdesprodukter kan tillverkas av svenskt björkträ med…
-
Projekt: Kopiera, modifiera eller ignorera? – Vad kan södra Sverige lära från andra länders skogsskötsel? Syftet med detta projekt är att sammanställa en syntesrapport om skogstillstånd,…
-
Projekt: Nya verktyg för bevarande av hotade almar genom holobiont Almar (Ulmus spp.) hotas av en aggressiv svampsjukdom, holländsk almsjuka (DED) i hela sitt utbredningsområde. Genom att använda det…
-
Projekt: Skogens hälsofrämjande värden Det övergripande syftet med projektet är att (i) studera betydelsen av tätortsnära skogar och skogsbad och dess inverkan på människors hälsa och välmående, (ii)…
-
Projekt: Skogens hälsofrämjande värden och effekter Intentionen är att utforska och beskriva människors upplevelser av skogen och dess betydelse för hälsa och välbefinnande.
-
Projekt: Strategier för ökad cirkularitet hos träförädlande industri (CirkuTrä) I Sverige är det lätt att ta träråvara för givet, men redan idag är det brist på vissa råvaror och bristen förväntas öka…
-
Projekt: TallBoard: Användning av tallolja i industriella fiberskivor Målet med detta projekt är att ersätta det fossilbaserade paraffinvaxet med ett hydrofobt medel framställt av tallolja för…
-
Projekt: Tillämpning av förnybara hydrofoba formuleringar för tillverkning av träkompositskivor Projektet syftar till att utöka kompetensen och överföra kunskap mellan den akademiska världen och…
-
Projekt: Urban Tree Guard – safeguarding European urban trees and forests through improved biosecurity Syftet med projektet är att genom ett internationellt samarbete mellan forskare och andra…
-
Projekt: Vilken effekt har utbildning av skogsägare? Effekten av akademiska kurser på skogsägares och andra kursdeltagares kunskapsinhämtning är till stor del okänd. För att undersöka detta närmare…
-
Såddprojekt: Maskininlärningsstabilisering för statiska konvektion-diffusionsekvationer med fokus på värmetransportproblem Såddprojektets syfte är primärt att försöka förbättra numerisk stabilitet av…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Kolbalans i granungskog, mätt via växthusgaser och träddata Genom mätningar av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas från marken jämfördes gödslade och ogödslade ytor, i ung…
-
Doktorandprojekt: Råmaterialegenskaper och processoptimering för golvprodukter med högt förädlingsvärde Utvecklingen av träindustrin förutsätter förmåga att förnya omvandlingen av råvara genom…
-
Doktorandprojekt: System för kontinuitetsskogsbruk Detta doktorandprojekt undersökte hur skogsskötsel med kontinuitetsskogsbruk kan optimeras för grandominerade bestånd i södra Sverige. Särskilt fokus…
-
Projekt: Agroindustrins råvaror och sidoströmmar – resurser för en hållbar träpanelproduktion Projektet syftar till att utforska de möjligheter som erbjuds av olika råvaror, rester och sidoströmmar…
-
Projekt: Biobaserade polyuretanlim för korslimmat trä (KL-trä) Detta projekt är ett samarbete mellan forskargruppen Group of Forest Products vid Linnéuniversitetet, som ska komponera och finjustera…
-
Projekt: BioFrame – ett analytiskt ramverk till stöd för skoglig bioenergiutveckling En nationell skoglig strategi påverkar – och påverkas av – det som sker i skogen såväl som industriell utveckling,…
-
Projekt: Digitalisering av skogsbruket Ett paradigmskifte sker inom skogsbruket, med nya möjligheter för skogsnäringen att använda sig av satellitdata, laserskanning, drönare och hantering av data…
-
Projekt: Drönarmätning för den intelligenta skogen Projektet ska ta fram ett system för insamling av skoglig information med drönare som flyger i skogen under trädkronorna. Baserat på videoinspelning…
-
Projekt: Ekens genetik i unga försök I detta projekt har vi samlat ekollon från enskilda träd och odlat plantor för fortsatt testning i avkommeförsök i södra Sverige, för långsiktiga studier av…
-
Projekt: Flexibel automation vid tillverkning av skiktlimmade träprodukter I detta projekt studerar vi utmaningar vid automation i möbelindustrin. Trämöbelindustrin har ett stort behov av att…
-
Projekt: Formaldehydutsläpp från träkompositer bundna med biobaserade lim Formaldehydbaserade lim dominerar marknaden och används nästan uteslutande för träpanelproduktion. Användningen av…
-
Projekt: Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) FRAS är ett forskningsprojekt som ska bidra till att vidareutveckla skogsskötseln i södra Sverige och anpassa den till dagens och framtidens…
-
Projekt: Från inhemsk vetestärkelse mot innovativa lim för träpaneler Projektet syftar till att utforska grunderna för modifiering av vetestärkelse från Lantmännens verksamhet och därigenom behandla…
-
Projekt: Förnybara vattenavvisande medel för fiberskivor baserade på tallolja Projektet syftar till att förbereda och testa 100 % förnybara föreningar från tallolja för effektiv vattenavstötning hos…
-
Projekt: Förstudie – hållbart och effektivt skogsbränsleuttag Skogen är en energiresurs med outnyttjade möjligheter. Detta projekt undersöker framtida alternativ för hantering och flöden i något led…
-
Projekt: Grundläggande förståelse av fuktupptag i målat trä för hållbara konstruktioner utomhus Syftet med projektet är att öka förståelsen för vattenupptagningen hos målat virke. Lika stort fokus…
-
Projekt: Hållbart sambruk av räddningsaktörer i svensk landsbygd Projektets övergripande syfte är att utforska, utveckla och utvärdera nya strategier i organiserandet av räddningsaktörer genom sambruk…
-
Projekt: Kartläggning av förutsättningar för effektiv återtillverkning av möbler i offentlig miljö Vi vill öka kunskapen om cirkulär ekonomi och återtillverkning av möbler hos regioner och kommuner i…
-
Projekt: Kaskadanvändning av skogsbränslen och biprodukter I Småland är vi duktiga på att använda den skogliga biomassan i det sista steget, som är förbränning. Genom att utveckla näringens…
-
Projekt: Klimatanpassad skogsskötsel Andelen privata skogsägare som anpassar sitt skogsbruk till ett förändrat klimat ökar. Vilka klimatanpassningsåtgärder som görs i södra Sverige, samt motiven bakom…
-
Projekt: Kompetensväxel inom skog och trä (KVIST) Är du student och vill komma i kontakt med skog- och träindustrin under din studietid? Eller företag som vill samarbeta med studenter, lärare och…
-
Projekt: Krypbeteende hos miljövänliga träpaneler under varierande klimatförhållanden Detta projekt syftar till att undersöka grundläggande egenskaper relaterade till krypbeteende hos miljövänliga…
-
Projekt: LC Districts – mot koldioxidsnåla städer genom förbättrade regionala policyer Det övergripande målet för forskningsprojektet LC Districts är att förbättra regionala utvecklingspolicyer inom…
-
Projekt: Livslångt lärande i skogsbruket, Lettland Utveckling av kurser för skogsägare och professionella i Lettland med lokala partners.
-
Projekt: Miljövänliga träkompositer med biobaserade tillsatser Detta projekt undersökte potentialen för att använda förnybara material från massaproducerande bioraffinaderier som vattenavvisande…
-
Projekt: Mätsystem med röntgen för täthetsprofil hos träkompositer Projektet omfattar inköp och test av en mätenhet för laboratoriebruk som arbetar med röntgenteknik, för mätning av täthetsprofil hos…
-
Projekt: Nya aspekter på hållfasthetsegenskaper hos värmebehandlat trä vid användning i bärande konstruktioner Detta projekt syftar till att utforska grundläggande fakta vad gäller…
-
Projekt: Nya miljövänliga skivmaterial Skivmaterial, till exempel spånskivor, är viktiga komponenter vid tillverkning av möbler och inredning. Den höga efterfrågan har dock lett till konkurrens om…
-
Projekt: Nya stärkelsebaserade limsystem för att möjliggöra återvinning av träfiberskivor Detta projekt syftar till att utveckla och validera stärkelsebaserade lim för återvinningsbara fiberskivor,…
-
Projekt: Privata skogsägares insats för naturvård Projektet avslutades 2021. Fakta om projektet Projektledare Erika Olofsson (Linnéuniversitetet), Rikard Jakobsson (Linnéuniversitetet) Deltagande…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: QualityWBPs – innovativa behandlingar och lim för hållbara träbaserade paneler av hög kvalitet Projektet syftar till att förbättra hygroskopicitet och dimensionsstabilitet i träbaserade…
-
Projekt: SimWood SimWood är ett forskningsprojekt som syftar till att optimera användningen av befintlig biomassa i Kronoberg, speciellt i Uppvidinge kommun. Projektet riktar sig till många olika…
-
Projekt: Sustainable use of virgin and recovered raw material streams for innovative bio-based products and business stimulation in Southern Sweden Detta projekt syftar till att öka effektiviteten i…
-
Projekt: Talloljebaserad vattenavvisande mixtur för industriella träfiberskivor Syftet med detta projekt är att utveckla, validera och demonstrera hydrofoba mixturer baserade på talloljefraktioner för…
-
Projekt: Termo-reversibla stärkelsebaserade lim för träpaneler (Tresa) Detta projekt ska bedriva forskning om ett nytt sätt att utveckla biobaserade limsystem av stärkelse som ska kunna användas…
-
Projekt: Tillämpning av nya bioraffinerade ligninbaserade bindemedel i träpanelindustrin Projektet innebär att IKEA knyter en forskare från Linnéuniversitetet till sig som en resurs på 20 %, i form av…
-
Projekt: Totala kolbalansen för svenskt skogsbruk: Utvärdera riktlinjer för klimatfärdplan 2050 Detta projekt ska resultera i en beskrivning av utgångsnivån för den totala kolbalansen i den svenska…
-
Projekt: Träets anatomi och identifiering Detta projekt syftar till att förbättra laboratorieresurser för studenter på både grundnivå och avancerad nivå, liksom för forskare, för att ta itu med frågor…
-
Projekt: Trämaterial för möbelproduktion Kundupplevd kvalitet hos konstruktioner kan förbättras genom att produkternas mekaniska, akustiska och taktila egenskaper förändras. I detta projekt studerar…
-
Projekt: Utnyttjande av förnyelsebar biomassa och restmaterial för tillverkning av miljövänliga biobaserade kompositer Syftet med detta projekt är att utveckla och testa miljövänliga kompositer gjorda…
-
Projekt: Utveckling av värmekameramätning för styrning av virkestorkning I detta projekt undersöks möjligheten att använda värmekamerateknik för att styra en process för virkestorkning.
-
Projekt: Ytbehandlade trämaterial för möbelproduktion Syftet med detta projekt är att studera hur olika kombinationer av trämaterial och ytbehandling påverkar produktens egenskaper och kvalitet.…
-
Såddprojekt: Data-intensive tools for effective carbon mitigation in forestry Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: Granbarkborre; avancerad prediktiv prognostisering med hjälp av machine learning Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences…
-
Såddprojekt: Vibration-based strength grading of sawn timber Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) var att…