Nyhetsbrev data/IT
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu inom data/IT-området på Linnéuniversitetet och hur just du kan engagera dig och samverka med oss.
Har du frågor eller funderingar om innehållet i nyhetsbrevet är du varmt välkommen att kontakta oss genom att mejla till datait@lnu.se.
Nyhetsbrev Data/IT Augusti 2024
Glöm inte att anmäla dig till årets Big Data Konferens
Välkommen till den 10:e årliga Big Data-konferensen på Linnéuniversitetet i Växjö, Sverige. Värd för Big Data 2024 är Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA). Vi välkomnar alla som har ett intresse för artificiell intelligens, big data och dataintensiva tillämpningar inom naturvetenskap, humaniora, teknik och data/IT att delta i detta evenemang!
Vårt mål är att Big Data-konferensen ska ge dig både ny inspiration från talarna och uppdateringar om resultat och pågående forskning inom såväl DISA som andra universitet och industrin. Vi har i år sessioner som fokuserar på smart industri, skog, e-hälsa, visualisering och så klart AI.
För mer information och anmälan
Vill du spetsa dina kompetenser i höst?
I höst erbjuder vi olika kurser för yrkesverksamma som är anpassade för dig som yrkesverksam för att kunna stärka din kompetens medan du arbetar.
- Tillämpad maskininlärning – Få dig verktyg och kunskap för att förstå och utnyttja data på ett sätt som skapar värde för verksamheten. Läs mer om kursen.
- Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll – Få kunskapen om hur ert arbete med tillståndsövervakning och prediktivt kan minska era kostnader, öka effektiviteten och förbättra hållbarheten. Läs mer om kursen.
Kommande aktiviteter
Tech Tuesday, Fortnox, 3 september
Tech Tuesday är mötesplatsen för dig som är verksam och intresserad av Techbranschen. Ett nätverk för företagare och studenter. Vi minglar, nätverkar och delar kunskaper. Denna gång är det Fortnox som är värd.
Under kvällen kommer Johan Hagelbäck som är Data Science Architect på Fortnox föreläsa om AI och prata om ”Hur man kan bygga upp en grundläggande chattbot med en GPT modell baserad på extern och intern information”.
Data & Analysnätverket träff med fokus på datakvalité, 10 september
Nu är det snart dags för Data & Analysnätverkets andra träff, denna gång ses vi på Fortnox den 10 september mellan 13-16. Tema för träffen är datakvalité, vi inleder med ett par exempel på hur olika verksamheter arbetar med datakvalité, därefter har vi tid för dialog och erfarenhetsutbyte.
OBS! Begränsat antal platser!
För mer information och anmälan se lnu.se
Sökes: Yrkesverksamma till Yrkesdagen, 24-25 september, Växjö
Visste du att barn redan vid 7 års ålder gör begränsningar i sina framtida yrkesval? För att säkra framtidens kompetens inom data och IT är det avgörande att ge barn och ungdomar möjlighet att möta yrkesverksamma inom dessa områden. Just nu söker vi engagerade yrkesverksamma som till exempel IT-forensiker, dataingenjörer, datatekniker, dataanalytiker och UX-designers, som vill vara med och inspirera nästa generation att välja en karriär inom branschen.
Om du har möjlighet att delta—oavsett om det är för några timmar, en förmiddag, eller en hel dag, skulle vi vara mycket tacksamma för din medverkan.
Vill du veta mer om hur du kan delta i dagarna kontakta Laure Fournier: laure.fournier@lnu.se
Anmälan till årets Karriärdag Teknik är öppen
Den 18 november är det dags för Karriärdag Teknik, en dag där företag, organisationer och studenter inom bygg, data/IT och teknik kan nätverka och knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Dagen kommer innehålla föreläsningar, mingel, företagsutställning och pitch-tävling.
För mer information och anmälan
Följ oss på våra sociala medier för att kontinuerligt hålla dig uppdaterad!
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/datavetenskap-och-medieteknik-linn-universitetet
Instagram: @dataitlnu
Samtliga nyhetsbrev Data/IT 2024
Nyhetsbrev Data/IT Januari 2024
Kompetensutveckling - anmäl dig till vårens kurser
Under våren erbjuder vi flera kostnadsfria kurser för yrkesverksamma - de är alla anpassade för att ni ska kunna kombinera det med ert ordinarie arbete. Det är fortfarande möjligt att anmäla sig.
- Tillämpad IoT – start 4/3
- Tillämpad maskininlärning - start 18/3
- Smart underhållsteknik för ledare – start 18/3 (hemsida kommer)
- Tillämpad visuell analys – start 27/3
- Agila metoder för en digitaliserad industri – start 15/4
- Pythonkurs – startdatum är inte satt ännu
- AI för ledare – vårens kurs är fylld men anmäl dig gärna till hösten
För mer information och anmälan
IGEday
Introduce a Girl to Engineering Day är ett initiativ från Womengineer för att öka intresset för teknik bland unga tjejer och icke-binära i åldrarna 13-19 år. Årets träff är den 22/3 i Kalmar, med fokus på Internet of Things. Tipsa gärna dina nära och kära om dagen!
För mer information och anmälan.
Nyheter från oss
Filmer om AI och datadriven utveckling
Projektet HPC för SMF har tagit fram fem korta föreläsningar om AI och datadriven utveckling för alla intresserade. Läs mer på den här webbsidan.
Allt om årets nya doktorer vid Linnéuniversitetet
Under det gångna året har ett 40-tal doktorander slutfört sin forskarutbildning vid Linnéuniversitetet. Läs mer på den här webbsidan.
Nyhetsbrev Data/IT Februari 2024
Industridoktorander sökes
Vill du utvecklas med ett ben i industrin och ett ben i akademin?
Då är en tjänst som industridoktorand rätt väg för dig att gå. Du får jobba med industrinära problem och utmaningar med ett tydligt forskningsfokus. Tillsammans med våra partners Ankarsrum Electric Motor och Virtual Manufacturing söker vi nu två industridoktorander med fokus på datadriven utveckling.
För mer information och ansökan
Kompetensutveckling - anmäl dig till vårens kurser
Under våren erbjuder vi flera kostnadsfria kurser för yrkesverksamma - de är alla anpassade för att ni ska kunna kombinera det med ert ordinarie arbete. Det är fortfarande möjligt att anmäla sig.
- Tillämpad IoT – start 4/3
- Tillämpad maskininlärning - start 18/3
- Smart underhållsteknik för ledare – start 18/3 (hemsida kommer)
- Tillämpad visuell analys – start 27/3
- Agila metoder för en digitaliserad industri – start 15/4
- Pythonkurs – startdatum är inte satt ännu
- AI för ledare – vårens kurs är fylld men anmäl dig gärna till hösten
För mer information och anmälan
Kommande aktiviteter
Tech Tuesday, 27 februari i Växjö
Under 2024 drar föreningen Digitri, i samarbete med Linnéuniversitetet igång med Tech Tuesdays för att företag och studenter ska få möjligheten att mingla, nätverka och dela kunskap. Vid detta första tillfället kommer Digitri berätta mer om Tech Tuesdays och vikten av nätverk. Du får även lyssna på Årets IT-kvinna 2023, Hana Ademaj från Softhouse som ska prata om värdet av mångfald.
För mer information och anmälan
IoT-Unconference, 19 mars i Kalmar
Kalmar Science Park tillsammans med projektet IoT-lab för SMF 2.0 välkomnar dig till att delta i spontana och engagerande diskussioner om Internet of Things, utan en förutbestämd agenda. Efteråt kan du fortsätta dialogen över en gemensam lunch hos Jonas Mat till självkostnadspris.
För mer information och anmälan
Techfokus - IoT, AI och Automation, 21 mars i Västervik
Välkommen till en techfokuserad eftermiddag på Campus Västervik. Under det här tillfället kommer du få inspiration och tips på hur du som företagare kan använda tekniska lösningar i din verksamhet med särskilt fokus på Internet of Things (IoT), datadriven utveckling, automatisering och digitalisering. Du kommer få träffa forskare och ingenjörer från projekten ”HPC för SMF”, ”IoT-lab för SMF 2.0” och ”Smart-DAT” som finns på Linnéuniversitet tillsammans med företag som deltagit i projekten. Genom att lyfta goda exempel och visa inspirerande lösningar vill projekten visa vilka möjligheter som finns.
För mer information och anmälan
IGEday, 22 mars i Kalmar och Växjö
IoT-labbet i Kalmar välkomnar tjejer mellan 13-19 år till en dag där de får möjlighet att skapa sig en bild av hur det är att vara ingenjör. De kommer få träffa studenter, lärare och delta i olika aktiviteter kopplade till Internet of Things. I Växjö är det institutionen för byggteknik som välkomnar teknikintresserade tjejer till en spännande och lärorik dag. IGEday genomförs runtom i Världen och i Sverige drivs den av stiftelsen Womengineer.
Nyhetsbrev Data/IT Mars 2024
Kommande aktiviteter
4/4 Frukostmöte för näringslivet, Älghult
Välkommen på frukostmöte för företag, en möjlighet att mingla och lära känna andra företag i kommunen. För att anmäla dig, maila peter.holgersson@uppvidinge.se
9/4 Tech Tuesday hos Kvadrat
Tillsammans med föreningen Digitri hälsar vi er varmt välkommen till årets andra Tech Tuesday, mötesplatsen för dig som är verksam och intresserad av Tech-branschen. Ett nätverk för företagare och studenter. Vi minglar, nätverkar och delar kunskaper. Under kvällen får vi möjlighet att ta del av en föreläsning som hålls av Kvadrat. Temat för kvällens föreläsning kommer att presenteras inom kort. Vi bjuds på en lättare förtäring av kvällens värd som denna gång är Kvadrat.
För mer information och anmälan
16/4 Välkommen till AI and Datadriven Unconference hos Kalmar Science Park med Projekt HPC för SMF.
Under en eftermiddag deltar du och likasinnade i spontana och engagerande diskussioner om AI och datadriven utveckling, helt utan förutbestämd agenda. Ta chansen att lära från forskare och andra deltagare samtidigt som du delar dina egna tankar och insikter kring din datadrivna utveckling. Genom gemensam dialog och kreativt tänkande skapar vi nya insikter och lärdomar. Vi ser fram emot att tillsammans skapa en givande diskussion om framtidens möjligheter och utmaningar inom AI och datadriven utveckling!
För mer information och anmälan
25/4 Växjö Linnaeus Science Park och Linnéuniversitetet bjuder in till Tech Day.
Vi börjar förmiddagen med att fokusera på Den smarta staden. Teknik och uppkoppling genom Internet of Things och data är en förutsättning för att skapa smarta städer. På eftermiddagen sätter vi AI, artificiell intelligens, i fokus som används alltmer i hela samhället och kan skapa nya möjligheter för företag inom en rad olika branscher och offentlig sektor.
Under dagen får ni även lyssna till företag och offentlig sektor som ger konkreta exempel på vad de har gjort och vilket stöd de har fått för att utveckla sina verksamheter. Du kan välja om du vill vara med på hela dagen eller om du helst vill fokusera på den Smarta staden eller AI, din tid är värdefull och programmet är uppbyggt så att du kan välja det som intresserar just dig!
För mer information och anmälan
--------------------------------
Kompetensutveckling - anmäl dig till vårens kurser
Under våren erbjuder vi flera kostnadsfria kurser för yrkesverksamma - de är alla anpassade för att ni ska kunna kombinera det med ert ordinarie arbete. Det är fortfarande möjligt att anmäla dig, och ta gärna med en kollega eller två så får ni störst nytta av den nya kunskapen och kan lättare omvandla den till ett mervärde i din organisation.
- Tillämpad visuell analys – start 27/3
- Agila metoder för en digitaliserad industri – start 15/4
- Pythonkurs – startdatum är inte satt ännu
För mer information om kurser och anmälan se vår samlingssida
Lyckad programmeringskurs med nya samarbeten
Under sportlovet bjöd TeMa Linné in barn mellan 10-12 år till en programmeringskurs i Scratch. Kursen kunde ges tack vare Kodcentrum som tagit fram materialet och några av våra duktiga studenter som ställde upp som lärare i kursen. Programmeringskursen genomfördes flera gånger under 2023, men denna vecka blev det lite annorlunda då vi bjöd in två företag att vara med, Sigma Technology AB och Softhouse. Tanken bakom det var att barnen får träffa förebilder från regionen som jobbar som utvecklare eller programmerare, för att inspirera dem till att allt är möjligt! Ledarna för kursen var Shota Napetvaridze, Maria Ihrmark och Floris van Der Staaij, tre studenter från institutionen för datavetenskap och medieteknik. Kursen gavs på engelska och svenska. Programmeringskursen erbjuds även under påsklovet och blev snabbt fullbokad!
För mer information
---------------------
Lediga tjänster - vill du jobba hos eller tillsammans med oss?
Vi har löpande lediga tjänster hos oss, där du antingen är anställd direkt hos oss eller hos en partner som vi har nära samarbete med. Just nu är följande tjänster öppna:
- Industridoktorand dataintensiv utveckling Ankarsrum Electric Motor
- Industridoktorand dataintensiv utveckling Virtual Manufacturing
- Postdoc i skogsbruket digitalisering med inriktning mot skoglig fjärranalys
Nyhetsbrev Data/IT April 2024
Följ oss på LinkedIn
Vill du ha koll på vad som händer hos oss på Linnéuniversitetet inom data/IT mellan nyhetsbreven? Vi uppdatera löpande om vad som är på gång med olika typer av kompetensutveckling, kurser, seminarier, workshops, samverkansmöjligheter, till konferenser osv följ oss då!
Ny kurs: Pythonprogrammering för yrkesverksamma, start 6 maj
Linnéuniversitetet i samarbete med DigIT Hub erbjuder Pythonprogrammering för yrkesverksamma. Att lära sig Pythonprogrammering är avgörande för yrkesverksamma inom AI, då det är det primära språket för många AI- och maskininlärningsprojekt. Genom att bemästra Python kommer du på ett effektivt sätt kunna utveckla, implementera och testa AI-algoritmer och modeller.
För mer information och anmälan
Health Data Sweden (HDS)
HDS är ett EU-projekt som klassas som en Europeisk digital innovationshubb eller EDIH. Alltså en one-stop-shop med innovationssveriges samlade expertis som möjliggör digital transformation för företag och offentlig sektor ska bli mer konkurrenskraftiga på en europeisk marknad. HDS fokuserar på hälsodata och erbjuder lösningar och tjänster från 18 olika aktörer i Sverige.
Aktiviteter erbjuds genom HDS med finansiering från Europeiska unionen. Viktigt med projektet är att företag kan ta del av aktiviteter och utvecklingsinsatser via indirekt stöd, med andra ord, i princip kostnadsfria.
Kommande aktiviteter
Datakliniken vid Nantes universitetssjukhus, dess biomedicinska datalager: Vad bryr du dig egentligen om? 23 april
Många regioner i Sverige och runt om i Europa jobbar med att etablera datalager, datafabriker, datasjöar eller dataplattformar, liknande idéer med olika namn, vissa har precis börjat komma igång medan andra är mycket mer mogna.Vi har möjlighet att bjuda in dig till ett föredrag följt av en frågestund med professor Pierre Antoine Gourraud för att lära oss mer om arbetet med datakliniken vid Nantes universitetssjukhus och dess biomedicinska datalager.
Tech Day, 25 april
Den 25 april bjuder vi tillsammans med Växjö Linneaus Science Park in till Tech day - en dag med fokus på Smarta staden och AI. Programmet innehåller föreläsningar som kan skapa nya insikter och perspektiv, varvat med goda exempel från näringsliv och offentlig sektor. Du kan välja om du vill delta hela dagen eller på de delar som är av störst intresse för dig. Under dagen förutom oss som arrangerar dagen få lyssna till RISE Research Institutes of Sweden, GodaHus, Vöfab, Wexnet, C3C Engineering AB, AI Sweden, Itfitsu, Virum Älgpark,Roadlake Analytics och Measure & Change.
Kick off för det nya nätverket Data & Analys Linné, 14 maj
Med den här kickoffen vill vi starta ett nätverk för Data & Analys Linné. Ett kompetensnätverk som syftar till att vidareutveckla deltagarnas kompetens inom AI, data, analys och datadriven utveckling, möjliggöra samarbete, dela erfarenheter och skapa ett nätverk av likasinnade i Linnéregionen.
Save the date: Big Data Konferens, 26-27 september
Värd för Big Data 2024 är Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA). Vi välkomnar alla som har ett intresse för artificiell intelligens, big data och dataintensiva tillämpningar inom naturvetenskap, humaniora, teknik och data/IT att delta i detta evenemang! Vårt mål är att Big Data-konferensen ska ge dig både ny inspiration från talarna och uppdateringar om resultat och pågående forskning inom såväl DISA som andra universitet och industrin.
För fortlöpande information om konferensen
Save the date: Internationellt symposium om digitala transformationer, 11-13 september
Det tredje årliga internationella symposiet om digital transformation kommer återigen hållas av Linnéuniversitetet i Växjö. LNU:s Digital Transformations Knowledge Enviroment välkomnar deltagare från hela världen att presentera om pågående och möjliga samarbeten och nya trender inom det framväxande området digital transformation.
Nyhetsbrev Data/IT Maj 2024
TechHeads 2024
Du har väl inte missat att anmäla dig till TechHeads 2024 som anordnas av våra vänner på Kalmar Science Park och eHealth Arena i Kalmar 24 september. Vi från Datavetenskap och medieteknik, Linnéuniversitetet är partners och kommer delta.
Sökes: 3 industridoktorander hos våra partnerföretag
Just nu söker vi tre industridoktorander som kommer anställas på våra partnerföretag och antas till forskarutbildning hos oss på datavetenskap.
- AWA (Malmö) söker en industridoktorand med fokus på generativ artificiell intelligens inom Legal Tech
- SKF (Göteborg) söker en industridoktorand som kommer att fokusera på hur de kan använda artificiell intelligens för att automatisera ingenjörsdesign och produktutveckling.
- Virtual Manufacturing (Göteborg) söker en industridoktorand med fokus på virtuell digital tvilling och digitalisering av verktyg och metoder för omvandling till Industri 4.0.
Sökes: Mentorer till studenter inom Data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling eller att som ung få möjligheten till att få stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker därför just nu dig som vill vara med och stötta våra studenter i deras personliga utveckling.
Sökes: Forskningsingenjör inom Internet of Things
Vi söker just nu en forskningsingenjör som kommer att jobba aktivt med att stötta våra forskare och med att utveckla IoT-lösningar för små och medelstora företag inom IoT-lab för SMF- projektet. Tjänsten är tidsbegränsad under 12 månader med placering i Kalmar.
För mer information och ansökan
Nytt nätverk för Data & Analys
Nätverket Data & Analys Linné är ett kompetensnätverk som syftar till att vidareutveckla deltagarnas kompetens inom AI, Data & Analys.
Nästa träff blir i början av september på Fortnox med fokus på datakvalité.
För mer information och anmälan till nätverket
Anmälan till årets Karriärdag Teknik är nu öppen
Den 18 november är det dags för Karriärdag Teknik, en dag där företag, organisationer och studenter inom bygg, data/IT och teknik kan nätverka och knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Dagen kommer innehålla föreläsningar, mingel, företagsutställning och pitch-tävling.
Företagsbesök hos Monokultur
Vi har besökt Monokultur, en verksamhet som odlar amerikanska blåbär. Efter att ha fått kontakt med projekten IoT-lab för SMF och HPC för SMF ville de veta mer om hur teknik kan användas för att göra odlingen ännu roligare och effektivare.
Nyhetsbrev Data/IT Juni 2024
Anmälan till årets Big Data Konferens är nu öppen
Välkommen till den 10:e årliga Big Data-konferensen på Linnéuniversitetet i Växjö, Sverige. Värd för Big Data 2024 är Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA). Vi välkomnar alla som har ett intresse för artificiell intelligens, big data och dataintensiva tillämpningar inom naturvetenskap, humaniora, teknik och data/IT att delta i detta evenemang!
Vårt mål är att Big Data-konferensen ska ge dig både ny inspiration från talarna och uppdateringar om resultat och pågående forskning inom såväl DISA som andra universitet och industrin. Vi har i år sessioner som fokuserar på smart industri, skog, ehälsa, visualisering och så klart AI.
För mer information och anmälan
Anmälan till årets Karriärdag Teknik är öppen
Den 18 november är det dags för Karriärdag Teknik, en dag där företag, organisationer och studenter inom bygg, data/IT och teknik kan nätverka och knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Dagen kommer innehålla föreläsningar, mingel, företagsutställning och pitch-tävling.
För mer information och anmälan
Kommande aktiviteter
Kompetenssamverkan IT - fokus på kompetensbehov 23 augusti
Nätverket Kompetenssamverkan IT bjuder in till en träff tillsammans med Region Kronoberg. Region Kronoberg kommer att berätta om sitt nya arbete med att ta fram behovsanalyser – vi får ge feedback på ett frågebatteri som kommer att gå ut efter sommaren. Eventuellt kan vi också få input från YH Kronoberg som berättar mer om sina behovsanalyser och hur de skulle kunna förändras.
För mer information och anmälan
Data & Analysnätverket träff med fokus på datakvalité, 10 september
Nu är det snart dags för Data & Analysnätverkets andra träff, denna gång ses vi på Fortnox den 10 september mellan 13-16. Tema för träffen är datakvalité, vi inleder med ett par exempel på hur olika verksamheter arbetar med datakvalité, därefter har vi tid för dialog och erfarenhetsutbyte.
OBS! Begränsat antal platser.
För mer information och anmälan
Internationellt symposium om digitala transformationer, 11-13 september
Det tredje årliga internationella symposiet om digital transformation kommer återigen att hållas av Linnéuniversitetet i Växjö. LNU:s Digital Transformations Knowledge Environment välkomnar deltagare från hela världen att presentera om pågående och möjliga samarbeten och nya trender inom det framväxande området digital transformation.
Mentorer till studenter inom Data/IT sökes!
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling eller att som ung få möjligheten till att få stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker därför just nu dig som vill vara med och stötta våra studenter i deras personliga utveckling.
Yrkesverksamma till Yrkesdagen sökes!
Den 24-25 september är det dags för Yrkesdagen i Växjö - länets största yrkesmässa för elever. Vi på institutionen kommer att representera IT-branschen och visa olika yrken inom branschen.
Vi letar efter yrkesverksamma som kan tänka sig vara med under några timmar för att träffa elever och berätta om sitt arbetsliv. Tillsammans kan vi inspirera dessa elever att välja IT-branschen!
Vill du veta mer om hur du kan delta i dagarna kontakta: laure.fournier@lnu.se
För mer information om Yrkesdagen
Vill du spetsa dina kompetenser?
I höst erbjuder vi en rad kurser för yrkesverksamma som är anpassade för dig som yrkesverksam för att kunna stärka din kompetens medan du arbetar. I höst går AI för ledare, AI för ledare inom hälsa och hälsodata, Tillämpad maskininlärning, Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll, Agila metoder för en digitaliserad industri, och flera kurser kan tänkas dyka upp under hösten.
För mer information och anmälan
Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata?
Under våren 2024 har Diana Unander och Tora Hammar från Linnéuniversitetet intervjuat majoriteten av Sveriges regioner om hur arbetet med hälsodata, och inte minst utlämningen av hälsodata, fungerar idag.
Detta har bidragit till en temperaturmätning och kartläggning av vilka möjligheter och utmaningar regionerna står inför idag.
Samtliga nyhetsbrev Data/IT 2023
Nyhetsbrev Data/IT November 2023
Inbjudan: 8/11 Tech-Frukost om AI, IoT och Innovation - Växjö
Vill du veta mer om hur just ditt företag kan få stöd med er tekniska utveckling?
Vi på Linnéuniversitetet bjuder tillsammans med Wexnet in till frukost där du kommer du få inspiration och tips på hur du som företagare kan använda tekniska lösningar i din verksamhet med särskilt fokus på internet of things och datadriven utveckling. Under frukosten kommer ni få träffa forskare och ingenjörer från två olika projekt som båda arbetar med att just öka kunskapen och användandet av ny teknik. Vi erbjuder genom projekten kunskapshöjande och praktiska aktiviteter för små och medelstora företag så att ni kan få möjlighet att ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/inspirationsfrukost-hpc-20231108/
Inbjudan: 13-17/11 Digitala veckan
Digitala veckan – en vecka i digitaliseringens tecken med syfte att inspirera till förändring. Målet med veckan är att inspirera till förändring och framåtrörelse. Detta sker genom en mängd olika event, möjlighet att boka enskilda samtal med föreläsare och andra ”möjliggörare”. Digitala veckan är ett evenemang som arrangeras av den ideella föreningen Digitri i samverkan med flertalet lokala samarbetspartners, bland andra Linnéuniversitetet. Några av höjdpunkterna är Karriärdag Teknik, Prisceremoni: Årets IT-kvinna som uppmärksammar och premierar kvinnliga förebilder inom branschen. Utmärkelsen tillägnas en kvinna som arbetar för inkludering och mångfald och som inspirerar fler tjejer och kvinnor till en karriär inom branschen. Tech Seminarie Hur påverkas regelverk, utbildning och kompetensbehov när AI-tekniken ritar om kartan?
Hela veckans program: https://www.digitalaveckan.se/
Karriärdag Teknik: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/konferenser/karriardag-teknik/
Årets IT-kvinna (onsdag) https://kalmarsciencepark.se/evenemang/prisceremoni-arets-it-kvinna-ar-2023/
Tech Seminarie (torsdag) https://kalmarsciencepark.se/evenemang/hur-paverkas-regelverk-utbildning-och-kompetensbehov-nar-ai-tekniken-ritar-om-kartan/
Inbjudan: 15/11 Open Lab Day Upptäck möjligheterna i den nya tekniken
Teknikutvecklingen går fort och alltmer ny teknik finns att tillgå. Att veta vilken teknik som passar för den egna organisationen kan vara svårt och framför allt kostsamt om det senare visa sig att investeringen inte gav önskad effekt. Genom tillgång till digitala eller fysiska miljöer i form av testbäddar får organisationer möjlighet att demonstrera och praktiskt testa ny teknik eller digital utrustning – Test before Invest.
Epic, Linnéuniversitetet och Växjö Linnaues Science Park bjuder in till en Open Lab Day för att utforska och upptäcka möjligheterna i ny teknik och digitala processer, innan ni investerar för den egna organisationen. Eventet är en del av DigIT Hub Sweden och riktar sig till små- och medelstora företag och offentlig sektor. Det kommer även att bjudas på fika.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/open-lab-day-20231115/
Inbjudan: 15/11 Software Technology Exchange Workshop - STEW, Stockholm
Vi inbjuder dig att dela med dig av din expertis och insikter när vi utforskar framtiden för mjukvaruutveckling. Årets tema är The Software Engineer of the Future. Dagen är fylld med spännande presentationer med gott om tid för nätverkande under pauser, dagen avslutas med ett härligt mingel följt av en middag med futuristiskt tema.Den tolfte STEW-konferensen arrangeras av den ideella organisationen Swedsoft tillsammans med sina medlemmar och medvärdar Volvo Group, Blekinge Tekniska Högskola, Kungliga Tekniska högskolan, Linnéuniversitetet, Mälardalens universitet, Saab, Scania Group, SER Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening och SKF Group.
För mer information och anmälan se: https://www.swedsoft.se/en/stew/
Inbjudan: 30/11- 1/12 Årets Big Data Konferens, Växjö
Välkommen till den nionde årliga Big Data-konferensen på Linnéuniversitetet. Värd för årets Big Data blir givetvis Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA). I år har vi två inbjudna huvudtalare: Magnus Sahlgren, AI Sweden och Christian S. Jensen, Aalborg University, utöver detta bjuder vi på en bredd av presentationer från forskare och industri. Vi inbjuder alla som har ett intresse för Big Data och dataintensiva applikationer att delta i detta event!
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2023/big-data-2023/
Nyhetsbrev Data/IT October 2023
Inbjudan: Tech-Frukost om AI, IoT och Innovation hos Kalmar Science Park 28 september
Under frukosten kommer du att få träffa forskare och ingenjörer från projekten ”HPC för SMF” och ”IoT-lab för SMF 2.0” som finns på Linnéuniversitet. Där du får inspirerande lösningar avseende datadriven utveckling och vad IoT kan möjliggöra för ditt företag. Du kommer också få träffa Kalmar Science Park som inspirerar dels kring inkubatorsprocessen, dels hur ditt företag kan dra nytta av hållbara innovationer.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/inspirationsfrukost-hpc-202309028/
Inbjudan: Disputation i data- och informationsvetenskap: Sebastian Hönel - 29 september
Är du intresserad av mjukvarukvalitet och mjukvaruutveckling så är du varmt välkommen till Sebastian Hönels disputation där han kommer att presentera och försvara sin avhandling med titeln “Quantifying Process Quality: The Role of Effective Organizational Learning in Software Evolution”. Sebastian har genomfört sin forskning med koppling till vår spetsforskningsmiljö för Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/disputation-i-data--och-informationsvetenskap-sebastian-honel/
Inbjudan: Tech-Frukost om AI, IoT och Innovation - Ljungby 4 oktober
Vill du veta mer om hur just ditt företag kan få stöd med er tekniska utveckling? Under frukosten kommer du få inspiration och tips på hur du som företagare kan använda tekniska lösningar i din verksamhet med särskilt fokus på internet of things och datadriven utveckling. Under frukosten kommer ni få träffa forskare och ingenjörer från två olika projekt som båda arbetar med att just öka kunskapen och användandet av ny teknik. Vi erbjuder genom projekten kunskapshöjande och praktiska aktiviteter för SMF så att ni och andra kan få möjlighet att ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/inspirationsfrukost-hpc-20231004/
Sökes: 4 industridoktorander till våra partnerföretag
Linnéuniversitetet söker nu fyra industridoktorander till vår industriforskarskola DIA som medfinansieras av KK-stiftelsen som fokuserar på dataintensiva applikationer. Företagen som har öppna tjänster är Ankarsrum Electric Motors AB, Electrolux Professional Group, Micropower Group och Virtual Manufacturing Sweden AB. Några av företagen håller intervjuer löpande fram till att vi hittat rätt kandidat så passa på att sök redan idag eller tipsa någon som du tror kan vara intresserad.
För mer information och ansökan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/sokes-fyra-industridoktorander-med-fokus-pa-dataintensiva-tillampningar/
Sökes: Företag med en idé eller ett problem som kan lösas med hjälp av teknik?
Just nu söker vi företag som har idéer och problem som skulle vilja arbeta tillsammans med våra forskare och ingenjörer inom datadriven utveckling eller IoT för att lösa problem eller testa eller utveckla konkreta idéer. Genom tidigare studier och samarbeten med företag har vi lärt oss att ett sätt som många företag föredrar att lära sig genom är praktiskt arbete; ”learning by doing”. Att som ett litet företag ges möjlighet att arbeta med ny teknik betyder mycket för självbilden och hjälper företaget ta nya kliv på sin digitaliseringsresa. Inom projekten HPC för SMF och IoT för SMF 2.0 arbetar vi därför med vad vi kallar för pilotfall. Dessa är ett sätt för er att testa och utveckla konkreta idéer tillsammans med våra forskare och ingenjörer.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/har-du-en-ide-eller-ett-problem-som-kan-losas-med-hjalp-av-teknik/
Kompetensutveckling: Tillämpad robotteknik med start 16 oktober
Tillämpad robotteknik behandlar industrirobotar och deras användning i industrin. Industrirobotar simuleras och programmeras i kursen. Kursen tar upp robotars uppbyggnad och egenskaper, samt principer för användning i industrin utifrån olika principer. Kursen introduceras Industry 5.0, som är en människocentrerad vision om industrin som kompletterar den befintliga Industri 4.0-approach. Målgruppen är främst personer som arbetar med produktionssystem, automatisering och robotisering på olika nivåer som ansvarig för enskilda produktionslinjer, avdelningar eller har en roll som produktionsansvarig eller jobbar med produktionsutveckling.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/tillampad-robotteknik/
Kompetensutveckling: Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll med start 7 november
Ökad kunskap om tillståndsövervakning och prediktivt underhåll kan hjälpa företag och organisationer att öka sin effektivitet, minska kostnader, förbättra driftsäkerheten och hållbarheten samt öka sin konkurrenskraft på marknaden. Det är en viktig del av modern teknisk och industriell verksamhet. Kursen vänder sig till dig som yrkesverksam som på olika sätt arbetar med tillståndsövervakning och prediktivt underhåll exempelvis som underhållsingenjör, underhållstekniker, underhållschef och produktionschef eller liknande.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/tillstandsovervakning-och-prediktivt-underhall/
Nyhetsbrev Data/IT Augusti 2023
Inbjudan 6 september: Tech-Frukost om AI, IoT och Innovation - Växjö
Vill du veta mer om hur just ditt företag kan få stöd med er tekniska utveckling? Under frukosten kommer du få inspiration och tips på hur du som företagare kan använda tekniska lösningar i din verksamhet med särskilt fokus på internet of things och datadriven utveckling.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/inspirationsfrukost-hpc-20230906/
Inbjudan 7 september: Workshop: Datadrivna digitala tvillingar för smart industri
Arbetar du och din organisation med digitala tvillingar eller har ni planer på att börja? Vill ni kombinera ert interna arbete med forskning? Då är det här en workshop för er. Vi vill veta mer om ditt intresse för digitala tvillingar, vilka möjligheter ni ser och hur ni ser på samarbete med universitetet inom området.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/workshop-datadrivna-digitala-tvillingar-for-smart-industri-20230907/
Inbjudan 13-14/9: Öppen inspirationsworkshop
Nyfiken på att lära dig mer om Internet och Things (IoT) eller har du frågor kring hur just din verksamhet kan ha användning av IoT? Välkommen till en inspirationsworkshop, där du som företag kan komma till Linnéuniversitetet och träffa våra ingenjörer och forskare för att diskutera IoT-relaterade frågor, samt labba med vår utrustning. Vi ser eftermiddagen som kravlöst häng där du är med så länge du vill och kan.
För mer information och anmälan:
13/9 Kalmar: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/oppen-inspirationsworkshop-20230913/
14/9 Växjö https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/oppen-inspirationsworkshop-20230914/
Inbjudan 14/9: Webinar Del 2: CHAT GPT - Möjlighet eller risk för skolan?
Vi fortsätter vår webinarserie om ChatGPT med en ny träff! Vad är egentligen ChatGPT som alla pratar om? Hur funkar det och vad tror vi om framtiden där AI kommer att vara närvarande i skolan. På vilket sätt kan AI stödja lärandet? Vad ser vi för risker?
Webinariet vänder sig främst till skolpersonal och arrangeras av TeMa Linné - centrum för skolsamverkan, RUC-IT (fakulteten för teknik, Linnéuniversitetet) och Kodcentrum.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/chatgpt-seminar-del2-20230914/
Kompetensutveckling: Missa inte att anmäla er till höstens kurser
Under hösten ges en rad kurser för yrkesverksamma som är framtagna för att enkelt kunna kombineras med ordinarie arbete. Kurserna är kostnadsfria och er investering är tiden ni lägger på kursen. Det är fortfarande möjligt att anmäla er! Startdatum inom parentes.
- AI för ledare (2/10) https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/ai-for-ledare/
- Tillämpad maskininlärning (2/10) https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/tillampad-maskininlarning/
- Agila metoder för en digitaliserad industri (25/9)https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/agila-metoder-for-en-digitaliserad-industri/
- Tillämpad robotik (16/10) https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/tillampad-robotteknik/
- Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll, (7/11) webbsida kommer inom kort
Anmälan för deltagande företag och organisationer öppen till Karriärdag Teknik och Byggardagen
Den traditionella Byggardagen och Karriärdag Teknik slås ihop till ett event. Det blir en dag för företag, organisationer och studenter inom både bygg, data/it och teknik att nätverka. Den här dagen är en möjlighet för dig som företag och student att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Vi planerar för utställning med företag och organisationer i flera hus, några föreläsningar som passar dagens tema, karriär, speed-dating och pitch-tävling där arbetsgivare blir bedömda av studenter på scen. Anmälan för deltagande företag och organisationer är nu öppen (fram till slutet av oktober)!
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/konferenser/karriardag-teknik/
Lediga tjänster: Industridoktorander
Vi har nu tre öppna industridoktorand tjänster öppna hos våra partnerföretag med fokus på data intensiv forskning.
- Ankarsrum Electric Motors: https://www.ankarsrummotors.com/industry-phd-student/
- Micropower Group: https://interselection.se/lediga-jobb/391100-industrial-phd-student-micropower-group-vaxjo/
- Virtual Manufacturing: https://www.virtual.se/jobs/industry-phd/
Nyhetsbrev Data/IT Juni 2023
Inbjudan Workshop: Datadrivna digitala tvillingar för smart industri 7/9
Linnéuniversitetet (datavetenskap, maskinteknik och matematik) förbereder en projektansökan för att etablera en forskningsprofil inom ”Datadrivna digitala tvillingar för smart industri”. Eftersom det är viktigt att näringslivet är aktivt involverade och genererar reell nytta, är syftet med workshopen att diskutera målen och förväntningarna för datadrivna digitala tvillingar med dig. Detta kommer att göra det möjligt för oss att få fram de industriella behoven/målen som ska behandlas i forskningsprofilen och att forma forskningsområdena av intresse för våra partners.
För mer information och anmälan se:https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2023/workshop-datadrivna-digitala-tvillingar-for-smart-industri-20230907/
Inbjudan: Inspiration tillsammans med frukost eller lunch
Under hösten kommer vi att dra igång en ny serie med inspirationsträffar i samband med en frukost eller lunch, där du som företag kan få insikter och inspiration inom området digital utveckling. Vi samlar inspiration, goda exempel och erbjudanden från våra olika projekt. Vi kommer att vara i Växjö, Kalmar, Ljungby, Oskarsham och Västervik. Träffarna kommer att genomföras i samverkan med olika partners såsom Kalmar Science Park, Digitri och Attrinova. Utöver dessa inspirationsträffar kommer projektet IoT Lab för SMF 2.0 att erbjuda öppna workshops för er som är intresserade av att lära er mer om Internet of things.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/stod-for-sma-och-medelstora-foretag-i-linneregionen-for-att-starka-teknisk-kompetens-och-konkurrenskraft/
Vi söker 3 industridoktorander
Inom vår industriforskarskola för DIA söker vi nu tre nya industridoktorander. Doktoranderna kommer att anställas på våra partnerföretag och antas till doktorandstudier på Linnéuniversitetet inom datavetenskap. Inriktningarna skiljer sig lite åt men alla arbetar på olika sätt med datadriven forskning och utveckling. Är du sugen på att bli industridoktorand eller känner någon annan som skulle vilja, missa inte chansen att söka.
- Ankarsrum Electric Motor: https://www.ankarsrummotors.com/industry-phd-student/
- Micropower: https://interselection.se/lediga-jobb/391100-industrial-phd-student-micropower-group-vaxjo
- Virtual Manufacturing: https://www.virtual.se/jobs/industry-phd/
Ny kurs: Agila metoder för en digitaliserad industri
Ledare inom industrin kan ha stor nytta av att lära sig om agila arbetsmetoder eftersom det kan bidra till ökad produktivitet, kundfokus, flexibilitet, engagerade medarbetare och innovativitet. Genom att använda agila arbetsmetoder kan en organisation bli mer effektiv och anpassningsbar, vilket kan öka dess framgång på marknaden. Kursen vänder sig till personer i en ledningsfunktion (chefer, mellanchefter, teamledare, projektledare osv) främst inom industrin som är intresserade av att lära sig mer om agila arbetssätt. Kursen ges i samarbete med Combitech.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/agila-metoder-for-en-digitaliserad-industri/
Se hela höstens kursutbud inom Smart industri (fler kurser tillkommer efter hand): https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/utbildning/expertkompetens-smart-industri-steg-2/
Samverkan i fokus under Mötesplats Avancerad Digitalisering
Avancerad Digitalisering ska bidra till ett fortsatt starkt och konkurrenskraftigt svenskt näringsliv och till nya lösningar som samhälle och industri behöver. Det görs genom att finansiera relevanta forskningsprojekt som inkommer med ansökningar via öppna utlysningar. Hittills har 92 projekt beviljats finansiering med en investering på totalt 965 miljoner kronor, i dessa projekt medverkar 227 unika aktörer. Ett av dessa projekt återfinns hos oss på Linnéuniversitetet ” Produktionsintegrerad visuell inspektion baserad på oövervakad maskininlärning” som genomförs i samarbete mellan Linnéuniversitetet, Gimic, Gunnebo Industries och SKF. Den 26 maj anordnades Mötesplats Avancerad Digitalisering i Stockholm. Aktörer från pågående projekt, Vinnova, Regeringskansliet, Teknikföretagen mfl samlades för en inspirerande heldag med fokus på samverkan, forskning och industrins digitalisering. Linnéuniversitetets projekt var ett av de utvalda projekten som presenterades under dagen.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/samverkan-i-fokus-under-motesplats-avancerad-digitalisering-20230607/
Digital kompetens och spetskompetens en strategisk faktor för ekonomisk tillväxt
Under perioden augusti 2021 till mars 2023 har Linnéuniversitetet tillsammans med Region Kronoberg och Epic Teknikens Hus drivit projektet Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg med finansiering från den europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Region Kronoberg. Projektet har levererat en rad kunskapsunderlag som vi hoppas kunna bidra till fortsatt nytta för en rad olika aktörer. Behovsanalysen är baserad på telefonintervjuer och djupintervjuer med drygt 200 små och medelstora företag (SMF) i Kronoberg. Resultatet i behovsanalysen visar tydligt att det idag finns en ökad efterfrågan på både den lite bredare digitala kompetensen och den mer specifika digitala spetskompetensen. Detta gäller i princip alla branscher och arbetsmarknader, men på olika sätt. Den digitala kompetensen är alltså en strategisk faktor för ekonomisk tillväxt, medan begränsad digital kompetens är ett av flera hinder för digital transformation.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/digital-kompetens-och-spetskompetens-en-strategisk-faktor-for-ekonomisk-tillvaxt/
Nyhetsbrev Data/IT Maj 2023
Inbjudan: 30/5 Klimatdriven effekthushållning: Lär dig mer om framtidens energilösningar!
Ta del av projektet Crossways resultat från en förstudie som syftar till att utveckla en klimatneutral stadsdel. Här har företag och akademi tillsammans tittat på effektiva energilösningar där en hel stadsdel samspelar i en gemenskap för att på så sätt kunna bli klimatneutral. Var med om en spännande eftermiddag som vänder sig till dig som är företagare och vill lära dig mer om smarta städer och omställning. Du kan vara med och utveckla energigemenskap och bidra till klimatneutrala städer.
Eventet är ett hybrid möte och du kan antingen delta på plats eller digitalt från kl 12:50.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/klimatdriven-effekthushallning-crossways/
Inbjudan: 1/6 Avslutsevent Innovationslänken
Lyssna till inspirerande tankar utifrån framgångsrika samarbeten! Innovationslänken har varit ett samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet Campus Ljungby och Växjö Linnæus Science Park för ökad innovation bland små och medelstora företag. Nu är det dags att presentera resultatet så att fler företag kan inspireras till nya tankar och infallsvinklar. Projektet har arbetat för att hjälpa företag inom IT/IKT, tillverkning och industri att få kunskap, nätverk och verktyg för innovation i syfte att utveckla affärsmodeller, öka produktion och tillväxt. Under denna eftermiddag får ni ta del av goda exempel och veta mer om hur även ert företag kan få fortsatt stöd för att arbeta vidare. Projektet har finansierats av den europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket och Region Kronoberg
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/avslutsevent-innovationslanken/
Kompetensutveckling: Företagare inom smart industri? Se hit!
Arbetar ni med smart industri och vill kompetensutveckla er personal? Nu har ni chansen att tycka till om innehållet i kommande kurser inom smart underhåll. Kurserna vänder sig till de som arbetar med underhåll och driftsäkerhet, både chefer och ledare men också underhållsingenjörer, tekniker och underhållskoordinatorer. Framtidens underhåll nyttjar digitalisering och smarta tekniklösningar för att övervaka maskiner och minimera störningar i produktionen. Vi har utifrån initiala företagskontakter tagit fram en rad kurser för olika målgrupper. Det framtagna kursutbudet ska, när och om de ges, bygga på företagens faktiska behov därför är det viktigt med stort engagemang från företagens sida.
Ni har nu möjlighet att tycka till om möjliga kurser: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/foretagare-inom-smart-industri-se-hit/
Kompetensutveckling: Dags att börja fundera på och anmäla dig till höstens kurser!
Till hösten erbjuder vi återigen AI för ledare, Tillämpad maskininlärning, Tillämpad Internet of Things, Agila metoder för en digitaliserad industri, Tillämpad Robotteknik med mera. Kurserna är anpassade för att du ska kunna kombinera dem med ditt ordinarie arbete och för att dina kunskaper skall kunna tillämpas direkt i din vardag.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/utbildning/expertkompetens-smart-industri-steg-2/
Anmälan nu öppen till årets Karriärdag Teknik den 13 november
Det blir en dag för företag, organisationer och studenter inom både bygg, data/it och teknik att nätverka. Den här dagen är en möjlighet för dig som företag och student att knyta värdefulla kontakter inför framtiden.Vi planerar för utställning med företag och organisationer i flera hus, några föreläsningar som passar dagens tema karriär, speed-dating och pitch-tävling där arbetsgivare blir bedömda av studenter på scen. Schemat för dagen planeras så det ska bli relevant för alla nämnda studentgrupper, med en kombination av tid för föreläsningar, aktiviteter och tid för att prata med deltagande organisationer. Utställningen med företag och organisationer öppnar preliminärt kl 10 och stänger preliminärt kl 15. Bussresa ordnas till Växjö för studenter från Kalmar.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/konferenser/karriardag-teknik/
Sökes: Mentorer till studenter inom Data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling eller att som ung få möjligheten till att få stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker därför just nu dig som vill vara med och stötta våra studenter i deras personliga utveckling.
Mer information på: https://lnu.se/student/jobb-och-karriar/mentorprogrammet/
15 miljoner kronor från KK-stiftelsen till sju nya industridoktorander inom datavetenskap
Industriforskarskolan DIA på Linnéuniversitetet, med inriktning mot dataintensiva tillämpningar, beviljades för en tid sedan 15,1 miljoner kronor av KK-stiftelsen för ett nytt intag av doktorander. Nu är rekryteringen i full gång. Tillsammans med universitetets och företagens insatser omfattar satsningen drygt 38 miljoner kronor. Under 2023 kommer sju nya industridoktorander att antas till industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA). Doktoranderna kommer att anställas på företagen Ankarsrum Electric Motors, Electrolux Professional, Fortnox, Micropower, Softwerk, Virtual Manufacturing, och Volvo CE. Just nu 2 öppna positioner – ytterligare två kommer att öppnas inom kort.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/15-miljoner-kronor-fran-kk-stiftelsen-till-sju-nya-industridoktorander-inom-datavetenskap/
Tre industridoktorander presenterar sin forskning på AI-konferens
Vid årets upplaga av Swedish Artificial Intelligence Societys workshop medverkar tre doktorander från industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA). De kommer att redogöra för sin forskning inom automatiska visuella inspektioner inom tillverkningsindustrin, maskininlärningsmodeller inom skogsindustrin, samt identifikation av kvalitetsproblem.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/tre-industridoktorander-presenterar-sin-forskning-pa-ai-konferens/
Fyra forskare vid Linnéuniversitetet tar plats på IVAs 100-lista
I början av maj presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) årets 100-lista med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärsutveckling eller samhällspåverkan. Linnéuniversitetet har tre forskningsprojekt med på listan och är delaktiga i ett fjärde. Årets lista lyfter forskning som adresserar teknik i mänsklighetens tjänst inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/fyra-forskare-fran-linneuniversitetet-tar-plats-pa-ivas-100-lista/
Linnéuniversitetets IoT-lab lanserar nya pilotprojekt för små och medelstora företag
Linnéuniversitetets IoT-lab kommer att lansera fyra nya pilotprojekt under de kommande sex månaderna för att hjälpa små och medelstora företag att utforska digital innovation och utveckla sina affärsmodeller genom IoT-teknik.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/linneuniversitetets-iot-lab-lanserar-nya-pilotprojekt-for-sma-och-medelstora-foretag/
Nyhetsbrev Data/IT Mars 2023
Kompetensutveckling: Intresserad av att stärka din kompetens inom visuell analys?
I en datadriven värld är det viktigt att kunna analysera stora mängder data för att identifiera frågor av intresse och testa hypoteser om upplevda mönster. Detta är Visual Analytics: en iterativ process av analytiska resonemang som underlättas av visuella gränssnitt, som kombinerar styrkan hos människor och datorer för att få insikt från massiva, dynamiska, tvetydiga och ofta motstridiga data. Vi på Linnéuniversitetet erbjuder nu en kurs där vi kommer att introducera grundläggande begrepp för datavisualisering, hur man använder dem för att bygga interaktiva gränssnitt för datamängder av olika typer, och vilka verktyg som är användbara i denna processen. Kursen är kostnadsfri och vänder sig främst till erfarna utvecklare som arbetar i branschen med intresse för visualisering. Kursen startar den 4 april
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/utveckla-dig-sjalv/digitalisering-och-it/Tillampad-visuell-analys/
Inbjudan: Vill du lära dig mer om AI?
AI Sweden erbjuder just nu lunchföreläsningar där olika lärosäten ges möjlighet att presentera sitt utbildningsutbud för yrkesverksamma kopplat till AI. Den 4/4 kommer Diana Unander att presentera utbudet från Linnéuniversitetet.
För mer information och anmälan se: https://www.ai.se/en/node/104706
Inbjudan: Science City, fredag 21 april 2023
Välkommen till Science City i Växjö, en dag där alla bjuds in till en upplevelse full med spännande prova-på aktiviteter inom teknik och naturvetenskap. Detta år förvandlar man universitetsområdet i Växjö till ett experimenthus för en dag. Science City är öppen till allmänheten från kl.12 till kl.16.
Mer information på: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/science-city-2023/
Sökes: Mentorer till studenter inom Data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling eller att som ung få möjligheten till att få stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker därför just nu dig som vill vara med och stötta våra studenter i deras personliga utveckling.
Mer information på: https://lnu.se/student/jobb-och-karriar/mentorprogrammet/
Sökes: Praktikplatser till vår sommarkurs
Institutionen för datavetenskap och medieteknik kommer under sommaren 2023 att erbjuda en praktikkurs för våra studenter. Kursen innefattar 7,5 högskolepoäng. Vi har ett gäng studenter som nu letar relevanta praktikplatser inom tekniska yrkesroller. Praktiken ska utföras en majoritet av tiden på plats på ett företag eller en organisation. Tidsperioden är v23-32, men är flexibel i hänseendet att studenten kan göra praktiken på heltid (5 veckor) eller halvtid (10 veckor). Om ert företag är intresserade av att ta emot en eller flera praktikanter under sommaren är ni välkomna att kontakta karl.johan.rosqvist@lnu.se för mer information. Han kan om så önskas även försöka matcha en lämplig student med era behov.
Forskning: Datadriven forskning ur olika perspektiv i fokus
Linnaeus University Centre (Lnuc) for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är en av Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljöer. DISA fokuserar på hur datastyrda metoder kan användas och utnyttjas för att få fördjupad kunskap och förståelse i olika tillämpningar inom teknik, naturvetenskap och humaniora. Under de första fem-sex åren satsade DISA en stor del av finansieringen på doktorander och de presenterar nu sin forskning en efter en. Den 21 april är det dags för Elizaveta Kopacheva, avhandlingen 'The resource model of political participation 2.0: Protesting in semi-authoritarian regimes – A privilege of the privileged' rekommenderas för den som vill veta mer om politiskt deltagande och protester i vår digitala era i en semi-auktoritär kontext - i den här avhandlingen med Ryssland som ett representativt fall.
För mer information om disputationen se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/disputation-statsvetenskap-elizaveta-kopacheva-230421/
Forskning: Stort europeiskt projekt ska göra data från skogsbruk tillgängliga
Tack vare teknikutvecklingen kan stora mängder data samlas in från skogs- och lantbruket. Men hur ska såväl skogsbrukare som samhälle och företag dra nytta av all data så att alla parter tjänar på det? Det är fokus för det nya europeiska forskningsprojektet EnTrust, med Linnéuniversitetet och Södra som svenska huvudpartner och en budget på 2,7 miljoner Euro. En stor och viktig bit av EnTrust är de elva doktorander som ska anställas. Deras forskning kommer att ske i skärningspunkterna mellan datavetenskap, informationssystem och samhällsvetenskap.Två av doktoranderna kommer att hamna i Småland: en vid Linnéuniversitetet och den andra hos Södra.
För mer information om projektet: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/stort-europeiskt-projekt-ska-gora-data-fran-skogsbruk-tillgangliga/
För mer information om doktorandtjänsterna: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/doktorander-sokes-till-ny-forskarskola-om-data-fran-skogsbruk/
Nyhetsbrev Data/IT Februari 2023
Inbjudan Arbetskraftsinvandring - en webbinarieserie i tre delar
Swedsoft bjuder i samarbete med Teknikföretagen och TechSverige, in till den första delen i en ny webbinarieserie med fokus på arbetskraftsinvandring, en nyckelfråga för att säkra en långsiktig kompetensförsörjning. Under vår första träff den 10 mars, 13:00-14:30, får vi en inflygning kring vad som sker på området för arbetskraftsinvandring samt får inspiration från våra grannländer. Som medlemmar i Swedsoft är Linnéuniversitetet en av initiativtagarna till och är en av aktörerna som planerar webbinarieserien.
För mer information och anmälan se: https://ui.ungpd.com/
Inbjudan: Workshop 17/3 Behöver du och din organisation lära er mer om digitala tvillingar?
Dialog med industrin bekräftar att Digitala Tvillingar (DT) är ett hett ämne inom Smart Industri, och många företag ser det som en betydande möjlighet att förnya och växa. För att kunna arbeta med Digitala tvillingar på ett effektiv sätt kan en kompetensstärkning behövas. Har du intresse av att lära dig mer och fördjupa din och din organisations kompetens? Därför anordnade vi en Digital Tvilling Workshop fredagen den 17 mars 10.00-12.00 (på Zoom). Syftet med WS är att diskutera aspekter relaterade till den digitala tvillingen i industrin med dig.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/digital-twin-workshop-20230317/
Inbjudan: Konferens 28-29 mars 2023 Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador
Under två dagar kan du få en överblick över den senaste utvecklingen inom digitala lösningar för tidig upptäckt och övervakning av abiotiska och biotiska skogsskador. Då kommer konferensen ”Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador” att äga rum vid Linnéuniversitetet i Växjö. Målet med konferensen ”Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador” är att ge en överblick över den senaste utvecklingen inom digitala lösningar för tidig upptäckt och övervakning av abiotiska och biotiska skogsskador. Konferensen syftar till att samla internationella experter, studenter och intressenter för att diskutera de senaste forskningsresultaten, samt aktuell och framtida utveckling inom forskning och i praktiskt skogsbruk.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/konferenser/digital-solutions-for-detecting-and-monitoring-forest-damage/
Ledig tjänst: Industridoktorand hos Fortnox
Industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA) rekryterar nya industridoktorander till våra partnerföretag under året. Tjänsterna genomsyras av dataintensiva metoder som artificiell intelligens och maskininlärning. Just nu har vi en öppen position hos Fortnox. Dina arbetsuppgifter kommer att innefatta allt ifrån dataanalys, databearbetning och utveckling av AI modeller till att identifiera förbättringspotential och implementera lösningar som är effektiva, kvalitativa och hållbara.
För mer information och ansökan: https://fortnoxab.teamtailor.com/jobs/2411914-industridoktorand-i-dataintensiva-applikationer
Från idé till forskningsprojekt
Samverkan med universitetet behöver inte vara svårt - det finns många vägar in och många olika samverkansformer. Gimic är ett av de företag som hittat vägen till samarbeten genom att tydligt formulera sin idé och sitt behov. Hösten 2021 fick Gimic med stöd av projektet Innovationslänken kontakt med institutionen för datavetenskap och medieteknik vid Linnéuniversitetet. Under ett förutsättningslöst samtal diskuterades en rad olika samverkansmöjligheter och inom kort hade Gimic identifierat en prioriterad och konkret frågeställning för samverkan - hur datorseende och maskininlärning kan användas för att automatisera och förbättra datadriven, visuell kvalitetskontroll av produkter, till exempel serietillverkade industriella stålprodukter. Vill du också ha hjälp att förverkliga dina idéer?
För mer information se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/fran-ide-till-forskningsprojekt-gimic-20230208/
Ny revolutionerande teknik för att upptäcka problem i industriproduktion
Vinnova har nyligen beviljat forskningsmedel till ett projekt för att förbättra industriell kvalitetskontroll genom normalizing flows, en ny teknik som används inom maskininlärning (artificiell intelligens) för att förstå och modellera komplexa förhållanden och mönster. Projektet samlar experter från industrin inom områdena tillverkning, automation och kvalitetssäkring och tillsammans med forskarna kommer man testa och utvärdera teknikens prestanda i verkliga miljöer. Företagen Gimic, SKF och Gunnebo Industrier, som är en del av The Crosby Group, bidrar med sina kunskaper och produktionsdata.
För mer information se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/ny-revolutionerande-teknik-for-att-upptacka-problem-i-industriproduktion/
Ny forskning hjälper till att visuellt förstå och utvärdera maskininlärningsprocesser
Kan man förlita sig på automatiserade beslut som är gjorda av komplexa maskininlärningsprocesser, med tanke på att sådana modeller inte hålls ansvariga för sina förutsägelser? Angelos Chatzimparmpas forskning förenklar översikten av och hanteringen av maskininlärningsalgoritmer så att mänskliga experter kan utvärdera hur automatiserade beräkningslösningar uppnår sina resultat.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2023/ny-forskning-hjalper-till-att-visuellt-forsta-och-utvardera-maskininlarningsprocesser/
Samtliga nyhetsbrev Data/IT 2022
Nyhetsbrev Data/IT Juni 2022
Nu står sommaren inför dörren med chans att ladda batterierna, njuta av lediga dagar, sol och bad (får vi hoppas). Innan vi avslutar våren och läsåret 21/22 vill vi passa på att tacka er alla för god samverkan på olika sätt och vi ser fram emot fortsatt samarbete. För er som redan nu vill blicka framåt kommer här lite info om vad som händer till hösten.
Stärk ert företags utvecklingsresa med en industridoktorand inom AI/Data/IT
I mars 2020 startades industriforskarskolan DIA (Data Intensive Applications). Under fas ett medverkar sju företag Volvo CE, Virtual Manufacturing, Electrolux Professional, Softwerk, Combitech, HL Design och SKF med totalt nio doktorander. Nu finns möjlighet att söka för ett andra intag med max elva nya doktorander. Vill du/ditt företag också ha en industridoktorand som bidrar i er utveckling? Är ni intresserade så träffar vi (Welf Löwe, ledare för DIA och Diana Unander, koordinator) gärna er för en öppen diskussion inom kort, vi är ganska flexibla och anpassar oss efter er.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/stark-ert-foretags-utvecklingsresa-med-en-industridoktorand-inom-aidatait/
Tietoevry vinnare av Stora IT-kompetenspriset 2022
När Stora IT-kompetenspriset delades ut i samband med Digibrunch i Växjö, stod Tietoevry som vinnare. Det var oerhört jämt mellan de tio nominerade organisationerna och juryn hade en stor utmaning i att skilja dem åt. En av de frågor som skiljde ut Tietoevry var deras helhetsperspektiv på samverkan inom flera olika område och deras strategiska arbete med kompetensutveckling.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/tietoevry-vinnare-av-stora-it-kompetenspriset-2022/
Svårt för småföretag att veta vilken digital kompetens som krävs
Majoriteten av små och medelstora företag i Kronobergs län verkar i branscher där digitaliseringstakten är hög. Vart fjärde företag upplever dock att de inte har den digitala kompetens som krävs, eller vet vad de behöver. Det visar en ny studie i samverkan mellan Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Epic teknikens hus, med stöd av it-företaget Experis. Vill ni få rapporten presenterad för er, diskutera resultatet eller vara med i nästa steg som handlar om att ta vara på resultaten och ta fram aktiviteter som möter behoven - kontakta Elin Gunnarsson, elin.gunnarsson@lnu.se
Ta del av rapporten här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/svart-for-smaforetag-att-veta-vilken-digital-kompetens-som-kravs/
Mentorer sökes till studenter inom Data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling eller att som ung få möjligheten till att få stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker därför just nu dig som vill vara med och stötta våra studenter i deras personliga utveckling.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/20220608---mentorer-datait/
Kompetensutveckling inom smart industri, digitalisering och IT
Digitaliseringen påverkar allas vår vardag i stort som smått, såväl professionellt som privat. En del förändring sker i så små steg att vi knappt märker det, i andra sammanhang blir förändringen som ett språng. Utvecklingen skapar nya beteendemönster, nya vanor, nya marknader, nya produkter och tjänster, vilket kräver nya rutiner och arbetsformer och kanske förändrad organisation. Framför allt så krävs det ny kunskap och att vi löpande kompetensutvecklar oss för en ny vardag. Under hösten erbjuder vi en hel del kurser som är anpassade för yrkesverksamma. Exempel är AI för ledare, Tillämpad maskininlärning, Tillämpad Internet of things, Smart underhåll, Flödesanalys, mm tillgängliga kurser uppdateras löpande.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/
Inbjudan: TechHeads 2022
Den 14-15 september arrangerar våra samverkanspartners eHealth Arena och Kalmar Science Park utvecklarkonferensen TechHeads 2022. Under två dagar ges spännande föreläsningar inom områden som till exempel web, moln- och mobillösningar, UX och säkerhet. Här får systemutvecklare, projektledare, databasutvecklare, systemarkitekter, testare med flera möjligheten att utbyta erfarenheter, nätverka och skaffa sig nya kunskaper.
Läs mer på https://techheads.se
Inbjudan: Karriärdag teknik och Byggardagen, 15 november
I år slår vi ihop den traditionella Byggardagen med Karriärdag Teknik. Det blir en dag för företag, organisationer och studenter inom både bygg- och teknikbranschen att nätverka. Den här dagen är en möjlighet för dig som företag och student att knyta värdefulla kontakter inför framtiden.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/karriardag-teknik-15-november-2022/
Save the date! STEW 15 november 2022
Den 15 november är det dags för den elfte Software Technology Exchange Workshopen, STEW, i Stockholm. STEW, är en årlig konferens med fokus på nätverkande, arrangerad av Swedsoft med bland annat Linnéuniversitetet som medarrangör, för att skapa utbyte mellan industri, akademi och offentlig sektor inom mjukvaruutveckling och forskning. Årets STEW-konferens har temat “The release is not the end - mastering the software lifecycle.” Programmet är nästan klart och kommer tillsammans med anmälan att släppas efter sommaren. Men blocka tiden redan nu!
Nyhetsbrev Data/IT Mars 2022
Inbjudan: Digitalt Praktikmingel
Ett av de bästa sätten för företag att lära känna våra studenter är i samband med praktik. Under hösten 2022 erbjuder vi praktik för de studenter som läser programmen Interaktiva medier och webbteknologier (10 veckors praktik), Informationslogistik (20 veckor), Interaktionsdesigner (20 veckor) samt Systemvetarprogrammet (20 veckor).
För mer information och anmälan
Inbjudan: 5 april 2022 - Webinar AI för ledare
Artificiell intelligens (AI) har blivit ett kraftfullt verktyg för att lösa problem inom många områden inom industrin och samhället. Det är därför inte bara viktigt för utvecklarna att förstå relaterade teknologier. Chefer och beslutsfattare behöver också en principiell förståelse för AI för att bättre kunna bedöma de anslutna möjligheterna, svårigheterna, fördelarna och riskerna. Under webbinariet som leds av Swedsoft kommer professor Welf Löwe, Linnéuniversitetet, att gå igenom några av dessa aspekter tillsammans med vad man gör och inte gör som chefer bör vara medvetna om när de (planerar att) införa och underhålla AI-lösningar i sina verksamheter. Detta är tredje webinariet i en serie.
För mer information och anmälan
Inbjudan: 5 och 6 april 2022 - IoT Tech Days Kalmar och Växjö
Vem har sagt att Internet of Things behöver vara svårt? Linnéuniversitetet, Kalmar Energi och Wexnet bjuder in till inspirationsdagar på temat IoT. Detta är en av två dagar som hålls både i Växjö och Kalmar, med olika innehåll från respektive region. Du är välkommen att besöka bägge om du vill. Under inspirationsdagen kommer vi att visa upp olika användningsområden och ge idéer till nya affärsmöjligheter inom Internet of Things. Dagarna kommer att följas upp med workshops den 19 april.
För mer information och anmälan:
Inbjudan: 8 april 2022 - Science City på campus Växjö
Under dagen förvandlas delar av campus Växjö till ett experimenthus med spännande prova-på aktiviteter. På morgonen välkomnar man skolklasser i åk 5-9 och från kl.14 är alla välkomna att vara med. Dagens arrangeras av GoEpic och Fakulteten för teknik bjuder in på olika spännande aktiviteter under dagen. Några programansvariga och studenter finns på plats för att svara på frågor om våra utbildningar.
Kompetensutveckling Smart Industri
Utifrån dialog med industri och befintliga kompetenser på Linnéuniversitetet inom områdena data/IT och maskinteknik har vi identifierat sex tematiska områden inom vilka vi kommer att utveckla kurser. Kurserna är kostnadsfria, innehåll och format baseras på era önskemål och behov - så vi behöver er hjälp!!
* 21/3 14.30-16 Data management
Kurs: AI för ledare (7.5hp) med start i april
Syftet med kursen är att ge chefer, ledare och beslutsfattare en djupare förståelse för AI och öka förståelsen för möjligheter, svårigheter, nytta och risker kopplat till AI. Det är varken en introduktionskurs till AI eller en ”AI for dummies” kurs, istället avmystifieras AI och gör det till ett relevant verktyg för chefer, ledare och beslutsfattare. Kursen vänder sig till produktägare, projektägare, chefer, tekniska chefer i organisationer som redan har eller planerar att börja arbeta med AI. Kursen är kostnadsfri - din investering är din tid!
För mer information om kursen och anmälan
Kurs: Smart underhåll med fokus på mätteknik (4hp) med start i april
Kursen kommer att fokusera på sensorer, Analog-till-digital omvandlare, kvalitet hos mätdata och signalbehandling där vi bland annat belyser val av sensorer och datainsamlingssystem samt introducerar några robusta signalbehandlingsmetoder i ljuset av industrins digitalisering. Kurs är anpassad för yrkesverksamma som arbetar professionellt med programmering och utveckling – oavsett bransch eller sektor. Du kanske finns inom industrin, IT-sektorn eller ett större företag inom en helt annan bransch, du kanske arbetar på en utvecklingsavdelning inom ett företag eller som IT-konsult. Kursen är kostnadsfri - din investering är din tid!
För mer information om kursen och anmälan
Information till dig
Du finns sedan tidigare i vårt universitetsgemensamma register över kontaktpersoner på företag och organisationer.
Vi vill med detta utskick bara påminna dig om det, och tydliggöra att du alltid kan meddela oss ifall du vill bli borttagen. Vill du avsäga dig mer information från oss, klicka på länken längst ner i mailet och markera att du inte vill ha fler utskick.
Vi sparar dina personuppgifter i syfte att kunna kontakta dig framöver angående framtida evenemang, nya utbildningar och intressanta nyheter, olika beroende på hur du tagit kontakt med oss. Du kan via en länk i aktuella utskick alltid avsäga dig mer information av denna typ. Som student kan du dock inte avsäga dig information om krissituationer eller information gällande din utbildning. Vid frågor är du välkommen att kontakta dataskyddsombud@lnu.se.
Ändamål: Vi samlar in dina personuppgifter för att kunna hålla kontakten med dig och ditt företag/din organisation och följa upp våra aktiviteter.
Lagring: Manuell gallring och uppdatering sker löpande samt vid årlig genomgång av vår data. Är du alumn eller företagskontakt sparar vi relevant data tills vidare.
Om du anger ditt personnummer, eller samma namn och e-postadress som du redan använt i dialog med oss, kan vi matcha dig med befintlig data. Läs mer om vårt CRM-system och hur vi arbetar med dataskydd, GDPR på Lnu.se. Linnéuniversitetets organisationsnummer är 202100-6271.
Läs mer om samverkan vid Linnéuniversitetet på Lnu.se
Nyhetsbrev Data/IT Jan 2022
Digital transformation
Den 15-16 februari anordnar vi ett internationellt symposium om digital transformation. Nationella och internationella forskare och yrkesverksamma delar med sig av sin forskning och arbete kring samhällsförändring och affärsinnovation möjliggjord tack vare digital teknik. Du som jobbar i andra sektorer som också påverkas av digitalisering är mycket välkommen att delta i de delar du önskar. Ur programmet, keynotes:
- Be Careful What You Wish For! AI and the Emergence of Data-Driven Practices in the Public Sector.
- The Age of Value-Sensitive Digital Infrastructures? The Digital Reordering of Rights, Networks, and Community.
- Digital Transformation for the University of the Future
Anmäl dig här: https://tinyurl.com/58m62zf5
Observera att programmet justeras in i det sista, men det går fint anmäla sig nu för att får tillgång till zoomlänk etc.
Dags att nominera arbetsgivare till Stora IT-kompetenspriset 2022
Stora IT-kompetenspriset delas ut till ett företag eller en organisation som utmärkt sig inom utbildning och kompetensutveckling på ett speciellt positivt sätt. Bakom priset står institutionen för datavetenskap och medieteknik vid Linnaeus University. När priset senast delades ut 2020 stod Visma Spcs som vinnare. Inget pris delades ut under 2021 utan 2021 och 2022 kommer att slås samman till ett pris. Är du utbildningsanordnare har du möjlighet att vara med och påverka. Detta eftersom det är utbildningsanordnare i Kalmar och Kronobergs län på gymnasie-, yrkeshögskole- och universitetsnivå med utbildningar med IT-inriktningar som utgör grunden för nomineringsprocessen.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/dags-att-nominera-till-stora-it-kompetenspriset-2022/
IGEDay 25 mars 2022
Vi är med igen på Introduce a Girl to Engineering Day och i år både i Kalmar och i Växjö. Syftet med dagen är att öka intresse i teknik hos tjejer och icke-binära mellan 13-19 år. Under dagen får deltagarna träffa förebilder och göra roliga tekniska aktiviteter. Tipsa gärna! Anmälan: https://igeday.com/anmal-dig-har/
Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg
Projektet Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg rullar på enligt plan och just nu pågår ett arbete med djupintervjuer med företag. Hittills har 22 av 50 intervjuer genomförts och resterande planeras till de kommande veckorna. Vi söker fortfarande företag som vill medverka i djupintervjuerna från sektorerna handel och tjänster, så är ni intresserade av delta kontakta vår projektledare Elin Gunnarsson - elin.gunnarsson@lnu.se.
För mer information om projektet se: https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-digital-kompetens-och-spetskompetens-i-kronoberg/
Nya ansökningar på gång
Just nu är det fullt fokus på nya ansökningar för många av våra forskare. Det pågår arbete för att skapa två European Innovation Digital Hubs tillsammans med svenska konsortier, ett med fokus på hälsa och en med fokus på smarta städer och smart industri. Vi arbetar även vidare på en steg 2 ansökan för kompetensutveckling för yrkesverksamma på temat Smart Industri. Under mars att bjuda in er till workshops gällande företags behov av kompetensstärkning inom olika tematiska områden, så håll ögonen öppna för inbjudningar.
Information till dig
Du finns sedan tidigare i vårt universitetsgemensamma register över kontaktpersoner på företag och organisationer.
Vi vill med detta utskick bara påminna dig om det, och tydliggöra att du alltid kan meddela oss ifall du vill bli borttagen. Vill du avsäga dig mer information från oss, klicka på länken längst ner i mailet och markera att du inte vill ha fler utskick.
Vi sparar dina personuppgifter i syfte att kunna kontakta dig framöver angående framtida evenemang, nya utbildningar och intressanta nyheter, olika beroende på hur du tagit kontakt med oss. Du kan via en länk i aktuella utskick alltid avsäga dig mer information av denna typ. Som student kan du dock inte avsäga dig information om krissituationer eller information gällande din utbildning. Vid frågor är du välkommen att kontakta dataskyddsombud@lnu.se.
Ändamål: Vi samlar in dina personuppgifter för att kunna hålla kontakten med dig och ditt företag/din organisation och följa upp våra aktiviteter.
Lagring: Manuell gallring och uppdatering sker löpande samt vid årlig genomgång av vår data. Är du alumn eller företagskontakt sparar vi relevant data tills vidare.
Om du anger ditt personnummer, eller samma namn och e-postadress som du redan använt i dialog med oss, kan vi matcha dig med befintlig data. Läs mer om vårt CRM-system och hur vi arbetar med dataskydd, GDPR på Lnu.se. Linnéuniversitetets organisationsnummer är 202100-6271.
Läs mer om samverkan vid Linnéuniversitetet på Lnu.se
Samtliga nyhetsbrev data/IT 2021
Nyhetsbrev Data/IT Nov 2021
Inbjudan: 24/11 Föreläsning och Open Lab Day - Drönare, robotar och tillämpningar av dessa
Inom ramen för vårt projekt IoT för SMF bjuder vi in till två aktiviteter på temat drönare, robotar och tillämpningar av dessa. Under lunchföreläsningen kommer vi bjuda in företaget AMKVO som är specialister på drönare och robotar m.m.. Vi kommer titta på olika produkter och hur dessa kan användas ute i fält samt användningsområden för insamlad data. Vill du bli mer hands-on och testa detta så kom och häng med oss i labbet under eftermiddagen.
För mer information och anmälan se:
Fördjupad föreläsning: lnu.se/mot/Fordjupande-forelasning/
Open Lab Day: lnu.se/open-lab-day-24-nov/
Inbjudan: 25/11 Linnéuniversitetet Live: Systemtänkande för en hållbar framtid
Världen vi lever i är komplext, dynamiskt, oberäkneligt och kontinuerligt föränderlig. Hur vi människor tänker är däremot vanligtvis linjärt, strukturerat, problemlösande och förenklat. För att hantera den bristande matchningen som finns mellan hur världen fungerar och hur vi tänker att världen fungerar behövs systemtänkande. Genom att rita en så kallad Rik Bild synliggör vi vad systemtänkande är, hur det kan bidra till en hållbar framtid och vad Lnu-STC erbjuder. Systemtänkande gör det möjligt för oss att fokusera på en metanivå som kan bidra till ett helhetsperspektiv för en hållbar framtid oavsett bransch, sektor eller område. Ingen föranmälan krävs.
För mer information se: lnu.se/linneuniversitetet-live-211125-systemtankande-ftk/
Inbjudan: 1-2/12 Big Data Konferens
Årets Big Data konferens kommer äntligen att vara på plats igen med massa spännande föreläsningar, mingel mm men har du inte möjlighet att delta på plats är du varmt välkommen att följa konferensen online. Dag 1 inleder vi på temat hälsodata, på eftermiddagen fokuserar på smarta städer och lite uppdatering om vad som händer i våra forskningsgrupper inom DISA. Dag 2 fokuserar vi på vår industriforskarskola samt spännande presentationer från industri. Är du intresserad av Big Data, dataintensiv forskning och utveckling är det här konferensen för dig.
För mer information och anmälan se: lnu.se/en/big-data-conference-december-1-2-2021/
15-16/2 1st International Symposium on Digital Transformation
Den 15-16 februari 2022 anordnas ett internationellt symposium med fokus på digital transformation. Forskare från hela världen kommer att bjudas in för att dela med sig av sin forskning kring affärsinnovation och samhällsförändring möjliggjord tack vare digital teknik. Forskare som gjort en betydande mängd forskning inom digital transformation kommer att bjudas in som huvudtalare.
För mer information se: lnu.se/en/1st-international-symposium-on-digital-transformation-2022/
Ny nationell forskarskola inom digitalisering
Hur förändrar digitaliseringen av samhället förutsättningarna för undervisning och lärande? Vilka aktiviteter kan ge kompetens för att hantera vardagen i ett digitaliserat samhälle? Det är två av de frågor som ska studeras i en ny forskarskola i form av ett samarbete mellan nio svenska universitet. – En effekt av digitaliseringen att vi behöver förstå vilka uppgifter som kan och bör tas över eller underlättas av tekniska hjälpmedel och vilka som ska utföras av människor. Detta har betydelse för vad som ska undervisas i skolan, vilka verktyg eleverna ska introduceras för och få stöd till att behärska, berättar Marcelo Milrad som är projektledare för LIKED vid Linnéuniversitetet.
För mer information se: lnu.se/ny-nationell-forskarskola-inom-digitalisering/
Information till dig
Du finns sedan tidigare i vårt universitetsgemensamma register över kontaktpersoner på företag och organisationer.
Vi vill med detta utskick bara påminna dig om det, och tydliggöra att du alltid kan meddela oss ifall du vill bli borttagen. Vill du avsäga dig mer information från oss, klicka på länken längst ner i mailet och markera att du inte vill ha fler utskick.
Vi sparar dina personuppgifter i syfte att kunna kontakta dig framöver angående framtida evenemang, nya utbildningar och intressanta nyheter, olika beroende på hur du tagit kontakt med oss. Du kan via en länk i aktuella utskick alltid avsäga dig mer information av denna typ. Som student kan du dock inte avsäga dig information om krissituationer eller information gällande din utbildning. Vid frågor är du välkommen att kontakta dataskyddsombud@lnu.se.
Ändamål: Vi samlar in dina personuppgifter för att kunna hålla kontakten med dig och ditt företag/din organisation och följa upp våra aktiviteter.
Lagring: Manuell gallring och uppdatering sker löpande samt vid årlig genomgång av vår data. Är du alumn eller företagskontakt sparar vi relevant data tills vidare.
Om du anger ditt personnummer, eller samma namn och e-postadress som du redan använt i dialog med oss, kan vi matcha dig med befintlig data. Läs mer om vårt CRM-system och hur vi arbetar med dataskydd, GDPR på Lnu.se. Linnéuniversitetets organisationsnummer är 202100-6271.
Läs mer om samverkan vid Linnéuniversitetet på Lnu.se
Nyhetsbrev Data/IT Okt 2021
Inbjudan: Linnéuniversitetet LIVE Torsdagar på universitetskajen.
Med start den 14 oktober välkomnar Linnéuniversitetet nya och etablerade samverkansaktörer inom näringsliv och offentlig sektor samt intresserad allmänhet till Universitetskajen,i Kalmar varje torsdag. Först ut är Fredrik Ahlgren, universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik, som kommer att visa och introducera IoT, dess möjligheter samt berätta om projektet ”IoT-lab för SMF” som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, Region Kalmar län och Region Kronoberg..
För mer information se: lnu.se/linneuniversitetet-live
Inbjudan: Digitaliserat vatten – vad innebär det? 15 oktober
Vi pratar ständigt om digitalisering i dagens samhälle, men kan man verkligen digitalisera vatten och vad kan det i så fall innebära? Under en spännande timme kommer Linnéuniversitetet tillsammans med Novotek, Kalmar Vatten och Wexnet att ge olika exempel på hur digitaliseringen kan kopplas till just vatten.
För mer information och anmälan se: lnu.se/digitaliserat-vatten--vad-innebar-det/
Inbjudan: Var med och välkomna våra nya studenter vecka 45
Programmets Dag organiseras vanligtvis i slutet av augusti för våra nya studenter, men på grund av restriktionerna har vi skjutit fram det till vecka 45. Dagen fylls med olika aktiviteter där ni, som företag, kan vara med och presentera era verksamheter för våra studenter. Är ni intresserade att vara med får ni gärna kontakta Laure Fournier: laure.fournier@lnu.se
Inbjudan: EDIT – En dag inom teknik för tjejerna, 11 november
Andra året för EDIT! Vi bjuder in 20 tjejer till Linnéuniversitetet i Växjö under en heldag där de kan testa olika aktiviteter kring teknik. Institutionen för datavetenskap och medieteknik ger dem en ny interaktiv upplevelse genom att bygga robotar med hjälp av programmering, byggmaterial och sensorer. Tipsa tjejerna kring dig!
För mer information och anmälan: lnu.se/edit---en-dag-inom-teknik/
Inbjudan: Årets Big Data Konferens, 1-2 December
Årets båda konferensdagar kommer att innehålla en blandning av inbjudna talare från såväl Linnéuniversitetet och andra lärosäten som från industrin och näringslivet, liksom presentationer av pågående forskning inom DISA och posterutställningar. Förmiddagen första dagen fokuserar på hälsodata, eftermiddagen på smarta städer och under dag två står industrin i fokus.
För mer information och anmälan: lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2021/big-data-conference-december-1-2-2021/
Anmälan till Karriärdag Teknik är nu öppen, 18 november
Vår ambition är att vi ska kunna genomföra 2021 års Karriärdag Teknik som vi "brukat göra", dvs på plats i våra lokaler på campus i Växjö och att det även denna gång skall finnas fullt av möjligheter för alla deltagare - såväl utställare och företag som studenter - att mötas och skapa kontakter för framtiden! Ett utmärkt tillfälle att pitcha era exjobbsidéer så missa inte att anmäla er!
För mer information och anmälan se: lnu.se/mot-linneuniversitetet/evenemang/karriardag-teknik-2021/
Sökes: Industridoktorand
Industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA) rekryterar en ny industridoktorand till vårt partnerföretag HL Design. Forskningen genomsyras av dataintensiva metoder som artificiell intelligens och maskininlärning med fokus på smartare kampanjer.
För för mer information och ansökan se: lnu.se/en/dia
Sökes: Företag som behöver kompetens inom interaktionsdesign
Linnéuniversitetet planerar ett masterprogram i interaktionsdesign med start hösten 2023. För att få en nära koppling till arbetslivet och företagens framtida kompetensbehov, söker man nu samarbete med företag i arbetet med att utforma programmet.
För mer information se: lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/sokes-foretag-som-behover-kompetens-inom-interaktionsdesign/
InfraVis ska hjälpa Sveriges forskare visualisera data
Ett projekt kallat InfraVis ska bygga upp en ny nationell infrastruktur för visualisering och analys av vetenskapliga data. Linnéuniversitetet är ett av nio svenska lärosäten som ska ge forskare tillgång till expertis och kompetensutveckling inom området. Big data är den engelska beteckningen på de stora och komplexa mängder data som samlas in i dagens samhälle, inom en mängd olika områden. En central fråga i sammanhanget är hur man ska kunna tolka och förstå all denna data, liksom upptäcka trender och identifiera mönster. Ett svar på denna fråga är datavisualisering, alltså att synliggöra data grafiskt.
För mer information se: lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/infravis-ska-hjalpa-sveriges-forskare-visualisera-data/
Nytt masterprogram i utbildningsteknologi
I september startade för första gången det nya Masterprogrammet i utbildningsteknologi, 120 hp.. Ansvariga för utvecklingen och programupplägget är Italo Masiello och Susanna Nordmark, som också driver kunskapsområdet EdTechLnu. Programmet är utvecklat med ett tvärvetenskapligt perspektiv kring digitalisering och digital transformation med särskilt fokus på kombinationen av teknik, lärande och organisation.
– Vi ser ett ökande behov av någon slags sammanhållande strategisk resurs - låt oss kalla det en EdTech-strateg - som kan bistå såväl organisationer som företag med att planera, implementera, genomföra och utvärdera insatser av, med och kring digital transformation, berättar Italo, och programinnehållet är upplagt med tanke på just det. Som EdTech-strateg handlar det om att kunna applicera sina nyvunna kunskaper inom det fält man är verksam”.
För mer information se:
• Masterprogram utbildningsteknologi, 120 hp - lnu.se/program/utbildningsteknologi-masterprogram/vaxjo-distans-deltid-ht/
• Huvudområde utbildningsteknologi - lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/mot-fakulteten/utbildningsteknologi/
• Kunskapsområde EdTechLnu - lnu.se/edtechlnu
Information till dig
Du finns sedan tidigare i vårt universitetsgemensamma register över kontaktpersoner på företag och organisationer.
Vi vill med detta utskick bara påminna dig om det, och tydliggöra att du alltid kan meddela oss ifall du vill bli borttagen. Vill du avsäga dig mer information från oss, klicka på länken längst ner i mailet och markera att du inte vill ha fler utskick.
Vi sparar dina personuppgifter i syfte att kunna kontakta dig framöver angående framtida evenemang, nya utbildningar och intressanta nyheter, olika beroende på hur du tagit kontakt med oss. Du kan via en länk i aktuella utskick alltid avsäga dig mer information av denna typ. Som student kan du dock inte avsäga dig information om krissituationer eller information gällande din utbildning. Vid frågor är du välkommen att kontakta dataskyddsombud@lnu.se.
Ändamål: Vi samlar in dina personuppgifter för att kunna hålla kontakten med dig och ditt företag/din organisation och följa upp våra aktiviteter.
Lagring: Manuell gallring och uppdatering sker löpande samt vid årlig genomgång av vår data. Är du alumn eller företagskontakt sparar vi relevant data tills vidare.
Om du anger ditt personnummer, eller samma namn och e-postadress som du redan använt i dialog med oss, kan vi matcha dig med befintlig data. Läs mer om vårt CRM-system och hur vi arbetar med dataskydd, GDPR på Lnu.se. Linnéuniversitetets organisationsnummer är 202100-6271.
Läs mer om samverkan vid Linnéuniversitetet på Lnu.se
Nyhetsbrev Data/IT Sept 2021
Storsatsning ska hjälpa småföretag utvecklas med uppkopplade prylar
Inspirerande föreläsningar, praktiska laborationer och hjälp med utveckling av nya idéer och produkter. Linnéuniversitetet satsar stort i ett nytt projekt som ska hjälpa små och medelstora företag i Kalmar och Kronobergs län att utnyttja internet of things för att utvecklas. Projektet genomförs i nära samarbete med Kalmar Energi och Wexnet och finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket, Region Kalmar län och Region Kronoberg. Vi är redan i full gång med planeringen av höstens aktiviteter och vi vill gärna göra detta tillsammans med er.
För mer information se
Nyhet: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/storsatsning-ska-hjalpa-smaforetag-utvecklas-med-uppkopplade-prylar/
Projektets webbsida där event och annat löpande publiceras: https://lnu.se/iotlabforsmf
Ny satsning ska stärka den digitala spetskompetensen i Kronoberg
En aktuell undersökning pekar på en akut brist på specifika kompetenser hos IT- och industriföretag i Kronobergs län. Därför ska Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Epic teknikens hus analysera behoven hos små och medelstora företag. Resultatet ska göra det möjligt för intresserade aktörer att göra insatser för att säkra långsiktig it-kompetens i länet. Vill du vara med och bidra med just era behov i vår behovsinventering så kontakta oss!!
Projektet finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket och Region Kronoberg.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/ny-satsning-ska-starka-den-digitala-spetskompetensen-i-kronoberg/
Inbjudan: Intresserad av mjukvaruarkitektur?
European Conference on Software Architecture (ECSA) är den främsta europeiska mjukvaruarkitekturkonferensen som ger forskare, praktiker och utbildare en plattform för att presentera och diskutera de senaste, innovativa och betydande fynden och erfarenheterna inom forskning och praktisk tillämpning. Linnaeus University står som värdar iår, även om konferensen ges online 13-17 september. Missa inte ett fullspäckat program med spännande inslag från forskare och industrin.
För mer information och anmälan se: https://conf.researchr.org/home/ecsa-2021
Inbjudan: Studentfika 15/9: Se möjligheterna till utveckling och innovation med hjälp av studenter
Att samarbeta med studenter kan vara ett sätt att få nya perspektiv, access till ny kunskap och att hitta talang som kan utveckla din verksamhet. Samtidigt får studenter möjlighet att tillämpa sina kunskaper och öka sin kunskap om näringslivet. En win-win-situation alltså. Men vi vet att det kan vara svårt att finna varandra och startar nu inom ramen för projektet Innovationslänken upp STUDENTFIKA som ett återkommande event för att underlätta de inledande kontakterna.
För mer information om Studentfika: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/studentfika--se-mojligheterna-till-utveckling-och-innovation-med-hjalp-av-studenter/
För mer information om projektet Innovationslänken: https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-innovationslanken/
Inbjudan: Software Technology Exchange Workshop, STEW 11-12 november 2021
Linnéuniversitetet medarrangerar höstens mjukvarukonferens STEW i Lund. Temat för årets konferens är: Software as a motor for acceleration and disruption. Syftet med STEW är att främja samarbete mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Maria Ulan, doktorand i datavetenskap kommer att ge en presentation den 12 november på temat There is No Free Lunch: Software Quality Challenges.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/software-technology-exchange-workshop-stew-2021/
Sökes: Mentorer till studenter inom data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling, eller att som ung få möjlighet till stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet, är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker just nu dig som vill vara med och stötta studenter på våra data/IT-utbildningar i deras personliga utveckling.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/mentorer-sokes-till-studenter-inom-datait/
Industridoktoranden som forskar från fabriksgolvet
Teori och praktik måste hänga ihop bättre. Vi behöver överbrygga det gap som finns mellan idealiserade abstraktioner och stökig realitet. Det menar Felix Viberg, som forskar inom automation och maskininlärning som industridoktorand på SKF:s fabriker i Göteborg. På SKF arbetar Felix dagligen med specifika, praktiska problem i just detta gränsland mellan automation och maskininlärning, kombinerat med doktorandstudierna. Han förväntar sig att vägen till en doktorshatt inom området kommer vara utmanande, men känner sig motiverad.
För mer information om Felix se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/industridoktoranden-som-forskar-pa-fabriksgolvet/
Ny doktorsavhandling om hur man konstruerar intelligenta, AI-baserade system
Användningen av artificiell intelligens för att förverkliga intelligenta system är ett av de viktigaste forskningsområdena inom datavetenskap. Kärnan i Mirko D'Angelos doktorsavhandling handlar om hur man skapar komplexa, autonoma och distribuerade mjukvarusystem. Resultaten i hans avhandling kan användas av programmerare som implementerar distribuerade mjukvarulösningar, för att dra slutsatser om egenskaperna hos det system de skapar.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/ny-doktorsavhandling-om-hur-man-konstruerar-intelligenta-ai-baserade-system/
Information till dig
Du finns sedan tidigare i vårt universitetsgemensamma register över kontaktpersoner på företag och organisationer.
Vi vill med detta utskick bara påminna dig om det, och tydliggöra att du alltid kan meddela oss ifall du vill bli borttagen. Vill du avsäga dig mer information från oss, klicka på länken längst ner i mailet och markera att du inte vill ha fler utskick.
Vi sparar dina personuppgifter i syfte att kunna kontakta dig framöver angående framtida evenemang, nya utbildningar och intressanta nyheter, olika beroende på hur du tagit kontakt med oss. Du kan via en länk i aktuella utskick alltid avsäga dig mer information av denna typ. Som student kan du dock inte avsäga dig information om krissituationer eller information gällande din utbildning. Vid frågor är du välkommen att kontakta dataskyddsombud@lnu.se.
Ändamål: Vi samlar in dina personuppgifter för att kunna hålla kontakten med dig och ditt företag/din organisation och följa upp våra aktiviteter.
Lagring: Manuell gallring och uppdatering sker löpande samt vid årlig genomgång av vår data. Är du alumn eller företagskontakt sparar vi relevant data tills vidare.
Om du anger ditt personnummer, eller samma namn och e-postadress som du redan använt i dialog med oss, kan vi matcha dig med befintlig data. Läs mer om vårt CRM-system och hur vi arbetar med dataskydd, GDPR på Lnu.se. Linnéuniversitetets organisationsnummer är 202100-6271.
Läs mer om samverkan vid Linnéuniversitetet på Lnu.se
Nyhetsbrev Data/IT maj 2021
Forskningsprojekt från Linnéuniversitetet med på IVA:s 100-lista för hållbar krisberedskap
I mitten av maj presenterade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sin årliga lista över lovande forskningsprojekt från svenska lärosäten. Årets tema är hållbar krisberedskap. Med bland de 51 projekten finns ett verktyg för att verifiera programvarors säkerhet, framtaget av Narges Khakpour, lektor i datavetenskap vid Linnéuniversitetet.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/forskningsprojekt-fran-linneuniversitetet-med-pa-ivas-100-lista-for-hallbar-krisberedskap/
Djup-dyk ner i Digital Twin of the Organization (DTO)
Projektet Aladino behöver er! "Aligning Architectures for Digital Twin of the Organization" (Aladino) syftar till att skapa en uppsättning tillämpbara metoder, metoder och verktyg för modellering, utvärdering och utveckling av en digital tvilling av en organisation. En digital tvilling av organisationen (DTO) är en exakt virtuell representation av en organisation, inklusive digitala repliker av fysiska enheter, processer, tjänster, människor och platser. DTO:er gör det möjligt att representera alla organisationens element som virtuella modeller, som kontinuerligt kan simuleras och analyseras för att bedöma och optimera organisationen.
Vill du kunna testa DTO:er och skapa en modell för alla delar av din organisation? (JA!)
Ta då några minuter av din tid och svara på vår enkät som ett första steg: https://forms.gle/X3Zivz5yaFFYAd4D9
Sökes: två industridoktorander till vår forskarskola DIA
Vi har nu två öppna tjänster som industridoktorander i samverkan med våra samverkansparter Electrolux Professional och Sigma Technology - båda har ett fokus på dataintensiv forskning med lite olika fokus beroende på partner.
För mer information om tjänsterna se www.lnu.se/en/dia
Sökes: två Postdocs med fokus på Internet of Things
Institutionen för datavetenskap och medieteknik i Kalmar bygger en ny labbmiljö för Internet och Things (IoT). Vi behöver stärka upp vår bemanning för ett projekt som fokuserar på att hjälpa små och medelstora företag i Kalmar och Växjö-regionen att initiera och starta nya affärsidéer med IoT-applikationer. Fokus ligger på tillämpad forskning, med praktiska IoT-lösningar, i nära samarbete mellan industri och akademi.
För mer information och ansökan se: https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/work-at-the-university/?rmpage=job&rmjob=5995&rmlang=UK
Sökes: Mentorer till studenter inom data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling, eller att som ung få möjlighet till stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet, är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker just nu dig som vill vara med och stötta studenter på våra data/IT-utbildningar i deras personliga utveckling.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/mentorer-sokes-till-studenter-inom-datait/
Inbjudan: Kompetenssamverkan IT i Kalmar och Växjö
Intresset för att medverka på våra möten med nätverket Kompetenssamverkan IT är stort och vi öppnar nu upp för alla som är intresserade. Vi träffas ca fyra gånger per år, våra möten har olika teman som bestäms av nätverket - vi får mer information om vad som är på gång kopplat till kompetensförsörjning och utbildning och vi diskuterar tillsammans.
- 2/6 Kompetenssamverkan IT Kalmar. Temat för mötet ”Nya utbildning i Interaktionsdesign?" https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/kompetenssamverkan-it---kalmar/
- 3/6 Kompetenssamverkan IT Växjö. Temat den här kommer vara ”Att attrahera studenter till IT-utbildningar vid Linnéuniversitetet tillsammans” https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/kompetenssamverkan-it---vaxjo/
Inbjudan: Samarbeta dig till framgång - studentsamarbeten som gör skillnad 8 juni
Samarbeten för innovation kan se ut på många olika sätt. Ett sätt som allt fler företag får upp ögonen för är samarbeten med studenter och lärosäten. En fantastisk win-win-situation för att nå utveckling och innovation.För att ni ska känna er trygga med att gå in i ett sådant samarbete vill ni kanske först få en inblick i hur tidigare samarbeten genomförts och resultaten därav. Här är ni välkomna att ta del av flera studentprojekt som gjort skillnad. Samtidigt som ni får veta hur ni själva kan gå vidare med en intresseanmälan för framtida studentsamarbete utifrån ert företags utmaningar.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/samarbeta-dig-till-framgang---studentsamarbeten-som-gor-skillnad/
Inbjudan: Presentation av Kompetensbehovsanalys, Region Kronoberg, 10 juni
Region Kronoberg har ett nationellt uppdrag från Näringsdepartementet. Målsättningen med uppdraget är att få en bättre bild av kompetensförsörjningsbehovet på regional nivå. En del av arbetet innebär att Region Kronoberg årligen tar fram en kompetensbehovsanalys, i år har de fokuserat på tre branscher IT, industri och Transport & logistik. Den 10 juni 10-11.30 presenteras resultaten och ni är varmt välkomna att delta.
För mer information och anmälan kontakta Zekija Mujcic, zekija.mujcic@kronoberg.se
Save the date: Digitala veckan v.46 (15-19 november)
Föreningen Digitri arrangerar årligen den Digitala veckan i Linnéregionen och vi från Linnéuniversitetet är självklart med som en partner. Årets tema är Kompetensförsörjning för framtiden. Vill du också engagera dig och se till att veckan fylls med spännande aktiviteter så är du varmt välkommen att delta i planeringen. Vill du vara med och delta så boka redan nu in veckan i kalendern. Ett återkommande event under veckan är Karriärdag Teknik där företag och organisationer får möjlighet att träffa studenter för samarbeten i allt från projekt till examensarbeten.
Mer information om Digitala veckan kontakta: Andreas Freij, andreas.freij@digitri.se eller Catarina Bacher, catarina.bacher@digitri.org
Mer information om Karriärdag Teknik: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/evenemang/karriardag-teknik-2021/
Nyhetsbrev data/IT mars 2021
Sökes: 4 industridoktorander till våra partnerföretag
Vill du bli en av våra nya industridoktorander i vår industriforskarskola DIA? Nu har du chansen, tre av våra partners har nu spännande tjänster öppna för ansökan om du vill bli industridoktorand med fokus på dataintensiva tillämpningar.
HL Design 1 ledig tjänst: https://hldesign.se/l/jobb/industry-phd
Softwerk 1 ledig tjänst: https://softwerk.se/en/careers/industry-phd/5
Virtual Manufacturing 2 lediga tjänster: https://www.virtual.se/jobs/industry-phd/
Mer om industriforskarskolan DIA: www.lnu.se/en/dia
Så kan din organisation dra nytta av tekniken med digitala tvillingar
Vill du kunna skapa en modell av din organisations alla delar och kunna simulera och analysera den, för att bedöma och optimera organisationen? Välkommen att tillsammans med oss undersöka hur ni bäst kan dra nytta av den nya teknik som kallas en digital tvilling av organisationen.
För mer information om anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/sa-kan-din-organisation-dra-nytta-av-tekniken-med-digitala-tvillingar/
IoT Meet-up 17/3: Framtidens smarta städer bygger på samarbeten
Dags att samla IoT-intresserade i Kalmar och Kronoberg vårens IoT Meet-up. Vi vill bjuda in er till en ny träff där ni får en uppdatering om vad som händer och vara med att planera framåt tillsammans med oss. Vi har denna gång även bjudit in en extern talare från Sensative (Mats Pettersson, VD & medgrundare i Sensative AB, som delar med sig av Sensatives framgångar inom IoT där samverkan med andra företag, universitet och kommun har varit deras strategi och framgångsrecept.
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/iot-meet-up-210317/
Seminarier: Vill du lära dig mer om systemtänkande och eller interaktionsdesign?
Våra vänner på Institutionen för informatik på Linnéuniversitetet bjuder in till två seminarier under mars. Den 4 mars med Gerald Midgley "An Introduction to Systems Thinking for Tackling Wicked Problems" För mer information: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/seminarium-midgley-210304/
Den 11/3 med Jonas Lövgren “Notes on craft and interaction design”. För mer information https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/ftk-seminarium-jonas-lowgren-210311/
Digitalt praktikmingel inom data/IT 14/4
Ett av de bästa sätten för företag att lära känna våra studenter är i samband med praktik. Under hösten 2021 erbjuder vi praktik för de studenter som läser programmen Interaktiva medier och webbteknologier (10 veckors praktik), Interaktionsdesigner (20 veckor) samt Systemvetarprogrammet, inriktning affärs- och verksamhetsutveckling (20 veckor). Vi vill därför bjuda in ditt företag till en träff för att du/ni ska få lära dig mer om vad praktiken innebär, samt kanske få möjlighet att träffa just din praktikant. Missa inte denna chans!
För mer information och anmälan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/praktikmingel-data-it
Kompetensutveckling: Vill du vässa din kompetens?
Det finns nu flera kurser för yrkesverksamma öppna att söka med start under april:
- Mätteknik: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/smart-underhall-1--matteknik/
- Flödesanalys - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/produktionssystem-1--flodesanalys/
- Robotsystem - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/robotsystem-1/
- Strategier för digital marknadsföring - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/strategier-for-digital-marknadsforing/
Nyhetsbrev data/IT januari 2021
Morgan Ericsson, ny tillförordnad prefekt för datavetenskap och medieteknik
Nu är det klart att Morgan Ericsson tar över efter Jesper Andersson som prefekt (chef) för institutionen för datavetenskap och medieteknik, en rekryteringsprocess kommer att ske under våren. Vi önskar Morgan lycka till!
För mer information om vem Morgan är: https://lnu.se/en/staff/morgan.ericsson/
Industridoktorand arbetar med smarta städer som effektiva ekosystem
Senadin Alisic är anställd som regionchef på Combitech i Växjö. För att stärka sin kompetens har Combitech nu tagit steget att göra honom till industridoktorand vid företaget, i samarbete med Linnéuniversitetet och med stöd från KK-stiftelsen. Vill du veta mer om hans planer och varför Combitech gör den här satsningen. Det finns fortfarande möjlighet att ansluta industridoktorander till industriforskarskolan.
För mer information, se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2021/industridoktorand-arbetar-med-smarta-stader-som-effektiva-ekosystem/www.lnu.se/en/dia
Dags att inkomma med projektidéer
Under vårterminen kommer våra studenter som läser Webbprogrammerare att genomföra projekt som speciellt riktar sig mot skarpa kundcase. Projektet bedrivs på halvfart och blir kalendermässigt cirka tio veckor. Projektet startar i månadsskiftet mars/april och avslutas i början av juni. Studenterna arbetar i grupper med 3-5 studenter i varje, en del studenter finns på plats i Kalmar medan andra arbetar på distans. Ni kan som företag/organisationer formulera en projektidé som studenterna kan ta sig an, ni hittar formulär ni kan fylla i via länken nedan, vi behöver era idéer senast 1 mars 2021.
För mer information, se: https://coursepress.lnu.se/program/webbprogrammerare/naringsliv/projekt/
Hjälp oss marknadsföra våra civilingenjörsutbildningar i mjukvaruteknik och teknisk matematik
Vi behöver er hjälp för att marknadsföra vår nya civilingenjörsutbildning i mjukvaruteknik. För att underlätta för er har vi samlat lite information som ni gärna får dela som den är eller lägga er egen touch på vid era informationskanaler och sociala medier. Kom ihåg att ni både kan göra det som företag/organisation men också som privatperson. Då sprids informationen bättre!
För tillgång till informationsmaterial, kontakta Laure Fournier på laure.fournier@lnu.se
För mer information om utbildningarna
Mjukvaruteknik: https://lnu.se/program/mjukvaruteknik-civilingenjor/
Teknisk matematik: https://lnu.se/program/teknisk-matematik-civilingenjor/vaxjo-ht/
Samtliga nyhetsbrev data/IT 2020
Nyhetsbrev data/IT december 2020
2020 har minst sagt varit en annorlunda år då livet har fått anpassas efter rådande pandemi. Arbete, undervisning och sociala aktiviteter har fått planeras om och har i hög grad fått ske digitalt. Vi har gång på gång mötts av nya utmaningar och fått lära nytt och anpassa oss. Vi vill tacka er alla för allt ni gjort för att vi gemensamt kunnat arbeta vidare. Vi vill också passa på att önska er alla ett God Jul och ett Gott Nytt År 2021 och vi ser fram emot att kunna träffas och fortsätta arbeta tillsammans.
Jesper Andersson, ny dekan på Fakulteten för teknik
Jesper Andersson som varit prefekt på institutionen för datavetenskap och medieteknik under många år har utsetts till ny dekan för Fakulteten för teknik och kommer att påbörja sin nya tjänst redan vid årsskiftet. I ledningen för fakulteten finns även Åsa Blom från Skog och trä som ny vice dekan. Vi önskar dem båda lycka till!
Utbildningsteknologi som ett nytt huvudområde/ämne
Utbildningsteknologi utgör nu ett nytt huvudområde/ämne på institutionen för datavetenskap och medieteknik och fakulteten har godkänt studieplanen för ett nytt masterprogram i Utbildningsteknologi som startar hösten 2021. Forskargruppen EdTechLNU som står bakom mycket av det hårda arbetet bakom masterprogrammet och nya huvudämnet arbetar vidare med nya spännande samarbeten och projekt.
Läs mer om masterprogrammet: https://lnu.se/program/utbildningsteknologi-masterprogram/vaxjo-distans-deltid-ht/
Läs mer om forskargruppens arbete: https://lnu.se/edtechlnu/
It-nätverksträff - Rörelseanalys för ett friskare liv 14/1
Välkommen att lyssna till korta presentationer av aktuella pågående forskningsprojekt som syftar till att stärka, motivera och monitorera människors fysiska funktion, prestation, aktivitet och balans genom analys av rörelser. Bland annat kommer vi att berätta om hur vårt team av forskare från olika professioner och ämnen har utvecklat 3D- och 2D-datorseende för att bedöma äldre personers funktionella rörlighet och en app for att stärka rörlighet och balans i vardagen. Träffen arrangeras av Kalmar Science Park med forskare från Linnéuniversitetet.
- Sofia Backåberg, forskare och lektor, Institutionen for hälso- och vårdvetenskap
- Welf Löwe, Professor, Institutionen för datavetenskap och medieteknik
- Mirjam Ekstedt, Professor, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap
För mer information och anmälan: https://kalmarsciencepark.se/evenemang/it-natverkstraff-rorelseanalys-for-ett-friskare-liv/
Uppskattad Big Data Konferens
Årets Big Data Konferens blev som mycket annat helt digitalt med 144 deltagare, trots att vi inte kunde träffas på plats som vanligt blev det en hel del interaktion i chat och olika rum. Missade ni konferensen eller vill se om någon av presentationerna så finns det mesta inspelat.
För mer information se: https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2020/big-data-2020/
Software Technology Exchange Workshop, STEW 21-22 januari
Konferensen Software Technology Exchange Workshop, STEW, är sedan 2012 Swedsofts årliga konferens för att skapa utbyte mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor inom mjukvara. Höstens konferens fick pga Covid 19 flyttas fram och kommer att gå av stapel digitalt 21-22 januari. Årets tema är Data for Software Development och Linnéuniversitetet är en av årets medarrangörer. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig, så missa inte chansen!
För mer information och anmälan se: https://www.swedsoft.se/en/stew/
Nyhetsbrev data/IT november 2020
Levererar du IT-tjänster inom Växjö kommun så behöver vi din hjälp!
Vi skulle behöva din hjälp med att besvara några korta frågor, det tar max några minuter av din tid och är otroligt värdefullt för projektet. DIACCESS är ett treårigt digitaliseringsprojekt som utvecklar smarta samhällsfunktioner i Växjö kommun. Projektet genomförs av Växjö kommun i samarbete med Wexnet, Vöfab, Castellum, dizparc, Företagsfabriken i Kronoberg AB, GodaHus samt Linnéuniversitetet
För mer information kontakta:
Fredrik Ahlgren fredrik.ahlgren@lnu.se eller Soniya Billore soniya.billore@lnu.se
Länk till survey:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=6lH7n8JmsUWXMlhQUtccRbhIECOTEHhOmhHYRiPQg8JUNEY4UEJMSlRRSk4xUUFHQVdDMjRFWlZWVC4u
Mer information om DIACESS: https://vaxjo.se/sidor/hallbar-utveckling/diaccess.html
26/11 IoT Meetup med fokus på Säkerhet
Linnéuniversitetet, Kalmar kommun och Kalmar Energi välkomnar er till en IoT-träff för inspiration och dialog, vi har bjudit in Mikael Månsson Lagström från Truesec som kommer fokusera på säkerhetsaspekterna. Vi kommer att ta upp frågor så som
- insyn i dagens mörka cybervärld och hur de kriminella agerar
- erfarenheter från tester av, och hot mot IoT-ekosystem
- erfarenheter från uppkopplade system i verkligheten i kommun och energisektorn.
Läs mer och anmäl dig här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/iot-meet-up-med-fokus-pa-sakerhet/
Behöver din verksamhet en industridoktorand?
Nu finns det ny möjlighet för företag att anställa en industridoktorander inom big data och artificiell intelligens. I mars 2020 satte Linnéuniversitetet igång industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA). Hittills har fyra industridoktorander påbörjat sina doktorandstudier. Nu söker vi ytterligare fem intresserade företag som vill höja sin kompetens och stärka sin konkurrenskraft genom en doktorand inom företaget.
Är det intressat för just ditt företag, läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/ny-mojlighet-for-foretag-att-ha-industridoktorander/
Ny bok förklarar grunderna för självanpassande system
Professor Danny Weyns har nyligen publicerat en nya bok som är en kortfattad och praktisk introduktion till grunderna och de tekniska principerna för självanpassning. Den riktar sig till forskare, studenter, lärare, näringslivsledare och utövare inom områden som direkt eller indirekt omfattar programvaruteknik. Boken heter An Introduction to Self-adaptive Systems: A Contemporary Software Engineering Perspective och publiceras av Wiley. Med hjälp av ett systematiskt och holistiskt tillvägagångssätt ger den läsarna en lättillgänglig uppsättning grundläggande principer, tekniska underlag och tillämpningar för självanpassande system. Boken är den första som mångsidigt behandlar självanpassande system och riktar sig till forskare, studenter, lärare och utövare inom programvaruteknik.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/ny-bok-forklarar-grunderna-for-sjalvanpassande-system/
Medverka i en forskningsstudie om självadaptiva system
Nu söker Danny Weyns och hans kollegor även företag och organisationer arbetar med självadaptiva tekniker och system som kan delta i en forskningsstudie för att förstå er användning och framtida behov. För mer information kontakta: Danny Weyns danny.weyns@lnu.se och Nadeem Abbas nadeem.abbas@lnu.se
Konferens: Big Data 2020 den 3-4 december
Årets båda konferensdagar kommer ske online och innehåller en blandning av inbjudna talare såsom Erik Willén - Skogforsk, Håkan Olsson - SLU, Anders Arpteg - Peltarion och Virginia Dignum - Umeå universitet/WASP-HS med uppdateringar om vad som pågår inom DISA. För att kunna delta måste ni vara registrerad så missa inte att anmäla er!
För mer information om program och anmälan se: https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2020/big-data-2020/
Kurser i flödesanalys och mätteknik framflyttade till januari
De två planerade kurserna inom satsningen Smart Industri är framflyttade till januari.
● Kompetensutveckling: Produktionssystem 1 – Flödesanalys
● Kompetensutveckling: Smart underhåll 1 – mätteknik
Kurserna vänder sig till yrkesverksamma som vill fördjupa sin kompetens, kurserna är anpassade för att kunna kombineras med ordinarie arbete. De kommer kunna ges helt online om corona-restriktionerna fortsätter, annars kommer ni välkomnas till universitetet vid ett par tillfällen. Missa inte möjligheten och anmäl er senast slutet av december.
Läs mer här och anmäl er här:
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/produktionssystem-1--flodesanalys/
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/smart-underhall-1--matteknik/
Nyhetsbrev data/IT oktober 2020
Årets lärare 2020 - Tobias Andersson-Gidlund
Vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet har vi fantastiska lärare och inte minst årets lärare 2020! Grattis Tobias Andersson-Gidlund som blev utsedd årets lärare av Linnékåren.
“Tobbe har under mina tre år vart en redig pärla! Han har tagit ett stort ansvar både som programansvarig, men även som lärare på många utbildningar. När han ska förklara saker och ta in exempel, gör han alltid så mycket bättre än förväntat. Exempelvis vid en programmeringskurs förklarade han samband mellan klasser med hjälp av välutvecklade Star Wars exempel.”
För mer information se: https://linnek.se/arets-larare-utsedda/
Industridoktorander ska skapa digitala tvillingar för Volvo CE
Manoranjan Kumar och Joel Cramsky är båda anställda på Volvo CE i Braås utanför Växjö. För att stärka kompetensen har Volvo CE nu tagit steget att låta dem bli industridoktorander på företaget, i ett samarbete med Linnéuniversitetet och med stöd från KK-stiftelsen. Deras fokus kommer främst att ligga på att utveckla digitala tvillingmodeller för Volvos dumprar och hjullastare. Vill ni också ha en industridoktorand? Vi har fem lediga platser med start senast september 2021.
För mer information om deras planer se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/industridoktorander-ska-skapa-digitala-tvillingar-for-volvo-ce/?
För mer information om att bli en del av forskarskolan: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/ny-mojlighet-for-foretag-att-ha-industridoktorander/
Karriärdag Teknik 17 november
Möt våra studenter som läser teknik och data/IT! Hösten 2020 går Karriärdag Teknik av stapeln den 17 november. Årets karriärdag teknik blir annorlunda, pga det pågående corona-läget. Vi kommer inte ha den traditionella mässan i hus M/N i Växjö, så du som företag behöver inte ordna en fysisk monter. Vi räknar med att ha ett par timmars digital mässa, där du som företag kan komma i kontakt med studenter personligen och möjligheter till informationsträffar med mindre antal studenter på plats.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/karriardag-teknik-2020/
Digitala veckan 16-20 november
Digitala veckan är ett evenemang som arrangeras av den ideella föreningen Digitri i samverkan med flertalet lokala samarbetspartners. Eventen erbjuder möjligheter att nätverka och koppla samman företag med digitaliseringsambitioner med välrenommerade aktörer (konsultbolag, tjänstebolag, utbildningar, kommunalt- och regionalt stöd, etcetera) som därefter tillsammans kan hitta vägar för att förverkliga företagens digitaliseringsmål. Missa inte den här fullspäckade vecka med massor av godbitar.
För mer information se: https://digitalaveckan.se/
Nytt forskningsprojekt: Aladino
Projekt syftar till att skapa en uppsättning metodologier, metoder och verktyg för modellering, utvärdering och utveckling av digitala tvillingar av organisationer. Projektet finansieras av KK-stiftelsen och genomförs av ett konsortium med forskare från Linnéuniversitetet samt industrirepresentanter från Scania och Virtual Manufacturing. För mer information om projektet se: https://lnu.se/en/research/searchresearch/forskningsprojekt/project-aligning-architectures-for-digital-twin-of-the-organization/?
29 oktober - En dag inom teknik för tjejer
Den 29 oktober bjuder Linnéuniversitetet in till en heldag med fokus på teknik. Dagen riktar sig till tjejer och icke-binära i årskurs 9 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet som vill veta mer om alla spännande möjligheter som finns inom teknik.
Institutionen för datavetenskap och medieteknik samarbetar med institutionen för informatik och välkomnar tjejerna till en spännande upplevelse där de får sjunga med Freddy Mercury, lära sig knyta skosnören och mäta deras hjärnvågor!
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/en-dag-inom-teknik-for-tjejer/
Konferens: Big Data 2020 den 3-4 december
Årets båda konferensdagar kommer iår ske online och innehålla en blandning av inbjudna talare såsom Erik Willén - Skogforsk, Håkan Olsson - SLU, Anders Arpteg - Peltarion och Virginia Dignum - Umeå universitet/WASP-HS. Ni kommer även få ta del av presentationer av pågående forskning inom DISA och mycket annat, missa inte!
För mer information om program och anmälan se: https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/current/events/2020/big-data-2020/
Studenter fick mentorer från arbetslivet
När Mentorprogrammet 2020-21 invigdes den sista september, parades drygt 60 studenter ihop med varsin mentor från arbetslivet. Nu kommer paren att följas åt från oktober till maj, för att dela erfarenheter – studenterna får coachning inför yrkeslivet och mentorerna nya perspektiv på sitt arbete och branschen.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/mentorupptakt-200930/
Vi finns nu på sociala medier
Du har väl inte missat att vi numera finns på sociala medier. På Instagram och Facebook har vi ett studentfokus - hur är det att vara student hos oss, tips och information till studenter och potentiella studenter. På LinkedIn vänder vi oss mer till yrkesverksamma, industri och organisationer. Följ oss gärna!
Instagram: @dataitlnu
Facebook: http://www.facebook.com/dataitlnu
LinkedIn: http://www.linkedin.com/groups/13621791/
Nyhetsbrev data/IT september 2020
Vi på institutionen för datavetenskap och medieteknik ser samverkan mellan företag, organisationer och oss på universitetet som något mycket viktigt. Tillsammans kan vi utbyta kunskaper och kompetenser och bli mycket starkare än var och en på sitt håll.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Seminarium: 2/10 fokus IoT
Välkommen till en träff där lärare och studenter berättar om kursen Tillämpad Internet of Things, introduktion, som gavs vid Linnéuniversitetet i somras. Hemlarm. Kattdetektor. Växtövervakare Projekten var många och varierande. Kursen lockade 1 100 sökande från hela Sverige, allt från dem som var nyfikna till dem som tänkt sig en karriär inom IoT. Och kursansvarig? Han satt i Vancouver!
Du kommer att få höra om vilka lärdomar kursen har gett och få se exempel på några av projekten.
För mer information och anmälan
Konferens: Big Data 2020 den 3-4 december
Årets båda konferensdagar kommer iår ske online och innehålla en blandning av inbjudna talare såsom Erik Willén - Skogforsk, Håkan Olsson - SLU, Anders Arpteg - Peltarion och Virginia Dignum - Umeå universitet/WASP-HS. Ni kommer även få ta del av presentationer av pågående forskning inom DISA och mycket annat, missa inte!
För mer information om program och anmälan
Workshop 26/10 Hur värderar och väljer du digitala lärresurser i din undervisning?
Välkommen till en workshop med forskare inom området edtech (digitala lärandeprocesser), kunskapsmiljön Digitala transformationer och lärarnätverken Nätverk för lärare i naturvetenskap och teknik (NOT-nät) och RUC-IT, alla vid Linnéuniversitetet. Workshopen genomförs i samarbete med Swedish Edtest. Vid denna workshop för dig som är lärare presenteras Swedish Edtest, en testbädd för digitala lärresurser – vilka värden den skapar för pedagoger och edtech-bolag, samt med vilken metod testerna genomförs.
För mer information och anmälan
Nytt projekt: 2,25 miljoner kronor från Växjö kommun för att stärka EdTech-forskning
EdTech-forskargruppen ledd av prof Italo Masiello har mottagit 2250 MSEK från Växjö kommun för att starta ett forskningsprojekt med titeln Stärka lärande genom Visual Learning Analytics och Implementation Science. Projektet syftar dels till att tolka och modellera utbildningsdata från ett digitalt läromedel för att skapa ett pedagogiskt beslutsverktyg för lärare och studenter; och dels för att empiriskt testa om verktyget stöder individualiserad undervisning och lärande.
För mer information kontakta Italo Masiello
Kompetensutveckling: Öppna kurser för yrkesverksamma
Vi samarbetar med institutionen för Maskinteknik och de har nu två kurser öppna Kopplat till Smart Industri för yrkesverksamma som börjar i slutet av oktober/början av november. Vi själva erbjuder återigen Tillämpad maskininlärning. Missa inte att anmäla er.
* Produktionssystem 1 – Flödesanalys:
* Smart underhåll 1 - Mätteknik:
* Tillämpad maskininlärning:
Har du ett twitterkonto? Bidra till vår forskning
Vi studerar Twitter och hur likheten beror på användarprofilen, aktiviteten och strukturen i ens sociala nätverk. Denna studie är tvärvetenskaplig mellan datavetenskap och humaniora.
Om du har ett Twitter-konto ber vi dig att gå till länken nedan och delta i den här undersökningen: https://bit.ly/2RXhkY0
Det finns inte några rätt eller fel svar i denna undersökning, vi samlar in data anonymt för grundläggande forskningsändamål för att se om vi kan upptäcka mönster och få svar på frågor.
Nya tjänster på gång
Vi arbetar vidare med utveckling och förstärkning av vår kompletta Kunskapsmiljö Smarter Systems. Med stöd av KK-stiftelsen och våra partners bygger vi nu på kompetensen inom områdena, modelldriven utveckling och kommunikation i inbyggda system genom att lysa ut två nya tjänster. Sista ansökningsdagen 19/10. För att stärka upp vår forskningsmiljö kring EdTech har vi en tjänst ute för en biträdande lektor i Utbildningsteknologi, sista ansökningsdagen 12/10. Vill du veta mer? Se då: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Lediga-jobb/
Ny rapport visar: Nya sätt att möta företagens behov av kompetens inom programmering behövs
Rapporten Den programmeringsbara ekonomin innehåller unik statistik som lyfter fram vikten av mjukvara för svenska företag samt deras behov av mjukvarukompetens. Rapporten innehåller även ett underlag som kan hjälpa lärosätena att utveckla kurser för yrkesverksamma.
Vi finns nu på sociala medier
Du har väl inte missat att vi numera finns på sociala medier. På Instagram och Facebook har vi ett studentfokus - hur är det att vara student hos oss, tips och information till studenter och potentiella studenter. På LinkedIn vänder vi oss mer till yrkesverksamma, industri och organisationer. Följ oss gärna!
Instagram: @dataitlnu https://www.instagram.com/dataitlnu/
Facebook: http://www.facebook.com/dataitlnu
LinkedIn: http://www.linkedin.com/groups/13621791/
Nyhetsbrev data/IT augusti 2020
Vi på institutionen för datavetenskap och medieteknik ser samverkan mellan företag, organisationer och oss på universitetet som något mycket viktigt. Tillsammans kan vi utbyta kunskaper och kompetenser och bli mycket starkare än var och en på sitt håll.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Satsning på kompetensutveckling inom Smarter Systems
I ett nytt projekt ska kurser inom området Smarter Systems göras flexibla, för att kunna erbjudas yrkesverksamma som söker kompetensutveckling. Projektet beviljades nyligen drygt två miljoner kronor av KK-stiftelsen, i en särskild satsning mot företag och branscher som är drabbade av Covid19-krisen.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/satsning-pa-kompetensutveckling-inom-smarter-systems/
Inbjudan: Interaktiv onlineträff om framtidens teknikutbildningar 25/9 kl 10-12
Varmt välkommen till en interaktiv dag med ett innehåll som sträcker sig från samverkan med utbildningar till kompetensutveckling av yrkesverksamma.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/interaktiv-dag-om-framtidens-teknikutbildningar-och-samarbeten-med-kunskapsmiljon-smarter-systems/
Svenska lärosäten i unikt samarbete lanserar kursplattform för yrkesverksamma
I ett Vinnova-finansierat samarbetsprojektet lanserar Högskolan Väst, Linnéuniversitetet, Mälardalens högskola och Örebro universitet nu en webbplats för gemensam marknadsföring av högskolekurser speciellt anpassade för yrkesverksamma inom industrin. Även intresse- och branschorganisationerna Swedsoft och Teknikföretagen deltar i projektet. På webbplatsen www.learning4professionals.se kommer det att finnas information om till exempel kursinnehåll och kursstart samt länkar till respektive lärosäte. Det är även möjligt att söka efter kurser inom specifika ämnesområden och att prenumerera på information om nya kurser.
DevTribe nr 16, tema: Tillämpad artificiell intelligens
Välkommen till DevTribe nummer 16, ett öppet forum på temat tillämpad artificiell intelligens med Fortnox (Johan Hagelbäck), Softwerk AB (Welf Löwe) och Linnéuniversitetet (Morgan Ericsson) som talare.
Ämnen vi kommer att diskutera under kvällen är: Data mining, Maskininlärning, Projekt från grundforskning till App store, Utmaningar vid komplexa problemlösningar med hjälp av maskininlärning, Möjligheter och utmaningar för att utveckla AI- och maskininlärningslösningar.
För mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/devtribe-200902/
Dags att anmäla sig till höstens kurser för yrkesverksamma
Nu är det hög tid att anmäla sig till höstens kurser för yrkesverksamma inom olika områden.
- Strategier för digital marknadsföring - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/strategier-for-digital-marknadsforing/
- Tillämpad maskininlärning - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/tillampad-maskininlarning/
- Digital produktion - ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Mälardalens Högskola och Högskolan Väst - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/digital-produktion/
- Maskininlärning för industri 4.0 - ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Mälardalens Högskola och Högskolan Väst - https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/maskininlarning-for-industri-4.0/
Samarbete sökes: Vill du arbeta förbättra dina API:er?
Francis Palma, en av våra lektorer letar samarbetsparnters. Han menar att det ofta är fokus på att leverera, inte alltid fokus på att leverera något bra, och när man väl börjat är det svårt att ändra API:et (då det finns program som använder det, t.ex.). Hans tes är att språket är viktigt, dvs om man använder ett bra språk i API:et blir det mer eller mindre självdokumenterande och gör det lättare att lära. Vill du samarbeta med Francis och ge honom är tillgång till några av era API:er som kan studeras så att han kan skapa verktyg som gör det automatiskt.
Mer information och kontaktuppgifter till Francis Palma: https://lnu.se/personal/francis.palma/
Mentorer sökes till studenter inom data/IT
Att få bidra till en ung människas personliga utveckling, eller att som ung få möjlighet till stöd från en person med längre erfarenhet inom det valda yrkesområdet, är ovärderligt! På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker just nu dig som vill vara med och stötta studenter på våra data/IT-utbildningar i deras personliga utveckling.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/mentorer-sokes-till-studenter-inom-datait/
EUniWell utsett till ett av framtidens “europauniversitet”
EUniWell förenar de sju europeiska universiteten i Birmingham, Köln, Florens, Leiden och Nantes, med Semmelweis (Budapest) och Linnéuniversitetet som ”Europauniversitetet för välbefinnande”. Genom utbildning och forskning på hög nivå vill EUniWell bidra till att skapa en miljö som stöder individuellt, socialt och miljömässigt välbefinnande i ett globalt sammanhang. EUniWell har identifierat fyra nyckelområden för forskning och utbildning, nära kopplade till FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG) där partneruniversiteten har stark kompetens och som på grund av Covid-19 pandemin, är mer angelägna än någonsin.
- Välbefinnande och hälsa
- Individuellt och socialt välbefinnande
- Miljö, urbanitet och välbefinnande
- Lärarutbildning
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/euniwell2020/
Studenter arrangerade sommarläger för barn med fokus på programmering
För andra året i rad deltog IT-gården som ett av alternativen under fritidsgårdarna i Växjös lägervecka och intresset var stort. Under veckan har 22 barn i åldrarna 11-14 år fått testa olika tekniker för att lära sig mer om programmering. Totalt anordnades fyra workshopar (Engino, web, Microbit, 3D-utskrift & modellering), utöver en rad mer analoga aktiviteter som lockade till många skratt.
För mer information se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/studenter-arrangerade-sommarlager-for-barn-med-fokus-pa-programmering/
Nyhetsbrev data/IT juni 2020
Vi på institutionen för datavetenskap och medieteknik ser samverkan mellan företag, organisationer och oss på universitetet som något mycket viktigt. Tillsammans kan vi utbyta kunskaper och kompetenser och bli mycket starkare än var och en på sitt håll.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Våren 2020 har satt oss alla på prov genom Corona-pandemin med nya utmaningar att anpassa oss efter och digitalisering har blivit ett naturligt inslag i allas vår vardag och frågorna vi dagligen arbetar med är än mer aktualiserats. Nu har våren övergått i sommar och vi gör oss redo för att ta några veckors välbehövlig semester men innan dess vill vi tacka er för ert engagemang och goda samarbeten. Glad sommar och vi ser fram emot en spännande höst tillsammans.”
Visma Spcs vinnare av Stora IT-kompetenspriset 2020
När Stora IT-kompetenspriset under måndagen den 15 juni delades ut vid ett digitalt möte stod Visma Spcs som vinnare. Avgörande blev företagets långsiktiga arbete med unga. Det var oerhört jämnt mellan de tio nominerade företagen och juryn hade en stor utmaning i att skilja dem åt. En av de frågor som skiljde ut Visma Spcs var deras långsiktiga arbete med unga, både på fritiden och i ordinarie utbildning från grundskola till universitet.
För mer information, se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/visma-spcs-vinnare-av-stora-it-kompetenspriset-2020/
Save the date: 25 september för en interaktiv dag kopplat till Smarter Systems.
Den 15 juni presenterades den tioåriga satsningen Smarter Systems. Syftet med Smarter Systems är att i ett nära samarbete med samhällsaktörer och med stöd av KK-stiftelsen, öka den kunskap som krävs för att mjukvara ska kunna anpassas på bästa möjliga vis och möta ständigt pågående förändringar.
Den 25 september vill vi bjuda in er till en interaktiv dialog där vi går vidare med att identifiera möjliga samverkansmöjligheter kopplat till Smarter Systems.
För mer information om Smarter Systems, se inspelningen från presentationen:
https://youtu.be/jk_3R4w1T4g
Vill du bli en del av vår industriforskarskola DIA?
Utbrottet av coronaviruset leder till störningar och avbrott i traditionella affärsmodeller och processer. Kriser kan dock även leda till innovation och ett introducerande av nya, mer flexibla och anpassningsbara arbetssätt. Att tänka långsiktigt och investera i forskning och utveckling kan hjälpa företag och organisationer att förbereda sig för framtida utmaningar. I samarbete med industrin och med stöd från KK-stiftelsen kommer Linnéuniversitetet att genomföra en forskarskola i datavetenskap med fokus på dataintensiva tillämpningar.
Som företag kan ni bli en del av forskarskolan med en industridoktorand, som privatperson har du möjlighet att söka en av våra industridoktorandtjänster som nu är öppen hos Sigma Technology i Växjö.
För mer information, se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/vaxande-behov-av-forskning-och-innovation-i-en-varld-efter-covid-19/
https://lnu.se/en/dia
Kompetensutveckling inom Smarter Systems för yrkesverksamma
Smarter Systems kommer, med stöd av KK-stiftelsen, skapa ett kursutbud för yrkesverksamma som vill lära sig mer om hur man bygger smartare systems. Vi kommer att börja med att anpassa kurser från civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik och forskarskolan DIA som behandlar t.ex. datautvinning, djup maskininlärning, visualisering, simulering, och så vidare. Vi kommer att lägga stor fokus på att kurserna skall vara möjliga att läsa på distans och i sitt eget tempo, det vill säga, kursernas genomförande kommer mer att likna plattformar som Coursera och edX, än hur man läser kurser hos oss idag. Innehållet kommer dock i princip att vara det samma som våra befintliga program, och den som vill kommer att kunna få högskolepoäng och tillgodoräkna kurserna i en examen.
Vi kommer att lansera de tre första kurserna till hösten, och sedan släppa ytterligare sex kurser under 2021. Den som vill veta mer är välkommen att prata med oss på den 25 september.
Kurserna kommer att publiceras här när de är sökbara:
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/smart-industri-digitalisering-it/
Kapitel om artificiell intelligens och cybersäkerhet kommer att inkluderas i kommande Springer-bok
Vi är glada att våra studenter fortsätter att samarbeta med oss även efter sin examen. Vi vill gratulera Mauro José Pappaterra - som Francesco Flammini handlett hos oss och som nu studerar vid Uppsala universitet - då kapitlet "Bayesian Networks for online hot discovery" (medförfattare av Mauro Caporuscio och Francesco Flammini) har har blivit accepterad för att inkluderas i den kommande boken "Machine Intelligence and Big Data Analytics For Cybersecurity Applications" som kommer att publiceras av Springer Nature i bokserien "STUDIES IN COMPUTATIONAL INTELLIGENCE". Ni brukar ofta få höra om hur våra studenter samarbetar med externa parter men det finns även många studenter som arbetar tillsammans med våra forskare, och det här är ett konkret exempel av många.
Kapitlet utvidgar forskningen som inleddes med:
https://ieeexplore.ieee.org/document/8913864
Nyhetsbrev data/IT maj 2020
Stora IT-kompetenspriset och Smarter systems
Välkommen på en spännande träff online, måndag 15 juni kl 13.00-14.00, där vi utser vinnare av Stora IT-kompetenspriset 2020 och presenterar den tioåriga satsningen Smarter Systems. Syftet med den senare är att i ett nära samarbete med samhällsaktörer, och med stöd av KK-stiftelsen, öka kunskapen om hur man utvecklar mjukvara som automatiskt anpassas för att svara upp mot ständigt pågående förändringar.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/konferenser/smarter-systems-kickoff-15-juni-2020/
Vill du också bli mentor?
I vårt mentorprogram matchas studenter och yrkesverksamma. Den 21 april hade vi en digital avslutningsträff där vi fick höra många vittnesmål om personlig utveckling, både hos adepter och mentorer. Kanske är du en av våra mentorer under nästa läsår?
Fundera och läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/final-for-mentorer-och-adepter-i-digital-avslutning/
Sökes: Studentprojekt inom visualisering och dataanalys
Från hösten kommer vi inom datavetenskap att erbjuda våra masterstudenter en projektkurs inom visualisering och dataanalys. Vi vill gärna att studenterna arbetar med "riktiga" projekt tillsammans med företag. Kursen går på halvfart under höstterminen, start i slutet av augusti och avslutning i mitten av januari. Har ditt företag ett intressant problem? Vi har grupper om 2-3 studenter som vill försöka hjälpa dej med datadrivna lösningar. Sista dag för att anmäla en projektidé är den 30 juni.
Läs mer och fyll i formuläret så bra du kan:
Projekt inom visualisering och dataanalys
Så kan man förstå maskininlärning
Forskare i datavetenskap från grupperna VAESS och ISOVIS har gjort en metaanalys om visuell tolkning av modeller för maskininlärning. Deras resultat, publicerat i Sage Journals, bekräftar att tolkingen av maskininlärning med hjälp av visualisering är en ökande trend och identifierar nya forskningsmöjligheter.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/visualisering-viktig-for-att-forsta-maskininlarning/
Sökes: Ny doktorand
Vi söker nu en doktorand i data- och informationsvetenskap med inriktning mot datalogiskt tänkande. Omfattning: 100 procent.
Läs mer om tjänsten här:
https://lnu.se/en/meet-linnaeus-university/work-at-the-university/
Nytt masterprogram i Digital humaniora
Samarbetet mellan fakulteterna för teknik och humaniora har resulterat i ett nytt unikt masterprogram. Syftet är att utveckla omfattande teoretisk och praktisk kunskap om digital humaniora. Teoretiska aspekter och kritiska perspektiv på möjligheter och utmaningar med såväl den digitala transformationen av humaniora som samhället i stort ingår. Studenterna får också praktiska färdigheter i digitala metoder för att hantera problem inom kulturarvssektorn och humanistisk forskning.
Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/nytt-program-ska-bygga-broar-mellan-humaniora-och-it/
Upptäck en vacker matematikvärld
Sedan 2016 samlar Mattefredag barn och vuxna för att utmana varandra, lösa kluriga uppgifter och lära mer om artificiell intelligens (AI). På grund av coronapandemin blir Mattefredag virtuellt. Välkommen att upptäcka en vacker matematikvärld på egen hand, tillsammans med familjen eller varför inte samla medarbetarna till en matteutmaning?
Läs mer här: Mattefredag
Godkänt för kurs om cybersäkerhet
Förslaget om utveckling av kursen "Cybersäkerhet, industriellt dataskydd och dataintegration" har godkänts för finansiering inom initiativet Civilingenjör4.0. Kursen ska ges av Mälardalens universitet i samarbete med Linnéuniversitetet och forskargruppen CPS, RISE och branschrepresentanter från Combitech, Bombardier Transportation och Westermo.
Läs mer här: CPS blogg och Civilingenjör4.0
Presentera din uppsats
Vid Linnaeus Student Conference on Information Technology (LSCIT) kan studenter presentera uppsatser med fokus på IT - användning, design, säkerhet och applikationer, både industriella och sociala. Vi välkomnar alla nuvarande och tidigare studenter från företagsekonomi, sociologi, medieteknik, informatik, byggteknik, datavetenskap m fl.
Läs mer här: 2nd Linnaeus Student Conferens on Information Technology
Nyhetsbrev data/IT april 2020
Med anledning av corona
Allt har ställts på ända de senaste veckorna på grund av den rådande corona-situation i världen. Hos oss betyder det att all undervisning sedan ett par veckor tillbaka sker på distans, likaså möten och annat. Vi fortsätter dock att arbeta på som vanligt men delvis i nya kanaler, vi har ju lång erfarenhet av utbildning på distans. The show must go on…
De nominerade till Stora IT-kompetenspriset 2020
Tio företag eller organisationer är nu nominerade till Stora IT-kompetenspriset, som delas ut till ett företag eller en organisation som utmärkt sig inom utbildning och kompetensutveckling på ett speciellt positivt sätt. Bakom priset står institutionen för datavetenskap och medieteknik vid Linnéuniversitetet.
De tio nominerade har utmärkt sig för sitt stora engagemang i samverkan med utbildningar och studenter i Kalmar och Kronobergs län. De nominerade är:
- Combitech
- Fortnox
- Kalmar Cargotec
- Kalmar Energi
- Omnifinity/Videum VR
- Sigma Technology
- Softhouse
- SVT Design
- Tieto Evry
- Visma SPCS
Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2020/nomineringarna-klara-till-stora-it-kompetenspriset-2020
Digitala transformationer utsedda till Kunskapsmiljö Linné
Fyra nya kunskapsmiljöer är utsedda till Kunskapsmiljö Linné, dessa är Vatten, projektledare Jarone Pinhassi, Digitala transformationer, projektledare Marcelo Milrad, Grön hållbar utveckling, projektledare Johan Bergh och Hållbar hälsa, projektledare Cornelia Witthöft.
– Vi ser att det här fyra miljöerna har tagit betydande steg i utvecklingen mot att lägga en grund för att kunna utvecklas som en framgångsrik kunskapsmiljö. Dessa nya kunskapsmiljöer samlar utbildning, forskning och samverkan inom stora centrala samhällsutmaningar där vi nu fortsätter vårt arbete med att sätta kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling, säger rektor Peter Aronsson.
För mer information om kunskapsmiljöerna, se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/kunskapsmiljoer
21 april Disputation i data- och informationsvetenskap: Alisa Lincke
Titel: A computational approach for modeling context across different application domains
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/disputation-alisa-lincke-200421
23/4 Kick-off för industriforskarskolan DIA
Välkommen till en kick-off för där du får veta mer om upplägg, branschprojekt, tillgängliga kurser och mycket mer.
Nu startar Data Intensive Applications (DIA), en ny forskarskola för industridoktorander, vid Linnéuniversitetet. DIA fokuserar på tillämpad forskning inriktad mot de utmaningar inom områdena big data och artificiell intelligens som våra samarbetspartner i industrin möter. Industriforskarskolan finansieras av KK-stiftelsen, Linnéuniversitetet och de deltagande företagen.
Se inbjudan och registrering här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/kick-off-for-industriforskarskolan-data-intensive-applications
15 juni Kick-off Smarter Systems
Välkommen på kickoff för den tioåriga satsningen Smarter Systems. Syftet med Smarter Systems är att, i nära samarbete med samhällsaktörer och med stöd av KK-stiftelsen, öka den kunskap som krävs för att mjukvara ska kunna anpassas på bästa möjliga vis och möta ständigt pågående förändringar.
Under den här dagen varvar vi föreläsningar i helgrupp med tematiserade workshops om exempelvis visualisering och säkerhet. Tanken är att kartlägga kunskapsbehoven inom området och tillsammans staka ut vilka fokusområden vi ska arbeta med inom mjukvaruutveckling, på kort och lång sikt. Under dagen kommer vi även att dela ut Stora IT-kompetenspriset.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/konferenser/smarter-systems-kickoff-15-juni-2020
Nya kurser för yrkesverksamma inom smart industri
Institutionen för maskinteknik håller just nu på att ta fram kursplaner för fyra kurser inom Smart industri som planeras ges under hösten. Kurserna kommer att ges inom följande områden:
- Sensorer, signalbehandling och mätteknik
- Robotteknik, automatisering
- Maskinsäkerhet
- Nytt maskindirektiv på gång, nya standarder inom robotsäkerhet, smarta sensorer, riskanalys etc
- Produktionsledning
Efter påsk kommer vi att ha utkast till kursplaner för de fyra kurserna, dessa vill vi sedan förankra och få feedback på från intresserade företag så vi bemöter de behov och intressen som finns i industrin. Vill du hjälpa oss och ge feedback på kursinnehållet? Kontakta då: diana.unander@lnu.se
För mer information om kompetensutvecklingsprojektet Smart industri, se: https://lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-smart-industri
Nyhetsbrev data/IT mars 2020
Vi arbetar vidare med uppstarten av Smarter Systems som är en komplett kunskapsmiljö med utbildning och forskning och vår nya industriforskarskola DIA (Data Intensive Applications). Vi har fortfarande några lediga platser för industridoktorander om ni är intresserade. Rekryteringen av studenter inför hösten är inne i en intensiv period med ett stort fokus på vår nya civilingenjörsutbildning i mjukvaruteknik. Utöver det har vi flera kurser som startar för er yrkesverksamma och aktiviteter av olika slag som kan vara av intresse för er. Är det något särskilt som just du vill veta mer om så tipsa oss gärna på datait@lnu.se
Dags att söka sommarens kurser, deadline 16 mars
Vill du passa på att kompetensutveckla dig i sommar? I år erbjuder vi fyra sommarkurser som vi tror kan vara av intresse för dig som yrkesverksam, de erbjuds på distans så går att kombinera med både arbete och semester.
- Applied IoT (3 hp)
- Inledande programmering med Java (7,5 hp)
- Knowledge sharing in global information systems teams (7,5 hp)
- Web management (7,5 hp)
För mer information om kurserna, se:
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/digitalisering-it
Vårens kurser som är enkla att kombinera med arbete
En av våra absolut mest eftertraktade kurser för yrkesverksamma är Tillämpad maskininlärning så den kommer vi ge igen med start 2 april, där vi lär oss vilka algoritmer och metoder som kan tillämpas på olika typer av data. I kursen Strategier för digital marknadsföring ges du möjlighet att fördjupa dig i strategier och olika typer av teknologier för digital marknadsföring. Vi fokuserar på strategi, planering och tekniker för digital marknadsföring och integrationen mellan de olika perspektiven, kursen startar 11 mars. Håll även utkik efter vår helt nya kurs i Tillämpad visuell analys som vi också hoppas kunna dra igång under våren.
För mer information och anmälan, se:
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/digitalisering-it
Inspirationskväll för IT-nyfikna tjejer 31 mars
Den 31:a mars bjuder Linnéuniversitetet in till en inspirationskväll på Videum Science Park med fokus på IT för tjejer på högstadiet och gymnasiet. Tjejerna kommer få information om våra IT-utbildningar, träffa inspirerande kvinnor i IT-branschen och prova på VR-studion!
- Vill du som yrkesverksam kvinna vara med och inspirera, kontakta Laure Fournier på laure.fournier@lnu.se
- Anmäl dig här: https://lnu.se/inspirationskvall-IT
Läs mer om våra utbildningar inom data/IT:
https://lnu.se/utbildning/vara-utbildningar/datait
Praktikmingel på Videum Science Park 24 april
Ett av de bästa sättet för er att lära känna våra studenter är i samband med praktik, vi erbjuder i vår en sommarpraktik och till hösten praktik för studenterna som läser interaktiva medier och webbteknologier, interaktionsdesign (i Kalmar) samt systemvetenskap. Vi vill bjuda in er till en träff för att lära er mer om vad praktiken innebär, få ta del av goda exempel från förra året samt möjlighet att kanske träffa just din praktikant. Missa inte!
För mer information och anmälan, se:
https://forms.gle/uiF19aZDpbEEtMdW6
Open Science Hack med fokus på IoT, i Kalmar 28-29 april
Under hösten 2019 anordnades en rad aktiviteter i Kalmar på temat IoT i samverkan mellan Linnéuniversitetet, Kalmar Energi och Kalmar kommun. Vi ser ett ökat intresset hos en bredare grupp och det här vill vi ta vara på och spinna vidare på.
Vi kommer att inleda dagen den 28/4 kl 9.00 med registrering och ett match-making event då vi hoppas kunna bygga lag där yrkesverksamma, studenter och elever möts. För er från industrin är det en perfekt möjlighet att möta morgondagens medarbetare. Lagen kommer sedan att ges möjlighet att få lite inspiration för att komma igång och har därefter lite mindre än 24 timmar på sig att komma på och utveckla en idé.
För mer information och anmälan, se:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/open-science-hack-200428/
Save the date: Smarter Systems Kickoff 15/6 2020
Smarter Systems är en komplett miljö som i nära samverkan med samhällets aktörer skall öka kunskapen runt mjukvara som ständigt anpassas och vidareutvecklas för att möta förändringar. Detta är en 10-årig satsning för att etablera en internationell miljö med stark utbildning och forskning inom området. Arbetet är ett samarbetsprojekt med KK stiftelsen.
Under förmiddagen kommer vi berätta mer som den kompletta miljön och bjuda på föreläsningar om smarter systems. Under eftermiddagen anordnas ett flertal workshops med fokus på specifika områden, t.ex. visualisering och säkerhet. Syftet med dessa är att kartlägga kunskapsbehov och vad vi kan arbeta tillsammans med på kort och lång sikt i den kompletta miljön. Håll utkik efter mer information!
Save the date: Karriärdag Teknik 17 nov
Möt våra studenter som läser teknik och data/IT! Hösten 2020 går Karriärdag Teknik och det som vi tidigare kallat Stora IT-kompetensdagen av stapeln den 17 november. Under dagen kommer ni kunna ha monter, deltaga i seminarier, lunchföreläsningar och CV-granskning.
Vissa studenter har redan kommit igång med att skaffa examensarbeten vid denna tid, medan andra precis börjat processen. Hör gärna av dig med idéer/frågor från din organisation redan nu! Mer information kommer längre fram när anmälan öppnar, senast i början på höstterminen.
Håll utkik på: https://lnu.se/KarriardagTeknik2020
Nyhetsbrev data/IT februari 2020
Ett nytt år tar sin början och med det händer mycket nytt hos oss, vi kommer att starta upp Smarter Systems som är en komplett kunskapsmiljö med utbildning och forskning. Smarter Systems är ett område som studerar hur man skall utveckla system som självständigt kan anpassa sig till förändringar i systemets omgivning och användares krav. Här kommer närheten till er externa partners att konkretiseras och tydliggöras dels genom våra nyckelpartnerskap men också via mer gemensamma aktiviteter där vi tillsammans kan skapa utveckling och forskning för att bygga nya kunskaper och kompetenser både hos er och hos oss. Vi kommer under våren också att starta upp vår nya industriforskarskola DIA (Data Intensive Applications), vi har fortfarande några lediga platser om ni är intresserade.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se.
Dags att inkomma med projektidéer
Under vårterminen kommer våra studenter som läser Webbprogrammerare att genomföra projekt som speciellt riktar sig mot skarpa kundcase. Projektet bedrivs på halvfart och blir kalendermässigt cirka tio veckor. Projektet startar i månadsskiftet mars/april och avslutas i början av juni. Studenterna arbetar i grupper med 3-5 studenter i varje, en del studenter finns på plats i Kalmar medan andra arbetar på distans. Ni kan som företag/organisationer formulera en projektidé som studenterna kan ta sig an, ni hittar formulär ni kan fylla i via länken nedan, vi behöver era idéer senast 1 mars 2020.
För mer information, se:
https://coursepress.lnu.se/program/webbprogrammerare/naringsliv/projekt
Hjälp oss marknadsföra den nya civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik
Vi behöver er hjälp för att marknadsföra vår nya civilingenjörsutbildning i mjukvaruteknik. För att underlätta för er har vi samlat lite information som ni gärna får dela som den är eller lägga er egen touch på vid era informationskanaler och sociala medier. Kom ihåg att ni både kan göra det som företag/organisation men också som privatperson. Då sprids informationen bättre!
För tillgång till informationsmaterial, kontakta Laure Fournier på laure.fournier@lnu.se.
Vill du ta emot en sommarpraktikant?
Under sommaren erbjuder institutionen för datavetenskap och medieteknik en sommarpraktik. Kursen sträcker sig över 10 veckors halvtid. Intresset från studenterna är stort så vi letar efter flera företag som vill ta emot praktikanter. Som företag måste ni tillhandahålla en handledare som stöttar studenten och stöttar med den/de konkreta uppgifterna som studenterna skall arbeta med under praktiken.
För mer information och kontaktinformation, se:
lnu.se/en/meet-linnaeus-university/Organisation/faculty-of-technology/meet-the-faculty-of-technology/computer-science/1dv011/
Linnéuniversitetet är medarrangör till STEW
STEW vill göra forskning och projektresultat synliga och stimulera till nytt samarbete inom mjukvaruteknik. Konferensen arrangeras för att underlätta kunskapsutbyte och spridning av resultat från olika typer av samarbete. STEW är ett forum för forskare och branschrepresentanter att träffas och lära sig om aktuell, branschrelevant forskning och dela erfarenheter inom mjukvaruutveckling. Alla är välkomna att skicka in presentationer med olika perspektiv från olika områden på årets tema Data for software development.
Sju av Europas toppuniversitet går samman för ökat välbefinnande
Rektorer och presidenter från sju av Europas ledande universitet har mötts i Köln, Tyskland, för att lansera en gemensam vision för öka de europeiska invånarnas livskvalitet genom att skapa ett Europauniversitet för välbefinnande och välmående. Genom att samverka inom högkvalitativ utbildning och forskning vill denna universitetsallians bidra till att skapa en miljö för Europas invånare och dess globala grannar som skapar möjligheter till god utbildning, socialt ansvarstagande, hälsa, inkludering och mångfald – alla viktiga faktorer för att skapa välbefinnande. Från Linnéuniversitetet är institutionen för datavetenskap och medieteknik en av dem områdena som kommer att delta i satsningen. Håll utkik efter mer information!
Fler än 100 kandidatuppsatser igång
Just nu har våra studenter gått in i den intensiva uppsatsperioden och inom datavetenskap och medieteknik är fler än 100 kandidatuppsatser igång. De flesta är studenter som är i slutet av sin utbildning, men det finns även studenter som tidigare inte avslutat sin utbildning som kommit tillbaka för att skriva sin kandidat, så det är aldrig försent om du inte har avslutat din utbildning. Uppsatserna görs i samverkan med forskare, företag/organisationer eller individuellt baserat på studentens intressen. Ni är välkomna att komma på presentationerna framåt sommaren - inbjudan kommer så håll utkik.
Vill du också läsa klart din utbildning? https://lnu.se/program/pabyggnadsutbildning-inom-datavetenskap-kandidatexamen/distans-ht/
Samtliga nyhetsbrev data/IT 2019
Nyhetsbrev data/IT dec 2019
2019 har varit ett spännande år för oss inom datavetenskap och medieteknik på Linnéuniversitetet, vi har fått rätten att ge civilingenjörsutbildning, nytt arbetssätt för nyckelpartnerskap, nya medarbetare och projekt. Tidigare i veckan fick vi en efterlängtad julklapp, se mer nedan. Vi vill med det här nyhetsbrevet passa på att önska er God Jul och Gott Nytt År och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete under 2020.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Över 20 miljoner kronor från KK-stiftelsen till ny företagsforskarskola på Linnéuniversitetet
KK-stiftelsen beviljar 21,6 miljoner kronor till miljön Smarter Systems framför allt till företagsforskarskolan DIA – Dataintensiva tillämpningar – på Linnéuniversitetet. Tillsammans med universitetets och företagens insatser omfattar satsningen 67 miljoner kronor. Medverkande företag är Combitech, Scania CV, Sigma Technology Solutions AB, Sydved, Södra och Volvo Construction Equipment och Yaskawa.Det finns fortfarande möjlighet att ansluta sig.
Hjälp oss rekrytera studenter till civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik
Det nya civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik vid Linnéuniversitetet startar höstterminen 2020. Därför bjuder vi in företag och dig som arbetar inom IT och har en teknisk bakgrund till en träff, där vi kommer att diskutera hur vi med er hjälp kan möta och inspirera elever på gymnasiet att läsa till civilingenjör.
Vi kommer att träffas tisdag 14 januari 2020 kl 8.30 på Linnéuniversitetet för konkreta idéer om hur vi ska arbeta vidare.
Är du intresserad? läs mer här:
lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2020/hjalp-oss-rekrytera-studenter-till-civilingenjorsutbildningen-i-mjukvaruteknik/
Nytt EU-projekt: Roadmaps for AI Integration in the Rail Sector (RAILS)
Det övergripande syftet med forskningsprojektet RAILS är att undersöka potentialen för artificiell intelligens (AI) inom järnvägssektorn och bidra till att definiera riktlinjer för framtida forskning om nästa generations signalsystem, driftsintelligens och nätverkshantering.
Läs mer om projektet här:
lnu.se/forskning/sok-forskning/forskningsprojekt/projekt-roadmaps-for-ai-integration-in-the-rail-sector-rails/
Mehdis forskning ska göra smarta datasystem mer motståndskraftiga
Mehdi Saman Azari är ny doktorand vid institutionen för datavetenskap och medieteknik. Han kommer att forska om cyber-fysikaliska system med förmåga att återhämta sig utifrån extern påverkan inom ramen för forskargruppen Cyber-Physical Systems. Han har specifika kompetenser inom områdena kontrollteori och inbyggda system, och har skrivit en uppsats om att utforma aktiva, feltoleranta styrsystem.
Ny forskarskola stärker lärarutbildningarna
Linnéuniversitetet har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tilldelats 40 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Pengarna ska gå till att utveckla en ny forskarskola för att stärka lärares förmåga att använda digitala teknologier i undervisningen.
– Det är både hedrande och utvecklande, säger Marcelo Milrad, professor i medieteknik vid Linnéuniversitetet.
Läs mer här:
lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/ny-forskarskola-starker-lararutbildningarna/
Nyhetsbrev data/IT nov 2019
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se.
Möt några av landets experter inom AI i kursen Introduktion till artificiell intelligens!
I ett unikt samarbete mellan Linnéuniversitetet och Örebro universitet har du möjlighet att delta i en gedigen introduktion till AI. Utbildningen inkluderar tre halvdagsträffar i Kalmar/Växjö (16 december, 17 februari, 13 mars) och med hemuppgifter som knyter an till din egen vardag.
Läs mer om kursens innehåll, form samt förkunskapskrav på
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/digitalisering-it/introduktion-till-artificiell-intelligens
Missa inte årets Big Data-konferens 5-6 december
Årets båda konferensdagar kommer att innehålla en blandning av inbjudna talare från såväl Linnéuniversitetet och andra lärosäten som från industrin och näringslivet, liksom presentationer av pågående forskning inom DISA och posterutställningar. På kvällen den 5 december samlas vi för en gemensam middag. Programmet är nu klart och det är hög tid att anmäla sig.
Mer och fortlöpande information om denna konferens finns att läsa här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/big-data-2019
Dags att formulera vårens exjobb
Majoriteten av våra studenter skriver sina exjobb under vårterminen, så det är nu hög tid att formulera era exjobb för att få till stånd en så god samverkan som möjligt mellan er, våra studenter och handledare på universitetet. Om ni har en färdigformulerad idé som är godkänd av ansvariga lärare är chanserna större att ni hittar en student att samarbeta med. Här hittar ni ett formulär som ni kan använda (skriv på engelska om möjligt), skicka sedan det ifyllda formuläret till datait@lnu.se så återkommer vi till er.
Seminarium: Informationsvisualisering 29/11
Föreläsare
Andreas Kerren, professor i datavetenskap och ledare för forskargrupperna Information and Software Visualization (ISOVIS) och Visual Analytics for Engineering Smarter Systems (VAESS), Linnéuniversitetet
Abstract
This talk will firstly introduce the main concepts of interactive data visualization with a special focus on information visualization and visual analytics. Here, I will also highlight the most important challenges, pros and cons of these technologies from several perspectives, for instance, how important (and often difficult) the close collaboration with domain experts is.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/information-visualization-and-visual-analytics-191129
Ny doktorsavhandling ska förbättra minneshanteringen av data
Att frigöra minne i datorer och på servrar från data som inte längre används är omständligt. I en ny avhandling i datavetenskap vid Linnéuniversitetet presenterar Erik Österlund ett automatiskt system för minneshantering som ska minska det manuella arbetet. – Jag har byggt ett icke-blockerande automatiskt minneshanteringssystem för icke-blockerande datastrukturer, så man slipper göra det manuellt, berättar Erik. Systemet kan även upptäcka den bästa datastrukturen automatiskt.
Studenter i medieteknik testade virtuell verklighet på Videum
Det tar en halv minut, sedan har du lämnat verkligheten bakom dig. I den riktiga världen har du VR-glasögon på dig och kontroller i händerna och vandrar runt på små metallrullar som bildar ett golv av tårtbitar, drygt tre meter i diameter. I den virtuella världen går du omkring i ett hus med rum, trappor, möbler och regnstrimmiga fönster. Det enda som påminner dig om verkligheten är rullarna, som känns lite genom dina tunna skosulor, och rösterna från åskådarna som har roligt åt dina stundtals spattiga rörelser.
IT-Gårdens sommarläger lockade unga dataintresserade
Tidigare i år startade studenter från programmen Nätverkssäkerhet och Programvaruteknik den ideella föreningen IT-Gården - en plats för alla med ett intresse för IT och datorer att ha roligt, utvecklas och lära av varandra.
Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/it-gardens-sommarlager
Dags att nominera till Stora IT-kompetenspriset 2020
Stora IT-kompetenspriset delas ut till ett företag eller en organisation som utmärkt sig inom utbildning och kompetensutveckling på ett speciellt positivt sätt. Bakom priset står institutionen för datavetenskap och medieteknik vid Linnéuniversitetet.
Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/dags-att-nominera-till-stora-it-kompetenspriset-2020
Nyhetsbrev data/IT sept 2019
- Hösten är här och skolan har fyllts på med såväl nya som gamla studenter. Många behöver stöd & hjälp för att ta sig dit de vill. Vill du vara en del av deras resa? Då ska du läsa om mentorsprogrammet.
- Maria är doktoranden som har utvecklat en metod för att mäta kvalitet i beslut som bygger på komplexa datamängder.
- Behöver vi uppkopplade bikupor? Det är en av frågorna som du kanske får svar på om du tittar på filmen från temadagen "internet of things"
- Sedan avslutar vi året stort då konferensen BIG DATA 2019 går av stapeln.
- Vi vill passa på och tacka för att ni följer med oss på resan och engagerar er.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Mentorer sökes till studenter inom IT
På Linnéuniversitetet erbjuds mentorskapsprogram för studenter. Vi söker just nu dig som vill vara med och stötta studenter på våra data/IT-utbildningar i deras personliga utveckling. Mentorskap handlar om att bygga en relation mellan en mentor och en adept. En mentor är någon med erfarenhet och kunskap inom ett särskilt område och som genom sitt intresse för andra människor kan fungera som förebild och samtalspartner. Vi söker särskilt dig som arbetar med data/IT i vardagen.
Låter det intressant? Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/mentorer-sokes-till-studenter-inom-datait
Marias metod för kvalitetsmätning gick hem hos Vinnova
Doktoranden Maria Ulan har utvecklat en metod för att mäta kvalitet i beslut som bygger på komplexa datamängder. Under en doktorandkurs pitchade hon sin metod inför en expertpanel på Vinnova. Panelen gav tummen upp, och ville dessutom testa verktyget i sin egen verksamhet. Marias samarbete med Vinnova har också resulterat i en forskningsrapport.
Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/marias-metod-for-kvalitetsmatning-gick-hem-hos-vinnova
Stort intresse för temadag om Internet of Things
Behovsstyrd sophämtning. Kontroll på energiförbrukning. Uppkopplade bikupor. Internet of Things, sakernas internet, har många tillämpningar. På IoT tech day visades praktiska exempel på hur uppkopplade sensorer och apparater kan skapa smarta lösningar och ge nya affärsmöjligheter.
Ett 80-tal personer hade anmält sig till en temadag den 29 augusti om Internet of Things, IoT, på Linnéuniversitetet i Kalmar. Dagen arrangerades av institutionen för datavetenskap och medieteknik samt Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet, i samarbete med Kalmar Energi, Kalmar Science Park och Kalmar kommun. På plats fick deltagarna höra företag och forskare berätta om hur sakernas internet, som området ibland kallas på svenska, kan användas inom de mest skilda områden.
En video och mer info hittar du här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/stort-intresse-for-temadag-om-internet-of-things
Disputation i data- och informationsvetenskap: Erik Österlund
Titel: Going beyond on-the-fly garbage collection and improving self-adaption with enhanced interfaces
Ämne: Data- och informationsvetenskap
Fakultet: Fakulteten för teknik
Datum: Fredagen den 18 oktober 2019 kl 13.00
Spikning: Fredagen den 27 september 2019 kl 9.30 på Universitetsbiblioteket i Växjö
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/disputation-erik-osterlund-191018
Nätverk för lärare i naturvetenskap och teknik (NOT-nät)
... är ett nätverk för lärare i den naturvetenskapliga ämnena, teknik och matematik. Under hösten kommer två träffar att anordnas dels en första om NT-didaktisk forskning på LNU. Kronan på verket är när Rymdstyrelsen kommer till nätverket för en träff i november.
För mer information om träffarna, se:
- https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/forelasning-nt-didaktisk-forskning
- https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/larartraff-med-besok-fran-rymdstyrelsen
Utbildningar på gång!
I höst fortsätter vi erbjuda kompetensutveckling för yrkesverksamma med kurser skräddarsydda för branschen och anpassad studietakt. Strategier för digital marknadsföring (kursstart i november) och Tillämpad maskininlärning (kursstart i oktober), är två exempel på kurser som startar. Håll koll på vår sajt för mer information!
https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/digitalisering-it
Mattefredag under höstlovet 2019 - i Växjö och Kalmar!
Besök oss måndag 28/10 i Kalmar (Sjöfartshögskolan) och onsdag 30/10 i Växjö (hus B/D). Då har du har möjlighet att träna hjärnmusklerna genom olika utmaningar. Vi lovar utmaningar för gammal som ung så hela familjen är välkommen! Syftet med Mattefredag är att skapa möjligheter för skolbarn, ungdomar och vuxna att tillsammans uppleva matematik, naturvetenskap och teknik som intressant, utmanande och roligt.
För mer info, se vår hemsida: www.mattefredag.se
Nyhetsbrev data/IT aug 2019
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Vill du ha en industridoktorand?
Linnéuniversitetet bygger för närvarande upp en forskarskola som ska göra det möjligt för yrkesverksamma att utbilda sig och bedriva forskning inom big data med anknytning till näringslivet, något som kan leda till en licentiat- eller doktorsexamen. Vill du vara med i vår finansieringsansökan till KK-stiftelsens program för företagsforskarskolor?
Nytt program kan spåra robot-inlägg på Twitter oavsett språk
Människa eller maskin? Ett samarbete mellan forskare i datavetenskap, matematik och språk har resulterat i ett program som skiljer automatiska inlägg på Twitter från manuella, oberoende av språket. Syftet är att öka korrektheten när man använder texter från Twitter i språksociologiska studier.
Läs mer här:
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/nytt-program-kan-spara-robot-inlagg-pa-twitter-oavsett-sprak/
Francis forskning syftar till att göra webbaserad programvara bättre
Under ytan på webben döljs olika lager av gränssnitt som används för att koppla ihop klienter med applikationer och data av olika slag. Det är här Francis Palmas forskning utspelar sig, med målet att ge utvecklare av klientprogram bättre möjligheter.
Webben handlar inte bara om att visa texter och bilder. Många av de sidor du besöker på internet använder program eller applikationer för att presentera sitt innehåll för dig och interagera med dig.
För att dessa sidor ska fungera på bästa möjliga sätt, måste designer och utvecklare se till att utformningen av gränssnitten för webbaserade applikationer håller hög kvalitet.
Forskning om intelligent cybersäkerhet presenteras vid IEEE-konferens
Mauro Pappaterra, som nyligen tagit en examen i datavetenskap vid Linnéuniversitetet, kommer att presentera en konferensartikel om att använda metoder från artificiell intelligens för att stödja automatisering inom cybersäkerhet på IEEE SMC 2019.
Sammanfattning
Cybersecurity threats have surged in the past decades. Experts agree that conventional security measures will soon not be enough to stop the propagation of more sophisticated and harmful cyberattacks.
Recently, there has been a growing interest in mastering the complexity of cybersecurity by adopting methods borrowed from Artificial Intelligence (AI) in order to support automation. In this paper, we provide a brief survey and some hints about Bayesian Network applications to intelligent cybersecurity in order to enable quantitative threat assessment for superior risk analysis and situation awareness.
Linnéuniversitetet får 9,8 miljoner kronor för att starta första forskarskolan inom IT i Kosovo
Linnéuniversitetet har beviljats närmare 9,8 miljoner kronor (909 300 euro) från EU-programmet Erasmus + för att starta upp och utveckla en forskarskola inom IT-området i Kosovo. Projektet startar den 15 november och sträcker sig över tre år. Målet är att skapa en nationell utbildningsplan för forskarutbildning inom IT-området för att bidra till utvecklingen av landets forskningskompetens.
Nyhetsbrev data/IT juni 2019
Våren börjar gå mot sommar och vi kan nog alla behöva lite sol och återhämtning. Början av 2019 har varit intensiv och händelserik för oss med många goda nyheter. Ni har genom nyhetsbrevet fått följa med oss på resan där vi fått rättigheterna att ge civilingenjörsutbildningen och planeringen är nu i full gång, vi har gett massor med kurser för både ordinarie studenter och yrkesverksamma, skrivit ansökningar och artiklar, deltagit på konferenser världen över och mycket annat. Vi vill passa på och tacka för att ni följer med oss på resan och engagerar er.
IoT Tech Day @ Linné – 29 augusti
Vem har sagt att Internet of Things behöver vara svårt? Linnéuniversitetet och Kalmar Energi bjuder in till en inspirationsdag på temat IoT. Under inspirationsdagen kommer vi att visa upp olika användningsområden och ge idéer till nya affärsmöjligheter inom Internet of Things. Förutom en inspirationsdag kommer satsningen även att mynna ut i två efterföljande workshoppar. Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/iot-tech-day-190829
Presentation av forskningsresultat: projektet Software Technology for Self-Adaptive Systems
Vi bjuder in till en presentation av resultaten från projektet Software Technology for Self-Adaptive Systems, som avslutas i september. Målet med forskningsprojektet Software Technology for Self-Adaptive Systems har varit att öka den ingenjörsmässiga effektiviteten hos så kallade självanpassande system. I samband med att projektet avslutas, presenteras resultaten från forskningsarbetet. Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/presentation-av-forskningsresultat-software-technology-for-self-adaptive-systems
Fler utbildningar på gång!
I höst fortsätter vi erbjuda kompetensutveckling för yrkesverksamma med kurser skräddarsydda för branschen och anpassad studietakt. Strategier för digital marknadsföring, Tillämpad maskininlärning, Plattformsoberoende mobil utveckling är några exempel på kurser som startar. Vi släpper kurserna löpande men senast i augusti. Håll koll på vår sajt: https://lnu.se/utbildning/kompetensutveckling/digitalisering-it
Digitala kompetensdagen 29 oktober 2019 – anmälan har öppnat!
Anmälan har öppnat, och ett komplett program med information om såväl innehåll som föreläsare finns nu på: https://medarbetare.lnu.se/social/groups/linneuniversitetets-nyhetsbrev/posts/85005?l=sv
Studenter startar IT-fritidsgård
Tillsammans med Teknikum, och med flera sponsorer i ryggen, startar nu fem studenter en plats i Växjö för unga att mötas och umgås kring sitt intresse för IT och datorer.
– Vi vill skapa en plats där alla med ett intresse för IT och datorer kan komma och ha roligt samtidigt som de utvecklas och lär av varandra, säger Marcus Mueller.
IT-Gården har sommaröppet 1-19 juli, mån-fre 10-15. Man kan komma och gå som man vill, det kommer att finnas datorer, mikroprocessorer och givetvis tv-/datorspel. Alla mellan 10-25 år är välkomna. Vi finns i Teknikums lokal T4 på Videum Science Park. Läs mer på: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/it-fritidsgard-2019 eller https://it-garden.se
Save the date: Big data conference December 5-6th
Välkommen till Linnéuniversitetets årliga Big Data Conference som nu arrangeras för femte gången. Linnéuniversitetets campus i Växjö, 5-6 december 2019. Värdar för konferensen i år är Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Nyhetsbrev data/IT maj 2019
Vi på institutionen för datavetenskap och medieteknik ser samverkan mellan företag, organisationer och oss på universitetet som något mycket viktigt. Tillsammans kan vi utbyta kunskaper och kompetenser och bli mycket starkare än var och en på sitt håll.
Succé för hackathon med öppen vetenskap som tema
Fler än 50 personer – studenter, yrkesverksamma och forskare – samlades i Växjö 6-7 april för att under ett dygn programmera och inspireras av varandra. Open.Science.Hack var ett 24-timmars hackathon som arrangerades 6-7 april 2019, för att främja öppen vetenskap och öppen källkod. Läs mer här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/succe-for-hackathon-med-oppen-vetenskap-som-tema
Strategiska partnerskap mellan universitet och näringsliv
På institutionen för datavetenskap och medieteknik har vi börjat arbeta med att skapa partnerskap med våra samarbetspartners för att kunna arbeta mer strategiskt med samverkan och för att säkerställa att båda parter får ut mesta möjliga av våra samarbeten.
Vill du veta mer? https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/strategiskt-arbete-med-partnerskap-inom-it-amnen-ger-mervarde
Välkomna på möte med Kompetenssamverkan IT
Nu är det dags för möten med Kompetenssamverkan IT i både Kalmar och Växjö. Vi är ett nätverk där vi tillsammans diskuterar frågor som rör utbildning och kompetensförsörjning med koppling till data/IT
I Kalmar ses vi den 14/5, för mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/kompetenssamverkan-it-190514
I Växjö ses vi den 21/5, för mer information och anmälan se: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/kompetenssamverkan-it-190521
Praktik och examensarbete – ett fördjupat samarbete
Praktik som följs av examensarbete på ett och samma företag stärker samarbeten och öppnar nya dörrar, för både studenterna och företagen. Det visar erfarenheter från kandidatprogrammet Interaktiva medier och webbteknologier. Är du också intresserad av att ta emot en praktikant?
Information om alumn inom data/IT
Har du studerat datavetenskap eller medieteknik? Vare sig du tar examen nu i år eller det var ett tag sedan och du kanske arbetar sedan länge, vill vi gärna fortsätta att hålla kontakten med dig!
Save the date Karriärdag teknik
Hösten 2019 går Karriärdag Teknik av stapeln den 11 november. Under dagen kommer seminarier, lunchföreläsningar, mässa mm att erbjudas. Karriärdag Teknik är för både teknik- och data/IT-studenter, dvs inkluderar det som tidigare gått under namnet Stora IT-kompetensdagen.
Grundläggande programmering för matematik- och tekniklärare
Två nya kurser med fokus på programmering kommer att ges till hösten 2019, med kursstart sista veckan i augusti. Kurserna ges på uppdrag av Skolverket och riktar sig till dig som undervisar i årskurs 7-9 i ämnena matematik och teknik.
https://lnu.se/programmering-ht-19
Inbjudan till Linnéuniversitetets kunskapsmiljömässa 15 maj
Linnéuniversitetet tar nya steg för att bli ännu bättre på att möta samhällets utmaningar. Vi för samman forskning och utbildning inom olika ämnen till dynamiska kunskapsmiljöer som kommer att arbeta i ännu tydligare samverkan med företag och andra organisationer i samhället – för att tillsammans med er hitta svaren på samhällsutmaningarna. Vilka utmaningar i samhället söker du svar på? På Linnéuniversitetets kunskapsmiljömässa 15 maj möter du forskare och lärare och får möjlighet att bli en del av detta arbete.
Se program på Lnu.se för mer information. Anmälan senast 6 maj.
Nyhetsbrev data/IT april 2019
Vi på institutionen för datavetenskap och medieteknik ser samverkan mellan företag, organisationer och oss på universitetet som något mycket viktigt. Tillsammans kan vi utbyta kunskaper och kompetenser och bli mycket starkare än var och en på sitt håll.
Med vårt nyhetsbrev vill vi ge dig en inblick i vad som är aktuellt just nu och hur just du kan engagera dig och samverka med oss. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via datait@lnu.se
Grönt ljus för civilingenjörer vid Linnéuniversitetet
Hårt arbete ger belöning, i onsdags blev det officiellt att Universitetskanslersämbetet har bifallit Linnéuniversitetets ansökan om att utbilda civilingenjörer. En utbildning inom mjukvaruteknik kommer att starta redan höstterminen 2020.
– En av våra styrkor är smartare mjukvarusystem, vilket är ett genomgående tema i utbildningen. Det är glädjande att UKÄ ser detta som en eftertraktad profil och att de ser ser behovet av en civilingenjörsutbildning vid Linnéuniversitetet, utifrån både ett regionalt och ett nationellt behov av civilingenjörer inom mjukvaruteknik, säger Morgan Ericsson, docent i datavetenskap och programansvarig för utbildningen.
Prisregn – Stora IT-kompetenspriset, Årets universitetspartner och Årets IT-tjej
Under mars har flera priser delats ut av Linnéuniversitetet och en av våra studenter har vunnit Microsofts pris Årets IT-tjej. Det är roligt att kunna uppmärksamma samarbetspartners för deras insatser och att få lyfta fram goda exempel.
Vinnare Stora IT-kompetenspriset 2019
Igår delades Stora IT-kompetenspriset ut för femte gången och det var så jämt att det i år för första gången blev två vinnare, IST Group AB och Infomaker Scandinavia AB. Syftet med Stora IT-kompetenspriset är att utse en arbetsgivare som dels arbetat strategiskt och engagerat med kompetensutveckling av egen personal, dels samverkat med utbildningsanordnare och/eller studerande kopplat till IT-relaterade utbildningar.
Vinnare Universitetspartner Kalmar
När Linnéuniversitetets pris Årets universitetspartner i Kalmar län delades ut för andra året gick det till IT-företaget Infomaker Scandinavia AB från Kalmar. Syftet med priset är att lyfta fram partnerskap och det ömsesidiga utbytet mellan akademin och samhället
Årets IT-tjej 2019
Ebtisam Mohammedsalih, som läser Programvaruteknik vid Linnéuniversitetet, blev förra veckan korad till vinnare i Microsofts tävling Årets IT-tjej 2019. Priset delades ut för 17:e året i rad på Universum Awards i Stockholm och har syftet att inspirera fler tjejer att söka sig till IT-branschen.
lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2019/ebtisam-mohammedsalih-ar-arets-it-tjej-2019/
Mattefredag under påsklovet 2019 – i Växjö och Kalmar!
Efter succén i Kalmar så har vi beslutat att återigen köra både i Växjö och Kalmar. Besök oss onsdagen 17/4 i Växjö och fredagen 26/4 i Kalmar.
Då har du har möjlighet att träna hjärnmusklerna genom olika utmaningar. Vi lovar utmaningar för gammal som ung så hela familjen är välkommen! Nyheter för den här gången är artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML). Utvecklingen av och intresset för AI växer mer och mer och därför har vi skapat några utmaningar kan ge en grundläggande förståelse för dessa begrepp. Är du rädd för att handla på Internet? Nytt är också en utmaning om kryptering!
Vill du ta emot en sommarpraktikant?
Under sommaren erbjuder institutionen för datavetenskap och medieteknik en sommarpraktik. Kursen sträcker sig över 10 veckors halvtid. Intresset från studenterna är stort så vi letar efter flera företag som vill ta emot praktikanter. Som företag måste ni tillhandahålla en handledare som stöttar studenten och stöttar med den/de konkreta uppgifterna som studenterna skall arbeta med under praktiken.
För mer information och kontaktinformation, se: lnu.se/en/meet-linnaeus-university/Organisation/faculty-of-technology/meet-the-faculty-of-technology/computer-science/1dv011/
Två nya avhandlingar presenteras
En viktig del för oss är vår forskarutbildning och nu har två av våra doktorander kommit fram till slutet av sina doktorandstudier och skall presentera sina doktorsavhandlingar. Vi välkomnar alla att delta för att lära mer om de forskning som bedrivs hos oss.
Fredagen den 29 mars 2019 försvaras en doktorsavhandling relaterad till självadaptiva system. Stephan Shevtsov ska presentera sitt arbete med titeln "A Control-theoretic Approach to Realize Self-adaptive Software Systems with Guarantees". Avhandlingen föreslår ett tillvägagångssätt att realisera självanpassade mjukvarusystem som uppfyller flera intressentkrav i närvaro av osäkerhetsfaktorer, vilket möjliggör garantier för anpassningsresultaten. Denna avhandling är ett resultat av doktorsexamen mellan Linnéuniversitetet och KU Leuven, Belgien.
Varmt välkomna till D1136, Linneuniversitetet Växjö kl. 13.00 den 29/3
För mer information om avhandlingen se:
- lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/disputation-stepan-shevtsov-190329/
- lnu.se/forskning/sok-forskning/adaptwise/
- people.cs.kuleuven.be/danny.weyns/software/simplex/index.htm
Måndagen den 15 april 2019 försvaras en doktorsavhandling relaterad till informationsvisualisering och visuell analys. Kostiantyn Kucher ska presentera sitt arbete med titeln "Sentiment and stance visualization of textual data for social media". Avhandlingen tar upp problemet med hur man kombinerar automatiska textminingmetoder (t.ex. baserat på maskininlärning) med interaktiva visuella representationer (t ex speciella typer av diagram och grafer) för att undersöka och känna av åsikter och känslor i textdata.
Varmt välkomna till Wicksell, Linnéuniversitetet Växjö kl 9.15 den 15/4
För mer information om avhandlingen se:
- lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/disputation-kostiantyn-kucher-190415/
- cs.lnu.se/isovis/
- cs.lnu.se/stavicta/
750 elever kommer till universitetet den 22 maj
Omkring 750 elever i årskurs 4-9 från skolor över hela Kronobergs län möter forskare, lärare och studenter på campus i Växjö. Besöket är en belöning för goda insatser av dessa klasser inom Maker tour – Mot nya höjder, en gemensam satsning av Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, Länsstyrelsen Kronoberg och Tekniska museet för att öka elevers (och lärares) intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Temat under våren 2019 är Make space.
lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2019/hojdpunkt-linne-190522/