Matematikdidaktik
Matematikdidaktik är läran om undervisning och inlärning i matematik. Linnéuniversitetet erbjuder kurser och kompetensutveckling för skolans alla stadier, liksom forskarutbildning i ämnet.
Matematiken är en av de äldsta vetenskaperna och utgör en viktig grund för många andra ämnen. För att bli en bra matematiklärare räcker det dock inte med enbart bra ämneskunskaper i matematik. Man behöver även insikter i hur eleverna lär sig och hur man själv lär ut, för att på bästa sätt kunna överföra de önskade kunskaperna till dem.
Dessa insikter hör hemma inom ämnet matematikdidaktik, som är läran om undervisning och inlärning i matematik. Här försöker man genom systematisk forskning i både teori och praktik svara på en rad frågor om hur undervisning i matematik ska bedrivas. Vad ska undervisningen innehålla och när, hur, var och varför ska den ske, är några av de många frågor som kan ställas. Perspektivet är såväl elevernas som lärarens.
Vad gör matematikdidaktiker?
Den som läser matematikdidaktik gör det oftast som en del av sina lärarstudier, för att förstå hur man på ett bra sätt kan lära ut matematik. Likaså kan verksamma lärare på alla stadier, från förskolan till gymnasiet, komplettera sina kunskaper genom att läsa ämnet i form av fristående kurser eller annan typ av kompetensutveckling.
Man kan också arbeta med matematikdidaktik på ett mer teoretiskt och/eller övergripande plan. Som lärare eller forskare i matematikdidaktik på något universitet, eller med planering av utbildning på högre, nationell nivå, till exempel.
Matematikdidaktik vid Linnéuniversitetet
Vid Linnéuniversitetet kan du studera både matematik,matematikdidaktik och matematisk statistik. Utifrån våra erfarenheter har vi utvecklat ett stort utbud av kurser och fortbildningar för alla stadier, från förskolan till gymnasiet.
Men vi är inte bara breda – som spets erbjuder vi dels ett magisterprogram, dels forskarutbildning. Vi bedriver forskning ur ett antal olika aspekter inom matematikdidaktik; läs mer under forskning. Totalt är vi ett 50-tal personer som arbetar inom matematikämnena, främst i Växjö.
Mer information om ämnet matematik finns på matematikens webbsida.
Utbildning
Program inom matematikdidaktik
Magisterprogrammet i matematikdidaktik ger dig fördjupade kunskaper om lärande, undervisning och bedömning i matematik samt goda förutsättningar för att driva utvecklingsprojekt.
Kursutbud matematikdidaktik höstterminen 2021
Linnéuniversitetet erbjuder kurser och ett magisterprogram inom matematikdidaktik på distans.
Eftersom många av studenterna inom matematikdidaktik redan är ute i arbetslivet erbjuder vi nästan samtliga kurser samt vårt magisterprogram på distans. Tack vare det har du möjlighet att kombinera studierna med ett befintligt jobb, oavsett var du bor någonstans.
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation F och F-3
- Matematik i förskoleklass 7,5 hp
- Matematik I, specialpedagogiskt perspektiv utifrån grundläggande aritmetik och undervisning i matematik för årskurs 1-3 15 hp, 40 v, 25 % takt, distans
- Särskilda utbildningsbehov i matematik - undervisning, åtgärder och anpassningar 10 hp **
- Matematikundervisning och programmering för åk 1-3 7,5 hp
Hösten 2022 startar kursen:
Matematik II, Bedömning och utvärdering av kunskap i matematik utifrån algebra, geometri, statistik och sannolikhetslära i åk. 1–3, 15 hp
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation Åk 4-6
- Aritmetik, statistik och sannolikhet samt specialpedagogiska perspektiv för undervisning i årskurs 4-6 15 hp, 40 v, 25 % takt, distans
- Algebra, geometri, samband och bedömning samt bedömning och utvärdering av kunskap i årskurs 4-6 15 hp, 40 v, 25 % takt, distans
- Särskilda utbildningsbehov i matematik - undervisning, åtgärder och anpassningar 10 hp **
- Matematikundervisning och programmering för åk 4-6 7,5 hp
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation Åk 7-9 & gymnasiet
Magisterkurser i matematikdidaktik
Kursen inom Lärarlyftet
* Förkunskapskrav: Lärarexamen eller motsvarande
** Förkunskapskrav: Lärarexamen eller specialpedagogexamen
*** Förkunskapskrav: Matematikdidaktik för åk 7-9 och gymnasiet I eller motsvarande
Kursutbud matematikdidaktik vårterminen 2021
Linnéuniversitetet erbjuder kurser och ett magisterprogram inom matematikdidaktik på distans.
Eftersom många av studenterna inom matematikdidaktik redan är ute i arbetslivet erbjuder nästan samtliga kurser samt vårt magisterprogram på distans. Tack vare det har du möjlighet att kombinera studierna med ett befintligt jobb, oavsett var du bor någonstans.
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation F och F-3
Fristående kurser lämpliga för att komplettera till lärarlegitimation Åk 7-9 & gy
Kurser som ges på engelska (Campus)
Magisterkurser i matematikdidaktik
Observera att kurserna 1MD131, 1MD141, 1MD132, 1MD142, 1MD133, 1MD143, 1MD134, 1MD144 samläses bl.a. tillsammans med lärarlyftskursen 2MD61U, 2MD62U och kompletteringsutbildningen 2MD150.
Forskarutbildning inom matematikdidaktik
Forskning i matematikdidaktik
Forskningsmiljön i ämnet matematikdidaktik omfattar såväl teoretisk som tillämpad forskning. Vi ger utbildningar till magister-, licentiat- och doktorsexamen i matematikdidaktik.
Genom forskningsprojekt och konferenser deltar vi i både nationella och internationella forskningssamarbeten. Vår forskning inkluderar undervisning och lärande i matematik inom förskola, grundskola, senare skolår, gymnasiet och lärarutbildning. Via forskningsprojekt, nätverk och uppdrag från Skolverket har vi omfattande samverkan med verksamma matematiklärare på alla stadier.
Forskargrupper
-
Matematikdidaktik I forskargruppen Matematikdidaktik bedriver vi både teoretisk och tillämpad forskning, nationellt såväl som internationellt. Vi deltar i samarbeten med verksamma matematiklärare från…
-
Vägar till matematikens värld – ämneskunskap i matematikdidaktisk belysning (VÄMA) Syftet med denna forskningsmiljö inom matematikdidaktik är att bidra med kunskap om elevernas lärande samt om hur man…
Forskningsprojekt
-
Projekt: DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande Aritmetikfärdigheter (DUTTA) Syftet med projektet DidaktikUtvecklande studier av Toddlares Taluppfattning och begynnande…
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studeras om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur matematiklärares yrkesidentiteter utvecklas innan de tar examen och under de första åren efter att de…
-
Projekt: Programmering och matematik – meningsskapande och kommunikation i matematikundervisning Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om hur man kan förbättra elevernas matematiska…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
Avslutade forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Inkludering i matematik från ett specialpedagogiskt perspektiv Detta projekt har utgångspunkt i en specialpedagogisk syn på matematiklärande och undervisning i matematik. Syftet med…
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
Nätverk
- Matematik för ämneslärare
- Matematiklärare, matematik i förskolan
- Matematiklärare
- Speciallärare i matematik
- Matematik i kulturmiljö
Samtliga dessa nätverk finns samlade här.
Kalender
I vår kalender hittar du bland annat de seminarier som kan vara intressanta för en mer allmän publik i den seminarieserie i matematikdidaktik som vi ger varje termin. Seminarierna äger normalt rum på onsdagar kl 13.15-15.00 i sal D1143 (hus D) i Växjö och i sal Ma371 (hus Magna) i Kalmar. Tid/dag och plats kan variera; se kalendern nedan. Hela seminarieserien finns på matematikdidaktikens interna webbsida.
För mer information om seminarieserien, eller för att (senast dagen innan) meddela att du vill delta i Kalmar och att salen där därför ska ringas upp, kontakta Helena Roos.