Medieteknik
Medieteknik är ett ämne under ständig utveckling där man kombinerar olika digitala medier med interaktivitet för att skapa intressanta produkter och tjänster. Inom medieteknik undersöker man också hur man ska anpassa produkten till en viss målgrupp, hur man på bästa sätt distribuerar och publicerar den, samt hur interaktiva produkter och tjänster används i olika sammanhang.
Medieteknik är ett ämne som hela tiden utvecklas i takt med att internet-teknologin och nya kommunikationstekniker växer fram. Webb 2.0, mobila terminaler, bloggar, wikis, script-programmering, spel, sensorer och mobila lärmiljöer är idag några av de aktuella begreppen.
Medieteknik tillämpas inom många olika områden som pedagogik, spel, film, reklam, den dynamiska webben, virtuella miljöer och mobila enheter som mobiltelefoner och handdatorer. Ämnet är tvärvetenskapligt och har influenser från många andra områden, till exempel datavetenskap, informatik, pedagogik och medie- och kommunikationsvetenskap, men också från konstnärliga ämnen.
Vad gör en medietekniker?
Framtiden är digital! Både företag och organisationer kommer därför att ha ett stort behov av personer som behärskar den nya tekniken. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med digitala medier på många olika sätt. Exempelvis kan du designa webbaserade informations- eller undervisningssystem, redigera och sända video, förstå communities samt utveckla spel eller webblösningar för företag.
Du kommer förmodligen ofta att arbeta i eller leda projektgrupper som innehåller vitt skilda kompetenser.
Utbildning
Vi erbjuder både program och kurser inom ämnet medieteknik. På grundnivå kan du läsa det treåriga kandidatprogrammet Interaktiva medier och webbteknologier och på avancerad nivå kan du läsa masterprogrammet Sociala medier och webbteknologier som ges på engelska. Alla våra kurser går även att läsa som fristående kurser och flera av dem går att läsa på distans.
Kurser inom medieteknik
-
Digital Grafik 1Kurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1ME312
-
Digital Grafik 2Kurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1ME313
-
Webbteknik 4Kurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1ME324
-
Webbteknik 5Kurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1ME325
Kompetensutveckla dig inom IKT och lärande
Kurser för verksamma pedagoger på samtliga stadier, från förskolan till gymnasiet.
Digitala verktyg i förskolan, ME112, 15 hp
För dig som vill lära dig använda olika digitala verktyg för att aktivera barnens lärande och upptäckarlust med hjälp av alla sinnen.
IKT och lärande – digital kompetens och pedagogiska verktyg. ME118, 7,5 hp
För dig som vill öka dina kunskaper om hur du kan använda digital teknik i din roll som lärare eller IKT-pedagog.
Skräddarsydd kompetensutveckling
För skolor och kommuner – sätt samman uppdragsutbildningar i medietekniska ämnen utifrån era egna önskemål och behov.
Forskarutbildning
Är du intresserad av att forska som doktorand i medieteknik? Läs mer om vår forskarutbildning i medieteknik.
Forskning i medieteknik
På Linnéuniversitetet har forskningen inom medieteknik fokus på mobilitet, sociala medier och lärande. Huvuddelen av forskningen bedrivs inom forskargruppen Center for Learning and Knowledge Technologies (CeLeKT).
Forskargrupper
-
Center for Learning and Knowledge Technologies (CeLeKT) Forskningen inom ämnet medieteknik på Linnéuniversitetet har fokus på mobilitet, sociala medier och lärande, och genomförs främst inom…
-
Computational Thinking and Coding Skills in Schools (CoCoS) Forskargruppen Computational Thinking and Coding Skills in Schools arbetar med forskning, undervisning och kurser för kompetensutveckling…
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
EdTechLnu Forskningen inom kunskapsområdet EdTechLnu har tre huvudspår: • Utveckling av ny teknologi för att stödja utbildning och lärande. • Undersökning av undervisning och lärande där elever och…
-
iInstitute Informationsområdet använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att berika och underlätta skapandet, överföringen och tillsynen av data, information och kunskap. Detta görs…
-
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications DISA är Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö som arbetar med insamling, analys och nyttogörande av stora datamängder.…
-
VRxAR Labs Forskargruppen VRxAR Labs studerar design av gränssnitt för Mixed Reality-miljöer, såsom Virtual Reality och Augmented Reality – virtuell respektive förstärkt verklighet.
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Stödja synkron, asymmetrisk undersökning av data med hjälp av virtuell verklighet inom ramen för gemensam immersiv analys Immersiva ("uppslukande") teknologier, som virtuell…
-
Projekt: Augmented Reality for Public Engagement (PEAR) Syftet med projektet PEAR är att undersöka möjligheterna att använda Augmented Reality-teknik (AR) för att öka allmänhetens engagemang i…
-
Projekt: Design av digitala tekniker för att stödja energismart beteende i köket Den här projektet ska designa, utveckla och utvärdera digitala verktyg för att förändra beteenden. Målet är att hjälpa…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
-
Projekt: Digital acceleration for medium size sustainable cities (DIACCESS) Syftet med projektet Diaccess är att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar och…
-
Projekt: Enriched Reality for Education and Digital Well-Being (EREDWeB) Detta projekt ska undersöka potentialen hos den senaste teknologin inom virtuell verklighet (VR) för undervisning, med sikte…
-
Projekt: Extending design thinking with emerging digital technologies (Exten.D.T.2) Kärnan i detta projekt är antagandet att designtänkande i kombination med framväxande teknologier som artificiell…
-
Projekt: Forskarskolan Upgrade Forskarskolan Upgrade – lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola där nio svenska lärosäten arbetar tillsammans inom dessa områden.
-
Projekt: Klimatneutrala Växjö 2030 Detta projekt är ett forskningssamarbete med Växjö kommun för ett klimatneutralt Växjö 2030 och om hur digitala verktyg kan stödja målet och vägen dit.
-
Projekt: Open Data Exploration in Virtual Reality (ODxVR) Syftet med projektet ODxVR är att föreslå nya metoder för gränssnittsdesign som gör interaktiv visualisering av öppen data i VR-miljöer…
-
Projekt: Science4Girls I detta projekt arbetar elever, lärare och forskare sida vid sida för att utveckla och implementera aktiviteter för inlärning inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM).…
-
Projekt: Smarta lösningar i framtidens kylskåp för att minska matsvinn Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, vilket är en stor källa till globala koldioxidutsläpp. Den här…
-
Projekt: Teaching computational thinking with digital devices (TACTIDE) Detta projekt handlar om stöd och befogenhet för lärare att integrera strategier för problemlösning med hjälp av digitala…
-
Projekt: TriMo AKK TriMo är en app för Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) med syftet att fler barn och vuxna med talsvårigheter skall kunna bli självständiga i sin kommunikation. Inom…
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
-
Projekt: Visualizing quantified self data using avatars Syftet med projektet är att utforska kreativa sätt att visualisera så kallad quantified self data; data samlad från sociala medier och Internet…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Digitalisering av skogsbruket Ett paradigmskifte sker inom skogsbruket, med nya möjligheter för skogsnäringen att använda sig av satellitdata, laserskanning, drönare och hantering av data…
-
Projekt: Information Engineering Center Information Engineering Center (IEC) är ett forsknings- och samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet. Vårt mål är att skapa nya företag, nya jobb och ökad…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion Syftet med projektet är att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion 2.0 Syftet med projektet är att vidareutveckla den gemensamma marknadsföringsplattformen för kurser för…
-
Projekt: Linnéuniversitetet som iSchool Detta projekt avslutades 2017. Projektets syfte är att under 2017 undersöka förutsättningarna för att etablera Linnéuniversitetet som en iSchool, som kan stå…
-
Projekt: Smart cities – projekt Ready Ready-projektet är ett internationellt forskningsprojekt på fem år (2014-2019), finansierat av Europeiska kommissionen, med fokus på att implementera avancerade…
Samverkan
Samverkan inom medieteknik är en viktig del i såväl utbildning som forskning och stärker både lärare och forskare inom ämnet men också våra externa partners. Det finns ständiga behov av extern medverkan i våra utbildningar genom till exempel gästföreläsningar, fallstudier, projekt- och/eller examensarbeten. Vi utvecklar och ger också kurser i nära samarbete med yrkesverksamma och bidrar på så sätt till det livslånga lärandet.
Inom forskningen letar vi kontinuerligt efter nya samarbetspartners, idéer för gemensamma forskningsprojekt kan antingen komma från er som externa partner eller från våra forskare och kan leda till gemensam forskning och utveckling.
Vi står även bakom Stora IT-kompetenspriset, som delas ut till ett företag eller en organisation som arbetat engagerat med kompetensutveckling av personalen och samverkat med IT-relaterade utbildningar.
Vill du veta mer om vilka samverkansmöjligheter som finns är du välkommen att kontakta oss på datait@lnu.se som kan guida dig rätt.
Du kan också prenumerera på vårt nyhetsbrev: Nyhetsbrev Data/IT
Aktuellt
Nyheter inom medieteknik
- Digital kompetens och spetskompetens en strategisk faktor för ekonomisk tillväxt Nyhet
- Stora framgångar under 2022 för spetsforskningscentret DISA Nyhet
- Tre industridoktorander presenterar sin forskning på AI-konferens Nyhet
- Fyra forskare vid Linnéuniversitetet tar plats på IVAs 100-lista Nyhet
- 15 miljoner kronor från KK-stiftelsen till sju nya industridoktorander inom datavetenskap Nyhet
- Linnéuniversitetets IoT-lab lanserar nya pilotprojekt för små och medelstora företag Nyhet
Personal
Personal medieteknik
- Ali Hamidi doktorand
- 0470-70 87 91
- alihamidilnuse
- Alisa Lincke Universitetslektor
- 0470-70 84 15
- alisalinckelnuse
- Anders Gerestrand Universitetsadjunkt
- 0470-70 86 69
- 072-524 66 17
- andersgerestrandlnuse
- Aris Alissandrakis Universitetslektor
- 0470-70 86 36
- arisalissandrakislnuse
- Henrik Andersen Universitetsadjunkt
- 0470-70 84 70
- henrikandersenlnuse
- Ilir Jusufi
- ilirjusufilnuse
- Jenny Lundberg Universitetslektor
- 0470-70 82 49
- jennylundberglnuse
- Jorge Luis Zapico Universitetslektor
- jorgeluiszapicolnuse
- Karl Johan Rosqvist Universitetsadjunkt, biträdande prefekt
- karljohanrosqvistlnuse
- Katrin Lindwall Universitetsadjunkt
- 0470-70 89 33
- katrinlindwalllnuse
- Marcelo Milrad Professor
- 0470-70 87 25
- 073-396 95 74
- marcelomilradlnuse
- Martin Östlund Universitetsadjunkt
- 0480-49 77 26
- martinostlundlnuse
- Mattias Davidsson Universitetslektor
- 0470-70 81 64
- mattiasdavidssonlnuse
- Nico Reski
- nicoreskilnuse
- Rafael Messias Martins Universitetslektor
- 0470-70 86 08
- rafaelmartinslnuse
- Rebecka Green Universitetsadjunkt
- 0470-70 87 01
- rebeckagreenlnuse
- Romain Herault Universitetsadjunkt
- 0480-49 77 86
- romainheraultlnuse
- Rune Körnefors Universitetsadjunkt
- 0470-70 86 45
- 076-760 36 64
- runekorneforslnuse
- Susanna Nordmark Universitetslektor
- 0470-70 80 20
- susannanordmarklnuse
- Zeynab Mohseni Doktorand
- 0470-70 85 06
- zeynabmohsenilnuse