Granskog i motljus

Skog och träteknik

Vi bedriver utbildning och forskning inom ett brett vetenskapligt område, från skog till färdig produkt och utveckling av nya träprodukter för byggande och boende.

Ett hållbart brukande och tillvaratagande av naturresurser är grunden för det hållbara bioekonomiska samhället. Skogen står för en mycket stor andel av ekosystemtjänsterna, så i ett bioekonomiskt perspektiv är skogen Sveriges viktigaste tillgång.

Ett hållbart brukande handlar om att värna miljömålen, samtidigt som vi producerar klimatanpassade produkter utifrån förnyelsebara naturresurser. Skogen kan bidra med byggmaterial, bioenergi och nya produkter baserade på naturmaterial. Detta kräver samlade kunskaper inom både biologi, ekologi, teknik och ekonomi.

Det hållbara brukandet innefattar även andra värden som finns i skogen. Biologisk mångfald, rekreation och turism är flera inslag som är avgörande för om man kan leva och bo på landsbygden.

En stark miljö med bred kompetens

Hos oss finns en stark miljö baserat på den kompetens som arbetar kring skogen som råvara. Här möts biologer, kemister, maskintekniker, jägmästare, ekonomer och byggtekniker i flertalet utbildnings- och forskningsprojekt. Vi utbildar över 800 studenter varje år, spridda över hela Sverige – de allra flesta på distans. För vår forskning och utbildning använder vi våra laboratorieresurser, utvecklar laboratoriet Forest Edge och våra universitetsskogar i bland annat Farstorp och Östad.

I regionen kring Linnéuniversitetet finns flera stora internationella företag inom området. Men här finns även många mindre företag som med rätt kompetensutveckling kan få bättre förutsättningar för innovation och ökad konkurrenskraft, vilket ger en starkare region.

Institutionen deltar i satsningen The Bridge, ett strategiskt partnerskap mellan Linnéuniversitetet, Södra och Ikea. Vi ansvarar för att leda Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling och har även kopplingar till andra forskningsmiljöer vid Linnéuniversitetet som Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications och Kunskapsmiljö Linné: Avancerade material.

Utbildning

Varje år läser 800 studenter någon av våra utbildningar inom skog och trä. Ungefär hälften av dem är privata skogsägare och läser kurser inom Hållbart familjeskogsbruk. Den andra hälften läser ett program med sikte på ett framtida yrke kopplat till skogs- och träbranschen.
Läs mer om att Studera skog och trä

Forskning i skog och träteknik

Institutionen för skog och träteknik bedriver tvärvetenskaplig forskning om skogen och dess värden. Den akademiska miljön omfattar hela värdekedjan med flera sammanlänkade ämnesdiscipliner. Från de grundläggande ekofysiologiska och ekologiska förutsättningarna för träden, till hållbar skogsskötsel och förvaltning av skogsresursen, och vidare till skogens tjänster och produkter genom förädling till slutprodukter i trä såsom möbler och byggnader. Många forskningsfrågor berör hur skogsbruket kan bedrivas ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart under förändrade klimatförutsättningar, med stöd av nya digitala och tekniska lösningar.

För vår forskning använder vi vår laboratoriemiljö, som inbegriper fasta laboratorier, mobil utrustning samt testområden och experiment utomhus i fält. Den flexibla miljön ForestEdge gör att frågeställningar i hela värdekedjan kan studeras. Forskningen sker i hög grad i samverkan med andra lärosäten, myndigheter, organisationer och företag i skogs- och träsektorn; regionalt, nationellt och internationellt. Institutionen deltar i satsningen The Bridge, det strategiska samarbetet mellan Linnéuniversitetet, Södra och Ikea.

Aktuellt

Följ skog och trä i sociala medier

Facebook
Twitter
Instagram

Personal

Personal skog och träteknik