Yrkeskunnande och teknologi
Den kunskap som ligger djupast hos mästaren i ett yrke är den tysta kunskap som bara visar sig i handlingen. Självklart behövs teoretisk kunskap och logiska analyser – men det som ger sig tillkänna som ett misslyckande eller en framgång beror oftast på något annat än brist på teoretisk kunskap. Vad som har gått snett är sällan lätt att sätta fingret på!
PROGRAM
Yrkeskunnande och professionsutveckling, Master 120hp
Du har yrkeserfarenhet och vill komma tillbaka till akademin för att kvalificera såväl ditt eget yrkeskunnande som att bidra till erfarenhetsutveckling i din verksamhet.
Inom studie- och forskningsområdet yrkeskunnande och teknologi ställer vi oss frågan: Vad gör mig skicklig i mitt yrke? Vi riktar blicken mot glappet mellan teorins generella anspråk och den komplexitet som präglar all praktik. Vi hävdar att praktiken står på egna ben, den är inte teorins styvbarn. Trots att man riktar frågor till sin egen erfarenhetsbank handlar inte yrkeskunnande om psykologi. Den kunskap vi söker är av bransch- och verklighetsnära slag och den handlar om den yttre världen, om arbetslivet.
FRISTÅENDE KURSER
AI och yrkeskunnande
Visst skulle du vilja fördjupa förståelsen för gränslandet mellan människa och maskin och vad det skulle innebära för ditt yrkeskunnande! Kursen rör artificiell Intelligens (AI) och digitaliseringsprocessens möjligheter och utmaningar.
Utveckling av yrkeskunnande – dialog, reflektion och mentorskap, 7,5hp
Genom reflektion över och dialog om dina erfarenheter ger kursen kunskap om och verktyg för att bygga förtroendefulla relationer för såväl din personliga utveckling som för olika typer av arbetslag.
Företagsutveckling inom SME med teknisk inriktning, 7,5hp (INSTÄLLD)
Kursen ger kunskap och stöd i frågor som rör strategisk planering när det gäller marknadsbevakning, produktutveckling och affärsutveckling. Det är företaget som är utgångspunkten i kursen. Du kommer även få insyn i hur man kan uttrycka erfarenhetsbaserad kunskap och olika sätt att bedriva systematisk strategisk utveckling.
UPPDRAGSUTBILDNING
Validering i praktiken
Kursen handlar om validering av vuxnas kunskap och kompetens ger deltagarna förutsättningar att utveckla arbetet med validering i praktiken. Kursen utgår både från konkreta exempel och teoretiska perspektiv i relation till valideringspraktiken.
Läs mer om kursen som startar hösten 2022
Nätverk för yrkeslärare
Nätverket för yrkeslärare är en mötesplats där yrkeslärare tillsammans med universitetet kan diskutera frågor som är specifika för gruppen yrkeslärare. Det handlar exempelvis om frågor som kan kopplas till tyst kunskap, yrkeskunnande och hur detta kan synliggöras och hanteras i mötet mellan lärare och elev. Förhoppningen är också att skapa en kontaktyta gentemot yrkeslärare som universitetet kan använda i forskningsändamål.
Mer information om Nätverket för yrkeslärare
Referensgrupp
Referensgruppen för nätverk för yrkeslärare består av före detta studenter på yrkeslärarprogrammet vid Linnéuniversitetet samt av yrkeslärare från annat lärosäte. Syftet med gruppen är att föra en dialog om vilka områden som är aktuella för yrkeslärare utifrån såväl yrkeslärarens vardag som från aktiviteter genomförda av nätverket. Referensgruppen synliggör nätverket och medverkar också till att hitta lämpliga informationskanaler för nätverkets aktiviteter. Sedan 2014 finns även en skolledare knuten till referensgruppen.
Referensgruppen har möte en gång per termin.
Yrkeslärarkonferens
Årligen sedan 2012 arrangeras under november månad en konferens om för yrkeslärare aktuella frågor. Referensgruppen följer upp konferensens innehåll och form utifrån konferensdeltagarnas utvärderingar och föreslår innehåll för kommande konferens. Hittillsvarande konferenser har haft följande teman:
- Bedömning i yrkesämnen
- Särskilda insatser för yrkeselever
- Gymnasiearbetet – ett samarbete mellan skola och bransch
- Yrkesutbildning i förändring – en mötesplats för skola och bransch
- Yrkeselever i gränslandet
- Elevers språkutveckling i yrkesämnen
- Yrkesstolthet.
- Hålla sig uppdaterad inom grundyrket
Läs mer om konferensen 2020
2021 ägde konferensen rum den 17 november.
Kontaktpersoner för nätverket:
Konferens för yrkeslärare
Årligen sedan 2012 arrangeras under november månad Yrkeslärarkonferensen, en konferens som tar upp aktuella frågor för yrkeslärare.
Läs mer om konferensen 2020
Läs mer om konferensen 2021
Tema: Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
Välkommen hösten 2022 önskar
Nätverk för yrkeslärare gm Viktoria Grahn Johansson och Anders Ingwald
APL-utvecklarutbildning
APL-utvecklarutbildning
Från 2014 till 2020 genomförde Linnéuniversitetet APL-utvecklarutbildning för yrkeslärare och APL-ansvariga i samarbete med Skolverket. Med start 2021 genomförs kursen digitalt via Skolverkets lärportal.
Läs mer om APL-utvecklarutbildningen på Skolverkets webbplats