Stöd för små och medelstora företag i Linnéregionen för att stärka teknisk kompetens och konkurrenskraft
Linnéuniversitetet har en rad olika projekt och aktiviteter inom området teknik som vänder sig till små och medelstora företag. Här finns dessa samlade på en och samma sida.
Starka och konkurrenskraftiga företag i Linnéregionen är en förutsättning för en välmående region. Fakulteten för teknik är därför involverad i en rad olika projekt och aktiviteter som främst vänder sig till små och medelstora företag (SMF), det vill säga företag med upp till 249 anställda, för att stödja kompetensuppbyggnaden inom en rad olika teknikområden.
Projekten finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) via Tillväxtverket samt Region Kalmar län och Region Kronoberg. Eftersom målgruppen är densamma för företagen, aktiviteterna på många sätt påminner om varandra och flera av projektens aktiviteter kan vara av intresse för samma företag, har vi valt att göra denna samlingssida för att underlätta.
Samtliga projekt är till för er som företag och vi vill gärna komma i kontakt med er. Är du intresserad av att få stöd i din och ditt företags utveckling, tveka inte att kontakta oss så lotsar vi dig till rätt projekt och aktiviteter.
Representanter från projekten kommer att vara ute i Linnéregionen på olika typer av evenemang, nätverksträffar etc för att knyta kontakter – bjud gärna in oss. Vi kan antingen delta som vanliga deltagare och bara mingla runt, eller dela med oss av den kunskap som finns inom respektive projekt.
Inspiration
Vi vet av erfarenhet att många företag är osäkra på hur de ska börja arbeta med olika typer av ny teknik och hur det kan bidra till företagets egen utveckling. Det finns ett antal vanligt förekommande frågor som kommer att besvaras genom inspirationsföreläsningar, där vi varvar möjligheter med tekniken med goda och konkreta exempel på vad andra företag har gjort och hur det har bidragit till deras utveckling.
Är ni en lite större grupp på ett företag, eller om ni samlar flera företag, kommer vi gärna ut till er för att ge er lite inspiration om vad som är möjligt och hur man på bästa sätt kan komma igång med arbetet.
Projekten erbjuder även olika typer av individuellt stöd till företagen, där vi utgår från just era förutsättningar och kan bidra med vägledning, stöd och workshopar för att testa tekniken.
Kompetenshöjande aktiviteter
Här kommer vi att arbeta med kompetensstärkande aktiviteter som är av mer fördjupad karaktär och kräver en viss grundkunskap hos företagen. Projekten erbjuder bland annat föreläsningar, seminarier, workshopar, handledning, nätverksträffar och samarbetsmöjligheter med mera – aktiviteterna kan skilja sig lite åt mellan projekten.
Föreläsningarna och seminarierna är av fördjupad karaktär i jämförelse med tidigare beskrivna inspirationsföreläsningar. Teman för föreläsningar baseras på de intressen och behov som framkommit i dialoger med företag.
Föreläsningarna är ett enkelt sätt för er att stärka upp er kunskap utan att behöva läsa hela kurser. Vissa föreläsningar kommer främst att spelas upp, men de kan också ges live när det finns en kritisk massa av intresserade företag. Nya föreläsningar kommer att tillkomma under hela projektets gång.
För att lära dig mer om datadriven utveckling hittar du föreläsningar här
För att lära dig mer om Internet of Things hittar du föreläsningar här
Test och utveckling
Genom tidigare studier och samarbeten med företag har vi lärt oss att ett sätt som många företag föredrar att lära sig genom är praktiskt arbete; ”learning by doing”. Att som ett litet företag ges möjlighet att arbeta med ny teknik betyder mycket för självbilden och hjälper företaget ta nya kliv på sin digitaliseringsresa.
I några av projekten erbjuder vi testplatser, det vill säga praktiska miljöer där ni kan experimentera och utveckla nya teknologier. Tillsammans med oss kan ni testa och utvärdera produkter och system för att öka er tekniska kompetens och kapacitet för innovation och utveckling.
Flera av projekten arbetar därför med vad vi kallar för pilotfall. Dessa är ett sätt för er att testa och utveckla konkreta idéer tillsammans med våra forskare och ingenjörer.
Formen för pilotfall kan skilja sig lite åt mellan projekten, men generellt pågår de under en kortare tidsperiod (upp till sex månader) då vi arbetar tillsammans med er under flexibla former. Den beräknade arbetsinsatsen är mellan 2 och 8 timmar per vecka, beroende på företagets behov och prioritet utifrån projektets mål. Företagen kommer vara drivande i processen och formulerar sina problem och utmaningar själva, för att därefter ges stöd och vägledning att realisera dessa. Upplägg och innehåll i pilotfallen kan skilja sig åt mellan de olika projekten.
Pågående projekt
-
Projekt: Smart Dat Målet med projektet är att genom att erbjuda insatser inom automatisering och digitalisering för små och medelstora företag (SMF) inom tillverkande sektor i Linnéregionen stärka…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: IoT-lab för SMF 2.0 Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk med företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…