TeMa Linné – Centrum för skolsamverkan
Här samlas de möjligheter, riktade mot skolan, som fakulteten för teknik erbjuder. Det handlar om nätverksarbete, kompetensutveckling, konferenser, elevaktiviteter och en del annat. Allt med syftet att stimulera intresset och öka kompetensen inom matematik, naturvetenskap, teknik och utbildningsteknologi samt yrkeslärares arbete.
Aktuellt
Nätverk
-
Nätverk för yrkeslärare Nätverket för yrkeslärare har funnits sedan 2012 och är en mötesplats där yrkeslärare tillsammans med universitetet kan diskutera frågor som är specifika för gruppen…
-
Nätverk för lärare i naturvetenskap -NOT-nätet Nätverket är en resurs för lärare som arbetar med naturvetenskap och organiseras av Fakulteten för teknik (FTK) vid Linnéuniversitetet.
-
RUC-IT RUC-IT är Linnéuniversitetets nätverk för dig som är intresserad av digitalisering i skola, undervisning och lärande. Du kan vara exempelvis lärare, IKT-pedagog eller skolledare, men även…
-
Speciallärare i matematik Nätverket för speciallärare i matematik startade hösten 2012 som en alumniverksamhet för verksamma speciallärare som läst sin utbildning vid Linnéuniversitetet. Det har sedan…
Kompetensutveckling
Hösten 2024
Naturvetenskap och teknik för lärare i årskurs 4-6. Ingår i lärarlyftet
Elevers naturvetenskapliga och tekniska omvärld - NO och Teknik för lärare i årskurs 4-6
Elevers naturvetenskapliga och tekniska omvärld, åk F-3
Naturorienterande ämnen och teknik för lärare i åk 1-3. Ingår i lärarlyftet
Våren 2024
Naturorienterande ämnen och teknik för lärare i åk 1-3. Ingår i lärarlyftet
Elevers naturvetenskapliga och tekniska omvärld, åk F-3
Ämneskompetens på distans
Konferenser
-
Digitala kompetensdagen Digitala kompetensdagen har blivit en höjdpunkt under höstlovet för allt mellan förskola och universitet. Syftet är att ge pedagoger och skolledare nya idéer, verktyg, kunskap…
-
Yrkeslärarkonferensen Årligen sedan 2012 arrangeras under november månad Yrkeslärarkonferensen, en konferens som tar upp aktuella frågor för yrkeslärare.
Skolrelaterad forskning
Forskargrupper
-
Center for Learning and Knowledge Technologies (CeLeKT) Forskningen inom ämnet medieteknik på Linnéuniversitetet har fokus på mobilitet, sociala medier och lärande, och genomförs främst inom…
-
Computational Thinking and Coding Skills in Schools (CoCoS) Forskargruppen Computational Thinking and Coding Skills in Schools arbetar med forskning, undervisning och kurser för kompetensutveckling…
-
Matematikdidaktik I forskargruppen Matematikdidaktik bedriver vi både teoretisk och tillämpad forskning, nationellt såväl som internationellt. Vi deltar i samarbeten med verksamma matematiklärare från…
-
Vägar till matematikens värld – ämneskunskap i matematikdidaktisk belysning (VÄMA) Syftet med denna forskargrupp inom matematikdidaktik är att bidra med kunskap om elevernas lärande samt om hur man…
Pågående forskningsprojekt
-
Projekt: DigiMath I detta projekt undersöker vi hur matematiklärare kan utnyttja digital teknik som är vanliga i svenska klassrum för att förstärka sin undervisningspraktik i matematik
-
Projekt: Extending design thinking with emerging digital technologies (Exten.D.T.2) Kärnan i detta projekt är antagandet att designtänkande i kombination med framväxande teknologier som artificiell…
-
Projekt: Matematiklärares professionella identitetsutveckling I detta projekt undersöker vi hur lärarstudenters, matematiklärares och matematiklärarutbildares yrkesidentiteter utvecklas. Med hjälp av…
-
Projekt: Science4Girls I detta projekt arbetar elever, lärare och forskare sida vid sida för att utveckla och implementera aktiviteter för inlärning inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM).…
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Att undervisa sannolikhetslära i grundskolan Projektet syftar till att beskriva och bättre förstå lärares handlingar i klassrummet när de undervisar sannolikhetslära. Detta görs genom att…
-
Projekt: Förmågor och kunskaper via entreprenöriellt lärande i matematik i åk F-6 Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla och genomföra projekt i skolan där…
-
Projekt: Hur gör lärare (för att gynna elevers lärande) – metodik i vetenskapens namn Syftet med detta projekt är att utveckla ny kunskap om relationen mellan klassrumsaktiviteter, inklusive…
-
Projekt: Matematik i förskoleklass med problemlösning som utgångspunkt I projektet studerades om och hur problemlösning kan utgöra utgångspunkten för förskoleklassens matematikundervisning.
-
Projekt: Programmering och matematik – meningsskapande och kommunikation i matematikundervisning Syftet med projektet är att bidra till ökad kunskap om hur man kan förbättra elevernas matematiska…
-
Projekt: Rhizomatiskt tänkande och erfarande av matematiska uppgifter Syftet med detta projekt är att, tillsammans med verksamma lärare, utveckla undervisningen i matematik genom att använda…
-
Projekt: Teknisk och naturvetenskaplig utbildning på lika villkor Detta projekt möter utmaningen att ge elever – oberoende av kön, social bakgrund eller etnicitet – förutsättningar att delta i och…
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Läs vårt nyhetsbrev
Nyhetsbrev September 2023
För elever
Digitalidag på Linnéuniversitetet - 13 oktober, Växjö och Kalmar
LNU är med under Digitalidag 2023 och erbjuder aktiviteter för barn, ungdomar och skolpersonal. I Växjö hittar ni oss på Araby Park Arena och i Kalmar finns vi på universitetskajen. Mer information kommer snart på Digitalidags webbsidan: https://digitalidag.org
En dag på universitetet - 18 oktober, Kalmar
Linnéuniversitetet bjuder in till informationspass, möten med studenter och studievägledare samt en möjlighet att ta en närmare titt på våra lokaler. Varmt välkommen!
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/en-dag-pa-universitetet-2023/
EDIT - En dag inom teknik - 2 november, Växjö
EDIT är Linnéuniversitetets egna evenemang där tjejer från åk 9 på högstadiet till åk 3 på gymnasiet är välkomna att testa på olika aktiviteter inom teknikområdet. I år fokuserar vi på programmering i olika form. Anmälan öppnar i slutet av september
PRAO - vecka
Vi välkomnar elever för PRAO-veckan under hösten och erbjuder en vecka fylld med tekniska aktiviteter och besök på relevanta företag. Ta gärna kontakt med oss om dina elever är intresserade av att komma till fakulteten för teknik! Vi hoppas förstås att vi även får några nyfikna tjejer här på en PRAO-vecka!
För skolpersonal
Del 2: Chat GPT - Möjlighet eller risk i skolan, 14 september, Zoom
Vi fortsätter vår webinarserie om ChatGPT med en ny träff! Vad är egentligen ChatGPT som alla pratar om? Hur funkar det och vad tror vi om framtiden där AI kommer att vara närvarande i skolan. På vilket sätt kan AI stödja lärandet? Vad ser vi för risker?
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/chatgpt-seminar-del2-20230914/
Science on Stage Festival, 12 oktober, Växjö
Science on Stage Sverige välkomnar dig som lärare på F-6, högstadiet, eller gymnasiet till två evenemang: Ett nationellt kostnadsfritt evenemang i Växjö den 12 oktober och du har även möjlighet att ansöka om att vara med på den internationella festivalen i Åbo 2024. Vi ser fram emot att träffa dig!
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/science-on-stage-festival-20231012/
Digitala Kompetensdagen - 31 oktober, Växjö
Fortfarande är skolans digitalisering högaktuellt och vi välkomnar återigen pedagoger och skolledare att ta del av nya idéer, verktyg, kunskap samt möjlighet till omvärldsbevakning inom området. Årets konferens genomförs fysiskt den 31 oktober 2023.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/konferenser/digdag2023/
Nyhetsbrev December 2022
För elever
I höstas testade vi vårt nytt PRAO-koncept där vi delade på ansvaret för veckan tillsammans med ett gymnasium och ett företag. Ett koncept som var mycket uppskatt av alla involverade. Mer om det nya PRAO-konceptet:https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2022/nytt-prao-koncept-pa-fakulteten-for-teknik/
Under höstlovet välkomnade vi 12 tjejer för EDIT - En Dag Inom Teknik där tjejerna fick bygga en dansmatta och lära sig mer om AI. Ett kort klipp om dagen finns att se på Linnéuniversitetets Linkedin.
I början av december hade vi vår pilotträff för programmeringskurs Barnhack LNU. Våra studenter övade på att vara ledare för kursen med en grupp barn. Väldigt lärorikt för alla och vi jobbar vidare för att kunna erbjuda kursen i början av februari. Håll utkik på TeMa Linné webbsidan om du känner barn mellan 9–12 år.
För skolpersonal
Digitala Kompetensdagen fick äntligen genomföras på plats den 1 november på Linnéuniversitetet. Cirka 450 deltagare fick under dagen både aktuell omvärldsspaning, insikter om pågående forskning och handfasta tips gällande digitalisering och lärande. Nästa års Digitala kompetensdag är redan inbokad så se till att strecka den 31 oktober 2023. Håll utkik på https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/samarbeta-med-oss/Projekt-och-natverk/natverk/fakulteten-for-teknik/digitala-kompetensdagen/
Studie-och yrkesvägledares träffen i höstas handlade om Digitalisering inom oväntade branscher. Vi bjöd in aktörer från både skogs- och byggbranschen som berättade om hur digitalisering påverkar deras branscher och på vilket sätt den ingår i våra utbildningar på fakulteten för teknik. Nästa träff kommer att genomföras under vårt Öppet hus, onsdag 22 mars. Mer information kommer snart.
På uppdrag av Skolverket kommer vi att erbjuda både poänggivande kurser och workshops i programmering samt en helt ny workshopserien, “Digital kompetens ämnesyrkeslärare”.
• Programmering i tidigare åldrar
• Att programmera (Scratch, Micro:bit, Python)
• Digital kompetens för ämnesyrkeslärare
• Introduktion till programmering i textbaserad miljö, 5hp
Läs mer och anmäl dig på TeMa Linnés webbsida under “Workshop och kurs VT23 - anmälan”.
SAVE THE DATE!
Öppet hus för gymnasieelever och studie-och yrkesvägledare, onsdag 22 mars 2023
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/evenemang/inspirationsdagen/
IGEday, Introduce a Girl to Engineering Day, fredag 31 mars 2023
Växjö: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/igeday-2023-vaxjo/
Kalmar: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/igeday-2023-kalmar/
Science City 2023: Aktiviteter inom teknik och naturvetenskap för alla åldrar! Fredag 21 april och lördag 22 april
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2023/science-city-2023/
Har ni några önskemål eller idéer inför våren 2023, ta gärna kontakt med oss på TeMa Linné.
God Jul och Gott Nytt År önskar Katrin och Laure från TeMa Linné!
Nyhetsbrev September 2022
För elever
En dag på universitetet - 12 oktober
Linnéuniversitetet bjuder in till informationspass, möten med studenter och studievägledare samt en möjlighet att ta en närmare titt på våra lokaler. Varmt välkommen!
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/en-dag-pa-universitetet-2022/
EDIT - En dag inom teknik - 3 november
EDIT är Linnéuniversitetets egna evenemang där tjejer från åk 9 på högstadiet till åk 3 på gymnasiet är välkomna att testa på olika aktiviteter inom teknikområdet. I år fokuserar vi på programmering i olika form.
Anmälan öppnar i slutet av september
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/edit-20221103/
För skolpersonal
Inspirationsdag för studie-och yrkesvägledare - 17 november
Välkommen till en inspirationsdag inom teknik för studie-och yrkesvägledare. Dagens tema är Digitalisering inom oväntade branscher. Dagen anordnas under Digitala veckan, som har för syftet att attrahera fler till IT-sektorn och säkra kompetensförsörjningen för framtiden. Under träffen får vi lyssna på aktörer från byggbranschen samt skogsbranschen. Hur jobbar man med digitalisering inom dessa branscher? Ta gärna med en lärare med intresse för dagens ämne.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/teknikdag-syv-20221117/
Bara kemi! NOT-nätet - 13 oktober
Välkommen på torsdagen den 13 oktober kl. 15.00 – 17.30 på Linnéuniversitetet i Växjö. Alla intresserade är välkomna, både tidigare nätverksdeltagare och den som aldrig varit med.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/not-traff-bara-kemi-20221013/
Digitala Kompetensdagen - 1 november
Syftet med digitala kompetensdagen är att ge länets pedagoger och skolledare nya idéer, verktyg, kunskap och möjlighet till omvärldsbevakning. Årets konferens genomförs fysiskt den 1 november 2022.
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/konferenser/digdag/
Hoppas vi ses!
Nyhetsbrev Juni 2022
Snart är det sommar och välförtjänt semester! Det har hänt mycket under året hos oss på TeMa Linné vid fakulteten för teknik: IGEday, Teknikdag för studie-och yrkesvägledare, Science City samt även många olika nätverksträffar! Vi vill passa på att tacka er som har deltagit, skickat elever till oss på aktiviteter och hjälpt oss att sprida information om vårt arbete.
Nästa år fortsätter vi med ännu flera aktiviteter, så boka kalendern redan nu!
Aktiviteter för skolpersonal
Teknikdag för studie-och yrkesvägledare, torsdag 17 november
Vi utforskar digitalisering inom oväntade branscher! Dagen anordnas i samband med Digitala veckan. Ta gärna med en lärare med intresse för dagens ämne.
Digitala kompetensdagen, 1 november 2022
Efter två år som digital konferens, ses vi på campus Växjö den 1 november. Syftet med digitala kompetensdagen är att ge pedagoger och skolledare nya idéer, verktyg, kunskap inom skolans digitalisering samt möjlighet till omvärldsbevakning.
Läs mer på: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/konferenser/digdag/
Workshops programmering
Linnéuniversitetet erbjuder på uppdrag av Skolverket två workshops serier som komplement till webbkursen ”Att programmera” och “Om programmering” som finns på skolverkets utbildningsportal. Mer information och anmälan via länkarna. Det är kostnadsfritt att delta i workshopserierna.
Att programmera: webbkurs med workshops: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/utbildning/att-programmera---webbkurs-med-workshops/
Programmering i tidigare åldrar: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/utbildning/workshopserie-programmering-i-tidigare-aldrar/
Kurs Validering i praktiken
Kursen syftar till att ge kunskap om och perspektiv på validering av vuxnas kunskap och kompetens: Läs mer:
Aktiviteter för elever
En dag på universitetet - 12 oktober, Kalmar
Vi välkomnar alla gymnasieelever till Universitetskajen för en dag fylld med intressanta aktiviteter om våra utbildningar samt möjligheter att prata med och inspireras av våra studenter och studievägledare.
EDIT - 3 november, Växjö
En dag inom teknik för tjejer från högstadiet och gymnasiet är tillbaka efter ett års uppehåll. En praktisk dag där tjejerna får djupdyka i teknik!
https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/edit-20221103/
IGEday - 31 mars 2023, Växjö och Kalmar
IGEday,Introduce a girl to engineering day, genomförs runt om i världen och i Sverige är det stiftelsen Womengineer som driver den. Syftet med IGEday är att öka intresse till teknik för tjejer i åldrarna 13–19 år.
Science City - 21/22 april 2023, Växjö
Vi upprepar årets succé men nu under två dagar! På fredagen bjuds elever från årskurs 5 till årskurs 9 samt gymnasieelever att möta och prova på teknik genom workshops och aktiviteter hos utställarna. På lördagen öppnar vi Science City för allmänheten.
Glöm inte att några av våra utbildningar är fortfarande öppna för sen anmälan. https://www.antagning.se/se/search?period=15&freeText=Linnéuniversitetet%20(Kalmar%20Växjö)%20&searchableOnly=true&sortBy=relevance
Läs mer mer om dessa aktiviteter, om skolnätverk och om skolrelaterad forskning på TeMa Linnés webbsidan. Eller är du intresserad av samverka med oss, kontakta gärna oss på ftk.temalinne@lnu.se.
Nyhetsbrev Februari 2022
Teknikdag med temat: alla dessa tekniska yrkestitlar - vad innebär de egentligen?
Den 8 mars mellan kl. 9- 14.30 välkomnar vi studie-och yrkesvägledare, lärare och alla nyfikna till en inspirationsdag om våra tekniska utbildningar. Den här gången ska vi presentera dem på ett annorlunda sätt. Medverkar gör både lärare från LNU och yrkesverksamma.
Läs mer och anmäl dig senast den 3:e mars: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2022/teknikdag-for-syvledare-8-mars/
Öppet hus på Linnéuniversitetet den 24 mars 2022
I år, liksom förra året, blir det öppna huset ett helt digitalt arrangemang. Skillnaden i år blir att gymnasieeleverna möter våra lärare, studenter och andra medverkande i livesändning. I de olika, korta informationspassen får kommer gymnasieeleverna att träffa programansvariga och /eller studenter. De kommer även att ha möjlighet att ställa frågor i realtid.
Läs mer och anmäl klassen här: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/evenemang/inspirationsdagen/
Introduce a Girl to Engineering day - 25 mars 2022
Vad gör en ingenjör? Under den här dagen bjuder vi in tjejer och icke-binära till Linnéuniversitetet, både i Kalmar och i Växjö. Under dagen får deltagarna arbeta tillsammans med en utmaning inom teknikområdet, möte lärare på olika teknikutbildningar och träffa yrkesverksamma kvinnor inom olika teknikbranscher. Dagen är kostnadsfri och anmälan stänger 11 mars.
IGEday Kalmar: https://igeday.com/product/linneuniversitetet-kalmar/
IGEday Växjö https://igeday.com/product/linneuniversitetet-i-vaxjo/
Science City på campus Växjö den 8 april 2022
Under dagen förvandlas delar av campus Växjö till ett experimenthus med spännande prova-på aktiviteter. På morgonen välkomnar man skolklasser i åk 5-9 och från kl.14 är alla välkomna att vara med. Dagens arrangeras av GoEpic och fakulteten för teknik bjuder in på olika spännande aktiviteter under dagen. Några programansvariga och studenter finns på plats för att svara på dina frågor om våra utbildningar.
Samtliga evenemang
Samtliga evenemang
-
Ämnesövergripande samarbeten med fokus på naturvetenskap och teknik Nätverksträff NOT-nätet
-
Sonja Kovalevsky-dagarna Evenemang - Heldag
-
Digitala kompetensdagen 2024 Konferens Heldag
-
Programmeringskurs för barn Kodkurs -
-
Datalogiskt tänkande i skolan Workshop
-
Workshop med Kodcentrum Nätverksträff
-
Workshop Computational thinking in education Workshop
-
Programmeringskurs för barn Kodkurs -
-
IGEday - Introduce a Girl to Engineering Day - Växjö Inspirationsdag
-
IGEday - Introduce a Girl to Engineering Day - Kalmar Inspirationsdag
-
Science Linné - Välkommen till Science Linné – aktiviteter inom teknik, naturvetenskap och matematik för alla åldrar! Öppet hus
-
Vad styr ungdomars utbildningsval? Inspirationseftermiddag
-
Programmeringskurs för barn Kodkurs -
-
Del 3: ChatGPT - risk eller möjlighet i skolan? Webinar
-
Laborativt julbord Nätverkträff
-
Inställt: Discovery IoT: An evening of learning and inspiration Workshop
-
Höstens träff för nätverket för lärare i teknik Nätverksträff
-
Edit - en dag inom teknik för tjejer Inspirationsdag
-
Höstlovskurs i programmering för barn Programmeringskurs för barn -
-
Third International Workshop on Computational Thinking, Coding Skills and AI in Schools
-
Vi rivstartar terminens NO-undervisning! Nätverksträff
-
Sommarlovskurs i programmering för barn Kodkurs -
-
Vårens program i NOT-nätet – Science on Stage Nätverksträff
-
Välkommen till Science city – aktiviteter inom teknik och naturvetenskap för alla åldrar! Öppet hus
-
Vårens program i NOT-nätet – Science on Stage Nätverksträff
-
IGEday 2023 - Introduce a Girl to Engineering Day, Kalmar Inspirationsdag
-
IGEday 2023 - Introduce a Girl to Engineering Day, Växjö Inspirationsdag
-
CHAT GPT - Möjlighet eller risk för skolan? Seminarium
-
Vårens program i NOT-nätet - Science on Stage Nätverksträff
-
Programmeringskurs för barn på Linnéuniversitetet Kodkurs
-
Vårens program i NOT-nätet - Science on Stage Nätverksträff
-
EDIT - en dag inom teknik för tjejer Inspirationsdag
-
Digitala kompetensdagen 2022 Konferens Heldag
-
Bara kemi! Kemins dag – träff med NOT-nätet Nätverksträff
-
INSTÄLLD! Nätverksträff för historielärare
-
Förändrade kursplaner och konsekvenser för undervisning i NO och teknik NOT-NÄTVERKSTRÄFF
-
Riksfinal i Teknikåttan Tävling
-
Science City Öppet hus
-
IGEday 2022 Växjö: vad gör en ingenjör? Inspirationsdag
-
IGEday 2022 Kalmar: vad gör en ingenjör? Inspirationsdag
-
Alla dessa tekniska yrkestitlar - vad innebär de egentligen? Nätverksträff
-
Matematikundervisning utifrån Singaporemodellen – är det ett framgångsrecept för Sverige? Nätverksträff
-
Nätverksträff för speciallärare i matematik Nätverksträff
-
Nätverksträff för lärare i matematik Nätverksträff
-
NOT-nätverksträff Nätverksträff Heldag
-
Epistemology as case of umbrellaology? Seminarieserie Centrum för naturvetenskapernas didaktik -
-
Teknikdidaktisk forskning – definition, trender, exempel Seminarium Centrum för naturvetenskapernas didaktik
-
Yrkeslärarkonferensen 2021 Konferens
-
Klart du kan koda! Föreläsning
-
Öppet hus för tjejer på IoT-lab vid Linnéuniversitetet Evenemang
-
Öppet hus med Kodkollektivet på Innovation Lab i Växjö Evenemang
-
En dag inom teknik för tjejer - Inställt Evenemang
-
Digitala kompetensdagen Fortbildning för lärare
-
Teknik och kemi i förskolan – hur robotar och titta, känna och lukta lär förskolebarn om naturvetenskap Seminarium Centrum för naturvetenskapernas didaktik
-
Bara kemi! – träff med NOT-nätet Nätverksträff
-
Prototyping – en metod för att utveckla tekniska lösningar INSTÄLLT Workshop-serie
-
ForskarFredag Föreläsningar för skolklasser - Heldag
-
Forum för skolsamverkan uppföljning: Skolhuvudmännens utvecklingsarbete inom digitalisering Forum för skolsamverkan
-
Forum för skolsamverkan: Skolhuvudmännens utvecklingsarbete inom digitalisering Forum för skolsamverkan
-
Vad gör en ingenjör? – IGEday 2021