Projektet Expertkompetens Smart Industri, steg 2
Målet med projektet är att utveckla kurser på avancerad nivå kopplat till Smart Industri utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är yrkesverksamma (företag), vilket inkluderar såväl underleverantörer som företag som både utvecklar och tillverkar egna produkter.
Det övergripande målet handlar om att vidmakthålla och stärka tillverkningsindustrins konkurrenskraft i ett globalt och nationellt perspektiv. Projektet kommer att möta företagens specifika kunskapsbehov och utmaningar för en effektiv och innovativ produktion. Smart industri innehåller ett brett spektrum av deldiscipliner. Det fokus som vi planerar för ligger inom delområden som sammanfaller med aktuell forskning, forskarutbildning och utbildning på avancerad nivå vid Linnéuniversitetet och inom Smart Industry Group, som är den forskargrupp som står värd för projektet.
Målet med projekt är att utveckla kurser på avancerad nivå utifrån näringslivets kompetensbehov, men också att utveckla flexibla metoder för kursutveckling, genomförande, antagningsprocess etc. som möter behoven inom industrin.
Projektets primära målgrupp är yrkesverksamma (företag), vilket inkluderar såväl underleverantörer som företag som både utvecklar och tillverkar egna produkter, men andra typer av företag och organisationer som är intresserade av området är varmt välkomna att delta.
Tematiska områden
Genom dialog initialt medverkande organisationerna har sex fokusområden inom Smart industri identifierats där kurser kommer att utvecklas (se de utfällbara blocken nedan). Under resans gång kan tematiska områden falla bort eller tillkomma beroende på intresse och behov i industrin.
Utöver dessa områden kommer vi att ha en särskilt spår med kurser för ledare och chefer som kan spänna över de tematiska områdena.
Material- och strukturkarakterisering
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många områden, som t.ex. fordonsindustrin, byggsektorn, luftfart, rymdteknik, materialteknik m.m. Dessutom är det centralt för forskning och utveckling inom dessa områden då korrekta egenskaper för olika material och strukturer är avgörande för att säkerställa prestanda och hållbarhet i produkter och konstruktioner.
Genom att studera kurser inom detta temaområde kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för hur man kan utvärdera olika material och strukturer med experimentella metoder, samt hur man kan använda dessa metoder för att säkerställa hög tillförlitlighet i de parametrar som används i simuleringar. Detta kan i sin tur leda till förbättrade produkter och konstruktioner med bättre prestanda och längre livslängd.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan karakterisera material och strukturer för att säkerställa hög tillförlitlighet i simuleringar, då är detta temaområde något för dig!
Modellering och simulering
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många olika områden, då det ger möjlighet att i ett tidigt skede i produktionsprocessen simulera och utvärdera olika scenarier och lösningar. Detta kan i sin tur leda till förbättrade produkter och processer med bättre prestanda och längre livslängd.
Genom att studera kurser inom detta temaområde kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för hur man kan använda olika modeller och simuleringar för att förbättra produktionsprocessen. Detta kan innebära allt från att göra mekaniska analyser av enskilda strukturer, till att analysera funktionen hos hela produktionssystem.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan använda modellering och simulering för att förbättra produktionsprocessen, då är detta temaområde något för dig!
Smart underhåll
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många områden, som t.ex. tillverkningsindustrin, energisektorn, transportsektorn m.m. Dessutom är det centralt för forskning och utveckling inom dessa områden då prediktivt underhåll är en viktig strategi för att säkerställa hög tillgänglighet utan att riskera ekonomiska, personmässiga eller miljömässiga skador.
Genom att studera kurser inom detta temaområde kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för hur man kan använda datadrivet prediktivt underhåll för att förbättra sin organisation. Detta innebär att man kan utvärdera behov av tekniklösningar och olika alternativ, och sedan implementera en underhållsstrategi som ger hög tillgänglighet utan att riskera ekonomiska, personmässiga eller miljömässiga skador.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan använda datadrivet prediktivt underhåll för att förbättra sin organisation, då är detta temaområde något för dig!
Data management
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många områden, som t.ex. tillverkningsindustrin, energisektorn, transportsektorn m.m. Dessutom är det centralt för forskning och utveckling inom dessa områden då behovet av att hantera och analysera stora datamängder blir allt viktigare för att utveckla smarta fabriker och andra typer av verksamheter.
Genom att studera kurser inom detta temaområde kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för hur man kan använda olika tekniker för att hantera, analysera och dra nytta av stora datamängder. Detta innebär att man kan använda tekniker som data mining, maskininlärning, Internet of Things, IT-säkerhet, visualisering, sensorer och signalbehandling för att förbättra sin organisation och göra den mer effektiv och konkurrenskraftig.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan använda olika tekniker för att hantera och analysera stora datamängder, då är detta temaområde något för dig!
Produktion (operation management)
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många områden, som t.ex. tillverkningsindustrin, energisektorn, transportsektorn m.m. Dessutom är det centralt för forskning och utveckling inom dessa områden då produktion och operation management är centrala för att utveckla smarta fabriker och andra typer av verksamheter.
Genom att studera kurser inom detta temaområde kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för hur man kan använda olika tekniker för att analysera och optimera produktionsflöden. Detta innebär att man kan använda tekniker som data mining, maskininlärning, Internet of Things, IT-säkerhet, visualisering, sensorer, signalbehandling och flermålsoptimering för att förbättra sin organisation och göra den mer effektiv och konkurrenskraftig.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan använda olika tekniker för att analysera och optimera produktionsflöden, då är detta temaområdet för dig!
Hållbar industri
Detta temaområde är av stor betydelse för yrkesverksamma inom många områden. Hållbarhet, energiförbrukning och resursanvändning är viktiga komponenter för en konkurrenskraftig industri i framtiden. Detta tematiska område ska utveckla kurser för att hjälpa industriföretag att arbeta vidare strategiskt för att öka hållbarheten i verksamheten.
Genom att studera kurser inom detta område kan yrkesverksamma få en djupare förståelse för generella till problemspecifika frågeställningar. Möjliga inriktningar är: Grundprinciper för hållbarhet för industriföretag för att skapa grundkunskap inom olika begrepp såsom industriell ekologi, agenda 2030, system tänkande, livscykeltänkande, etc. Energieffektivisering i industri: som utforskar möjligheter för energieffektivisering: digitala verktyg för mätning och automatisering, elektrotekniska lösningar, etc Cirkulär ekonomi: som utforskare cirkulär design och produktion utifrån ett resursperspektiv: industriell metabolism, design for demontering, etc.
Så om du är yrkesverksam och vill veta mer om hur man kan arbeta mer hållbart med t.ex. energiförbrukning och resursanvändning, då är detta temaområdet för dig!
Kurser för chefer och ledare inom Smart industri
Chefer och ledare bör kompetensutveckla sig för att bättre kunna leda sina verksamheter inom smart industri eftersom detta är en viktig aspekt för att kunna möta de krav och förväntningar som ställs på verksamheterna idag. Detta innebär att man måste ha kunskap om olika tekniker och metoder som är relevanta för att utveckla och driva en smart industri, såsom automation, data mining, maskininlärning, Internet of Things, smart underhåll, visualisering, sensorer, signalbehandling och flermålsoptimering.
Genom att kompetensutveckla sig inom detta område kan chefer och ledare bli mer effektiva i sitt ledarskap, vilket i sin tur kan leda till att verksamheten blir mer konkurrenskraftig och lönsam. Dessutom kan kompetensutveckling inom smart industri hjälpa till att skapa en kultur där teknik och innovation uppmuntras, vilket är viktigt för att kunna utvecklas och förändras i en snabbt föränderlig värld.
Så är du chef eller ledare och vill stärka din förmåga att leda din organisation i den snabba teknikutvecklingen som sker och ligga i framkant så är detta temaområdet för dig!
Företagens kompetensbehov i fokus
Kursutbudet bygger på företagens faktiska behov därför är det viktigt med stort engagemang från företagens sida, redan under ansökan fick vi stort stöd från företag och kluster/nätverk. Vi behöver löpande få inspel kring behov av kompetens och arbeta nära företagen när nya kurserna utvecklas. De behov som vi ser idag kommer med största sannolikhet att se annorlunda ut om fyra år och nya tematiska områden kan tillkomma under resans gång. Kurserna ska ge både direkt och långsiktig nytta för företagen och de kunskaper som tillägnas skall vara lätt att omvandla till verktyg i det dagliga arbetet.
Medverkan sker på olika sätt, vid till exempel utveckling av kurser och kursmaterial samt vid undervisning, men också med experimentuppställningar och inte minst genom att gå kurserna.
Upplägget är flexibelt för att underlätta för yrkesverksamma att kombinera studier med sitt ordinarie arbete. I kurserna kommer föreläsningar på distans att kombineras med fysiska träffar. Laborativa moment utförs bland annat i EPIC-laboratoriet, Växjö och i IoT-labbet i Kalmar.
Vill du veta mer om hur du kan engagera dig? Kontakta Diana Unander
Kurser framtagna inom projektet
Här finns en lista av kurser som utvecklats inom projektet, det framgår på respektive sida när kursen planeras att ge, om inget datum finns så spikat så går det löpande att anmäla sig och vi återkopplar när det finns en kritisk massa för att genomföra kursen. Kan ni som enskild organisation eller tillsammans med andra samla ihop 10-15 personer så kan vi ge kurserna utanför planerade kursomgångar.
-
Agila metoder för en digitaliserad industri Ledare inom industrin kan ha stor nytta av att lära sig om agila arbetsmetoder eftersom det kan bidra till ökad produktivitet, kundfokus, flexibilitet,…
-
AI för ledare Syftet med kursen ”Artificiell intelligens för Ledare” är att ge chefer, ledare och beslutsfattare en djupare förståelse för AI och öka förståelsen för möjligheter, svårigheter, nytta…
-
Cirkulär ekonomi för ledare Världens resurser är begränsade, och en linjär ekonomi (ta-producera-kasta) leder till ökad materialbrist och högre kostnader. Att läsa en kurs i cirkulär ekonomi kan vara…
-
Python-skripting för Abaqus Denna kurs är mycket värdefull för dig som vill maximera potentialen i Abaqus som simuleringsverktyg. Kursen ger dig kraftfulla verktyg för att bli mer produktiv, flexibel…
-
Smart underhållsteknik för ledare Smart underhåll innebär att använda avancerade teknologier och data för att optimera och effektivisera företagets underhållsprocesser. Genom att investera i denna…
-
Smart underhåll 1 – mätteknik I takt med den pågående digitaliseringen av industrin mot ”Industry 4.0” d.v.s. smarta fabriker med effektivare produktion, kortare ledtider, högre kvalitet, etc. ökar…
-
Tillverkningsprocesser för ledare Detta är en kurs som syftar till att ge ledare och andra yrkesverksamma utan en maskinteknisk bakgrund en gedigen förståelse för modern tillverkning. Kursen täcker…
-
Tillståndsövervakning och prediktivt underhåll Ökad kunskap om tillståndsövervakning och prediktivt underhåll kan hjälpa företag och organisationer att öka sin effektivitet, minska kostnader,…
-
Tillämpad maskininlärning I den moderna IT-världen har företagen ofta tillgång till stora mängder data som samlats in från kundhanteringssystem, webbtjänster, interaktion med kunder etc. Data i sig…
Aktuellt
Fakta om projektet
Projektledare
Martin Kroon
Övriga projektmedlemmar vid Linnéuniversitetet
Martin Kroon, Lars Håkansson, Diana Unander, Mauro Caporuscio, Jetro Pocorni, Jorge Zapico, Per Ranstad, Hatem Algabroun
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Epic - Innovation & Technology Center, Micropower Group, Epiroc, Strezia AB, Combitech, Scania, Solutions for tomorrow, SwePart Transmission AB, Virtual Manufacturing AB, Acoustic Agree AB, Zenta AB, Andritz AB, Volvo Construction Equipment AB, AB SKF, Additivt Teknikcenter i Hultsfred AB, Campus Ljungby, Digital Manufacturing Cluster (RISE), DigIT Hub Sweden (Mobile Heights)
Finansiär
KK-stiftelsen (Expertkompetens Steg 2)
Tidsplan
2022-09-01 - 2026-08-31
Ämne
Maskinteknik (institutionen för maskinteknik, fakulteten för teknik) och datavetenskap (institutionen för datavetenskap och medieteknik, fakulteten för teknik)
Forskargrupp
Smart Industry Group (SIG)
Spetsforskningsmiljö
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)
Medarbetare
- Diana Unander Forsknings- och projektkoordinator
- 0470-76 78 65
- 073-057 70 64
- dianaunanderlnuse
- Hatem Algabroun Universitetslektor
- 0470-76 74 76
- hatemalgabrounlnuse
- Jetro Kenneth Pocorni Universitetslektor
- 0470-76 72 01
- 070-261 55 43
- jetropocornilnuse
- Jorge Luis Zapico Universitetslektor
- 0470-70 83 76
- jorgeluiszapicolnuse
- Martin Kroon Professor
- 0470-70 84 41
- 070-358 98 71
- martinkroonlnuse
- Mauro Caporuscio Professor
- 0470-70 85 58
- maurocaporusciolnuse
- Per Ranstad Professor, adjungerad
- perranstadlnuse