Händer sm undersöker komponenter

Ingenjörer formar framtiden

När du studerar en ingenjörsutbildning hos oss får du kunskap och verktyg till att lösa framtidens utmaningar inom en mängd olika branscher. Om du vill förändra världen på riktigt ska du bli ingenjör.

Vad gör en ingenjör?

En ingenjörsutbildningen ger dig breda tekniska kunskaper och spetskompetens inom ett område, exempelvis Fartygselteknik eller Skog och träteknik. Inom de området arbetar du med att lösa problem eller utveckla en sak eller system. Du kan alltså arbeta som ingenjör inom en mängd olika områden och branscher med allt ifrån utveckling av energianvändning till programmering av elektronik i telekommunikation.

Det som är gemensamt för alla ingenjörer är de utvecklar vårt samhälle och de problem som finns. Därför måste du som ingenjör vara klurig, kunna lösa problem och hitta nya lösningar. För att lyckas med detta krävs engagemang, ämneskunskap och förmåga att jobba i team.

Nio högskoleingenjörsutbildningar

Genom att studera till ingenjör får du chansen att på djupet förstå något som du är intresserad av. Under utbildningen får du verktyg inför kommande yrkesliv, träffa personer som delar din passion och chans till nätverk i branschen.

 

Arbetsmarknad

Att arbeta som ingenjör är ett social jobb där du ofta jobbar med dina kollegor i team. Eftersom ingenjörer behövs i hela världen kan du också välja vart världen du vill bo och arbeta.

Arbetsmarknaden för ingenjörer ser ljus ut. Framöver kommer det att fattas flera tusen ingenjörer och behovet av att lösa samhällsutmaningar kommer inte att minska. 

Läs mer om ingenjörsers arbetsmarknad i Arbetsförmedlingens yrkeskompass.

Studenter berättar

Elina Elofsson bor i Stockholm och läser ingenjörsprogrammet i skog och träteknik på distans. Hon valde en utbildning där hon kunde kombinera sina intressen design och trä. Det som lockade med ingenjörsutbildningen var också trygghet och vetskap om att ingenjörer ofta blir attraktiva på arbetsmarknaden.

Elina Elofsson läser till ingenjör i skog och träteknik

Vad tycker du om utbildingen hittills?
– Vi har fått lära oss mycket. Jag är väldigt nöjd med både upplägg och vilka kurser vi får läsa. Det kan vara allt från matematik och ingenjörskurser till byggteknik, eller skog- och träspecifika kurser. Det finns en otrolig bredd i utbildningen, samtidigt som vi också blir nischade.

Vad tror du att du kommer ha nytta av i framtiden?
– Jag tror att jag kommer att ha nytta av det praktiska. Vi gör många laborationer och får se hur trä och träd lever och beter sig.

Vad vill du arbeta med i framtiden?
– Jag skulle vilja arbeta inom möbelindustrin, gärna nära designprocessen. Exakt vad det blir får jag se sen. Jag tänker att ingenjörsutbildningen är bred, det finns mycket man kan göra.

Varför valde du att läsa på distans?
– Tanken var att jag skulle flytta till Växjö och läsa på campus, men i samband med att jag blev antagen träffade jag min sambo som hade svårt att flytta på grund av sitt jobb. Då visade det sig att programmet ges på distans och jag bestämde mig för att byta till distansvarianten istället. Jag hade redan rest och levt livet ett tag, så jag var inte så lockad av campuslivet med fester och så. Jag kände mig färdig med det. Samtidigt är jag ju här i Växjö ibland, och då får jag en liten del av studentlivet på campus ändå.

Hur är det att läsa på distans?
– Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag tycker att det är svårt. Man måste ha självdisciplin och vara bra på att planera sin tid. Jag inbillar mig att det är enklare att följa med i campusstudier. På distans kan man inte slappna av på samma sätt, man måste vara på hugget. I början kändes det också lite ensamt, vilket snart ändrades efter de fysiska träffarna. Då lärde jag känna de andra studenterna, både de som läser på distans och på campus, och efter går det bra att hålla kontakt. Vi hörs både på Skype och har en grupp på Facebook där vi kommunicerar.

Tidigare studenter berättar

Stina vill driva miljöarbetet framåt

Hennes intresse för miljöfrågor, kemi och matematik ledde till högskoleingenjörsprogrammet i energi och miljö. Nu arbetar Stina Samuelsson som laboratorieingenjör med att utveckla framtidens värmepumpar.

– Att jag ständigt utmanas! Det är roligt att ha ett arbete där praktiska uppgifter varvas med rapportskrivning.

Så beskriver Stina Samuelsson det bästa med arbetet som laboratorieingenjör inom koncernen Enertech Group. Hon arbetar på avdelningen för teknisk utveckling på CTC i Ljungby med att testa, verifiera och utveckla värmepumpar.

– Mitt huvudspår är kylteknik och prestandamätningar. I mina arbetsuppgifter ingår att testa mjukvara, analysera resultat och skriva rapporter. Under de år jag har arbetat här har jag varit med i tre olika projekt där nya produkter tagits fram, där jag främst undersökt vad vi kan göra för att öka prestandan.

Matematik och kemi

Stina är 25 år och kommer från en by utanför Gislaved i Småland. Till Växjö kom hon 2010 för att läsa till matematiklärare, efter att ha backpackat i Malaysia. Under den andra terminen fick hon höra talas om ingenjörsutbildningen i energi och miljö och bytte till den. Då hade hon redan läst samtliga matematikkurser på programmet, så de övriga kurser hennes studiekamrater hunnit läsa kunde hon läsa in när de studerade matematik.

– Jag har alltid intresserat mig för miljöfrågor och gillar ämnena kemi och matematik. Med min utbildning ville jag kunna vara med och driva miljöarbetet framåt.
Programmet fick Stina att utveckla sin analytiska förmåga och att inse att det fortfarande finns mycket kvar att göra för ett mer hållbart samhälle.

– Det är en bred utbildning där vi får kompetens inom många områden. I mitt arbete är det nog kurserna i energiteknik som jag har mest nytta av, men det beror ju helt och hållet på vilken sorts tjänst man har.

Bara fantasin sätter gränserna

Då Stina valde programmet var hon sugen på att arbeta som miljörådgivare eller energi- och klimatrådgivare.

– När jag börjat läsa insåg jag hur många olika arbetsuppgifter man kan ha efter examen. Jag tror att det bara är fantasin som sätter gränserna. Ett mål jag länge haft är att någon gång starta ett eget företag inom energi- och miljöområdet. Annars vill jag testa lite av varje inom min bransch.

Rolig tid på campus

Från sin studietid minns Stina bäst sitt examensarbete, där hon studerade och skrev om denitrifikationsmöjligheter hos ett lakvatten.

– Och så den otroliga gemenskap som livet på campus i Växjö ger. Att studera är det bästa jag gjort i mitt liv och jag har så många roliga minnen därifrån. Studierna går också bättre om du ser till att varva plugget med annat som intresserar dig. Jag var ute och gick med kompisar, var på studentpubarna, satt med i olika föreningar och tränade på campus eget gym.

Joacim har alltid skruvat sönder saker

Joacim Augustsson valde att plugga Electroteknik eftersom det verkade rolig och intressant. Nu är han konsult inom elkraft, ett jobb som dessutom är både flexibelt och utmanande.

Genom att tips från en före detta studiekamrat fick Joachim Augustsson jobb som elkraftingenjör hos el- och teknikkonsulten ÅF. Där sysslar han till stor del med konstruktion av elkraftsystem, exempelvis ställverk och kontrollutrusningar. Just nu arbetar Joacim på kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG, med vad han beskriver som "hemligheter".

– På så stora projekt som det här på OKG sker det mesta av arbetet framför datorn tillsammans med flera olika konsultfirmor och personer, men det innebär också en del besök på anläggningarna för att titta på befintlig utrustning.

Flexibelt och utmanande

När Joacim berättar om sitt jobb framhåller han flexibiliteten och utmaningarna.

– Jag är till stor del fri att själv disponera min arbetstid; kan till exempel arbeta in en dag eller gymma på lunchen. Utmaningarna hänger ihop med ett ord jag lärt mig på OKG – "vedervåga". Det innebär att vad jag än konstruerar får det inte riskera att störa befintlig utrustning. Och teori kanske inte alltid verkar så intressant, men om jag inte hade det med mig från utbildningen skulle många av de principer som jag konstruerar efter vara helt obegripliga.

Skruva sönder saker

Elektroteknik, Joacim Augustsson 2Intresset för tekniska saker har Joacim alltid haft. Utifrån det valde han att läsa till högskoleingenjör i elektroteknik med inriktning mot elkraft.

– Jag har alltid tyckt om att skruva sönder saker och se hur de ser ut inuti. Kanske var jag lite för bra på det, för det hände ofta att jag inte fick ihop sakerna igen. Det tyckte jag var så synd att jag nog redan som liten bestämde mig för att lära mig sätta ihop dem igen och få dem att bete sig som jag ville.

Joacim arbetade halvtid som labbhandledare under sitt sista studieår och förutom kunskaperna var kamratskapet det viktigaste på utbildningen.

– Vi i klassen gick ihop och hade räknestugor i något ledigt klassrum. Det diskuterades kanske inte alltid bara matte, men det var både nyttigt och intressant att förklara lösningar och idéer för varandra.