Händer sm undersöker komponenter

Ingenjörer formar framtiden

När du studerar en ingenjörsutbildning hos oss får du kunskap och verktyg till att lösa framtidens utmaningar inom en mängd olika branscher. Om du vill förändra världen på riktigt ska du bli ingenjör.

Vad gör en ingenjör?

En ingenjörsutbildning ger dig breda tekniska kunskaper och spetskompetens inom ett område, exempelvis fartygselteknik eller skog och träteknik. Inom det området arbetar du med att lösa problem eller utveckla en sak eller system. Du kan alltså arbeta som ingenjör inom en mängd olika områden och branscher, med allt ifrån utveckling av energianvändning till programmering av elektronik i telekommunikation.

Det som är gemensamt för alla ingenjörer är de utvecklar vårt samhälle och de problem som finns. Därför måste du som ingenjör vara klurig, kunna lösa problem och hitta nya lösningar. För att lyckas med detta krävs engagemang, ämneskunskap och förmåga att jobba i team.

Nio högskoleingenjörsutbildningar

Genom att studera till ingenjör får du chansen att på djupet förstå något som du är intresserad av. Under utbildningen får du verktyg inför kommande yrkesliv, träffa personer som delar din passion och chans till nätverk i branschen.

 

Arbetsmarknad

Att arbeta som ingenjör är ett socialt jobb där du ofta jobbar med dina kollegor i team. Eftersom ingenjörer behövs i hela världen kan du också välja var världen du vill bo och arbeta.

Arbetsmarknaden för ingenjörer ser ljus ut. Framöver kommer det att fattas flera tusen ingenjörer och behovet av att lösa samhällsutmaningar kommer inte att minska. 

Läs mer om ingenjörers arbetsmarknad i Arbetsförmedlingens yrkeskompass

 

Tidigare studenter berättar