Händer sm undersöker komponenter

Ingenjörer formar framtiden

När du studerar en ingenjörsutbildning hos oss får du kunskap och verktyg till att lösa framtidens utmaningar inom en mängd olika branscher. Om du vill förändra världen på riktigt ska du bli ingenjör.

Vad gör en ingenjör?

En ingenjörsutbildningen ger dig breda tekniska kunskaper och spetskompetens inom ett område, exempelvis Fartygselteknik eller Skog och träteknik. Inom de området arbetar du med att lösa problem eller utveckla en sak eller system. Du kan alltså arbeta som ingenjör inom en mängd olika områden och branscher med allt ifrån utveckling av energianvändning till programmering av elektronik i telekommunikation.

Det som är gemensamt för alla ingenjörer är de utvecklar vårt samhälle och de problem som finns. Därför måste du som ingenjör vara klurig, kunna lösa problem och hitta nya lösningar. För att lyckas med detta krävs engagemang, ämneskunskap och förmåga att jobba i team.

Nio högskoleingenjörsutbildningar

Genom att studera till ingenjör får du chansen att på djupet förstå något som du är intresserad av. Under utbildningen får du verktyg inför kommande yrkesliv, träffa personer som delar din passion och chans till nätverk i branschen.

 

Arbetsmarknad

Att arbeta som ingenjör är ett social jobb där du ofta jobbar med dina kollegor i team. Eftersom ingenjörer behövs i hela världen kan du också välja vart världen du vill bo och arbeta.

Arbetsmarknaden för ingenjörer ser ljus ut. Framöver kommer det att fattas flera tusen ingenjörer och behovet av att lösa samhällsutmaningar kommer inte att minska. 

Läs mer om ingenjörsers arbetsmarknad i Arbetsförmedlingens yrkeskompass.

Studenter berättar

Elina Elofsson bor i Stockholm och läser ingenjörsprogrammet i skog och träteknik på distans. Hon valde en utbildning där hon kunde kombinera sina intressen design och trä. Det som lockade med ingenjörsutbildningen var också trygghet och vetskap om att ingenjörer ofta blir attraktiva på arbetsmarknaden.

Elina Elofsson läser till ingenjör i skog och träteknik

Vad tycker du om utbildingen hittills?
– Vi har fått lära oss mycket. Jag är väldigt nöjd med både upplägg och vilka kurser vi får läsa. Det kan vara allt från matematik och ingenjörskurser till byggteknik, eller skog- och träspecifika kurser. Det finns en otrolig bredd i utbildningen, samtidigt som vi också blir nischade.

Vad tror du att du kommer ha nytta av i framtiden?
– Jag tror att jag kommer att ha nytta av det praktiska. Vi gör många laborationer och får se hur trä och träd lever och beter sig.

Vad vill du arbeta med i framtiden?
– Jag skulle vilja arbeta inom möbelindustrin, gärna nära designprocessen. Exakt vad det blir får jag se sen. Jag tänker att ingenjörsutbildningen är bred, det finns mycket man kan göra.

Varför valde du att läsa på distans?
– Tanken var att jag skulle flytta till Växjö och läsa på campus, men i samband med att jag blev antagen träffade jag min sambo som hade svårt att flytta på grund av sitt jobb. Då visade det sig att programmet ges på distans och jag bestämde mig för att byta till distansvarianten istället. Jag hade redan rest och levt livet ett tag, så jag var inte så lockad av campuslivet med fester och så. Jag kände mig färdig med det. Samtidigt är jag ju här i Växjö ibland, och då får jag en liten del av studentlivet på campus ändå.

Hur är det att läsa på distans?
– Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag tycker att det är svårt. Man måste ha självdisciplin och vara bra på att planera sin tid. Jag inbillar mig att det är enklare att följa med i campusstudier. På distans kan man inte slappna av på samma sätt, man måste vara på hugget. I början kändes det också lite ensamt, vilket snart ändrades efter de fysiska träffarna. Då lärde jag känna de andra studenterna, både de som läser på distans och på campus, och efter går det bra att hålla kontakt. Vi hörs både på Skype och har en grupp på Facebook där vi kommunicerar.

Tidigare studenter berättar