Sommarforskarskola Linné
Jobba med en forskare på sommarlovet. Nu har du chansen att arbeta sida vid sida med en av våra forskare. Under två veckor av ditt sommarlov får du gå sida vid sida med en av våra forskare inom skog- och träområdet. Dessutom tilldelas du ett stipendium på 6 000 kronor efter genomförd sommarforskarskola.
Sommarforskarskolan gäller för fyra gymnasieelever i ÅK2 och om du blir en av de utvalda kommer du att få delta i fältarbete, laboratorieexperiment och dataanalys tillsammans med en av våra forskare i Växjö. Allt för att du ska få en inblick i forskningens fascinerande värld!
Intresseanmälan görs via din lärare genom formuläret på denna sida. Anmälan stänger 21 mars och vi meddelar vilka som blivit utvalda i april.
Vilka är forskarna och vad handlar deras forskning om?
Annette Eilert, doktorand
Annette är doktoranden som specialiserat sig på användning av drönare och sensorer för skogsbruk.
- Att få dela med mig av mina kunskaper och få möta personer som delar mitt intresse för drönare och skogsbruk är både stimulerande och roligt. Jag ser fram emot att få vara en del av sommarforskarskolan för att visa hur kul det är att jobba med den senaste tekniken!
Karolina Pehrson, doktorand
Karolina undersöker om gödsling kan snabba på skogens anpassning till extrema temperaturer.
- Vi vet att klimatförändringarna ändrar förutsättningarna relativt snabbt och att växter måste anpassas sig för att överleva. Om du hamnar med mig i sommar-forskarskolan kommer du få vara med och studera träds fysiologiska egenskaper både ute i fält och i labbet.
Mehrdad Zarafshar, lektor
Mehrdad arbetar med skogsföryngring och avancerade tekniker för att förbättra plantors vitalitet och motståndskraft.
- I mitt forskningsprojekt undersöker vi hur gödsling av skog påverkar jordens egenskaper. Jag ser fram emot att dela kunskaper om jordegenskaper och hur det påverkar skogsekologi med dig.
Papiya Bhowmik, postdoktor
Papyias forskning handlar om att utveckla miljövänliga lim-/biokompositer för att minska beroendet av petroleum-baserade lim i träprodukter.
- I mitt forskningsprojekt arbetar vi tillsammans med IKEA och Södra och vårt mål är att träindustrin ska kunna ersätta det cancer-framkallande limmet som används idag. Vi vill hitta ett alternativ som är bättre både för människan och miljön. Genom sommarforskarskolan vill jag ge en inblick i hur vi kan hjälpa samhället att minska utsläppen av koldioxid.
Praktisk information om sommarforskarskolan
Intresseanmälan
Du skriver en kort presentation av dig själv tillsammans med en motivering kring varför just du ska få ett stipendium (1/3 A4-sida). Din lärare nominerar sedan dig genom att fylla i formuläret nedan senaste 21 mars.
Omfattning
Sommarforskarskolan pågår under två veckor (tio arbetsdagar) under sommaren 2025.
Tid
16-19 juni, 23 juni-27 juni samt redovisning den 19 augusti.
Plats
Linnéuniversitetet, Växjö
Deltagande
Du deltar i verksamheten eller utför uppdrag under perioden. I samband med detta skriver du en rapport på en till två A4-sidor där intryck och lärdomar sammanfattas. Det ingår även att delta i ett obligatoriskt digitalt förmöte samt ett redovisningstillfälle på universitetet. Du ska också redovisa rapporten på din skola. Detta sker i samråd med nominerande lärare.
Ersättning
När du genomfört hela sommarforskarskolan erhåller du ett stipendium på 6000 kr för ditt deltagande.
Urval
Vi strävar efter en jämn könsfördelning i valet av de fyra stipendiaterna.
Kriterier för att kunna delta
- Gymnasieelever från ÅK2 i Småland
Elever som går ÅK2 på ett högskoleförberedande program på gymnasiet i Småland kan nomineras. - Intresse för forskning
Eleverna bör ha ett starkt intresse för teknisk eller naturvetenskaplig forskning. - Engagemang och nyfikenhet
Eleverna ska vara motiverade och nyfikna på att lära sig mer om forskningsprocessen. De bör känna sig trygga i att prata engelska. - Tillgänglighet
Eleverna måste kunna delta under hela programmets längd, totalt två veckor (10 arbetsdagar) under sommaren 2025. - Försäkring
Eleven har giltig olycksfallsförsäkring.
Läs mer om sommarforskarskolan
Sommarforskarskola Linné arrangeras för första gången 2025 av Centrum för skolsamverkan, TeMa Linné. Programmet ger en unik möjlighet att delta i forskning och är särskilt utformat för att introducera nyfikna ungdomar till teknisk och naturvetenskaplig forskning.
Inspirerationen att skapa en sommarforskarskola kommer från Forskningsnätets sommarstipendier där Linnéuniversitetet under 2024 fick möjligheten att vara värd för eleven Viggo Strömberg. Ta gärna del av hans erfarenheter i inslaget nedan.
Reportage om Viggo SVT Småland (2 min)
Sommarforskarskola Linné 2025 möjliggörs genom finansiering från Stiftelsen Seydlitz MP Bolagen.