Forskning
Småland är känt för sina framgångsrika små och medelstora företag, entreprenörsanda och påhittighet, med en historia förankrad i industrier som glastillverkning, skogsbruk och möbler. Idag frodas regionen inom IT, miljöteknik och innovativa energilösningar. Forskningen vid Ekonomihögskolan fokuserar på hur företag kan anpassa sig till globala utmaningar som klimatförändringar och framväxten av ny teknik som AI, automation och digitalisering. Genom att utforska rollerna för ledarskap, innovation och hållbar tillväxt, hjälper vår forskning företag att utnyttja dessa förändringar för långsiktig framgång.
Grön transformation och hållbar turism
Forskningen inom detta område främjar hållbara affärsmetoder, med fokus på den gröna omvandling som krävs för att möta miljö- och klimatutmaningar. Detta inkluderar en stark betoning på hållbar turism, där Ekonomihögskolans forskare utforskar hur turistnäringen kan balansera ekonomisk tillväxt med miljöansvar. Genom att undersöka innovativa affärsmodeller och hållbara strategier, utrustar detta företag med verktygen att frodas ekonomiskt samtidigt som de minimerar deras miljöpåverkan, vilket främjar en mer hållbar framtid.
Digitalisering, disruptiva innovationer och nya affärsmodeller
Forskning inom detta område undersöker hur digitalisering, automation och AI omvandlar industrier och omformar affärslandskapet. Detta hjälper företag, särskilt små och medelstora företag, att utnyttja dessa störande teknologier för att förbättra effektiviteten, driva på innovation och förbli konkurrenskraftig på en globaliserad marknad. Dessutom omformar tekniska innovationer förvaltningspraxis, inklusive kontrollsystem, rapporteringsstrukturer och organisatoriskt beteende. Denna forskning ger värdefulla insikter om hur företag kan anpassa sig till dessa förändringar, vilket säkerställer effektiva förvaltnings- och beslutsprocesser inför digital transformation.
Lika möjligheter och Big Data-baserad policyanalys
Forskningen från Center for Equality of Opportunity and Policy Analysis utnyttjar kraften hos big data och modern ekonometri för att ta itu med sociala och ekonomiska ojämlikheter. Genom att producera spetsforskning som informerar offentlig politik, bidrar denna forskning till att utjämna livschanser och skapa ett rättvisare samhälle. Centrets samarbeten med ledande forskare och myndigheter säkerställer effektfulla resultat som påverkar lokal och global politik.
Våra kunskapsmiljöer
-
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar turism Syftet med vår kunskapsmiljö är att inspirera och stödja tvärvetenskapliga insatser i samband med turismens omvandling mot hållbarhet. I detta syfte organiserar vi…
-
Kunskapsmiljö Linné: Mobilisering och styrning för en hållbar omställning I vår kunskapsmiljö tar vi Agenda 2030 och dess 17 olika hållbarhetsmål på allvar. Vad innebär dessa samhällsutmaningar för…
Ämnen och delämnen
Ekonomihögskolans forskning samlas i ämnena företagsekonomi, nationalekonomi, statistik och turismvetenskap. Företagsekonomi består av delämnena Ekonomi- och verksamhetsstyrning, redovisning och revision, Entreprenörskap, Ledarskap och organisation, Marknadsföring och internationella affärer och Supply Chain Management/Logistik.
Forskning samlat inom ämnen och delämnen vid Ekonomihögskolan
Våra forskargrupper
-
Art, Culture and Entrepreneurship I en tid då konst och kultur i allt högre grad utsätts för marknadsvillkor har entreprenörskap blivit en kraft att räkna med i samhället. Inte bara som förmedlare av…
-
Centre for Ageing and Lifecourse Studies Perspektiv på livsförloppet: Center for Ageing and Lifecourse Studies forskar om varför vissa åldringar väljer att fortsätta arbeta efter pensionsåldern – och…
-
Centre for Management Accounting Research (CMAR) Vi vill inspirera till, initiera och genomföra forskning kring effekter av styrning på individer och organisationer. Frågor i fokus är vad som händer…
-
Centrum för ledarskap i Småland Alla företag, offentliga organisationer och ideella föreningar behöver arbeta med förnyelse av sina verksamheter. Ledare behöver därför skapa och utveckla organisations…
-
Deterministic and Stochastic Modelling Forskningsområdet Deterministic and Stochastic Modelling inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) samlar forskare med…
-
Effekter av kriminalpolitiska reformer En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: Svenska kriminalpolitiska laboratoriet (SCAL).
-
Forward – forum för ishockey, kultur och management Forward är ett idrottsvetenskapligt forum för tvärvetenskapliga studier av ishockeyns kultur och praktik. Forskningen kretsar kring…
-
International Strategy Studies Förändringar av den globala ekonomin gör att det är av stor betydelse att studera företags utveckling av internationella strategier och att identifiera framgångsrika…
-
Mångfald på arbetsmarknaden En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: "Att främja mångfald på arbetsmarknaden – vilka åtgärder är mest effektiva? Experimentella studier i samarbete med…
-
Småland Living Lab Vad är potentialen för våra regionala samarbeten för hållbara framtider?
-
The Bridge Ett unikt partnerskap mellan Södra, IKEA och Linnéuniversitetet som förenar akademi och näringsliv för innovation och hållbarhet, med fokus på skogsbruk och trä.
Aktuellt
Nyheter
-
Ny artikel i American Economic Journal: Applied Economics Nyhet
-
Det entreprenöriella museet utforskar förnyelse och värdeskapande Nyhet
-
Akademisk högtid 2025 Nyhet
-
Årets hedersdoktorer om den akademiska frihetens utmaningar och AI som verktyg i ett konstnärligt skapande Nyhet
Kommande händelser
Våra forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Digitalisering av prestandahantering för humanitära försörjningskedjor Projektet syftar till att förbättra humanitära försörjningskedjors prestanda genom digitalisering, vilket…
-
Projekt: Advancing understanding of well-being tourism, drawing upon the European biocultural heritage Målet med detta projekt är att introducera begreppet välmåendeturism till partnerregioner och att…
-
Projekt: Branschspecifika digitala strategier för affärsutveckling i landsbygd – en studie av kulturhantverksföretagens möjligheter Syftet med projektet är att ta fasta på behovet av kunskap om hur…
-
Projekt: Care for digipreneurs Ett Linnéuniversitetsprojekt för ukrainska invandrare med stöd för nystartade företag, företagsinnovation och entreprenörer. Projektet är grundat av Svenska ESF-Rådet,…
-
Projekt: Circular economy tools to support innovation in green and blue tourism SMEs (CIRTOINNO) Förstärkande av internationell aktivitet och innovationskapacitet inom den blå och gröna ekonomin i…
-
Projekt: Cirkulära ekoprenörer Cirkulära ekoprenörer är entreprenörer med starkt miljöintresse. I sina affärsmodeller strävar de efter en mer hållbar användning av resurser.
-
Projekt: DigIT Hub Sweden DigIT Hub Sweden är en av fyra digitala innovationshubbar i Sverige vars fokus är att ta verksamheter in i framtiden genom en one-stop-shop med ett brett utbud av samlade…
-
Projekt: Digital acceleration for medium size sustainable cities (DIACCESS) Syftet med projektet Diaccess är att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar och…
-
Projekt: Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg Detta samverkansprojekt ska analysera behov av digital kompetens och spetskompetens bland små och medelstora företag i regionen. Målet är att…
-
Projekt: DIGRIS - Implementeringsutmaningar av digitaliseringsrättigheter i Sverige Projektet tar sitt avstamp i den Europeiska unionens (EU) digitaliseringsstrategi med syftet att undersöka hur små…
-
Projekt: Entreprenörskap för socio‐ekologisk omställning på landsbygden Vi lever i en tid då det krävs en stor global omställning för att våra ekonomiska aktiviteter ska anpassas till…
-
Projekt: ESG-påverkansindex inom högre utbildning (Shift) Shift syftar till att öka kapaciteten hos högre utbildningsinstitutioner (HEI:er) att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Detta genom att…
-
Projekt: Experimentellt kulturarv och entreprenörskap Forskningsprojektet "Experimentellt kulturarv och entreprenörskap" utforskar och analyserar det kulturella entreprenörskapets roll och utveckling…
-
Projekt: Flexibel automation vid tillverkning av skiktlimmade träprodukter I detta projekt studerar vi utmaningar vid automation i möbelindustrin. Trämöbelindustrin har ett stort behov av att…
-
Projekt: FLIARA – Kvinnoledd innovation på lantbruk och landsbygden Projektet FLIARA (Female-led Innovation in Agriculture and Rural Areas) är ett Horizon 2020-projekt med femton partners över hela…
-
Projekt: Food Sustainability in Tourism Projektet syftar till att utvärdera turismens påverkan på mat i form av matvanor, matsvinn, matförväntningar. Det inleds med en bedömning av 100 hotell och…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning Att tänka och agera entreprenöriellt handlar om att vara kreativ, innovativ och utveckla nya sätt att verka med förmågan att…
-
Projekt: InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning Kunskapsuppbyggnad i samverkan. Att tänka och agera entreprenöriellt handlar om att vara kreativ, innovativ och utveckla nya…
-
Projekt: Innovationslänken för IT och industri i Kronoberg Innovationslänken är ett samverkansprojekt för ökad innovation bland små och medelstora företag inom IT och industri i Kronobergs län.…
-
Projekt: Innovativ kommunikation av sakrala platser för attraktiv turism kring Östersjön Syftet med projektet är att undersöka förutsättningar för att använda gemensamt kulturarv i Östersjöområdet, i…
-
Projekt: IoT-lab för SMF 2.0 Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk av företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of Things…
-
Projekt: Kompetens- och teknikspridning om kalla magneter för tillgång till en breddad internationell marknad Detta projekt ska öka kunskap och kompetens kring supraledande magneter, utveckla…
-
Projekt: Konsekvenser av att bli ett utsatt område Hur har introduktionen av polisens lista över utsatta områden påverkat livschanserna för invånarna i dessa områden? Hur har det omgivande samhället…
-
Projekt: Konsumentbeteende och cirkuläritet för ökad återvinning av fönsterglas Projektet fokuserar på det komplexa problem att trots att fönsterglas är 100% återvinningsbart återvinns under 1% i…
-
Projekt: Kvinnors företagande på landsbygder Forskningsprojektet "Kvinnors företagande på landsbygder" hoppas kunna bidra med ökad kunskap om kvinnors företagande på landsbygden, hur det bidrar till…
-
Projekt: Ledarskap som existentiell utmaning I det här projektet utforskas ledarskap som existentiell utmaning, som ett särskilt tillstånd att ’vara i världen’.
-
Projekt: Matavfall – från ickefråga till fråga i fokus Det senaste decenniet har frågan om matavfall förändrats från att ha varit en ”ickefråga” till en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort…
-
Projekt: NOBALIS - Nordic Baltic Universities boosting entrepreneurial and innovation support systems Nobalis är ett nordisk−baltiskt konsortium med fem lärosäten, som bildats för att utveckla…
-
Projekt: Regional digital transformation (REDIT) Projektets övergripande mål är att bidra till en fördjupad förmåga för små och medelstora företag att ta till vara digitaliseringens möjligheter och…
-
Projekt: Sektorsöverskridande samverkan (SÖS) Sektorsöverskridande samverkan – SÖS – är ett forskningsprojekt där vi intresserar oss för entreprenöriell organisering mellan organisationer från olika…
-
Projekt: Smart mätning hållbar elförbrukning i Kalmar I samarbete med Kalmar Energi syftar detta projekt till att öka vår förståelse för faktorer som påverkar människors elanvändning, samt hur dessa…
-
Projekt: Student Mental Health – The Mental Health Symposium Project Syftet med symposiet om psykisk hälsa är att betona vikten av medvetenhet om psykisk hälsa i EUniWell-samarbetet, särskilt bland…
-
Projekt: Turism i syfte att sprida kunskap efter katastrofer – Lärdomar från "Hope Tourism" i Fukushima Projektet utforskar “Hope Tourism” som utvecklades i Fukushima efter trippelkatastrofen 2011.…
-
Projekt: Wellbeing tourism in the South Baltic region – guidelines for good practices & promotion Fakta om projektet Projektledare: Lali Lindell Projektmedlemmar vid Linnéuniversitetet: Setayesh…
-
Projekt: Where Art Is: Konstens roll i besöksnäringen Kreativitet, fantasi och innovation, som tar sig uttryck i konst, design och hantverk, har potential att forma en plats unika karaktär, en…
-
Projekt: Värdeskapande arbete för ökad motivation och lärande Projektet genomförs på högstadieskolan Bikupan i Lessebo kommun och undersöker värdeskapande lärande som arbetsmetod för att stärka…
-
Samverkan: Wellbeing International Under de senaste sju åren har vi utvecklat ett internationellt samarbete kring temat hållbarhet och välbefinnande inom turismsektorn. Med tiden nådde samarbetet en…
-
Såddprojekt: Den strategiska kompetenshanteringsprocessen, AI-baserade lösningar och det entreprenöriella tänket Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Genus, entreprenörskap och digitalisering: Utmana ojämlikheten mellan könen i IKT-högskolan Huvudsyftet för detta såddfinansieringsprojekt inom kunskapsplattformen Mobilising and Managing…
-
Såddprojekt: Hållbar upphandling i företags leverantörskedjor Projektet undersöker i vilken utsträckning organisationer granskar sina leverantörer med avseende på deras sociala och miljömässiga…
-
Såddprojekt: Hälsans betydelse i ett digitalt, hållbart arbetsliv Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att skapa ett nätverk som…
-
Såddprojekt: Samspelet mellan big data och AI för att övervaka och hantera turistdestinationernas hållbarhet (TERESA) Huvudsyftet för detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Läs mer om AACSB