Glasblåsning

Där man får tänka vad man vill

En liten glasskulptur formad som en hydda, ett hem eller kanske en bikupa. En haptisk form som inbjuder till beröring. Handen kan vila på den när man tänker.

Glasskulptur formgiven av Erika Lagerbielke

Skulpturens inspiration kommer från två håll. Dels min starka övertygelse om betydelsen av att akademien gynnar det fria tänkandet genom respekt, tid och utrymme. Jag har gestaltat idén om de fria tankarna som luftbubblor inkapslade i glaset, på samma vis som i Linnéuniversitetets rektorskedja som jag skapade 2010. Dels ett citat av Linné: Där man får tänka och skriva vad man vill, där blomstra studier, som jag har format som en ordbild. Beroende på hur man betraktar skulpturen är texten rak och lättläst eller så arbetar glasets optiska egenskaper och texten förstoras, vrider sig och börjar dansa som den vill.

Glasskulpturen har tillverkats för hand i kristall på Kosta glasbruk för varumärket Orrefors. Varje skulptur har sin unika kombination av fria tankar/luftbubblor. Den klara kristallen och de inkapslade luftbubblorna fångar ljuset i spegelreflektioner.

Erika Lagerbielke

Film om glasskulpturen

Om Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke är formgivare och konstnärlig professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet. Hennes forskningsintressen är måltidens artefakter och deras relation till samhälleliga värderingar och samhällsutvecklingen, samlat i begreppet "Måltidens teater".

Hon samarbetar med Orrefors sedan 1982 och är känd för vinglasserien Intermezzo med den blå droppen och upplevelseglaset Difference, liksom för sitt arbete med konstglas.

Ceremoniella föremål är ett särskilt intresseområde, som rektorskedjan för Linnéuniversitetet och Sigfridskräklan för Växjö stift.

Glashyttan

Unik glasskulptur

Denna skulptur är en unik gåva som Erika Lagerbielke har formgivit på uppdrag av Linnéuniversitetet. Den kan enbart beställas av anställda på Linnéuniversitetet. Lämplig som finare gåva, vid till exempel pensionsavtackning, 50-årsuppvaktning eller 30 års anställning.

Skulpturen säljs via våra universitetsbutiker i Kalmar och Växjö. Den är 105 mm hög och har en diameter på 85 mm.