Verksamhetsförlagd utbildning i utlandet
Genom att välja att förlägga en av dina VFU-perioder utomlands får du möjlighet att ställa din blivande lärarkarriär i Sverige i relation till andra kulturers sätt att se på bland annat lärande, kunskaper och administrativa strukturer.
Vid Linnéuniversitetet ger vi dig som lärarstudent möjlighet till VFU i utlandet antingen genom att du själv finner en VFU-skola i utlandet eller att du ansöker om att få göra din VFU vid någon av Linnéuniversitetets partnerskolor i utlandet.
Det finns även andra sätt för dig som lärarstudent att få internationell erfarenhet. Du kan läsa mer på sidan om internationella möjligheter.
Ansökan om att få göra VFU utomlands
Ansökningsperioden för utlands-VFU ht 2021 och vt 2022 är nu stängd. Ansökan för utlands-VFU för perioden ht 2022 och vt 2023 öppnar i december 2021.
Följande sida ger dig en hänvisning om vilka terminer som är lämpliga för VFU utomlands inom ditt program: MyMoodle - Internationella möjligheter
Observera att du ska skriva din ansökan på engelska. I din ansökan anger du vilken av Linnéuniversitetets partnerskolor du är intresserad av. Eller så anger du kontaktuppgifter till den skola du tagit kontakt med på egen hand. Din ansökan ska också innehålla en motivering där du redogör för syfte och mål med din utlands-VFU och val av skola och land. Din personliga motivering kan komma att skickas med till skolan vid förfrågan om placering.
Varje ansökan prövas med utgångspunkt i motiveringen och tidigare studieresultat. Då ett urval behöver göras tar vi i första hand hänsyn till din personliga motivering och i andra hand ditt studieresultat. Grundkraven för att få göra utlands-VFU är dock desamma som för VFU i våra svenska partnerområden. Du finner förkunskapskraven i respektive kursplan.
VFU-koordinator kontaktar VFU-skolan och examinator för VFU-kursen för att bekräfta placeringen och informerar om villkor för VFU-perioden. När detta är klart får du besked om din ansökan är beviljad eller ej.
Observera att all utlands-VFU måste gå via de fastslagna rutinerna enligt ovan. Detta för att du som student ska få en adekvat planerad och rättssäker VFU enligt universitetes styrdokument. Som student bör du redan tidigt i ansökningsprocessen läsa igenom och reflektera över de lärandemål som finns i kursplanen för den aktuella utlands-VFUn, så att du på bästa sätt kan planera din utlandsvistelse och din tid vid skolan.
Utlands-VFU vid någon av Linnéuniversitetets partnerskolor
Linnéuniversitetet har överenskommelser med ett antal partnerskolor runtom i världen. Vi har även avtal med ett antal partneruniversitet i världen som hjälper till med VFU-placeringar. Varje år gör en eller flera av våra lärarstudenter VFU vid några av dessa skolor. Möjligheterna till VFU vid skolorna bygger ofta på goda kontakter som lärarutbildningen har byggt upp under flera år.
Ecuador
Cuenca, CEDEI schools (Förskola, F-9, Gy)
England
Hartlepool, West View Primary School, (F-6)
Sunderland, St. Anthonys Academy, (Ämneslärare Engelska)
Finland
Vasa eller Åbo, Placering via Åbo Akademi University, (F-9, Gy)
Frankrike
Orléans, Placering via Université d'Orléans, (F-9, Gy)
Indien
Hyderabad, Gitanjali Group of Schools, (F-9, Gy)
Hyderabad, Sancta Maria International School, (F-9, Gy)
Hyderabad, Sreenidhi International School, (F-9, Gy)
Kerala, Mitraniketan School, (F-6)
Japan
Fukuoka, Placering via Fukuoka University of Education, (Ämneslärare)
Kanada
Ontario, Schoolhouse Playcare Centres of Durham, (Fritidshem)
Nya Zeeland
Auckland, Kid's Domain Early Learning Centre, (Förskola)
Auckland, The Faculty of Education Early Childhood Centre, (Förskola)
Schweiz
Kreuzlingen, Kantonsschule, (Ämneslärare)
Kreuzlingen, Maturitätsschule, (Ämneslärare)
Skottland
Kirkwall, Kirkwall Grammar School, (Ämneslärare)
Spanien
Barcelona, Internationella skolorna, (Ämneslärare, enbart Svenska som andra språk)
Tanzania
Moshi, Placering via Tanzania Volunteers, (F-6)
Tyskland
Berlin, Gebruder-Montgolfier-Gymnasium, (Ämneslärare)
Uganda
Entebbe, Purpose Uganda Pre-School and School, (Förskolan, Fritidshem)
Att söka VFU-plats på egen hand
Du kan leta upp en utländsk skola och skicka en egen förfrågan om de har möjlighet att ta emot dig. Det enklaste sättet att kontakta en skola utomlands är att skicka en förfrågan som e-postmeddelande. Se förslag på förfrågan här
Skicka gärna med följande informationsbroschyr till skolan du tar kontakt med
Om du själv har kontaktat en skola, ska du meddela skolans kontaktuppgifter i din ansökan om utlands-VFU. VFU-koordinator och/eller examinator tar vidare kontakt med skolan och beslutar om den kan godkännas som VFU-skola.
Tänk på att terminstider i utlandet inte är desamma som i Sverige och att en utlands-VFU måste ligga inom ramen för de delkursmoduler som du har vid din lärarutbildning vid Lnu. Kontrollera därför med kursansvarig vilka tider som gäller för respektive VFU-kurs innan du börjar söka skolor. Det finns inget som hindrar att du gör din utlands-VFU under sommaren, istället för under terminstid, om detta skulle vara ett alternativ. Du måste dock göra upp detta med kursansvarig i förväg!
Inför VFU i utlandet
Syfte och mål med VFU i utlandet
Inför VFU utomlands kan det vara bra att du har tänkt igenom vad du har för syfte och mål med din utlandspraktik. Vid Linnéuniversitetet arbetar vi med att ge er studenter en gedigen förberedelse inför utlandsvistelsen i form av en workshop som tar upp interkulturella perspektiv. Ni får också möjlighet att sätta upp egna, individuella mål med er VFU i utlandet som ni sedan följer upp efter hemkomst tillsammans med pedagoger med globala värden som specialitet. Dessa mål i form av erfarenheter och kunskaper ger er en bredare grund att stå på i er framtida klassrumssituation.
Följande material hjälper dig som student med att förbereda utlandsvistelsen, såväl praktiskt som akademiskt, och ger dig dessutom verktyg att följa upp utlands-VFU med.
Erasmus+ praktikplatser för lärarstuderande
Studenter som kommer att göra 10 veckors VFU i utlandet har möjlighet att söka Erasmus+-stipendier för sin utlandsvistelse. Här får du generell information om denna möjlighet och länkar till mer specifik information om möjligheten till stipendier.
Viktigt att tänka på
Tänk på att det nödvändigtvis inte blir bättre och mer intressant för att du åker långt bort. VFU i ett nordiskt land kan vara givande och ge dig många nya tankar. Vissa länder är inte lämpliga att åka till ur säkerhetssynpunkt. Uppdaterad information om säkerhetsläget i olika länder samt UD:s rekommendationer hittar du på Regeringskansliets sida.
Att göra VFU utomlands innebär möten med människor som har en annan kulturell bakgrund än du har. Detta kan innebära att synen på människor, utbildning och kunskap kan skilja sig från din. Utlandspraktik ger dig möjlighet att uppleva en annan skolmiljö och jämföra den med det svenska skolsystemet. Erfarenheten kommer att ge dig en bredare syn på din roll som pedagog.
Förutom din praktik i en utländsk skola kommer du också att bo och vistas i landet. Det kan vara bra att ha funderat på hur du vill bo och vad du vill uppleva av landet innan du ansöker om utlands-VFU.
Försäkring
När du åker på VFU utomlands skrivs ett avtal mellan VFU-skolan och Linnéuniversitetet. Detta innebär att du omfattas av Kammarkollegiets försäkring Student UT. För att se vad försäkringen omfattar kan du gå in på Kammarkollegiets försäkringsavdelning. Se över din egen försäkring då Kammarkollegiets försäkring inte alltid är heltäckande.Boende
Du ordnar själv med boende under din VFU. Din VFU-skola kan kanske hjälpa dig med tips och kontakter.
Ekonomi
Du står själv för kostnader för resa och uppehälle. Tänk på att eventuellt visum och vaccinationer kan innebära en kostnad.
Studiemedel
Du kan ansöka om extra lån för resa och försäkring via CSN.
Läs mer på csn.se
Stipendier
Det finns stipendier och fonder där du kan ansöka om bidrag till din utlands-VFU. Är du Kalmarstudent kan du söka medel hos Rostad fonden. Många kommuner och landsting har stipendier sökbara för sina invånare. Dessa hittar du på din hemkommuns och hemlandstings hemsidor.
Pass och visum
Passet ska vara giltigt under hela din vistelse och för vissa länder 6 månader ytterligare. Pass krävs för vistelse i EU-land och utanför EU krävs ibland även visum. Undersök villkoren för det landet du ska till. Du ska ansöka om turistvisum, inte studentvisum.Vaccinationer
För resa till en del länder i världen rekommenderas vaccination. Mer information om detta hittar du på Landstingets sida.
Utdrag ur belastningsregistret
Du kan beställa utdrag ur belastningsregistret för Utlandsändamål.