frågetecken

FAQ

Har du frågor om våra kurser och utbildningar? Titta i första hand i vår FAQ här nedan. Får du inte svar på dina frågor, kontakta sektionens utbildningskoordinator.

Q: Hur ofta anordnas internutbildningarna?
A: Det varierar. Vissa insatser erbjuds varje termin såsom universitetsgemensam introduktion för nyanställda och de behörighetsgivande kurserna (BHU). Vissa kurser hålls en gång per år, andra kurser anordnas när behovsunderlaget är tillräckligt stort. Du hittar information om samtliga kompetensutvecklingsinsatser på Medarbetare.

Q: Hur söker jag de kurser och utbildningar som Sektion högskolepedagogik arrangerar?
A: Merparten av våra kurser utlyses internt via Medarbetare. För att få information om när våra kurser går att söka går du med i Medarbetargruppen Högskolepedagogisk utveckling.

Q: Jag har fullföljt första kursen av den tidigare versionen av den behörighetsgivande utbildningen. Behöver jag börja om från början med de nya kurserna, eller kan jag komplettera?
A: För att få intyg om fullföljd BHU ska du läsa delkurs 3 (4PE33U) och delta i det moment i delkurs 2 (4PE32U) som behandlar kursplanemål. Kontakta Henrik Evertsson för att få mer information.

Q: Går det att validera befintliga kunskaper motsvarande de behörighetsgivande kurserna?
A: Vi kan inte validera mot kurser så att man får poäng men man kan validera kompetenser. Vi rekommenderar också att man har en akademisk meriteringsportfolio i vilken man kan specificera och styrka sina kompetenser.

Q: Debiterar vi en deltagaravgift?
A: Vissa kurser, till exempel BHU och SPGP, täcks av anslaget för indirekta kostnader (OH-medel) utan någon speciell interndebitering. Andra kurser har en deltagaravgift som debiteras institution/avdelning/kansli, till exempel Projektledning och Office-paketet. Om du hoppar av en pågående kurs eller avanmäler dig i ett sent skede kommer en administrativ avgift debiteras institution/avdelning/kansli.

Q: Behöver jag chefens godkännande?
A: Ja, du ska alltid prata med din chef för att säkerställa att ditt deltagande är i linje med verksamhetens behov och att du ges rätt förutsättningar för ditt deltagande.

Q: Vilka andra former, utöver kurser, erbjuds för kompetensutveckling vid Lnu?
A: Sektion Högskolepedagogik erbjuder  utvecklingsstöd i form av konsultationer, workshoppar m.m. Det finns även ett varierat utbud av web-baserat material, instruktionsfilmer, manualer m.m. för självstudier. Med stöd från International Office vid Externa relationer erbjuds dessutom kompetensutveckling genom olika typer av internationell mobilitet (Erasmus-utbyten, STINT-stipendier m.m.).

Q: Hur ska jag göra om jag har en idé om en kompetensutvecklingsinsats?
A: Diskutera din idé med din chef. Du kan dessutom presentera din idé för den som ansvarar för verksamhetsområdet som din idé berör. 

Q: Får jag delta i en poänggivande kurs även om jag inte avser att examineras för att ta ut poäng?
A: I vissa kurser kan du få ett intyg för ett deltagande istället för poäng.

Q: Vem bestämmer vilka kompetensutvecklingsinsatser som anordnas?
A: Insatser anordnas med utgångspunkt från verksamhetens behov och universitetets fastställda verksamhetsplan. Utredning pågår (våren 2022) om ett samlat grepp kring kompetensutveckling av Linnéuniversitetets personal. Sektion Högskolepedagogik ansvarar i nuläget för ett basutbud av kompetensutvecklingsinsatser.