Ställa om till nätbaserade undervisningsformer
Information och tips till dig som är lärare om hur du kan ställa om till nätbaserad undervisning med kort varsel.
Om vi behöver övergå till att genomföra våra utbildningar i nätbaserad form har vi inom Linnéuniversitetet goda resurser för att göra det. Du kan i hög grad och relativt snabbt ersätta föreläsningar, laborationer, seminarier och övningar med arbete via MyMoodle, Zoom, LnuPlay och våra andra tjänster. Men det kan behövas att du tänker om en del.
En live-föreläsning kan ersättas på många olika sätt (se nedan) men kom ihåg att hålla ner din egen arbetsinsats och med enkla medel se till att studenterna inte tappar farten och kontakten med kursen.
På MyMoodle lägger du som lärare läsanvisningar, instuderingsuppgifter och material. Du kan spela in korta genomgångar och förklaringar som filmer i MyMoodle. Du kan också öppna för diskussioner, frågestunder och seminarier online via Zoom och diskussionsforum.
Hjälp, det här är helt nytt för mig! Hur gör jag?
På den här sidan hittar du förhoppningsvis svar på dina frågor om hur du på enklast möjliga sätt flyttar över så mycket som möjligt av din undervisning till webben.
Jag ska ha en föreläsning i morgon. Hur ska jag göra då?
Om du har föreläsningar inplanerade i ditt schema så kan det vara en god idé att hålla dem på utsatt tid men ändra formen.
Måste det vara en liveföreläsning? I ett krisläge och med kort varsel så kanske det är läge att fundera på alternativ.
Fundera först över syftet med din föreläsning:
- Bearbeta innehåll
Kan du ge läsinstruktioner med frågor som studenterna får arbeta med, som kan ge samma resultat?
- Översikt över ett område eller kurslitteratur
Låt studenterna göra en konceptkarta och ladda upp i MyMoodle så bildar du dig snabbt en uppfattning om deras förståelse. Den behöver inte kommenteras. Det faktum att de gör den är viktig för deras process.
- Förklara begrepp
Spela in begreppsförklaringar eller låt studenterna arbeta med sin förståelse via kollaborativa verktyg som exempelvis diskussionsforum i MyMoodle eller Google-sviten som alla studenter har tillgång till.
Kan det räcka om du delar ut en Powerpoint i kursrummet på MyMoodle, kompletterat med instruktioner för en fokuserad diskussion i exempelvis ett forum eller via Zoom?
Om du anser att en föreläsning behövs, spela gärna in den i kortare delar med stöd i frågeform eller uppmaningar – tänk på att koppla det till ett diskussionsforum eller självrättande test i Mymoodle så att du även får studentaktivitet.
Om en direktsänd föreläsning är det bästa alternativet kan du ge föreläsningen via Zoom. Ha i åtanke att Zoom-resurserna i Norden kan gå i taket med ev störningar som följd, då vi är många lärosäten som nu snabbt behöver digitalisera vår undervisning i så hög grad. Det kan komma att innebära störningar i tekniken, även om den idag har hög kapacitet.
Dela ut filer via MyMoodle - hur gör jag?
Du kan skapa en mapp i MyMoodle, eller placera filer direkt på kurssidan samt bifoga dem i exempelvis diskussionsforum.
Diskussionsforum i MyMoodle - hur fungerar det?
Olika typer av forum och hur de fungerar
Spela in min föreläsning - hur gör jag?
Du kan använda vårt verktyg Kaltura Capture för detta. Det går snabbt att komma igång.
Starta ett Zoom möte med mina studenter - hur gör jag?
Det är enklare än du kanske tror och väldigt effektivt.
Jag har handledningar inbokade. Hur ska jag göra det?
Om du har handledning eller andra personliga möten inbokade så har vi flera olika lösningar som du kan använda dig av.
Asynkron handledning
Du kan använda verktyg i MyMoodle för att hålla asynkron handledning där studenten skickar in sitt arbete, du kommenterar och skickar tillbaka med hjälp av en aktivitet som heter "Dialog". Detta är bättre än att använda e-post.
Live-handledning
Om du har behov att mötas och prata direkt med en student, eller en grupp av studenter, så kan du använda chatt eller videomöte.
Chatt finns inbyggt i MyMoodle som en aktivitet du och studenterna kan använda för synkrona textbaserade samtal. Vill du veta mer hur du lägger till en chatt i kursrummet, gå till kursrummet och använd Guider.
Vill du hellre ha ett videomöte kan du använda Zoom eller Skype för företag.
Att arbeta med mer studentaktiva undervisningsformer
Om du vill att studenterna själva ska vara mer aktiva i sina studier:
- Använd MyMoodle för att dela ut resurser för självstudier och grupparbeten - länkar till filmer, artiklar osv. - kopplat till uppgifter
- Initiera samarbete på distans via MyMoodle, Zoom, Skype och Google Drive.
- Koppla dina föreläsningar till en aktivitet – en uppgift, ett självrättande test, en diskussion, osv.
När salstentor får och behöver ersättas
Du kan exempelvis låta studenterna skicka in ett arbete, göra ett online-test eller examinera dem muntligt.
- Använda inlämningsuppgift
- Examineras via eget diskussionsinlägg och respons på andras i forumtypen "Var och en bidrar med ett diskussionsämne" eller "Forum för frågor och svar" där läraren ställer en fråga (ger en uppgift) där studenterna kan läsa (och ge respons på) andras svar efter att de skickat in sitt egna svar. Läs mer om forumtyperna här.
- Skapa ett självrättande test där studenterna svarar på frågor och även kan ges möjlighet att göra om testet.
- Använda muntlig examination via Zoom
Hur man skapar ett Test beskrivs utförligt i den inbyggda Guiden på MyMoodle.
Klicka på den blå knappen "Guider" i nedre hörnet när du är i kursrummet. Klicka sedan på "Aktiviteter och resurser"-> "Lägg till test (Quiz)" så guidas du steg för steg i processen.
Pedagogisk utveckling på Göteborgs Universitet har gjort en bra sammanställning med praktiska råd som du kan ta del av.
Råd och rekommendationer för anpassning av examinationer.
Kan mina studenter mötas via Zoom, och hur gör jag det möjligt för dem?
Studenterna har tillgång till Zoom på samma sätt som personal, det vill säga att de kan själva starta möten med varandra, bjuda in deltagare, dela skärm och kommunicera via chattfunktionen i Zoom.
Kan jag starta möten åt studenterna?
I Zoom kan man inte äga mer än ett möte som är igång samtidigt. Om du vill att dina studenter ska ha egna möten ber du dem att arrangera dem själva. Här finns de instruktioner de kan behöva: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/1022330