Kan återvinning bli en rolig upplevelse??

Hur kan återvinning göras till en rolig upplevelse? Det har man testat i Kalmar genom att bygga ett nytt hus för avfallssortering, inspirerat av spelvärlden.

- Det är som ett spegelblankt konstverk, där målet är att göra återvinning till en upplevelse och på olika sätt uppmuntra till en bättre sortering, säger Joacim Rosenlund, universitetslektor och projektledare på Linnéuniversitetet.

Inspirerat av spelvärlden kan det handla om att samarbeta, tävla, samla poäng eller andra saker som gör återvinning till en roligare upplevelse. Snyggt, smart och roligt.  Miljöhuset är resultatet av ett forskningsprojekt vid Linnéuniversitetet, i samarbete med bland annat Kalmarhem och Kretslopp sydost. 

Att miljöhuset är ”spelifierat” menas att användarna ska engageras i återvinningen med hjälp av inspiration från spelvärlden. Via en app får de utmaningar, mål och quizzar som ska utföras, och belönas med medaljer. 

Miljöhuset finns utanför bostadshuset Kajalen i Kalmar.

Denna föreläsning hölls under evenemanget FestiWell 2022. FestiWell är ett årligt evenemang som arrangeras av de europeiska lärosäten som ingår i EUniWell - Europauniversitetet för välbefinnande.

Mer om Joacim Rosenlund

Joacims forskning sker ofta i samverkan med omgivande samhälle där han tacklar utmaningar relaterade till cirkulär ekonomi. Han tycker det är spännande med hushållsavfall. Och då vi kommer att brottas med avfallsfrågan länge till ser han att det faktiskt gör skillnad om man kan få till en så bra återvinning som möjligt. 

Joacim Rosenlund och hans forskning