läkemedel
Halvtidskontroll

Seminarium för halvtidskontroll: Malin Johansson Östbring

Titel: Drug use in Coronary Heart Disease
Ämne: Biomedicinsk vetenskap
Fakultet: Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Datum: Torsdagen den 9 februari 2017 kl 09.00
Plats: Länssjukhuset, hus 15 plan 2 (entréplan), lokal Hörseln
Kommentatorer: Sune Rubak, docent i pediatrik, Århus Universitet (deltar via videolänk) och Kristina Hambraeus, kardiolog, med dr, Falu lasarett.

Avhandlingen som helhet handlar om patienters läkemedelsanvändning vid kranskärlssjukdom. De första arbetena i avhandlingen handlar om utvecklingen av en intervention där patienter får en förlängd och fördjupad uppföljning avseende läkemedelsbehandlingen, med syfte att förbättra deras behandlingsresultat och livskvalitet. Detta undersöks i en randomiserad kontrollerad studie och vid seminariet kommer designen av studien att kommenteras av bedömarna.

Den förlängda uppföljningen görs på hjärtmottagningen i Kalmar av kliniska apotekare som gör läkemedelsgenomgång och använder sig av Motiverande samtal (MI) för att stödja patienterna till en bättre läkemedelsanvändning. 400 patienter har rekryterats till studien som pågår fram till april 2018. Därefter kommer undersökningen visa om interventionen har påverkat antalet patienter som når sitt mål för blodfetter, hur många patienter som är följsamma till behandlingen och hur samtalen har påverkat deras livskvalitet samt om de påverkat hur mycket sjukhusvård de sökt för sin hjärtsjukdom under det första året efter utskrivning.

På seminariet kommer också läggas vikt vid att diskutera vilka processmått som är viktiga att utvärdera, t ex hur patienternas attityd till läkemedelen förändrats, vad apotekarna egentligen har gjort för nånting, om de verkligen använt sig av MI, och hur patienterna upplevt detta.

Seminariet är på engelska.

Kontaktperson

Malin Johansson Östbring
Forskarstuderande
070-289 32 55
malin.johansson.ostbring@lnu.se

Lägg till i din kalender