Antropocen som ett medierat faktum? Hur kan vi förstå – och kanske agera på – klimatförändringar?
Under de senaste åren har vetenskapspersoner, journalister, forskare och politiker talat om Antropocen som en ny epok. Antropocen medför, enligt denna definiton, fenomen såsom klimatförändringar, det så kallade sjätte artsutdöendet samt havens försurning.
Det påstås ofta att vår planets nya tillstånd inte kan representeras; det rör sig om processer som är för omfattande, för små eller för långsamma; de är svåra, om inte omöjliga, att greppa och uppfatta för våra sinnen, och därmed svåra att gestalta kommunikativt, oberoende av medium.
Trots detta är Antropocen och de klimatförändringar som sker, från ett intermedialt och multimodalt perspektiv, inte fundamentalt annorlunda än annat som händer i världen. Det som sker är på många sätt väl definierat och noga dokumenterat – och journalister, konstnärer, författare och aktivister söker hela tiden lämpliga, övertygande och upplysande sätt att beskriva skeendena. De gör det på olika sätt, med olika agendor, och i olika medier.
Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal studies (IMS) har bjudit in Leo Hickman, vetenskapsjournalist från den välkända webbsidan Carbon Brief, för att berätta om de metoder som används för att göra klimatförändringarna förståeliga och synliga för allmänheten. Péter Krystof Makai, post doc i IMS, kommer att diskutera hur klimatförändringarna gestaltas i datorspel, och Corina Löwe, lektor i tyska språket, berättar hur frågan tas upp i barn- och ungdomslitteratur.
Direkt efter de korta presentationerna kommer talarna att svara på frågor från publiken, och efter seminariet hålls en bjudning där IMS bjuder på dryck och snacks, och där samtalen kan fortsätta.
Program
16.30: Introduktion och presentation (Jørgen Bruhn)
16.40: Leo Hickman: hur görs klimatförändringarna förståeliga?
17.00: Péter Krystof Makai: Spelstudier och Antropocen: spel som förmedling av vetenskap?
17.10: Corina Löwe: Kan klimatförändringarna gestaltas för unga läsare?
17.20: Paneldiskussion och frågor
18.00: Dryck och snacks i Matisse
Föreläsningarna hålls på engelska.
Datum och tid: 24 maj, 16.30-18, därefter bjudning
Plats: Lammhult, Linnéuniversitetet Växjö
Evenemanget är en öppen föreläsning arrangerad och finansierad av Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies.
Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla. Välkommen!