Foto: Jihad Alonezi

Henrik Teleman: En kvalitetskväll i Aleppo

I telefonen finns hela människan, ett föredrag om konst, kommunikation och makt av Henrik Teleman.

De är svetsare, lärare, eller fotbollsspelare. De har barn. De har gått i skolan. De har varit förälskade. Minst av allt vill de vara flyktingar. Världen kommer till Sverige. Tusentals människor med olika sorters erfarenheter och olika begåvningar har sökt asyl här hos oss. Vad vet vi om dem?

Åtta museer från Malmö i söder till Uppsala i norr samverkar i projektet I telefonen finns hela människan. Under ett års tid har projektets initiativtagare Henrik Teleman samlat in bilder från smarta telefoner, och intervjuat deras ägare. I bilderna och berättelserna, finns hela människan. Där finns all längtan och alla drömmar. Längtan och drömmar vi alla delar. Nu turnerar utställningen med berättelser och bilder runt i Sverige. Sveriges radio har gjort en serie program under titeln "Det nya livet" och det finns en bok.

Henrik Teleman. Foto: Bertil Hertzberg, PI

Henrik Teleman är känd för att ha startat och lett Virserums Konsthall under femton år. Han brinner för etnologiska konstprojekt med ett underifrånperspektiv, där "Händer" är hans mest kända projekt. Under föreläsningen visar Henrik bilder från "I telefonen finns hela människan" och berättar om livsödena knutna till dem, men kommer också att tala om sitt arbete och sina tankar om konst, kommunikation och makt.

I telefonen finns hela människan – en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Läs mer om utställningen (och boken): Itelefonenfinnshelamänniskan.com

Ett arrangemang i samarbete med Det kulturella universitetet.

Sal Moberg (F330, campus Växjö) Corina Löwe, Inst. för språk Lägg till i din kalender