viola organista
Heldag

Leonardo da Vinci och musiken

Välkommen till en vetenskaplig och samtidigt musikalisk happening på Kalmar slott! Och glöm inte att samtidigt besöka den pågående utställningen om Leonardo da Vinci som pågår 5 maj till 4 november 2018!

Cajsa S. Lund

musikarkeolog vid Linnéuniversitetet, föreläser om

"Leonardo da Vinci och musiken på Kalmar slott"

Slawomir Zubrzycki

pianist, kompositör och instrumentbyggare, ger en konsert på det unika instrumentet

viola organista (konstruerat av Leonardo da Vinci)

 

Utställningen Da Vinci - Inventions 

finns på Kalmar slott från den 5 maj till den 4 november 2018, är skapad av Grande Exhibitions och har tidigare visats i storstäder runt om i världen som t.ex. Tokyo, Madrid, Kuala Lumpur, Washington, Johannesburg och Shanghai. Nu visas den för första gången i Sverige och blir därmed en av Kalmar slotts allra största utställningar. I åtta salar får du uppleva fullskaliga tolkningar av Leonardo da Vincis tidlösa uppfinningar och studier av hans ikoniska konst. 

Läs mer om "Da Vinci - Inventions" via denna länk!

Musikarkeologen Cajsa S. Lund. Foto: Charlotte Frantzdotter

Cajsa S Lund är sedan några år tillbaka knuten som musikarkeolog till Linnéuniversitetet, men detta är egentligen bara en del i en lång karriär som bl a omfattar arbete som professionell musiker (bl a Malmö symfoniorkester), som forskare i musikvetenskap och som författare till en rad artiklar med musikhistoriskt innehåll.

Läs mer om Cajsa S. Lund via denna länk!

Slawomir Zubrzycki

Sławomir Zubrzycki - pianist, klaviolinist, kompositör och konstruktör av musikinstrument, född och bosatt i Krakow.

Att Leonardo da Vinci också försökte sig på att skapa musikinstrument är möjligen inte så välkänt. Men så är det faktiskt, och ett av dessa var ett instrument som han kallade viola organista. Skisser av en viola organista råkade År 2009 råkade den polske pianisten, kompositören och instrumentbyggaren Sławomir Zubrzycki få ögonen på Leonardos skisser, och snart var han igång med rekonstruktionen, vilket den 18 oktober 2013 resulterade en första officiell "spelning" (som sedan dess har visats över 3 miljoner gånger på YouTube!)

Sedan dess har Sławomir Zubrzycki gjort konserter runt hela världen på detta sitt 400 år gamla, egenhändigt byggda stränginstrument. Han har medverkat vid ett stort antal festivaler och gjort flera skivinspelningar. Nu har vi alltså möjlighet att få höra honom även i Sverige och Kalmar!

Läs mer om Sławomir Zubrzycki och "the Da Vinci sound" via denna länk!

Ett samarbete mellan Kalmar slott, Linnéuniversitetet (via Det kulturella universitetet) och Kalmar läns museum.

Heldag Kalmar slott Lägg till i din kalender