Nätverksträff

Nätverksträff för historielärare

Vårens nätverksträff äger rum i Kalmar torsdagen den 12 april, sal E312 i Nisbethska byggnaden (Linnégatan 5). Den gemensamma nätverksträffen inleds med lunch och programmet startar 13.00.

12.00-13.00
Deltagarna bjuds på lunch på Akademikrogen.

13.00-15.00
Föreläsning av Linda Andersson Burnett, idéhistoriker vid Linnéuniversitetet - "Samer i läroplanen: Att undervisa om Sveriges urfolk och deras historia"
Enligt skolans läroplaner ska eleverna få kunskaper om de nationella minoriteterna och om urfolket samernas kultur, språk, religion och historia. För ämnet historia finns en specifik skrivning som gäller vad som ska behandlas i undervisningen i grundskolan: "Historiska perspektiv på urfolket samernas och de övriga nationella minoriteternas situation i Sverige".

Linda Andersson Burnett är idéhistoriker vid Linnéuniversitetet. Hon kommer att föreläsa om hur samerna har blivit osynliggjorda i den svenska historieskrivningen och ger under eftermiddagen konkreta tips på hur man kan lyfta fram samiska perspektiv i historieundervisningen. Hennes föreläsning kommer också att belysa frågor om ursprungsrättigheter, kolonialism och historiebruk.
Burnett forskar om koloniala möten i Sápmi och hur samerna har skildrats i svenska och internationella källor på sjuttonhundratalet. Hon leder ett forskningskluster om nordisk kolonialism vid Linnéuniversitetet.

Anmälan görs till kristina.kakoulidou@lnu.se
Meddela om du har för avsikt att delta vid lunchen och eventuella önskemål om specialkost i samband med anmälan. Sista datum för anmälan är den 4 april.

Välkomna!

Hälsningar
Kristina Kakoulidou

E312, Nisbethska, Linnégatan 5, Kalmar Lägg till i din kalender