Kalmar slott

PechaKucha-kväll med tema Leonardo da Vinci

Välkommen till en kväll på Kalmar slott med korta föreläsningar med anknytning till Leonardo da Vinci av forskare från Linnéuniversitetet inom ämnen som historia, entreprenörskap, design och byggteknik.

Utställningen Da Vinci – Inventions visas på Kalmar Slott 5 maj-4 nov 2018. Den lyfter fram och belyser begrepp som innovation, entreprenörskap och bildning. Därför arrangerar Kalmar slott och Linnéuniversitetet tillsammans en föreläsningskväll av PechaKucha-typ torsdag 18 oktober kl 18:30 på slottet, med ett antal kortare föreläsningar. PechaKucha är ett presentationsformat som innehåller 20 bilder som visas 20 sekunder vardera, vilket innebär att varje föreläsning är knappt sju minuter lång. Föreläsningarna kan handla om vad helst som föreläsaren finner anknyta till da Vinci på något sätt.

Föreläsningskvällen ges för allmänheten, som betalar vanlig entré till slottet. Studenter vid Linnéuniversitetet har fri entré mot uppvisande av passerkort/Studentkortet.

Kalmar slott har öppet hela dagen (dock enbart utställningen efter kl 16) och en guidad visning av utställningen startar kl 17:30.

Välkommen till en spännande kväll på slottet!

Föreläsare

David Calås, doktorand i entreprenörskap: "Entreprenörskap"
Anders Fröjmark, docent i historia: "Reformationen"
Cornelius Holtorf, professor i arkeologi, innehar Unescoprofessur i Heritage Futures: "Innovativa dåtider för innovativa arkeologer"
Ivar Jung, lektor vid institutionen för design, arkitekt MSA-SAR
Mirka Kans, docent i systemekonomi: "Leonardo da Vinci – den moderna ingenjören"
Maria Qvistgaard, adjunkt och doktorand vid institutionen för hälso- och vårdvetenskap: "Leonardo da Vinci och kopplingen till dagens och framtidens moderna sjukvård"
Carl Thelin, adjungerad professor i byggteknik med inriktning mot teknisk byggnadsvård: "Valvbågar och valv"

Konferencier: Tina Dahlgren, director artes
Med reservation för ändringar.

Om utställningen

Renässansmänniskan Leonardo da Vinci var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden och gav människans kunskaper om världen nya utgångspunkter. I utställningen finns rekonstruktioner av da Vincis uppfinningar såsom flygmaskiner, krigsmaskiner och hydrauliska uppfinningar. Även hans anatomiska teckningar, den vitruvianske mannen, ett bildspel om hans målning "Nattvarden" och en film om hans livsverk visas, tillsammans med mycket annat.

Läs mer om utställningen på Kalmar slotts webbplats.

Gröna salen, Kalmar slott Anders Runesson Lägg till i din kalender