Europa från rymden på natten

Lärarträff med besök från Rymdstyrelsen

Välkommen till en spännande eftermiddag där vi fokuserar på rymden och vilken nytta vi har av den. Vi kommer att tala om allt från satellitbilder och miljö till rymdskrot och rymdutbildningar för lärare.

Inspirationsträffen arrangeras av nätverket Linné mot nya höjder, en resurs för lärare som arbetar med naturvetenskap och teknik. Vi välkomnar alla lärare till träffen, även dig som inte redan är med i nätverket! Obs att anmälan krävs, se nedan.

Program

Introduktion
Katrin Lindwall, ansvarig för nätverket Linné mot nya höjder

Nordic Esero och Rymdstyrelsen
Perina Stjernlöf, ansvarig för skola och utbildning, Rymdstyrelsen
Nordic Esero (European Space Education Resource Office) är grundat av den europeiska rymdorganisationen Esa och de nordiska ländernas rymdmyndigheter (Rymdstyrelsen i Sverige). Nordic Esero anordnar kostnadsfria fortbildningar i naturvetenskapliga ämnen för nordiska grund- och gymnasielärare. Perina kommer att berätta mer om Nordic Esero och de kurser svenska lärare kan delta i.

Rymddata, innovation & hållbarhetsmålen
Tobias Edman, ansvarig för innovation och samhällsnytta, Rymdstyrelsen
Tobias ger tips på hur du som lärare kan arbeta med rymddata i din undervisning, fokus är på de globala hållbarhetsmålen.

Mingel med tilltugg

Rymdskrot
Johan Köhler, ansvarig för rymdskrot, Rymdstyrelsen
Engagera dina elever med en spännande utmaning som kan rädda framtida rymdfärder. Johan berättar om de tekniska och politiska miljöproblemen med rymdskrot.

Att arbete med rymden i skolan – inspiration för lärare
Jenny Jansson, lärare i Ludvika och rymdambassadör
Jenny är lärare på Västerbergslagens utbildningsförbund (gymnasieskola) och har i många år arbetat som förstelärare i Kyrkskolan i Ludvika. Hon är en engagerad och inspirerande lärare som delar med sig av hur hon tänker och arbetar med rymden i klassrummet. Hon har även tilldelats Beijerstiftelsens Lärarpris till Ingvar Lindqvists minne av Kungl. Vetenskapsakademien och utsetts till Sveriges bästa fysiklärare 2016.

Tid och plats

Tisdag 12 november 2019 kl 17.00 (registrering från 16.30), sal Weber, hus K, Linnéuniversitetet, Växjö.

Anmälan

Vi behöver din anmälan senast 7 november via detta formulär. Träffen
är gratis, men din anmälan är bindande. Eventuell avbokning via mejl till Katrin Lindwall senast 10 november, annars debiteras 300 kr.

Kontakt

Katrin Lindwall, ansvarig för nätverket Linné Mot nya höjder, katrin.lindwall@lnu.se, 0470-70 89 33

Bild: ESA/NASA