Språk och rätt i forskning, utbildning och praktik
Konferensen Språk och rätt i forskning, utbildning och praktik äger rum vid Linnéuniversitetet i Växjö den 16–17 oktober 2019. Syftet är att forskare, lärare och praktiker inom språk och rätt ska utbyta tankar om aktuell forskning och praktiknära erfarenheter för att främja utveckling och samarbete på fältet språk och rätt.
Fältet rättslingvistik har vuxit i Norden de senaste åren. Forskare i de nordiska länderna behöver hitta gemensamma plattformar för att presentera forskning och skapa gemensamma projekt, gärna i samarbete med det omgivande samhället. Vi vill skapa en sådan möjlighet genom en konferens där forskning, utbildning och praktik kan träffas.
Konferensen är både nordisk och internationell och ska vara ett nordiskt forum där människor samtalar över nations- och ämnesgränserna för att stimulera till utveckling och samarbete inom myndighetsspråk, rättslingvistik, lag och rätt. Med detta initiativ vill vi anta samhällsutmaningar i samverkan mellan akademiker och praktiker som arbetar med språk, rätt och samhälle till exempel inom polis, domstolar och socialförvaltningar.
De nordiska ländernas rättssystem med polis och domstolar är relativt lika. Därför har vi till konferensen bjudit in forskare från Danmark, Norge och Finland. Men vi välkomnar särskilt praktiker inom polisen, socialtjänsten, jurister och andra med intresse för språk och rätt.
Plenarföredrag och paneldebatt
Förutom fyra plenarföredrag kommer konferensen att ha en panel med företrädare för praktik, utbildning och forskning. Deltagarna i panelen diskuterar språk och rätt i forskning, utbildning och praktik med varandra och åhörarna.
Anmälan
Konferensen är stängd för anmälan.
Det är en konferens med föreläsare från de nordiska länderna, men vi vill även öppna för en engelskspråkig sektion. Presentationer kan därmed hållas på danska, norska, svenska och engelska. Konferensen välkomnar bidrag som berör språk och rätt i bred bemärkelse inom forskning, utbildning och praktik, till exempel kommunikativa strategier och myndighetskommunikation i tal och skrift inom domstolar, polis och socialtjänst eller i utbildningar och praktiker inom dessa verksamheter.
Arrangörer
Huvudarrangör av konferensen är Institutionen för svenska språket vid Linnéuniversitetet. Konferensen ges i samverkan med Centrum för polisforskning och utveckling i Växjö.
Abstracts för nedladdning
Abstracts Språk och rätt i forskning, utbildning och praktik.pdf
Program
Fullständigt program med parallella sektioner för nedladdning
Onsdag 16 oktober 2019
09.15-10.45 Registrering och kaffe i hus K
10.45-11.00 Konferensens öppnande (sal Weber)
11:00-12:00 Plenarföreläsning: Sproget som bevismateriale. Møder mellem retslingvistisk forskning og praksis (Tanya Karoli Christensen, Köpenhamns universitet) (sal Weber)
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.55 Paper i parallella sektioner
14:55-15:20 Fika
15:20-16.50 Paper i parallella sektioner
16.50-17.00 Frukt och dryck
17.00-18.00 Plenarföreläsning: Hvordan kan vi teste om lovspråket er godt?
(Jon Christian F. Nordrum, Universitetet i Oslo) (sal Weber)
19.30 Konferensmiddag på PM
Torsdag 17 oktober 2019
08.15-09.15 Plenarföreläsning: Texter och offentlig makt. Språkvetenskap i samhällets tjänst (Ulla Tiililä, Institutet för de inhemska språken, Helsingfors universitet) (sal Weber)
09.15-09.30 Fika
09.30-10.30 Paper i parallella sektioner
10.30-11.30 Posterpresentationer och nätverkande mellan utbildning, forskning och praktik inom fältet språk och rätt (K-gallerian)
11.30-12.30 Lunch
12.30-13.30 Plenarföreläsning: Kommunikation när en tilltalande yta är viktigare än verksamhetens innehåll (Stefan Holgersson, Linköpings universitet och Politihøjskolen i Oslo) (sal Weber)
13.30-13.50 Fika
13:50-15.20 Paneldebatt (sal Weber)
15.20-15.30 Konferensen avslutas
Plenarföreläsare
Tanya Karoli Christensen
Tanya Karoli Christensen, lektor och forskare i språkvetenskap med expertis i rättslingvistik, Köpenhamns universitet. Rubriken på föredraget är: Sproget som bevismateriale. Møder mellem retslingvistisk forskning og praksis
Abstract:
Med afsæt i en oversigt over den del af retslingvistikken der beskæftiger sig med sproget som bevismateriale, viser jeg eksempler på hvordan forskning og praksis kan informere hinanden gensidigt.
For det første gør retslingvisten rutinemæssigt brug af veletablerede discipliner og metoder som grammatik, semantik, pragmatik, sociolingvistik og korpuslingvistik for at kunne afdække sammenhænge som den læge læser typisk overser. Det gælder i analyser af alt fra teksters sandsynlige ophav (authorship analyses), dialogers indforståede og underforståede betydning, kontrakters forståelighed og til krænkelser af varemærkeretten.
For det andet giver erfaringen med praksis anledning til en række interessante forskningsmæssige spørgsmål som kan formuleres enten som grundforskning eller anvendt forskning. Jeg vil i foredraget især fokusere på forskningen i trusler, men perspektiverer også til to andre emner der interesserer mig, nemlig dels undersøgelser af politirapporter, dels undersøgelser af intra- og interindividuel variation.
Stefan Holgersson
Stefan Holgersson, lektor, Linköpings universitet, polisforskare med expertis inom polisers praktik och kommunikation. Rubriken på föredraget är: Kommunikation när en tilltalande yta är viktigare än verksamhetens innehåll
Abstract:
I flera sammanhang har Polismyndighetens och polisanställdas sätt att kommunicera blivit utsatt för kritik. Ett exempel på detta är när en polischef använt krigsmetaforer såsom ”utplåna”, ”bekämpa”, ”neutraliserad” och ”anfall” i sociala medier. En professor i retorik menade att polischefen lyfte fram en ensidig bild av polisarbetet och att det huvudsakliga syftet var att visa upp myndigheten som en effektiv brottsbekämpare. Flera forskningsstudier pekar på att Polismyndigheten fäster stor vikt vid att presentera en positiv bild av verksamheten. I föredraget tänkte jag ge exempel på hur ordval och uttryck används på ett sätt som förespeglar att ett visst förhållande råder trots att så inte behöver fallet. Gränsen mellan vad som kan anses vara felaktig, missvisande och korrekt information är flytande. Jag tänkte redovisa exempel på hur kommunikationen från en myndighet kan se ut när det verkar vara viktigare att kommunicera ut en tilltalande yta än verksamhetens innehåll och vad en sådan ambition kan få för effekter.
Stefan Holgersson, lektor och systemvetare med en doktorsexamen i utveckling av informationssystem. Dessutom är han sedan 23 år verksam polis. Hans forskning är inriktad på Polismyndigheten, vilket gett honom insyn i arbetet på fler än hundra olika polisstationer.
Jon Christian F. Nordum
Jon Christian F. Nordrum, førsteamanuensis, Universitetet i Oslo, klarspråksforskare med expertis inom offentlig rätt. Rubriken på föredraget är: Hvordan kan vi teste om lovspråket er godt?
Abstract:
Det er flere grunner til at vi ønsker at lovene skal skrives i et godt språk. Lover med godt språk gir lover som virker og fremmer rettssikkerhet og demokrati. Alt dette er det lett å være enige om. Men hva er godt lovspråk og hvordan vet vi at språket er godt?
I Norge har flere lover blitt brukertestet de siste årene. Testene er utført av ulike konsulent- og forskermiljøer. Metoden som er brukt er stort sett at leserne har lest lovtekster for deretter å svare på om de forstår teksten. Men hva forteller egentlig slike tester oss? Lov- og regelspråk er en særegen sjanger som skiller seg fra annen sakprosa. For at leseren skal kunne bruke en lov må leseren (1) forstå at rettsregler kan være relevante, (2) finne lovbestemmelsene (3) tolke og forstå lovbestemmelsene (4) anvende lovbestemmelsene på sin sak (subsumsjon) og (5) være i stand til å handle i samsvar med sin rettsoppfatning (handlingsevne). Alle disse etappene er krevende, ikke bare den tredje etappen å forstå og tolke.
Det er flere andre utfordringer med lovspråket; Språket er en del av og blir til i en beslutningsprosess, språket fordeler myndighet – vaghet overlater til andre enn loven å presisere, lovspråket er byggestoffet i et system, språket må stå seg over tid og kunne utvikles i samsvar med virkeligheten. Alle disse særtrekkene ved lovtekst som sjanger, stiller oss overfor utfordringer når vi ønsker å teste om lovspråket er godt, leserens forståelse av teksten er bare ett av mange spørsmål.
Spørsmål jeg vil diskutere er: Hvilke funksjoner har lovspråket? Hvordan kan vi teste om lovspråket er godt? Hvordan skal testingen innpasses i beslutningsprosessen?
Ulla Tiililä
Ulla Tiililä, docent i språkvetenskap, Helsingfors universitet. Hon är språkforskare med expertis inom myndighetsspråk och rättslingvistik. Rubriken på föredraget är: Texter och offentlig makt. Språkvetenskap i samhällets tjänst
Abstract:
Den offentliga makten utövas under lagarna, som är skrivna texter. Det är också genom texter och språk som makt vanligtvis realiseras. Den offentliga makten, förvaltningen, och också t.ex. social- och hälsovården, grundar sig i hög grad på språkanvändning, men är därtill också textualiserade, det vill säga baserar sig i allt högre grad på skrivna texter. Det finns många faktorer som bidrar till en ökad textualisering, och vi kan i dag tala om textualiseringen som en global megatrend.
I mitt föredrag diskuterar jag drag som är typiska för textualiseringen av den offentliga sektorn, och vilken inverkan den har på arbete, arbetstagare, medborgare, patienter och klienter. Hur inverkar den på möjligheten till delaktighet i samhället, och kan den leda till ojämlikhet? Vilka följder har denna textualisering i ett samhälle där närmare 15 procent av invånarna kan behöva lättläst information, eller information på lätt språk? Prioriteras rätten till en vårdplan på bekostnad av rätten till vård?
Jag kommer att visa att språk och texter har en betydande roll för hur delaktighet, jämlikhet och likvärdighet realiseras i våra samhällen, och i sista hand har betydelse för stabiliteten i samhället. Därtill kommer jag att peka på att språkvetenskap, och särskilt genreforskning, kan erbjuda fruktbara synvinklar och redskap för att granska samhälleliga problem – och bidra till att lösa dem.
Ulla Tiililä är språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken i Helsingfors. Hennes specialområden är myndighetsspråk och textforskning. Under de senaste åren har hon bland annat fungerat som initiativtagare till ett nätverk av forskare inom språkanvändning i arbetslivet. Hon är också ordförande för delegationen för lättläst i Finland.
Panel
Diskussionsledare: Sofia Ask, forskare i rättslingvistik och läromedelsskribent, svenska språket i Växjö
Fredrik Bohlin, rådman, verksam på Ystad tingsrätt
Monica Burman, professor i rättsvetenskap och tidigare hovrättsassessor, numera knuten till polisutbildningen i Umeå
Sofia Karlsson, kammaråklagare i Skövde, verksam på polisutbildningen i Växjö
Pär Stihl, lärare på polisutbildningen i Växjö
Karin Påle-Barthes, rådman, verksam på Södertörns tingsrätt
Konferenskommitté
Sofia Ask, lektor i svenska språket med didaktisk inriktning, Linnéuniversitetet
Gunilla Byrman, professor i svenska språket, Linnéuniversitetet (ordförande)
Cecilia Jonsson, FD och lektor på polisutbildningen, Linnéuniversitetet
Joacim Lindh, doktorand i svenska språket, Linnéuniversitetet (sekreterare)
Mattias Örnerheim, FD och lektor vid polisutbildningen, Linnéuniversitetet
Efterpublicering
Efter konferensen kommer vi eventuellt att ge ut en digital konferensvolym i HumaNetten. HumaNetten är fritt tillgänglig för alla.
Hitta till Växjö och Linnéuniversitetet
Till Växjö
Det finns många olika sätt att ta sig till och inom Växjö.
Buss till Linnéuniversitet från centrum
Det bästa sättet att nå campus är att ta buss nr 3 från Växjö busstation, riktning "Universitetet". Rekommendationen är att betala med ditt kreditkort. Betalar man kontant tillkommer en extra avgift.
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från stadens centrum till Linnéuniversitetet.
Parkering
Det är relativt ont om parkeringsplatser på Universitetsområdet och samtliga är numera avgiftsbelagda. Samtliga parkeringsplatser finns utmärkta på Campuskartan (se nedan).
Den rättslingvistiska forskningsmiljön
Den rättslingvistiska forskningsmiljön vid Linnéuniversitetet i Växjö uppstod genom projektet Texter med tyngd – Skrivande i utbildning och yrkespraktik, som fokuserar på myndighetsskrivande i tre miljöer: skola, polis och socialförvaltning. Projektet har utmynnat i paper på internationella och nationella konferenser respektive internationella och nationella publikationer (Ask & Byrman 2009, 2010, Byrman & Drugge 2015, Ask 2018, Byrman & Byrman 2018). Inom projektet har dessutom två doktorsavhandlingar skrivits: Peter Ström om socialsekreterares utredningar (2017) och Annelie Johansson om lärares omdömesskrivande (2018).
Den rättslingvistiska miljön i Växjö har 2011 och 2014 anordnat workshops i rättslingvistik med internationella föreläsare. Forskningsmiljön har kontakter med Centre for Forensic Linguistics, Aston University, Birmingham och nätverket av rättslingvister vid Köpenhamns universitet.
Sedan 2008 har vi haft återkommande kontakter med Polisutbildningen i Växjö och Umeå, och vi har också kontakter med poliser och jurister på polismyndigheter respektive tingsrätter. Ett exempel på en avknoppning av forskningen inom projektet är läromedlet Skrivande polis (Ask 2014), som idag används på landets polisutbildningar. Ett annat exempel som indirekt lett till uppdragsforskning åt Domstolsverket är Kvinnor och män i domar: En forskningsrapport om språkliga genuskonstruktioner i domar om brottmål, vårdnadsmål och LVU-mål (Byrman & Skoglund 2018). Alla perspektiven kan tillföra ny kunskap om hur språk påverkar och påverkas i rättskedjan, och hur detta kan undersökas och förstås med hjälp av språkvetenskapliga teorier och metoder. Forskningen i rättslingvistik vid Linnéuniversitetet strävar efter att utveckla bästa praktik via samarbete med samhälleliga aktörer.
Centrum för polisforskning
Centrum för polisforskning och utveckling är ett centrum för forskning, utveckling och samverkan vid Linnéuniversitetet. Ambitionen är att vara ett nationellt centrum för praktiknära polisforskning och en vetenskaplig resurs för Polismyndigheten.
Forskningen berör polisiära arbetsmetoder, ledning och analys av polisarbete samt polisen i samverkan. I en långsiktig satsning vill centrumet stimulera en mångdisciplinär forskningsmiljö för att bidra till kunskapsutveckling inom polisforskning. I de övergripande målsättningarna ingår att skapa en mötesplats och kunskapsutbyten mellan forskare, poliser och andra som arbetar inom rättsväsendet.