concurrences
Öppen föreläsning, Concurrences

Herrarna satte oss hit (Hearrát dat bidje min)

Årlig föreläsning, Forskningsklustret för koloniala förbindelser och jämförelser

Ett samarrangemang med Kulturparken Småland.

Journalisten och författaren Elin Anna Labba berättar om sitt sökande efter äldre samers vittnesmål om tvångsförflyttningarna i Sverige. Se bilder och hör dikt, jojk och berättelser från en mörk del av svensk 1900-talshistoria. 

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Texterna i Herrarna satte oss hit är som en väv, där författaren samlat berättelser, foton, brev och jojktexter. De bildar en kör av röster från människorna som inte längre kan berätta.

Elin Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. I dag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia. 

Elin Anna Labba

Cuohti jagi áigi sirdigohte boazosámiid bákkuin. Eiseválddit gohcodit covdosa dislokasuvdnan, muhto sámegillii cieggá sátni bággojohtin. Vuosttazat geat bákkus saddet guoddit ruovttuideaset vulget dainna jáhkuin ahte besset fas ruoktot.

Hearrát dat bidje min muitala dál historjjá sirdolaccaid calmmiiguin. Elin Anna Labba lea cohkken muitalusaid, govaid, reivviid ja luohtedajahusaid ja das ilbmá olles koara jienaiguin, sis geat eai sat máhte muitalit. Moras mii ciegaduvvo muhto goitge manná buolvvas bulvii.

Då åhörarantalet är begränsat till 45 behöver du boka en biljett. Det gör du via Kulturparken Smålands hemsida.

 

Utvandrarnas hus, Växjö Lägg till i din kalender