Person tittar upp mot stjärnhimlen
Fokus Integration

Ensamkommandes röster: berättelser om utanförskap, inkludering och samverkan

Under senare år har situationen för asylsökande barn och ungdomar stått högt på den integrationspolitiska dagordningen. Men vilka röster når egentligen fram i det offentliga samtalet?

Hur upplever unga asylsökande sin ofta sköra position i samhället, med upprepade avslag, och ett beroende av civilsamhällets stöd? I vilken utsträckning hörs också berättelser om framgång, där ett hotande utanförskap ersätts med optimism och framtidstro? Och vilken betydelse kan och vill professionella och ideella krafter ha, när det gäller ensamkommande barn och ungas möjligheter att göra sina röster hörda?

Plattform Migration bjuder in till ett öppet seminarium kring centrala frågor om ensamkommandes situation och om förutsättningarna för ett värdigt mottagande i det svenska samhället.

Populärvetenskapliga föredrag följs av en diskussion mellan forskare och praktiker som på olika sätt är engagerade i ensamkommande barn och ungas villkor.

Medverkande forskare

  • Mehrdad Darvishpour, Mälardalens högskola
  • Torun Elsrud, Linnéuniversitetet
  • Åsa Söderqvist Forkby, Linnéuniversitetet

I paneldiskussionen deltar också: Åsa Ersborg, Rädda Barnen; Susanne Hallström, Länsstyrelsen i Kronobergs län; Ahmad Rahimi, Ensamkommandes Förbund, Växjö.

Moderator: Caroline Dunne, Möteslabbet

Datum och tid: fredagen den 28 februari, kl. 13.30–16.00
Plats: sal Myrdal, Hus K, Linnéuniversitetet, Växjö
Anmälan: senast 25 februari

Seminariet är kostnadsfritt, men förhandsanmälan behövs då deltagarantalet är begränsat. Anmälan via följande länk: https://survey.lnu.se/Survey/24920

Alla med intresse för migrations- och integrationsfrågor är varmt välkomna!

Sal Myrdal, Hus K, Linnéuniversitetet, Växjö Per Strömblad Lägg till i din kalender