En dag om hästböcker: Möten mellan författare, illustratörer och forskare
En endagskonferens vid Linnéuniversitetet den 22 april 2021 med fokus på hästböcker.
Hästböcker är en älskad men ofta förbisedd genre som rymmer många viktiga perspektiv och frågor. Konferensen vill synliggöra både hästböckerna och hästboksforskningen. Här erbjuder vi också ett forum för att diskutera genrens möjligheter och utmaningar.
Konferensen är ett samarrangemang mellan Linnéuniversitetets forskningsnätverk CHILLL, Kulturlabbet - Region Västmanland, Svenska barnboksinstitutet och Författarförbundets barn och ungdomslitterära sektion (BULT)
Målet med dagen är att skapa en mötesplats för författare, illustratörer och forskare. Deltagarna kommer att kunna fördjupa sina kunskaper om hästboksgenren och få inspiration till sitt eget arbete. Samtidigt skapar vi gemensamt ett nätverk där vi kan verka för kunskapsdelning och utveckling av genren.
Förmiddagens program innehåller presentationer av hästboksforskning och ett förläggarsamtal om hästboksgenren. Förmiddagens program är öppet för alla som har intresse av hästböcker.
Eftermiddagen ägnas åt fördjupande och reflekterande samtal kring hästboken, både i helgrupp och i mindre grupper. Eftermiddagens program vänder sig till etablerade författare, illustratörer och forskare och har ett begränsat antal platser.
Om du önskar delta i eftermiddagens samtal så skriv det tydligt i din anmälan och bifoga en kort beskrivning av vad du arbetar med.
Program
9.00 Introduktion
9.15-9.45 Susanna Hedenborg talar om hästboken ur ett historiskt perspektiv och belyser hur berättelserna speglar hästkulturer i tid och rum.
9.45-9.55 Paus
9.55-10.35 Helen Asklund, Lena Manderstedt och Ann-Sofie Persson talar om hästboksläsarna, utifrån en pågående enkätstudie om hästboken. Resultaten tyder på att hästboken läses av många anledningar, i princip dagligen under bokslukaråldern och att den har stor betydelse för dess läsare.
10.35-10.45 Paus
10.45-11.15 Ann-Sofie Persson presenterar sin undersökning av Marie Louise Rudolfssons Vitnos och Pia Hagmars Klaraböcker ur ett ekokritiskt perspektiv, där hon fokuserar på hur hästen både förmänskligas och utmålas som den andre.
11.15-11.20 Paus
11.20-12.00 Ada Wester från Gilla böcker och Lilla Piratförlaget och Ulrika Caperius från Bonnier Carlsen pratar om hästbokens möjligheter och utmaningar från ett förläggarperspektiv.
12.00-13.00 Lunch
13.00-15.00 Eftermiddagen ägnas åt fördjupande och reflekterande samtal kring hästboken, både i helgrupp och mindre grupper. Målet med dagen är att skapa en mötesplats för författare, illustratörer och forskare. Deltagarna kommer att kunna fördjupa sina kunskaper om hästboksgenren och få inspiration till sitt eget arbete. Samtidigt skapar vi gemensamt ett nätverk där vi kan verka för kunskapsdelning och utveckling av genren.
Länk till Zoom konferensrum skickas med mejl någon dag före konferensen till alla anmälda.
En digital konferens - hur fungerar den?
På Linnéuniversitetet använder vi e-mötesprogrammet zoom. Det är enkelt att delta i ett zoommöte som du blir inbjuden till även som extern användare (dvs du jobbar inte på Linnéuniversitetet och är inte heller student här).
Ingen nedladdning eller registrering behövs. Klicka bara på länken till zoommötet som du fått av den som bjudit in dig, så kommer du in! Zoommötet öppnas då i den webbläsare du brukar använda. Klicka på ”tillåt” om datorn frågar om tillåtelse att använda din mikrofon och webbkamera.
I undantagsfall kan man behöva skriva in en passcode för att komma in i mötet. Oftast behövs inte det och det går automatiskt via länken. Men ha den till hands för säkerhets skull. Den står också i mötesinbjudan du fått.
Om du redan har zoomklienten/programmet på datorn kommer det att öppnas när du klickar på länken, och mötet startar precis som vanligt.
Observera att om du använder en jobbdator för detta så kolla upp i god tid att zoom går att använda på denna. Ibland har vissa arbetsgivares IT-support stängt av zoom, och då måste du få hjälp av dem så att zoom går att använda. Alternativt använda en privat dator istället.
Bra att tänka på:
-
Använd gärna ett headset eller hörlurar med mikrofon (tex de som följer med till din mobil). Då får både du och de andra i mötet så bra ljud som möjligt.
-
Använd helst dator! (Även om zoom också funkar med mobil eller iPad tex).
-
Stäng gärna av din mikrofon när du inte pratar. Det gör du på symbolen för mikrofonen längst ner till vänster i bild.
-
Testa gärna din webbkamera och mikrofon i förväg. Detta kan man enkelt göra via zooms funktion ”testmöte”. Gå in på https://zoom.us/test och följ instruktionerna.
-
Anslut till ditt zoom-möte i god tid så du hinner bekanta dig med hur man gör för att tex stänga av och på kameran och mikrofonen.