De fyra medverkande manusförfattarna
Symposium

Från bok till film: Utvandrarna och Aniara

Vad händer på vägen mellan bok till film? Hur utvecklas ett filmmanus som baseras på en svensk klassiker?

Avslutad konferens. Tack alla som deltagit!

Vi har bjudit in Aniaras manusförfattare och regissörer Pella Kågermark och Hugo Lilja samt manusförfattarna till nya Utvandrarna-filmen Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig från Norge. Samtalet kommer att fokusera på själva manusarbetet. Eftersom vi betraktar filmen som ett eget medium som har sina egna utmaningar är det inte huvudsaken att jämföra filmen och boken. Istället kommer vi att höra mera om hur manusets olika versioner växer fram - från utkast till utkast – och hur det kollektiva arbetet fungerar.

Symposiet är öppet för alla intresserade. Evenemanget blir gratis och kommer att genomföras online.

Kontakt: jorgen.bruhn@lnu.se; dagmar.brunow@lnu.se

Symposiet arrangeras av Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies (LNUC IMS), vid Linnéuniversitetet i samverkan med Institutt for kunst og medievitenskap NTNU Trondheim, Harry Martinson-sällskapet, Vilhelm Moberg-Sällskapet och Kulturparken Småland.

Pella Kågerman är manusförfattare och regissör av bl a Aniara (2019) och Supportern (2011) Dessutom har hon regisserat filmer som Stormaktstiden (2014) och Body Contact som är en del av Dirty Diaries (2009). 2020 vann hon Guldbaggen för Bästa regi för Aniara (tillsammans med Hugo Lilja). 
http://www.nordicwomeninfilm.com/person/pella-kagerman/

Hugo Lilja är manusförfattare och regissör av bl a (Aniara (2019). Dessutom har han regisserat filmer som Väktare (2015), Supportern (2011) och skrivit manus till Återfödelsen (2010). 2020 vann han Guldbaggen för Bästa regi för Aniara (tillsammans med Pella Kågerman).
http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=390078

Siv Rajendram Eliassen har skrivit flera manus tillsammans med Anna Bache-Wiig, både till film och TV, bl a till Utøya 22. Juli (2018) och till den kommande filmen Utvandrarna (2021)
http://www.nordicwomeninfilm.com/person/siv-rajendram-eliassen/

Anna Bache-Wiig är manusförfattare med en bakgrund som skådespelare och författare. Hon har skrivit flera manus tillsammans med Siv Rajendram Eliassen, både till film och TV, bl a till Utøya 22. Juli (2018) och till den kommande filmen Utvandrarna (2021)
http://www.nordicwomeninfilm.com/person/anna-bache-wiig/