Presentation av arbetet med en edition av Strängnäsmissalet
Välkommen till ett seminarium arrangerat av forskarnätverket Medeltidsforum Linné.
Föreläsare
Karin Strinnholm Lagergren, Linnéuniversitetet, Erika Kihlman, Stockholms universitet, och Elin Andersson, Kungliga biblioteket/Roggebiblioteket)
Titel
Presentation av arbetet med en edition av Strängnäsmissalet
Strängnäs stiftshistoriska sällskap har tagit initiativ till en utgåva av Missale Strengnense, en inkunabel från 1487 vilken planeras att ges ut under 2024. Utgåvan är i tre delar med en faksimildel, en översättning med kommentar och en del med artiklar och totalt arbetar tolv forskare med att belysa missalet ur olika synvinklar. Under seminariet kommer tre av projektets medarbetare att tala om sitt arbete med projektet.
Elin Andersson är latinist och disputerade vid Stockholms universitet 2011. Hon arbetar sedan 2016 på Kungliga biblioteket med ansvar för de äldre boksamlingarna i Strängnäs, Roggebiblioteket och Domkyrkobiblioteket. Elin kommer att inleda med att berätta om Domkyrkobiblioteket och Strängnäsmissalets historia.
Erika Kihlman är docent i latin och arbetar sedan 2014 som universitetslektor vid Stockholms universitet. I projektet om Missale Strengnense arbetar hon på en kommenterad översättning av missalets texter. På seminariet kommer Erika att presentera missalets struktur och upplägg samt diskutera några av de introducerande texter som finns till vissa mässor.
Karin S. Lagergren är docent i musikvetenskap vid Linnéuniversitetet och är ansvarig för att transkribera Strängnäsmissalets melodier till modern notskrift, vilket i flera fall betyder att sångerna måste kompletteras från andra källor. Om detta arbete kommer Karin att tala om på seminariet.
En digitaliserad utgåva av boken finns här:
Seminarieserien
Detta seminarium ingår i forskarnätverket Medeltidsforum Linnés seminarieserie. Alla kommande seminarier i serien finns samlade hos Medeltidsforum Linné.
Bild: Målning från Överselö kyrka, Södermanland (detalj) föreställande S:t Botvid och S:t Sigfrid. Foto: Lennart Karlsson, Statens historiska museer.