Handsprit (Bild av Johannes Frandsén/bildbanken ikon)
Konferens

I skuggan av pandemin

Den 11 mars 2022 är det exakt två år sedan WHO betecknade Covid-19 som en pandemi. Samma dag inträffade också det första covid-relaterade dödsfallet i Sverige. I samverkan mellan Linnéuniversitet och Växjö stift uppmärksammas denna dag i år genom live-streamade presentationer av färska resultat från tre forskningsfält med anknytning till pandemins effekter.

Avslutad konferens. Tack alla som deltagit!

- Att vi i Växjö stift uppmärksammar den 11 mars på detta sätt är viktigt utifrån flera aspekter, berättar Gustav Lundborg som är enhetschef för pastoral utveckling vid stiftskansliet i Växjö. Världen har drabbats av en pandemi som påverkat människor och samhället i stort på ett sätt som inte har någon motsvarighet på den här sidan millennieskiftet.

Ingrid Gustafsson forskningssekreterare inom Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård (CISA) på Linnéuniversitetet uttrycker att det är av vikt att det finns tvärprofessionella samarbeten och samverkan runt forskning inom akut vård, vilket involverar inte bara den drabbade utan även de närstående och personal. 

- Pandemin påverkar inte bara vården utan hela samhället och dess funktioner på ett sätt som vi inte kunnat förutse. Trots att det är många som har gått bort i Covid -19 i Sverige och de i sin tur har närstående så har det perspektivet lyfts fram sparsamt i media. Bakom varje siffra finns människor. Vi kommer att presentera de närståendes perspektiv på de särskilda omständigheter som finns i att förlora en anhörig i Covid-19, berättar Ingrid.   

Gustav betonar också vikten av nya mötesplatser:

- I vår tid tror jag att det är viktigt att på olika sätt hitta nya mötesplatser mellan kyrka och akademi inom områden där det finns gemensamma intressen av aktuell forskning. Att göra detta i samverkan med Linnéuniversitetet är även en påminnelse om att kyrkan står i en bildningstradition som hon för övrigt har varit upphov till historiskt sett. Förhoppningen är att vi den 11 mars kan göra ett gemensamt lärande för att bättre kunna förstå och möta vår tids utmaningar inom de olika fält som behandlas under dagens föreläsningar.

Program

09.00  Kaffe serveras i N-huset

09.30 Inledning av Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitet och Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift

09.50-11.00 Pass 1: Vad hände med församlingar under pandemin?

Utifrån en analys av ett omfattande intervju- och enkätmaterial presenterar fyra forskare perspektiv på förändringsprocesser i lokalförsamlingar under pandemin. I de olika presentationer varvas teologiska perspektiv med frågor om teknik, socio-materialitet och platsens betydelse.
Medverkande: Jonas Ideström (Prof. i praktisk teologi, Enskilda högskolan), Ulrik Josefsson (Teol. dr, prorektor, ALT), Frida Mannerfelt (doktorand i praktisk teologi, Enskilda högskolan) och Erik Sidenvall (adj. prof. i kyrkohistoria, Lunds universitet)

11.20-12.00 Pass 2: Förändringar i begravningsseden

Utifrån pågående forskning som bygger på statistik från begravningsbranschen, begravningshuvudmännen och Svenska kyrkan diskuterar Jan-Olof Aggedal (doc. i praktiskt teologi, Lunds universitet, kontraktsprost) vad som hänt med begravningsriter och begravningsseder under pandemin.

12.00-13.15 Lunch i M-husets galleria

13.15-14.30 Pass 3: Forskning om närståendes erfarenheter vid förlust av anhörig i Covid-19

Hur upplever närstående förlusten? Hur har de påverkats av de restriktioner som funnits vad gäller att besöka den sjuke, ta avsked, begravning, sorgeprocessen och sociala kontakter och stöd.
Medverkande: Anna Bratt (Fil. dr, leg psykolog, Linnéuniversitetet), Ingrid Gustafsson (Fil. dr, leg anestesisjuksköterska, Högskolan Borås/Linnéuniversitetet) Eva Meakin (Diakon, leg psykoterapeut, Svenska Kyrkan)

14.45-15.30 Panelsamtal med föreläsarna

 

Online & IKEA-salen, Linnéuniversitetet, Växjö Ingrid Gustafsson Lägg till i din kalender