Konferens: Kreativt skrivande
Den 8-9 september 2022 bjuder vi er att delta i den fjärde ämneskonferensen i kreativt skrivande under rubriken ”Estetik, kunskap och pedagogik” på Teleborgs slott i Växjö.
Vi vill gärna diskutera frågor om estetikens, kunskapens och pedagogikens roll i det konstnärliga skapandet och i våra utbildningar.
Estetik:
- Hur kan vi, handledare och studenter, bäst utveckla vår konstnärliga gestaltningsförmåga och kreativitet? Vad gör resultattänkande med kreativiteteten?
- Hur frigörs kreativiteteten? Vad låser in den?
- Hur påverkas kreativiteteten inom en synkronisk och diakronisk kontext?
- Hur bedöms det konstnärliga skapandet av våra läsare, kollegor, universitet och forskarsamhället?
- Vem och vad bestämmer vad forskning är i genomförandet av ett konstnärligt verk?
- Hur avgörs finansieringen av den estetiska forskningen som leder till ett litterärt verk eller studerar detta verks tillblivelse och betydelse?
- Kan eller får vi skriva om något som vi inte själva har erfarenhet av. Är det önskvärt?
- Vad skriver våra studenter om – och hur? Finns det en diskrepans mellan det som skrivs inom skrivutbildningar och det som publiceras och når offentligheten?
Kunskap:
- Vilken roll spelar kunskapen som behövs i skapandet av det litterära verket?
- Hur påverkar kunskapen estetiken och tvärtom?
- Hur forskar vi för att bygga upp och säkerställa det konstnärliga verkets kunskaper?
- Hur kan en essä om det egna konstnärliga verket se ut?
- Hur kan essä om vilket tema som helst se ut?
Pedagogik:
- Hur främjar, kommenterar och värderar vi den konstnärliga processen?
- Vi läser texter hela tiden, men är vi alltid medvetna om hur? Finns det sätt som är mer ”rätt” än andra?
- Text i arbete: Hur kan vi som skrivlärare handfast och hanterligt göra en ofärdig text bättre eller föreslå en mer produktiv väg till textens fullbordande? Hur talar vi om det som (ännu) inte finns/inte har tagit form?
Konferensen riktar sig till alla lärare och forskare inom området Kreativt skrivande. Vi välkomnar korta inlägg om max 15 minuter med kritiska, praktiska, konstnärliga och/eller teoretiska utgångspunkter. Vi kommer att bilda en rad sessioner som avslutas med öppen diskussion. Anmäl din medverkan nedan under fliken Anmälan.
Gästföreläsare: Monika Fagerholm och Khashayar Naderehvandi
Tider
Konferensen startar den 8 september på Teleborgs slott med registrering klockan 11-12, följt av lunch 12-13, och avslutas den dagen cirka 17.00.
Middag på kvällen 19.00
9 september: 09.00 – 15.00 på Teleborgs slott, med avbrott för lunch.
Frågor
För frågor om konferensens innehåll kontakta Cecilia Davidsson via mejl: cecilia.davidsson@lnu.se
För praktiska frågor i samband med konferensen kontakta konferens@lnu.se
Bästa hälsningar,
Konferensgruppen:
Cecilia Davidsson, Magnus Eriksson och Vasilis Papageorgiou
Program Kreativt skrivande
Torsdagen den 8 september
11.00 – 12.00 Registrering på Teleborgs slott
12.00 – 13.00 LUNCH
13.00 – 13.10 Välkomna!
13.10 – 14.00
Dikten inför kriget. Helga Krook, Linnéuniversitetet, berättar om antologin Dikter: en antologi för Ukraina.
Läraren som medresenär på en skrivareresa. Martin Cathcart Fröden, Malmö universitet
Diskussion
14.00 – 15.00
Shared reading – shared writing: delad läsning på Författarskolan. Anna Clara W Törnqvist, Författarskolan i Lund
Sinnlig läsning. Amelie Björck och Christina Svens, Södertörns högskola
Diskussion
15.00 – 15.30 PAUS
15.30 – 16.00 Vad frigör kreativiteten? Vad låser in den? Anna Schulze, Linnéuniversitetet
16.00 – 17.00 Två roller: författaren och läraren i kreativ växelverkan. Monika Fagerholm
19.00 Middag på Elite Stadshotellet i Växjö
Fredagen den 9 september
09.00 – 10.00
Om respons och textsamtal. Panel med Malin Isaksson, Södertörns högskola, Carola Mikaelsson, Författarskolan i Lund samt Aurora Engborg, masterstudent vid Linnéuniversitetet. Moderator: Cecilia Davidsson.
Diskussion
10.00 – 10.30 Om rättssäker handledning och demokratiska textsamtal: lärdomar post-zoom. Magnus Eriksson, Linnéuniversitetet
10.30 – 11.00 PAUS
11.00 – 12.00 Konstnärlig forskning. Khashyar Naderehvandi, om sin doktorsavhandling i litterär gestaltning: Vem vittnar för vittnet? Det litterära verket som vittnesmål och översättning.
12.00 – 13.00 LUNCH
13.00 – 13.30 Om representation och att skriva om det man inte har erfarenhet av. Malin Eriksson Sjögärd, Linnéuniversitetet
13.30 – 14.30
Tala i tungor – vem talar när en dramatiker skriver för scenen? Barbro Westling, Linnéuniversitetet
Att vistas i Sapfos lyriska värld. Vasilis Papageorgiou, Linnéuniversitetet
14.30 – 15.00 Avslutning
Föreläsare
Amelie Björck
Amelie Björck är docent och lektor i Litteraturvetenskap och Drama med skapande svenska vid Södertörns högskola. Hennes forskning har de senaste åren ägnas åt litterära djurstudier och ekokritik. Hösten 2021 deltog hon som lärare inom ramarna för Christina Svens och Christine Farhans undersökande projekt om ”sinnlig läserfarenhet”. Arbetar även som kulturskribent och kritiker i Aftonbladet.
Martin Cathcart Fröden
Martin Cathcart Fröden holds a PhD from the University of Glasgow (Creative Writing), with support from the Glasgow School of Art (Architecture) and the Scottish Centre for Crime and Justice Research (Criminology), and he is currently a senior lecturer in Creative Writing at Malmö University. His most recent book ‘A Circular Argument’ was published in 2021 and is a hybrid form novel/creative nonfiction.
Aurora Engborg
Beteendevetare med särskilt intresse för relationer och kommunikation i vid bemärkelse, i såväl det mellanmänskliga fältet som inom den enskilda människan. Hon arbetar som kommunikatör och utredare på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och är masterstudent i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet.
Magnus Eriksson
Magnus Eriksson är litteratur- och musikkritiker. Han har arbetat med kurser i kritiskt och kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet sedan 2005. Han var ämnesansvarig sedan Kreativt skrivande blev ett självständigt ämne 2013 och fram till i somras. Hans senast utgivna bok är Speglingar: Essäer om böcker, musik och annat, 2021. Han är också redaktör för Pär Lagerkvist-samfundets årsskrifter.
Malin Eriksson Sjögärd
Malin Eriksson Sjögärd är konstnärlig lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet och barnboksförfattare. Hennes senaste bok Fat Dance handlar om en tolvårig kroppsaktivists kamp. Hon har också skrivit många hästböcker och är en del av skrivarkollektivet BaraHästböcker som bloggat och scensamtalat om genren.
Monika Fagerholm, finlandssvensk författare och skrivlärare, bosatt i Tenala i södra Finland. Hon studerade psykologi och gick Biskops-Arnös författarutbildning innan hon debuterade 1987 med novellsamlingen Sham. Hennes stora genombrott kom 1994 med romanen Underbara kvinnor vid vatten som renderade henne en rad litterära priser. 2020 tilldelades hon Nordiska rådets pris för romanen Vem dödade Bambi.
Malin Isaksson
Skönlitterär författare, debuterade med prosadiktsamlingen Tiden skulle komma att röra vid mig (1995) och har sedan dess skrivit ett antal romaner. Hennes senaste verk, Jag är Istanbul, utkom 2020. Malin arbetar även som lärare i kreativt skrivande på Södertörns Högskola, där hon har tagit en master i praktisk kunskap, Den oformliga textens röst – om läsarten i skrivprocessen, 2018.
Helga Krook
Helga Krook är poet, essäist och översättare. Hennes senaste verk är långdikten Sjö, 2021, och essän Var är din syster. Anteckningar uppströms Elbe, 2022. Hybridboken Utmattade. Solo, samtal, kör utkommer nästa år. Disputerade i litterär gestaltning vid Akademin Valand 2015 med avhandlingen Minnesrörelser skriven av fem fiktiva författare. Undervisar i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet.
Carola Mikaelsson
Carola Mikaelsson är skrivpedagog med många års erfarenhet från bl.a. folkhögskola och universitet och arbetar idag huvudsakligen som adjunkt vid Författarskolan, Lunds universitet.
Khashyar Naderehvandi
Khashayar Naderehvandi debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och har sedan dess varit verksam som både prosaist och poet. Han doktorerade 2020 med avhandlingen Vem vittnar för vittnet? och arbetar för närvarande som redaktör på tidskriften Glänta. I november 2022 utkommer hans nya roman Hemsökelse.
Vasilis Papageorgiou
Författare och översättare, docent i litteraturvetenskap och professor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet. Han har översatt främst poesi från grekiska och engelska till svenska, och från svenska och engelska till grekiska, bland annat Tomas Tranströmers samlade verk.
Anna Schulze
Anna Schulze är utbildad violinist och var i många år verksam som yrkesmusiker. Debut som författare 2006 med novellsamlingen Brist. Sedan dess har hon bl. a. utkommit med romanen Kidnappningen. En släktberättelse som baserar sig på hennes pappas livshistoria. Är även verksam som lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet, och hon var i många år konstnärlig ledare för Skrivarakademin. Våren 2022 utkom hon med romanen Är det här jag?
Christina Svens
Christina Svens är docent och lektor i Litteraturvetenskap och Dramatext och teater med skapande svenska vid Södertörns högskola. De senaste publikationerna behandlar manusutveckling under inspelning av barnfilm samt flerspråkig scenkonst för barn. 2021 genomförde hon, och i delar tillsammans med Amelie Björck, omgång två av projektet sinnlig läserfarenhet i ämneslärarutbildningen.
Anna Clara W. Törnqvist
Anna Clara W. Törnqvist är litteraturvetare och konstnärlig lektor på Författarskolan Lunds universitet. Disputerade 2010 och har efter det arbetat med kreativt skrivande och lärarutbildning, anställd i Lund sedan 2019.
Barbro Westling
Barbro Westling doktorerade 2014 på avhandlingen Lars Norén. Dramatikern och arbetar som handledare i kreativt skrivande på Linnéuniversitet samt på Författarskolan i Lund. Hon är verksam som konstnär i duon Peter Johansson/Barbro Westling. Hon är också teater- och litteraturkritiker i Aftonbladet.
Anmälan
Övernattning
Vi har förbokat rum på följande hotell. Vänligen ring eller e-posta bokning med bokningskod “KS2022” så får du vårt specialpris för konferensen.
OBS: De förbokade rummen kan inte bokas via hotellets hemsida eller andra bokningssajter. Moms är inte inkluderad i priserna nedan och gäller för 2021, de kan komma att ändras 2022.
PM & Vänner Hotell
(enkelrum från 1341:-/natt)
Västergatan 10
352 31 VÄXJÖ
Du kan boka via e-post: reservations@pmhotel.se
Eller ringa 0470 – 75 97 00
Elite Stadshotellet Växjö
(enkelrum från 1008:-/natt)
Kungsgatan 6, Box 198
352 33 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
Eller ringa 0470 – 134 00
Elite Park Hotel
(enkelrum från 988:-/natt)
Västra Esplanaden 10-14
Box 434
351 06 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: reservation.vaxjo@elite.se
Eller ringa 0470 – 70 22 00.
Teleborgs Slott
(enkelrum från 996:-/natt)
Slottsallén
351 96 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: info@teleborgsslott.com
Eller ringa 0470 – 34 89 80
Hotell Esplanad
(enkelrum från 895:-/natt)
Norra Esplanaden 21 A
352 31 VÄXJÖ
Du kan boka via epost: info@hotelesplanad.com
Eller ringa 0470 – 225 80
Ett hållbart evenemang
Konferensen "Kreativt skrivande" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och
innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.