Nationell konferens i interpersonell psykoterapi (IPTS)
Den 22-23 september 2022 arrangerar Föreningen Interpersonell Psykoterapi Sverige (IPTS) i samarbete med Linnéuniversitetet en konferens med fokus på interpersonell psykoterapi.
Det är den 14:e nationella svenska konferensen inom interpersonell psykoterapi (IPT) som denna gång hålls på Linnéuniversitetets campus i Växjö.
Konferensens syfte är i likhet med tidigare år att bli en mötesplats för forskare och kliniker med intresse för IPT som metod.
Välkommen!
Program
9.00 – 11.45 ”Vad är IPT – en introduktion” – Unni Bonnedal
Före konferensen kommer en öppen introduktionsföreläsning om IPT hållas med Unni Bonnedal, leg. psykolog/ leg. psykoterapeut och handledare samt IPT terapeut D-nivå. Unni är en av de IPT-terapeuter som undervisat i metoden under många år, bland annat vid Göteborgs Universitet. Unni har tidigare varit aktiv i IPT-föreningens styrelse. Föreläsningen är en introduktion kring metoden och kräver inga förkunskaper.
12:00 -12:55 Inskrivning inför konferensen
13:00 – 17:00 Konferensdag 1
13-13:30 Välkomnande
Lena Swalander, prefekt vid Linnéuniversitetet öppnar upp och hälsar välkomna.
”IPT som en verksam metod”
IPTSs ordförande Malin Bäck inleder konferensen som i år har fokus på IPT´s tillämpbarhet i praktiken. Vi vet idag att IPT är en metod med starkt vetenskapligt stöd men att mer uppmärksamhet behöver riktas på medierande faktorer – dvs vad som gör IPT till en verksam behandling på individnivå.
13:30 – 14:30 IPT för barn & unga
- IPT-A – Bup i Norrköping, en naturalistisk studie– Liselott Lindegren & Johanna Kullgard (Först kort intro om IPTA- i jämförelse med Unnis intro och sedan om själva studien. (ca 40 min)
- Relationer i fokus för ungdomar med depression och behandling i ett tidigt skede. Om Social Impact Lab, första linjen och IPT-A i grupp – Katarina Lindstedt Örebro (20 min)
14:30-15:00 Fika
Uppföljande frågor till Johanna, Liselott och Katarina (max 15 min)
15:15 – 16:15 IPT i Gruppformat, fortsatta erfarenheter
- En öppen transdiagnostisk gruppintervention i specialistpsykiatrin– tankar om att starta upp gruppbehandling och patienters nöjdhet. Peter Ankarberg, Region Värmland
- IPT som gruppbehandling vid PTSD – blandade reflektioner från ett single case. Eric Jansson & Malin Bäck, Region Jönköping
16:15-16:20 Paus
16:20-16:30 Diskussion hos publiken och formulering av frågor att lyfta
16:30 – 17:00 Frågestund med föreläsarna & summering av dagen.
8:30- 12:30 Konferensdag 2
08.30 Välkomsthälsning och summering av gårdagen
Malin Bäck inleder.
Verksamma strategier i IPT, några exempel
- Vad medierar förändring i IPT?Kort genomgång av hypoteser kring verksamma mekanismer och generella strategier utifrån bla ARRS (Audio recording rating scale).
- Kulturell anpassning i IPT – fortsatta samtal utifrån Kulturanalysintervjun– Åsa Probert
- Utrymme för bikupor
9:45-10:15 Fika
10:15-12:15 Symposium: Att anpassa IPT utifrån patient och vårdnivå.
- Vikten av anpassning vid samsjuklighet och att göra IPT till en individualiserad metod.
- IPT inom studenthälsan – Åsa Probert, Lunds Universitet
- Bensträckare
- Att förhålla sig till ett vårdavtal och hur det påverkar terapin – Helene Rahm, Region Skåne
- IPT inom Specialistpsykiatrin – Anna Kullman, Region Skåne
- Diskussion i bikupor om egna erfarenheter och uppkomna reflektioner
12:00-12:20 Paneldiskussion med samtliga deltagare
12:20-12:30 Ordförande med delar av styrelsen och LnU summerar.
Om föreningen IPTS
Föreningen Interpersonell Psykoterapi Sverige, IPTS är en ideell förening som är öppen för alla med intresse för metoden. Primärt riktar föreningen sig till utbildade IPT-terapeuter och IPT-studerande. Syftet med denna rikstäckande förening är:
- Att informera om IPT
- Att stödja och/eller arrangera IPT-utbildningar
- Att värna om kvalitet på IPT-terapier
- Att vara kontaktnät för IPT-terapeuter
- Att certifiera IPT-terapeuter och ackreditera IPT-handledare
Föreningen har funnits sedan 2009 och startades på initiativ av Thomas Ström med kollegor då Sverige behövde en egen instans för certifiering av IPT-terapeuter då den internationella IPT-föreningen ISIPT på den tiden inte gjorde detta.
Mer information finns på föreningens egen webplats: interpersonellpsykoterapi.se
Om tidigare konferenser
Den första nationella IPT-konferensen hölls i oktober 2009 i Östersund då vi försiktigt delade med oss av kliniska erfarenheter och berättade om föreläsningar från den internationella konferensen samma år. Därefter har vi varje år genomfört en årlig nationell konferens och nu är vi alltså framme vid nr 14!
Syftet med den nationella konferensen har varit ett sätt att skapa en reell mötesplats för forskare och kliniker med intresse för IPT. Hittills har IPT-världen varit förhållandevis liten och de flesta kontakter har pga. avstånd skett över digitala plattformar, varför den årliga konferensen kommit att bli viktig för gemensamma reflektioner. Målet har varit att genomföra mötet i olika delar av landet vid olika tidpunkter.
För att nå föreningens mål om att informera om metoden IPT, har föreningen under flera års tid samarbetat med de lärosäten där man bedriver psykologutbildning/ psykoterapeutprogram. Hittills har IPTS samarbetat med Universiteten i Linköping, Göteborg, Umeå, Lund och Örebro, och nu träffas vi på Linneúniversitetet i Växjö. Föreningens återkommande ”Lunch till Lunch”- konferens har kommit att inledas med en introduktionsföreläsning om IPT under förmiddagen, så att alla som vill delta vid konferensen kan följa programmet trots begränsad erfarenhet av metoden.
Nedan finns en länk till en introduktion vi använde oss av när vi pga pandemin fick sända över Zoom.
Under konferensen har programmet varvats med kliniska diskussioner, presentation av forskning och work-shops. Kvällen har inneburit gemensamt samkväm med utrymme för god mat och reflektion. Universiteten har genom sin generositet att öppna upp för IPT-konferens, skapat ett tillfälle att ge både studenter, anställda och samarbetspartners kunskap om en evidensbaserad behandlingsmetod som fortfarande inte nått ut överallt i landet.
Länkar till sammanfattningar av några tidigare konferenser:
http://interpersonellpsykoterapi.se/2022/01/28/summering-av-ipts13e-nationella-konferens/
http://interpersonellpsykoterapi.se/2021/10/09/lyckad-traumadag-en-kort-summering/
http://interpersonellpsykoterapi.se/2020/11/13/referat-ipt-konferensen-13-november-2020/
http://interpersonellpsykoterapi.se/2019/09/16/2019-ars-ipt-konferens-har-ar-programmet/