Sexualitet och migration: samtida teman och vägar framåt
Välkommen till en konferens som undersöker skärningspunkterna mellan migration, sexualitet och sexuell hälsa, globalt, nationellt och lokalt. Konferensen består både av vetenskapliga presentationer och dialog med yrkesverksamma som arbetar med frågor kring genusrelationer, sexualitet och sexuell hälsa. Konferensen arrangeras på Linnéuniversitetet den 7–9 december 2022.
Kärlek och intimitet blir alltmer tydligt i forskning och politisk debatt kring migration internationellt och nationellt. Kärlek och begär kan spela roll i beslutet att migrera, och hur migration och rörelse uppstår och formas. Känslor vävs samman med materiella behov och strävanden, samtidigt som sex mot ersättning och trafficking formar transnationella migrationsvägar. Intimitet är också en viktig dimension i hur identitet, tillhörighet och integration diskuteras många länder. Sexualitet blir en central del i skapandet av ”den goda medborgaren,” där migranter ofta ses som i behov av särskilda insatser för att passa in och integreras. Slutligen påverkar också migration individers sexuella hälsa: migranter beskrivs många gånger som speciellt utsatta och kan ha begränsad tillgång till information, hälso- och sjukvård. Forskning pekar också på att personer som arbetar med migranter behöver och vill ha mer kunskap kring att möta personer med migrationserfarenhet.
Konferensen behandlar ovanstående tema genom vetenskapliga presentation, tvärvetenskapliga samtal och dialoger med yrkesverksamma som arbetar med migranter på teman som genusrelationer, sexualitet och sexuell hälsa. Yrkesverksamma bjuds också in till en workshop kring metoder för att samtala och arbeta med frågorna på ett kreativt sätt.
Läs mer information och call for abstract, se konferensens engelska sida.
Konferensen är gratis med deltagarantalet begränsat. Registreringen öppnar i mitten av oktober.
Konferensprogram
Onsdag 7 december
10.00-12.00 Registration
Open area “Mentre”, Building M
11.30–12.15 Opening of the conference and lunch
Open area “Mentre”, Building M
12.30 – 14.00 LGBTQIA experiences and positionalities (I)
Introducing and chair: Thomas Wimark, Uppsala University
M-1053, Building M
14.00-14.30 Coffee, Open area “Mentre”, Building M
14.30- 16.30 Sexual health and access to public health
Introducing and chair: Mazen Baroudi, Umeå University
N-1017, Building N
16.30-17.00 Coffee and snacks, Open area “Mentre”, Building M
17.00 –18.00 Keynote: Christian Groes, Roskilde University
“Södra”, Building M
18.00 –19.00 Mingling, Open area “Mentre”, Building M
19.00 – 20.30 Film screening: “Travel” (2015)
by Nicola Mai, University of Leicester, who will introduce and discuss.
“Weber”, Building K
Torsdag 8 december
9.00-11.00 Sex and Transaction
Introducing and chair: Niina Vuolajarvi, London School of Economics
“Weber”, Building K
11.00 –11.30 Coffee, ”Glaset”, Building K
11.30– 13.00 LGBTQIA experiences and positionalities (II)
Introducing and chair: Thomas Wimark, Uppsala University
"Weber", Building K
13.00 –14.00 Lunch, ”Glaset”, Building K
14.00-15.30 Learning intimacies – schools and beyond
Introducing and chairs: Anna Bredström & Eva Bolander, Linköping University
"Weber", Building K
15.30-16.00 Coffee, ”Glaset”, Building K
16.00 -17.30 Roundtable for scholars and practitioners (in Swedish): Migration, kärlek och sexuell hälsa i forskning och praktik
”Weber”, Building K
Fredag 9 december
9.00-10.30 Colonial regimes and postcolonial perspectives
Introducing and chair: Diana Mulinari, Lund University
"Weber", Building K
10.30-11.00 Coffee break
“Glaset”, Building K
11.00-12.30 The complexities of “honor”
Introducing and chair: Pernilla Ouis, Malmö University
"Weber", Building K
12.40-13.15 Sexuality in Civic Orientation
Kristine Køhler Mortensen, Copenhagen University
"Weber", Building K
13.15-14.00 Lunch
“Glaset”, Building K
14.00-15.00 Sexuality, migration and participatory methods
Introducing and chair: Christopher High, Linnaeus University
"Weber", Building K
15.00-15.30 Final greetings and ways forward
"Weber", Building K
15.30-17.30 Workshop for practitioners (in mixed Swedish and English): “Let’s talk differently”: Om att öppna rum för dialog genom deltagande media/ “Let’s talk differently": Opening spaces for dialogue with participatory media. With Chris High, Linnaeus University
K1050, Building K
Huvudtalare
Keynote hålls av Christian Groes, antropolog, Roskilde Universitet. Groes arbetar med frågor kring migration, kön och sexualitet.
Filmvisning och diskussion: Travel
Filmvisning av “Travel” av Nicola Mai, professor i kriminologi vid Universitetet i Leicester. Mai fokuserar på erfarenheter och bilder av kriminaliserade och stigmatiserade migrantgrupper. Mai kommer att introducera filmen och leda en frågestund.
Diskussionen kommer att föras på engelska. Deltagande är gratis, men deltagarantalet begränsat. Registrera dig på
Panelsamtal: Migration, kärlek och sexuell hälsa i forskning och praktik
Sexualitet och sexuell hälsa har under de senaste åren fått en framskjuten position i debatten kring migration och i olika integrationsinsatser i Sverige. Men vilket utbyte finns egentligen mellan forskning och yrkesverksamma i dessa frågor? Vilka lärdomar kan dras från varandras verksamhet, och hur kan vi stärka dialogen?
I panelsamtalet utforskas dessa frågor av forskare och yrkesverksamma som arbetar med migranter i områden som sexualitet och sexuell hälsa. Panelsamtalet ger också en möjlighet att tillsammans diskutera erfarenheter och samtida policy och praktik.
Panelsamtalet förs på svenska och är kostnadsfritt, men förhandsanmälan krävs då deltagarantalet är begränsat.
Workshop: “Let’s talk differently”: Om att öppna rum för dialog genom deltagande media
Välkomna till en workshop som ger ett smakprov på hur media och teknik kan användas för att öppna upp rum för att tala med människor om känsliga frågor som intimitet, sex och relationer. Runt om i världen används deltagande metoder för att samtala och lära tillsammans med barn och unga, hbtqia +, migranter, (personer som säljer sex) och andra grupper som befinner sig i utsatta eller sköra situationer. Film, fotografi, digital story-telling och andra metoder skapar media som kan användas för lärande och politisk påverkan, men är också en process där grupper tillsammans kan utforska vad som är betydelsefullt för dem. Metoderna ger också en möjlighet att prata om känsliga och
Workshopen ger exempel på hur deltagande metoder och medieproduktion har använts i olika sammanhang, men också deltagare för också prova på hur de kan använda metoderna för att skapa rum for att prata på ett nytt sätt.
Workshopen hålls av Chris High (Lnu) och blandar svenska och engelska utifrån deltagarnas behov. Den är öppen för alla som är intresserade av deltagande metoder, mediaproduktion och lärprocesser genom samtal och skapande i sitt arbete eller forskning. Workshoppen är kostnadsfri, men deltagarantalet begränsat.
Språk
Notera att olika språk används på konferensen. Huvudtalarens föreläsning, filmvisningen och de vetenskapliga panelerna hålls på engelska. Däremot hålls paneldiskussion med yrkesverksamma och forskare på svenska. Även workshoppen för yrkesverksamma kommer att hållas huvudsakligen på svenska, men med en möjlighet att blanda mellan engelska och svenska.
Organisation
Konferensen anordnas av Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies (Linnéuniversitetet), Centrum för Sexologi och Sexualitetsstudier (Malmö Universitet) och Centrum för kultursociologi (Linnéuniversitetet). Konferensen stöds av Forte: forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Resor till och från Växjö
Reser du med tåg till Växjö kommer du till Växjö station som ligger mitt i stadens centrum. Tågsträckan Stockholm Central – Växjö tar cirka 3,5 timmar.
Reser du med flyg inom Sverige så når du Växjö via Bromma Stockholm Airport men kommer du från något annat land till Växjö är den vanligaste vägen att resa via Copenhagen Airport/Kastrup och sedan ett anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
Observera att om du kommer från något annat land till Sverige är det mycket viktigt att du före din avresa kollar med ditt flygbolag angående covid-restriktioner under resan (vi vet att detta kan skilja sig ganska mycket från det ena flygbolaget till det andra).
Vad som gäller vid den svenska gränsen finner du på Polisens webbplats.
Res inom Växjö
För resor från Växjö station eller Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Med buss
Från Växjö station till Linnéuniversitetet är buss nr 3, riktning ”Universitetet” det bästa valet. Fler andra busslinjer passerar dock någon av universitetets flera hållplatser eller närliggande hållplatser, till exempel buss nummer 1 eller 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger 8-10 minuters promenad till universitetets campus.
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Bussbiljetten köper du antingen med betalkort på bussen eller så laddar du ned reseappen ”Länstrafiken Kronoberg” och köpa din biljett där. Då får du 10 % rabatt på din biljett. I appen betalar du med ditt betalkort.
Besök Länstrafiken Kronoberg för att söka resa.
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från Växjö centrum till Linnéuniversitetet.
Med taxi
De flesta taxiföretag utgår från Södra Bantorget vid World Trade Center och här kan du hitta tillgängliga taxibilar.
Med bil
Det är relativt ont om parkeringsplatser på Universitetsområdet och samtliga är avgiftsbelagda. Parkeringsplatser finns utmärkta på campuskartan nedan.
Karta över campus Växjö
Hållbart evenemang
"Sexualitet och migration: samtida teman och vägar framåt" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.