Doktorer på rad.
- Heldag
Högtidsveckan

Akademisk högtid 2023

Akademisk högtid är Linnéuniversitetets stora årliga högtid. Under högtiden hyllar vi universitetets akademiska framgångar genom att promovera nyblivna doktorer och hedersdoktorer, installera professorer och dela ut akademiska priser. I år arrangerar vi fler spännande aktiviteter under veckan. Ta del av programmet nedan. Anmälan till högtiden har stängt.

Årets stora högtid på Linnéuniversitetet 

Akademisk högtid 3 februari 2023, Kalmarsalen på Skeppsbrogatan 49 i Kalmar.

 • 16:00 Högtidsceremoni i Kalmarsalen. Promovering av doktorer, hedersdoktorer och installation av nya professorer. 
  Öppet för allmänheten. Ingen föranmälan krävs, men antalet platser är begränsade. Vi ber gäster vara på plats och sitta ned i salen senast 15:45.

 • 18:00 Förrättsmingel för inbjudna gäster i Glasverandan, Kalmarsalen.

 • 19:30 Högtidsmiddag för inbjudna gäster i Kvarnen, Kalmarsalen. 

Fler aktiviteter under veckan

Samma vecka som den Akademiska högtiden firas sker andra spännande aktiviteter, alla öppna för den som vill att delta. Inga föranmälningar behövs för någon av aktiviteterna.

 • Installationsföreläsningar (öppna föreläsningar) med universitetets nya professorer hålls i både Kalmar eller Växjö. Lyssna till föreläsningar om allt ifrån social status, om folkmusiken och gehöret, till skogens kolbalans. Vi bjuder på förfriskningar. Öppet för den som vill att delta.

  Växjö: Tisdagen den 24 januari och onsdagen den 1 februari.
  KalmarTisdagen den 31 januari.

 • Linnéuniversitetet Live: Åsa Jungnelius och Vésteinn Hafsteinsson i ett spännande samtal om konst, idrott och demokrati. Diskuskastaren och friidrottstränare Vésteinn Hafsteinsson och konstnären Åsa Jungnelius samtalar tillsammans Håkan Sandström, kanslichef vid Linnéuniversitetet, om vad begreppet demokrati betyder inom idrottsrörelsen och för konstvärlden. Missa inte detta!

  Torsdagen den 2 februari 18:00-19:30. Omnispace, Hus Stella, Universitetskajen i Kalmar. Ta del av mer information här.
 • Utställning om Akademisk högtid går att besöka under hela den här veckan. Här får du möjlighet att lära dig mer om högtidens ritualer och seder samt möjligheten att kika närmare på insignierna; doktorshatten, lagerkransen och ringen. Öppen hela veckan. Galleri Linnéa i Kalmar och Galleri Linné i Växjö.
 • Posterutställning med årets nyblivna doktorer; promovendi. Är du nyfiken på att läsa mer om vilka som disputerat under året och som ska promoveras på högtiden? Besök posterutställningen i Zenit, hus Culmen i Kalmar och Glaset, i Hus K i Växjö. Dyk upp när det passar dig!

 • Guidade visningar på Universitetskajen! Ted Durdel, från kommunikationsavdelningen vid Linnéuniversitetet visar runt på Universitetskajen och ger en historisk återblick över hur Universitetskajen vuxit fram. Du får en rundtur i våra unika studiemiljöer och magisk utsikt över Kalmarsund utlovas.

  Samtidigt håller Kulturella Universitetet konstvandring runt om på Universitetskajen. För den konstintresserade finns det godbitar du inte vill missa.

  Visningarna pågår parallellt. Fredagen den 3 februari kl 13.00 och 14.00. Mötesplats: I entrén till Hus Stella. Visningarna pågår i ca 45 min.

Här kan du läsa mer om högtiden och på Medarbetare finns information för dig som ska installeras eller promoveras.