Detaljbild konstverk
Artist talk

Artist talk med Amanda Selinder

Amanda Selinder, f. 1990, är bioart/textil-konstnär utbildad på HDK Valand Academy of Craft and Design, bosatt och verksam i Uppsala. I sin praktik undersöker hon hur människan är en del av naturen och synliggör biologiska processer som vi vanligtvis inte kan se med blotta ögat. Hon använder sig bland annat av svampmycel, alger och bakterier för att färga textilier.

Under våren har Amanda varit residenskonstnär vid Linnéuniversitetet och gestaltat forskningen som sker i Kunskapsmiljö Linné – Avancerade material.
Resultatet blev två verk, Cellvibrationer mellan två tillstånd och Inom det vi inte ser. I gestaltningsprocessen har hon följt forskarna Camilla Mohlin, lektor vid institutionen för kemi och biomedicin, och António Macedo, docent vid institutionen för medicin och optomeri, vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap.

Nu kommer Amanda Selinder tillsammans med forskarna Camilla Mohlin och António Macedo till Kalmar konstmuseum för att berätta om processen och resan till resultaten som hänger i samlingsutställningen Örat mot marken och blicken utåt som är en del av Smålandstriennalen på Kalmar Konstmuseum.

 

Läs mer om Kunskapsmiljö Linné - Avancerade Material här.

Läs mer om Amanda Selinders residens på Linnéuniversitetet här.

Läs mer om Smålandstriennalen här.

 

 

Bild: Det som ses på bilden är infärgade retinala pigmentepitelceller. Det infärgade blåa är cellkärnan och det rosa är cytoskelettet. Det är dessa celler som Amanda Selinder filmat i verket Cellvibrationer mellan två tillstånd fast de är infärgade istället på denna bild.