Interiörbild

Invigning av optikerutbildningen i Göteborg

De första studenterna har varit på plats sedan höstterminen startade i augusti. Nu är det äntligen dags att officiellt inviga de nya topputrustade lokalerna på Lindholmen i Göteborg, som huserar Linnéuniversitetets andra och därmed Sveriges tredje optikerutbildning.

Invigningen direktsänds på webben via länken nedan.

Plats: Linnéuniversitetets lokaler, Forskningsgången 2, Lindholmen, Göteborg
Digitalt: https://play.lnu.se/media/t/0_i6cqpmyh

Program

Från 15.00 - mingel och tårta

Från 16.00 – Direktsändningen börjar
Tal och bandklippning av representanter från Linnéuniversitetet och branschen

Därefter fortsatt mingel, rundvisning och tårta fram till 18.00.

Efterfrågad optikerutbildning

Det behövs fler optiker i Sverige och branschen har länge efterfrågat fler utbildningsplatser. Tidigare har det bara funnits optikerutbildningar på två orter i Sverige, en vid Linnéuniversitetet i Kalmar och en vid Karolinska institutet i Stockholm. Sedan höstterminen 2023 kan Linnéuniversitetet erbjuda ytterligare 30 platser i Göteborg.

Studenterna i Göteborg läser tillsammans med studenterna i Kalmar, men det är en campusutbildning och all undervisning sker på plats på respektive studieort. För den teoretiska undervisningen används digitala verktyg.

– Vi har haft ett nära samarbete med Optikbranschen under de senaste åren kring detta och vi har stor erfarenhet från decentraliserad utbildning från våra vårdutbildningar, säger Ian Nicholls, dekan vid Linnéuniversitetets fakultet för hälso- och livsvetenskap.

Att den nya optikerutbildningen förläggs till just Västkusten är heller ingen tillfällighet.

– Bristen på optiker har länge varit stor och värst har det varit i Göteborg och i Norrland. Vi har fått frågan från branschen flera gånger tidigare, men då har vi inte riktigt varit redo för att ta oss an distansundervisningen, men nu har vi ett upplägg som verkligen fungerar, säger Pauline Johansson, prefekt på institutionen för medicin och optometri vid Linnéuniversitetet.

Linnéuniversitetets lokaler, Forskningsgången 2, Lindholmen, Göteborg Anna-Maria Lingvall Lägg till i din kalender