Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador
Den 28-29 mars 2023 kan du få en överblick över den senaste utvecklingen inom digitala lösningar för tidig upptäckt och övervakning av abiotiska och biotiska skogsskador. Då kommer konferensen ”Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador” att äga rum vid Linnéuniversitetet i Växjö. Programmet finnas att hitta på konferensen engelska sida.
Friska och vitala skogar ger ekosystemtjänster som är avgörande för våra möjligheter att tackla klimatkrisen. Skogens sårbarhet för skador orsakade av flera faktorer, såsom torka, skogsbränder, insekter och svampar, förväntas dock öka i framtida klimat. Digitalisering kan därmed ge kostnadseffektiva lösningar för att skydda skogen mot olika typer av skador.
Målet med konferensen ”Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador” är att ge en överblick över den senaste utvecklingen inom digitala lösningar för tidig upptäckt och övervakning av abiotiska och biotiska skogsskador. Ämnen av intresse är bland annat tidig upptäckt och övervakning av skogsskador med hjälp av högupplösta satellit- eller drönarbilder baserade på optisk data eller radardata. Ett viktigt ämne är också metoder för att samla in fältdata ("ground-truthing") samt nya metoder för att bearbeta, modellera och analysera både fält- och fjärranalysdata.
Konferensen syftar till att samla internationella experter, studenter och intressenter för att diskutera de senaste forskningsresultaten, samt aktuell och framtida utveckling inom forskning och i praktiskt skogsbruk. Programmet innehåller samtal med huvudföreläsare, korta muntliga presentationer och posterpresentationer och nätverksmöjligheter. Ett företagsbesök kommer att ge möjlighet till djupare diskussioner om ämnena.
Besök konferensens engelska sida för att hitta mer information och ta del av programmet.
Huvudföreläsare
Konferensens huvudföreläsare är Allan Buras, Eija Honkavaara och Yunsheng Wang. Läs om huvudföreläsarna på konferensens engelska webbsida.
Res till Växjö
Det finns flera olika sätt att ta sig till Växjö. Antingen tar du tåget till Växjö station eller så flyger du till Växjö Småland Airport.
Reser man med tåg till Växjö kommer man till Växjö station som ligger mitt i centrum. Tågsträckan Stockholm Central – Växjö tar cirka 3,5 timmar.
Reser du istället med flyg kan du söka efter bästa flygrutt till Växjö Småland Airport. Du kan också nå Växjö via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och ta anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
Res inom Växjö
För resor från Växjö station eller Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Med buss
Från Växjö station till Linnéuniversitetet är buss nr 3, riktning ”Universitetet” det bästa valet. Fler andra busslinjer passerar dock någon av universitetets flera hållplatser eller närliggande hållplatser, till exempel buss nummer 1 eller 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger 8-10 minuters promenad till universitetets campus.
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Bussbiljetten köper du antingen med betalkort på bussen eller så laddar du ned reseappen ”Länstrafiken Kronoberg” och köpa din biljett där. Då får du 10 % rabatt på din biljett. I appen betalar du med ditt betalkort.
Klicka här för att söka resa på Länstrafiken Kronoberg: https://www.lanstrafikenkron.se/
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från Växjö centrum till Linnéuniversitetet.
Med taxi
De flesta taxiföretag utgår från Södra Bantorget vid World Trade Center och här kan du hitta tillgängliga taxibilar.
Med bil
Det är relativt ont om parkeringsplatser på Universitetsområdet och samtliga är avgiftsbelagda. Parkeringsplatser finns utmärkta på campuskartan nedan.
Här hittar du en karta över Linnéuniversitetet i Växjö: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/kontakta-och-besoka/karta/
Ett hållbart evenemang
Konferensen Digitala lösningar för att upptäcka och övervaka skogsskador är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.