Musikproduktionsprogrammet 20 år
I år det 20 år sedan den första klassen med musikproduktionsstudenter inleder en lång tradition av utbildning i musikproduktion på Linnéuniversitetet. Det vill vi fira genom att ha en återträff med både nuvarande studenter och alla de alumner som gått hos oss genom åren.
Program
Gå med i Alumnnätverket
Tillbakablick MUP 2003-2023
- I början på 2000-talet får Percy Bergman, adjunkt på högskolan i Växjö, en idé om att starta en linje i musikproduktion som även skall ge kunskaper i musikjuridik och företagskunskap. Datorn börjar ta över som produktionsformat och intresset för att skapa musik och en karriär med hjälp av datorn är lavinartat, detta då kostnaderna och möjligheterna för att bygga en egen studio markant förändrats. Det finns då inte heller så många utbildningar i ämnet på högskolenivå, så här finns det en nisch att fylla och Percy startar Musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet.
- Hösten 2003 startar den första kullen med 29 hoppfulla studenter en två-årig utbildning i musikproduktion. Lokaler finns både på campus (teori) och i Växjö kommunhus, där Riksradions studiolokaler togs över när riksradion och lokalradion slås samman. I kommunhuset bedrivs studiomomenten i utbildningen tills nya egna studiolokaler, med fyra akustiskt specialutformade studios byggs och tas i bruk på campus, 2010.
- Mellan 2005 och 2012 finns det också ett parallellt musikproduktionsprogram i Oskarshamn, som bedrivs under samma tak. När programmet utvecklas till ett treårigt kandidatprogram, så försvinner Oskarshamn som alternativ och utbildningen fokuseras till Växjö. Hösten 2012 startar den första kullen med musikproduktion på kandidatnivå. Sedan dess har 11 nya kullar startat och 9 tagit kandidatexamen i musikproduktion.
- 2017 sker den första revisionen av den treåriga utbildningen och kursplaner och programmet uppdateras för att anpassas till utvecklingen i branschen. 2018 görs det en stor satsning på nya lokaler i F-huset i Växjö och en specialbyggd lektionssal, ensemblerum, övningsrum och en scen byggs.
- Efter att över 400 studenter har startat Musikproduktionsprogrammet, så är det nu är det snart dags att uppdatera utbildningen igen. Hösten 2024 är nästa version/revidering av programmet färdig att ta emot nya studenter. Återigen så handlar det om att följa med tiderna och att anpassa utbildningen till hur verkligheten och branschen förändrats.
- Många olika lärare har passerat genom dessa 20 år. Här är några som bildat stommen i programmet under åren som gått: Percy Bergman, Michael Rosman, Tobias Rydén, Patrik Ahlm, Hans-Erik Holgersson, Anders Rydholm, Dan Alkenäs, Martin Bauer, Amir Aly.
Resa till Växjö
Det finns flera olika sätt att ta sig till Växjö. Antingen tar du tåget till Växjö station eller så flyger du till Växjö Småland Airport.
Reser du med tåg till Växjö kommer man till Växjö station som ligger mitt i centrum. Tågsträckan Stockholm Central – Växjö tar cirka 3,5 timmar.
Reser du istället med flyg kan du flyga från Bromma Stockholm Airport till Växjö Småland Airport. Du kan också nå Växjö via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och ta anslutande direkttåg till Växjö station (cirka 2,5 timmar).
Res inom Växjö
För resor från Växjö station eller Småland Airport till Linnéuniversitetet rekommenderas buss eller taxi.
Med buss
Från Växjö station till Linnéuniversitetet är buss nr 3, riktning ”Universitetet” det bästa valet. Fler andra busslinjer passerar dock någon av universitetets flera hållplatser eller närliggande hållplatser, till exempel buss nummer 1 eller 5 som tar dig till Teleborg centrum, som ligger 8-10 minuters promenad till universitetets campus.
Buss nummer 4 tar dig från Växjö Småland Airport till Växjö centrum där du sedan kan byta buss för att ta dig till Linnéuniversitetet.
Bussbiljetten köper du antingen med betalkort på bussen eller så laddar du ned reseappen ”Länstrafiken Kronoberg” och köpa din biljett där. Då får du 10 % rabatt på din biljett. I appen betalar du med ditt betalkort.
Sök resa på Länstrafiken Kronoberg.
Med cykel
Många hotell har en cykel om du föredrar det. Det tar ca 20 minuter med cykel från Växjö centrum till Linnéuniversitetet.
Med taxi
De flesta taxiföretag utgår från Södra Bantorget vid World Trade Center och här kan du hitta tillgängliga taxibilar.
Parkering i Växjö
Det finns cirka 900 parkeringsplatser med en avgift på 2 kr/timme eller 20 kr/dygn på campus i Växjö. Även 60 avgiftsfria parkeringsplatser på Stallvägen (bredvid hus S).
Det finns också cirka 50 parkeringsplatser för elbil med laddstolpe. De finns på parkeringarna P06, P08, P10, P11, P12 och P14, och för dessa platser är avgiften 5 kr/timme.
Du betalar avgiften på något av följande sätt:
- Med hjälp av parkeringsappen Aimo (tidigare MobilPark) som anges på skyltningen startar, förlänger och avslutar du parkeringstiden, sparar registreringsnummer för dina fordon och väljer hur du vill betala dina fakturor. Se mer information nedan.
- Med SMS-tjänsten (se skyltningen) startar du din parkering genom att skicka ett SMS och ytterligare ett när du vill avsluta. Betalningen kommer inte på telefonfakturan utan en separat faktura och därmed kan även tjänstetelefoner användas. Fakturaavgift tillkommer.
- Myntautomat finns vid P06 Studentstigen.
- Kortautomat finns vid P10 Gulan.
Det är parkeringsförbud nattetid (klockan 00.00-05.00) på universitetets alla parkeringsplatser, oavsett erlagd avgift.
För nattparkering hänvisar vi till parkeringen på Brände udde, Stenladan, slottsparkeringen samt ca 30 st gästparkeringar som finns på Studentstigen 2-4,PG Veides väg 2,10 och 15, Tuvanäsvägen 2 och 8 samt Georg Lückligs väg 10.
Se och göra i Växjö
Mitt i de småländska skogarna ligger Växjö, Europas grönaste stad 2018*. Staden är omgiven av sjöar – det hörs på namnet. Här står miljöfrågor högt upp på agendan men även musik, idrott och företagande präglar staden Växjö. Du kan avnjuta sport i världsklass och mat toppad med Michelinstjärnor. Men kanske är det närheten till naturen som gör att många väljer att stanna i Växjö.
Strax utanför Växjö ligger Linnéuniversitetet samlat på ett campus där studenterna rör sig. Campus är omgivet av vackra parker, skogar, hagar och sjöar. Här är det nära till allt och det tar ca 10 minuter att åka buss till stan. Det går nästan lika fort att cykla. Väljer du att promenera utmed sjöarna tar det ca 30 minuter. Välkommen till Växjö!
Mer information om vad du kan se och göra i Växjö: https://vaxjo.se/sidor/se-och-gora.html
Promenadtips
Befinner du dig på universitetsområdet är du bara ett stenkast bort från Kronobergs största underverk, framröstat av Växjöinvånarna själva, nämligen Teleborgs slott. Utgår du från Universitetsbiblioteket tar du dig via Stallvägen och Trummenvägen direkt till slottsallé och når slottet på bara 5 minuter. Bakom slottet, med riktning mot sjön Trummen hittar du den vackra och lummiga slottsparken.
Läs mer om Teleborgs slott: https://teleborgsslott.com/
Om du istället utgår från Växjö centrum är ett promenadtips den ca 4 km långa vandringsleden runt Växjösjön. Här kan du inte bara njuta av den vackra miljön utan även ett 10-tal konstverk. Mer information om offentlig konst i Växjö: https://vaxjo.se/sidor/se-och-gora/kultur-och-noje/konst-och-sevardheter/offentlig-konst-i-vaxjo.html
* Växjö kommun vann EU-kommissionens European Green Leaf Award 2018.
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Mer information om Linnéuniversitetet: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/om-linneuniversitetet/
Ett hållbart evenemang
Konferensen "Musikproduktionsprogrammet 20 år" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang.