Specialpedagogik alumnträff 2023
Bland flera av de alumner som deltog var upplevelsen mycket positiv. Ett axplock av röster från dagen:
"Alumnnätverket är ett jättebra sätt att få till sig ny forskning och även möjlighet att träffa andra speciallärare och dela erfarenheter och kunskaper. Jag har funderat på att jag även vill läsa en specialisering till."
"Det är viktigt med ett bra innehåll med aktuell forskning kring angelägna frågor. Att få samtal a med kolleger om föreläsningarna lyfter erfarenhetsutbytet."
"Det behövs ett intressant innehåll med bra föreläsare för att man ska kunna ta sig tid att komma ifrån, men sedan är ju samtalen med varandra också viktiga. Och då både om vår praktik och den forskning som tagits upp i föreläsningarna."
Under dagen bidrog deltagarna också med värdefull feedback för programmens fortsatta utveckling genom en digital enkät.
Leif Nilsson, projektledare för alumnträffen samt ansvarig för det specialpedagogiska nätverket sammanfattar dagen:
–Det är alltid roligt och givande att möta tidigare studenter och få veta vad de gör nu för tiden. Att ta del av de erfarenheter de gör i sin praktik och samtidigt kunna erbjuda dem möjligheter att ta del av och samtala om aktuell forskning ger mycket för oss som undervisar i programmen. Vi fick en del fina idéer inför kommande nätverksträffar. Förhoppningsvis kommer även några praktiker att kunna presentera goda exempel från praktiken framöver.
Till nyheten i sin helhet på Lnu.se.
Linnéuniversitetets alumnnätverk
Program
Alumnträffen äger rum i hus N, N1008V hörsal IKEA.
09.30–10.15 Registrering och mingelfika
10.15–10.20 Inledning
10.20–11.10 Föreläsning: Specialpedagogik i en socialt inkluderande verksamhet Birgitta Lundbäck, lektor i pedagogik, Linnéuniversitetet
11.15–12.05 Föreläsning: Lärmiljöns betydelse för en inkluderande undervisning - med utgångspunkt i matematik Helena Roos, docent i matematikens didaktik, Malmö universitet
12.10–12.30 Möjligheter att träffas inom varje specialisering
12.30–13.30 LUNCH
13.30–14.30 Möjligheter att träffas inom varje specialisering
14.30–15.00 Paus, kaffe och mingel
15.00–15.30 Föreläsning: Grundläggande läsförmåga i svenska som andraspråk - undervisning och tidiga insatser Helén Egerhag, doktorand i pedagogik, Linnéuniversitetet
15.30–16.00 Avslutning
Föreläsare och föreläsningar
- Specialpedagogik i en socialt inkluderande verksamhet. I föreläsningen ges exempel på socialt inkluderande strategier där mångfald, variation och bemötande är centrala begrepp.
Birgitta Lundbäck disputerade 2022 med avhandlingen Specialpedagogik i Fritidshemmet : Från samlat forskningsläge till pedagogisk praktik, där hon bl. a. studerade samarbete mellan lärare i fritidshem och skola. Birgitta har tidigare varit programansvarig för specialpedagog- och speciallärarprogrammen, men leder idag programrådet för båda programmen. - Lärmiljöns betydelse för en inkluderande undervisning - med utgångspunkt i matematik Föreläsningen målar upp landskapet inkludering i matematik och fokuserar sedan viktiga faktorer för att bygga inkluderande lärmiljöer i matematik. Centrala begrepp är access, likvärdighet och moments of inclusion and equity.
Helena Roos är docent i matematikens didaktik och forskar utifrån perspektivet särskilda utbildningsbehov om inkludering och likvärdighet i matematik. Andra begrepp som är centrala i hennes forskning är bl a delaktighet, en skola för alla och tidiga insatser. Helena var tidigare specialiseringsansvarig för speciallärarprogrammet, Specialisering mot matematikutveckling. - Grundläggande läsförmåga i svenska som andraspråk – undervisning och tidiga insatser. Föreläsningens fokus är läsförmåga på svenska som andraspråk och hur läsutveckling kan främjas i undervisning och tidiga insatser för elever som läser svenska som andraspråk.
Helén Egerhag har arbetat som adjunkt och doktorand på Linnéuniversitetet sedan 2017, främst på specialpedagog- och speciallärarprogrammen. Heléns är intresserad av flerspråkighet i ett specialpedagogiskt perspektiv och disputerar 20 oktober på avhandlingen ”Att främja läsutveckling i svenska som andraspråk - undervisning och tidiga insatser.
Gå med i alumnnätverket
Anmälan
Anmälan till konferensen är nu stängd.
Hållbart evenemang
Konferensen "Specialpedagogik alumnträff 2023" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjerna är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.