Specialpedagogik alumnträff 2023
Vi vill välkomna er som har läst till specialpedagog eller speciallärare vid Linnéuniversitet eller Växjö universitet till en alumnträff. Syftet är att skapa möjligheter att nätverka med varandra, samtidigt som ni får ta del av forskning och kan ge värdefull feedback till programmens lärare.
Träffen kommer att innehålla föreläsningar och information om nyheter i utbildningarna och inom det specialpedagogiska området. Möjligheter att träffas inom varje specialisering kommer också att finnas. I år har vi nöjet att presentera följande föreläsningar:
- Specialpedagogik i en socialt inkluderande verksamhet Birgitta Lundbäck, lektor i pedagogik, Linnéuniversitetet
- Lärmiljöns betydelse för en inkluderande undervisning - med utgångspunkt i matematik Helena Roos, docent i matematikens didaktik, Malmö universitet
- Grundläggande läsförmåga i svenska som andraspråk - undervisning och tidiga insatser Helén Egerhag, doktorand i pedagogik, Linnéuniversitetet
Vi bjuder på mingelfika som serveras från klockan 9.30 i anslutning till salen och fika på eftermiddagen. Lunchen, som ni får bekosta själva, kan ni inta på någon av campus restauranger. Det finns även möjligheter att värma mat som ni har med er. Första programpunkten börjar kl. 10.15.
Deltagande i träffen är gratis.
Varmt välkommen!
Program
09.30–10.15 Registrering och mingelfika
10.15–10.20 Inledning
10.20–11.10 Föreläsning: Specialpedagogik i en socialt inkluderande verksamhet Birgitta Lundbäck, lektor i pedagogik, Linnéuniversitetet
11.15–12.05 Föreläsning: Lärmiljöns betydelse för en inkluderande undervisning - med utgångspunkt i matematik Helena Roos, docent i matematikens didaktik, Malmö universitet
12.10–12.30 Möjligheter att träffas inom varje specialisering
12.30–13.30 LUNCH
13.30–14.30 Möjligheter att träffas inom varje specialisering
14.30–15.00 Paus, kaffe och mingel
15.00–15.30 Föreläsning: Grundläggande läsförmåga i svenska som andraspråk - undervisning och tidiga insatser Hlén Egerhag, doktorand i pedagogik, Linnéuniversitetet
15.30–16.00 Avslutning
Föreläsare och föreläsningar
- Specialpedagogik i en socialt inkluderande verksamhet. I föreläsningen ges exempel på socialt inkluderande strategier där mångfald, variation och bemötande är centrala begrepp.
Birgitta Lundbäck disputerade 2022 med avhandlingen Specialpedagogik i Fritidshemmet : Från samlat forskningsläge till pedagogisk praktik, där hon bl. a. studerade samarbete mellan lärare i fritidshem och skola. Birgitta har tidigare varit programansvarig för specialpedagog- och speciallärarprogrammen, men leder idag programrådet för båda programmen. - Lärmiljöns betydelse för en inkluderande undervisning - med utgångspunkt i matematik Föreläsningen målar upp landskapet inkludering i matematik och fokuserar sedan viktiga faktorer för att bygga inkluderande lärmiljöer i matematik. Centrala begrepp är access, likvärdighet och moments of inclusion and equity.
Helena Roos är docent i matematikens didaktik och forskar utifrån perspektivet särskilda utbildningsbehov om inkludering och likvärdighet i matematik. Andra begrepp som är centrala i hennes forskning är bl a delaktighet, en skola för alla och tidiga insatser. Helena var tidigare specialiseringsansvarig för speciallärarprogrammet, Specialisering mot matematikutveckling. - Grundläggande läsförmåga i svenska som andraspråk – undervisning och tidiga insatser. Föreläsningens fokus är läsförmåga på svenska som andraspråk och hur läsutveckling kan främjas i undervisning och tidiga insatser för elever som läser svenska som andraspråk.
Helén Egerhag har arbetat som adjunkt och doktorand på Linnéuniversitetet sedan 2017, främst på specialpedagog- och speciallärarprogrammen. Heléns är intresserad av flerspråkighet i ett specialpedagogiskt perspektiv och disputerar 20 oktober på avhandlingen ”Att främja läsutveckling i svenska som andraspråk - undervisning och tidiga insatser.
Anmälan
Ja, jag vill anmäla mig till alumnträffen
OBS! Senaste anmälningsdatum är den 17 oktober.
Hållbart evenemang
Konferensen "Specialpedagogik alumnträff 2023" är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.