Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vid lärarutbildningen på Linnéuniversitetet
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vid lärarutbildningen på Linnéuniversitetet är för tredje året i rad en återkommande konferensdag för lärare och andra engagerade i lärarutbildningarna samt samarbetspartner inom skolan och förskolans verksamhetsområde.
Vi fortsätter rundturen som påbörjats tidigare år och lyssnar till fler forskargrupper och kunskapsmiljöer som utgör lärarutbildningens vetenskapliga bas innan vi går över och lyssnar in till vad som sker inom den praktiknära forskningen i ULF (utbildning, lärande, forskning). Större delen av dagen läggs på presentationer från de strategiska forskningssatsningarna, det vill säga den forskning som bedrivits inom bristområden identifierade av programråd och UKÄ:s granskningar. Dagen avslutas med en paneldebatt.
Program
09:00 Samling med mingel inkl. fika
09:20-09:30 Välkomna
09:30-10:25 På upptäcksfärd genom lärarutbildningsprogrammens forskningsbas: forskargrupperna/kunskapsmiljöerna
- Centrum för Educational Linguistics (EdLing)
- Digitala transformationer (DT)
- En ifrågasatt demokrati (IFDEM)
10:25-10:35 Paus
10:35-12:00 På upptäcksfärd i en lärarutbildning på vetenskaplig grund: strategiska satsningar baserat på lärarutbildningarnas identifierade forskningsbehov
- Föreskoleklassens uppdrag, förhållningssätt och centrala innehåll
- Interkulturalitet
- De speficika frågor/områden som rör yrkeslärarprogrammets kunskapsområde
- Digitala verktyg och digital kompetens i förskolans- och skolans undervisning
- Ämneslitteracitet i lärarutbildning och skola
12:00-12:45 Lunch
12:45-13:30 Exempel av följeforskningen av lärarutbildningen och den praktiknära forskningen
- Hållbara lärare, ett ULF-projekt
- MOSO, följeforskning av digitala VFU-besök
- AI, skolan och lärarutbildningen
13:30-14:30 Panelsamtal med aktuella och övergripande forskningsfrågor
- Fyra experter ifrån dagen samt moderator
14:30-14:40 Sammanfattning, fika to go
Om Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är en kreativ och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. Det finns drygt 44 000 registrerade studenter vid Linnéuniversitetet.
Linnéuniversitetet finns i Växjö och Kalmar och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser. Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar.
Med drygt 2 100 anställda och 44 000 studenter är det ett modernt universitet med Småland som bas och världen som spelplats. Att studera och verka vid Linnéuniversitetet är att vara en del av en miljö som präglas av kunskap och utveckling. Studenter får ny kunskap och lär sig ett kritiskt förhållningssätt. Forskare gör nya upptäcker som kan förändra vårt samhälle. Anställda berättar om en arbetsplats med utmaningar och möjligheter. Linnéuniversitetet är ett universitet som får människor att växa.
Hållbart evenemang
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vid lärarutbildningen är ett hållbarhetssäkrat möte enligt Linnéuniversitetets riktlinjer för ett hållbart evenemang. Riktlinjer som är kopplade till de 17 globala målen inom Agenda 2030 och innefattar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. Läs mer om Linnéuniversitetets hållbara evenemang här.