Sommarblommor
Nätverksdag

Nätverksdag: Hemmasittare – varför går de inte till skolan?

Nätverket för likabehandlings- och värdegrundsfrågor bjuder in till en nätverksdag den 4 maj på Linnéuniversitetet i Kalmar för att tillsammans prata om hemmasittare.

Vid vårens andra nätverksdag riktar vi våra blickar mot ett tyvärr mycket aktuellt dilemma: Vi tittar närmre på hemmasitteri!

Skolinspektionens tidigare nationella kvantitativa kartläggning 2016 visar att åtminstone 20 000 elever hade en ogiltig frånvaro som innebär en risk för skolmisslyckande och framtida utanförskap.

En senare granskning av kvalitativa data visar tillsammans med Skolinspektionens nationella kartläggning av ogiltig frånvaro, att skolor och kommuner behöver utveckla arbetet med att hantera och komma tillrätta med skolfrånvaro. Resultaten visar framför allt att det görs mycket, men inte rätt saker i rätt tid. Skolorna behöver bli bättre på att tidigt upptäcka och ta frånvaron på allvar, ta reda på orsakerna bakom frånvaron och vidta åtgärder utifrån dessa orsaker. Vidare behöver kommunerna bli bättre på att stödja skolorna i det arbetet och underlätta samverkan med andra verksamheter.

Under vårens andra nätverksdag bjuder vi in till en temadag om hemmasittare

Torsdag 4 maj samlas vi kl. 09.30 på Linnéuniversitetet för att lyssna på föreläsare och diskutera detta svåra dilemma. Kanske har du erfarenheter av att arbeta med denna utmaning? Hör av dig till oss och bidra under dagen till vår gemensamma förståelse och kunskap!

Vi återkommer med mer information och anmälningslänk. Kostnadsfritt förstås!

Varmt välkomna till en viktig och spännande dag!

Vid frågor, hör gärna av er till Ragnar Olsson som ansvarar för Nätverket för likabehandlings- och värdegrundsfrågor!

Campus Kalmar Nätverket för likabehandlings- och värdegrundsfrågor Läs mer om evenemanget Lägg till i din kalender